«Castrum Azagarium»

«Castrum Azagarium»

Сьогодні - День археолога. Вітаю усіх причетних. Практично кожен, хто вчився на істфаці хоч раз, але "копав".
Археологія - наука фактична. Саме вона часто підтверджує або спростовує ті або інші теорії. Тому її так часто не люблять ті хто прагне історію фальсифікувати. Тому ледь не половину знахідок, як висловлюються професійні історики, "не введено у науковий обіг".

Особливо це стосується історії Руси-України. Чого тільки не навигадували, аби підперти фашистську Норманську теорію. Тут і руси-варяги та їхнє "призвання" зі Швеції. Тут і "хрещення" 988 року Володимира та Руси - практично останніми у Європі. Тут і дика Русь, яка відставала від усього світу й торгувала виключно медом і воском диких бджіл, шкурками диких білок та не менш дикими рабами...

Хто скаже, коли виник Київ? Правильно - у V-VI ст. Так нас вчить офіційна історіографія. Незважаючи на те, що археологія довела: на місці Києва ще у І столітті існувало велике місто, позначене ше на карті Клавдія Птолмея як як «Castrum Azagarium».

Чому Київ роблять молодшим? Це уже інша історія, до якої археологія не має прямого стосунку, тут політика винна...

На знімку: бойова сокира, яка належала давньоруському знатному воїну. Інкрустація сріблом знаменитого Тризубу.
Пішла з інтернет-аукціону за 10 тисяч доларів. І не знайшлося жодного патріотичного меценату, який би викупив артефакт для Національного музею.

Павло Бондаренко