"Ціна питання – 11 мільярдів на рік" - Борислав Береза

"Ціна питання – 11 мільярдів на рік" - Борислав Береза

Схоже, під звільнення Залужного, поки суспільство вибухає від ницості і підступності Зе-команди, влада вирішила запустити спецоперацію під кодовою назвою «Ларьочник вирішив стати супермаркетом». Виконавці – улюблена торпеда Єрмака міністр Умєров, якого першим відправили оголошувати про відставку Залужного, його заступник Кліменков, буквально сьогодні викритий на виведенні мільйонів гривень у польські банки, та голова Державного оператору тилу Жумаділов, ще один запальний патріот, при якому з’являється більше запитань, ніж відповідей, по його роботі.

Ціна питання – 11 мільярдів на рік.

Потенційно ця схема виглядає крутішою за “велике будівництво”. Сенс її в наступному: ці достойники, на замовлення Банкової, вирішили повністю зачистити ринок постачання продовольства для наших воїнів, викинувши всіх хто був взагалі раніше і привести туди... своїх. Тих, кого треба ОП. Чисто корупційно-рейдерська оборудка часів Януковича. І щось мені підказує, що знову побачимо яйця по 17 грн, проте від торговельних мереж.

Міноборони вже оголосило мільярдні тендери з новими кваліфікаційними умовами для постачальників. Ці умови виписані таким чином, що виконати їх можуть виключно великі роздрібні торговельні мережі, і ніхто інший. Про те, що все же поділено “на колінці”, свідчить навіть обсяг тендерів - вартість лотів “плаває” від 3 мільярдів гривень до 48 мільйонів. Хоча раніше вони розподілялися приблизно порівну.

Цікаво, що виписані не лише відверто дискримінаційні умови для бізнесу, який вже має досвід і налагодженні логістичні ланцюжки по всій країні, в тому числі, у зонах бойових дій. Майбутнім переможцям агенція Жумаділова дає можливість... заробити на 30% більше, адже під нових переможців ціна послуги з харчування солдата зростає з 107 гривень до 137. На день! Плюс ціна доставки, яку тепер теж має сплачувати держава. А раніше це був обов’язок постачальника. Більше 30 мільйонів на день на рівному місті – непогана корупційна рента, як у славні часи Великого крадівництва.

Прописана й ціла низка вимог, які може виконати лише коло обраних. Наприклад, потенційний постачальник повинен мати 25 складських приміщень в одному регіоні. Що повний ідіотизм, адже юридична адреса військової частини, для якої замовляється їжа, частіше за все не співпадає з реальним місцем перебування бійців.

А ще, хлопці так поспішали, що прописали умови з дирками. Наприклад, забули вказати необхідну площу складів. Виходить так, що власник 25 сараїв у Київський області може постачати товари до Харкова. А власник кількох складів по 2 тисячі квадратних метрів у Харківській області - вже ні.

Також вимагається “надання витягу з облікової системи, який містить не менше 400 різних номенклатурних позицій продуктів харчування”. Ти колись відгружав 400 позицій? Ні? Ну і атлічна. Прийдуть ті, хто то точно відвантажував, і ми їх знаємо. До речі, це кричущий випадок з точки зору законодавства - у нормативних актах взагалі не існує поняття «облікова система». Тобто таким чином Жумаділов і компанія фактично прописали собі право особисто визначати відповідність документів. По-науковому, це чисті “корупційні ризики”. По-ненауковому - “зашитий відкат”.

Крім того, у Міноборони тепер вимагають “документальне підтвердження використання касових апаратів не менш як на 50% заявлених складів”. Оце навіщо? Касові апарати знадобилися Жумаділову, щоб рахувати відкати? Ні, серйозно, навіщо це йому? Бізнес працює за безготівковим розрахунком. На відміну якраз від тих, кого Умєров і Жумаділов намагаються нагодувати бюджетними грошима - торговельних роздрібних мереж, які оперують готівкою. Втім, раніше ми вже з’ясували, що керівництво Міноборони готівку полюбляє і схоже вправно переправляє її до Польщі.

Але і з цим проблем не буде. Згідно з новими умовами тендерів, потенційні постачальники тепер можуть отримати аванс, скажімо, у 50% відсотків (наприклад, 1,5 мільярди від трьохмільярдного тендеру), і “тихо піти у ліс” з отриманим мільярдним «кредитом». Адже тепер керівництво Міноборони вирішило прибрати норму про обов’язкову компенсацію вартості непоставленого товару. Дуже зручна історія для “солідних панів”.

А щоб вассалам Єрмака ніхто не заважав, сьогодні від роботи та доступу до інформації у міністерстві відсторонили відому волонтерку Дану Ярову. І це вже дно.

Можливо, та сама доля чекає і на т.в.о. директора Департаменту політики закупівель Міноборони Гліба Канєвського, якому приписують авторство доповідної записки до Умєрова, загальний смисл якої – «що ж ви взагалі таке робите?!».

Від себе додам. Є простий принцип - не треба спеціально ламати те, що працює. Так, було не без скандалів, так за минулого керівництва Міноборони і яйця по 17 були, і все що завгодно. І в мене і до них претензії були. Однак чого не було - українські захисники не сиділи голодними. Існуючі постачальники забезпечували харчування у найскладніших умовах. І забезпечують зараз. Хоча по деяких є питання. І чомусь знову без відповідей.

Не всі з них святі та божі. Але треба ж якось зосередитися на тому, щоб гарантовано забеспечити військових іжею. А якщо тендер виграє “великий чесний бізнес” під назвою “Ашан”, який визнаний спонсором війни, адже працює у росії і підозрюється у забезпеченні продовольством окупаційної армії? Ці хлопці будуть тепер вболівати за обидві сторони, якщо виграють тендер? Чи вони зірвуть постачання, щоб не втратити ринок в РФ?

Навмисне викидання з ринку існуючих постачальників під заздалегідь визначених переможців - це не тільки очевидна корупційна ознака, враховуючи всю наведену вище схему. Це ще й може просто завалити систему забезпечення бійців харчуванням. Адже і на попередні тендери рітейлерам абсолютно нічого не заважало подаватися. Але в мене відчуття, що зараз все створено само під якусь окрему мережу.

Бо раніше мережі теж приймали участь, але вони не приходили! Чому? Відповідей дві. Перша - не факт, що вони у змозі організувати поставки у почасти надскладних умовах. Друга - не було “інтересу”. Інтерес вочевидь з’явився, але чи з’явилася від цього змога?

І наостанок. Умєров, Жумаділов і компанія ніколи в житті не відважилися б “крутанути” мільярдну схему за власною ініціативою. Вони отримали команду від Банкової, адже більше їм її отримати просто немає звідки. Відтак можна бути спокійними: схоже, що ОП та керівництво Міноборони точно будуть вгодовані. А от українські захисники - не факт.