"Ціна, яку доведеться заплатити за повернення на шлях прогресу, буде дуже високою. Для усього світу" - Igor Aizenberg

"Ціна, яку доведеться заплатити за повернення на шлях прогресу, буде дуже високою. Для усього світу" - Igor Aizenberg

Мене пару днів тому мій давній та добрий друг запитав: «Все ж таки цікаво, що коїться в головах людей, які в такому захваті від Трампа. Адже їх настільки багато, що їхня кількість, на жаль, теоретично здатна його знов привести на цю посаду (упаси Боже!). Чи є там якась соціопсихологічна проблема?»

Відповідь на це запитання, як не дивно, доволі проста.
Трамп не є причиною того, що десятки мільйонів американців та ще десятки чи навіть сотні мільйонів людей у світі підтримують його.
Причина у тому, що в сучасному світі існує основний конфлікт. Це конфлікт між світом ліберальної демократії, світом рівних прав та свобод кожної людини, світом прогресу та ултраправим світом, який ліберальну демократію та її цінності заперечує.

Після закінчення Другої світової війни та до початку 90-х років минулого сторіччя у світі існував інший основний конфлікт – між західною цивілізацією та комуністичним антисвітом на чолі з срср, який був повним запереченням західної цивілізації. Але комунізм зник разом із зникненням срср. Світ навколо нас став іншим.

І дуже швидко з’ясувалося, що у сучасному світі є дві основні концепції. Одна, концепція лібералізму – прав людини, рівних прав та свобод усіх людей, вільної ринкової економіки, рівності усіх людей перед законом та верховенства права. Друга, концепція консерватизму, яка згідно того, як вона визначена у сучасних підручниках, є концепцією «традиційних цінностей і порядків, соціальних або релігійних доктрин. За головну цінність приймається збереження традицій суспільства, його інститутів і цінностей».

Але друга з цих концепцій протягом останніх 30 років фактично заперечила сама себе. Просто через те, що сучасний консерватизм, особливо у США, у реальності не відповідає своєму визначенню з підручника. Він є здебільшого запереченням лібералізму та ліберальної демократії, запереченням її основних цінностей – рівних прав та можливостей для усіх людей, рівності усіх людей перед законом, верховенства права. Ті, хто заперечують усі ці засадничі цінності, є насправді не консерваторами у класичному розумінні, а прихильниками ультраправої ідеології, яка сьогодні складається з трьох основних складових – заперечення усіх цінностей ліберальної демократії – рівності прав людей, рівності усіх перед законом; заперечення науки (особливо, якщо наука свідчать про необхідність відмовитись від чогось звичного та подбати про щось нове, що принесе користь у найближчому майбутньому); проголошення усіх, хто з ними не згоден, тобто прихильників лібералізму, «ліваками» та «комуністами» (цікаво, чи не на лубянці ці назви придумали, адже це дуже типовий прийом тамтешніх «технологів» - назвати щось так, щоб викликати ненависть до певного предмета чи явища, те, що назва не має нічого спільного з реальністю, абсолютно не має значення).

Заперечення цінностей ліберальної демократії поєднується при цьому із специфічним, типово ультраправим розумінням «традиційних» та «сімейних» цінностей – права – це «лише для білих», передусім білих чоловіків, расизм, сексизм (місце жінки – на кухні), гомофобія, підсвідоме бажання домінувати та панувати над кимось (для більшості пересічних ультраправих – бодай над кимось, на кого вони можуть розповсюдити свою «владу», хоча б на власну дружину чи на сусіда).

Так от, причина популярності Трампа серед багатьох американців (а останні загальнонаціональні опитування свідчать про те, що за нього збираються голосувати у листопаді 36%-39% виборців, це меншість, але ця меншість складається з десятків мільйонів людей) в поширеності ультраправої ідеології.
Ця причина у реакції, останній спробі минулого зупинити ліберальний світ рівних прав людей та свободи. Цей наступ минулого на сучасне розпочався на початку 90-х. Розпочався тому, що минуле не хоче відступати. Воно не хоче, щоб ми жили у кращому світі, де усі люди є вільними, де держави та уряди керуються простою ідеєю – як сприяти тому, щоб світ був більш вільним, щоб більше людей мали змогу жити краще, розкрити свої здібності. Це наступ минулого проти прогресу та проти майбутнього. Найбільшим виразником цього наступу у світі є путінська Росія. Бо для неї перемога ліберальної демократії – це крах. Саме тому у Москві так хотіли, щоб Трамп став президентом США, що добре розуміли – він буде робити усе можливе, щоб звернути США з шляху ліберальної демократії. А це, якщо остаточно вдасться, надовго загальмує прогрес у світі. Кажу загальмує тому, що прогрес зупинити все одно не можливо. Попри усі спроби зробити це ленінів, гітлерів, сталінів, путінів. Це гальмування прогресу може тривати роками, але ці роки все одно скінчені. Але було би дуже прикро, якщо у черговий раз на шляху людства до кращого життя буде побудована перепона, для подолання якої знадобиться довгий час та доведеться платити дуже високу ціну.

Повертаючись до запитання мого друга, з якого я почав, хочу сказати, що я не думаю, що можливо переконати фанатів Трампа у чомусь. Скільки їх наприклад в Україні. Він матюкає Україну (читайте книгу Болтона та покази посла Сондланда на процесі імпічменту Трампа), зупиняє допомогу їй, каже, що йому на неї на(рати, а вони його все одно обожнюють. Кажуть, бо «Джавеліни дав». Ну, по-перше не він дав, а Конгрес схвалив відповідний закон. Та й «дав» з умовою не використовувати на полі бою та тримати на складах якомога далі від лінії фронту. Але не через «Джавеліни» вони його люблять. А тому, що він расист, сексист, гомофоб, ухиляється від сплати податків, спить із зірками Плейбою. Що би його прихильники в усьому світі (і в Америці передусім) не говорили, саме ці його риси їх приваблюють. Бо вони самі сповідують ті ж погляди та мріють про те, щоб ті ж зірки опинялися в їхньому ліжку. Переконати таких людей у будь-чому, як на мене не можливо. Це люди минулого. Їх шкода.

Наступна генерація людей, сучасна молодь, має бути вже іншою. Якщо Трампу не вдасться все ж таки за допомогою головного ультраправого у світі, кремлівського щура, обратись на другий термін, сподіваюсь, що світ почне мінятись на краще значно швидше. Тому що зрозуміє, що тільки прогрес до кращого може сприяти тому, що все більше людей будуть розуміти, що світ у нас один, що усі люди у ньому мають рівні права, що свобода особистості є вищою цінністю.
А от якщо Трампу вдасться залишитись на посаді, боюсь, що прогрес світу до кращого буде загальмовано дуже надовго. І ціна, яку доведеться заплатити за повернення на шлях прогресу буде дуже високою. Для усього світу.

Дякую, що прочитали. Думайте. Здоров’я усім.

Igor Aizenberg