"Це чужа доля, чужий вибір" - Олена Кудренко

"Це чужа доля, чужий вибір" - Олена Кудренко

На мій погляд, сильне звернення ізраїльських журналістів до американських зірок, які у своїй підтримці Палестини звинувачують Ізраїль. Почувши його, вкотре розумію, що для того, щоби робити заяви та мати позицію - потрібно ЗНАТИ про причини тих чи інших подій, а також розуміти справжні витоки трагедії, а далі по ланцюжку вибудовувати висновки.

(Перекладаю українською)

" Це звернення направлене тим, хто стверджує, що його хвилює захист життів невинних палестинців. Так, ми звертаємось до вас, Анджеліно Джолі, Рашида Теліб, Корі Буш, Белла та Джиджі Хадід.

Де були ви, коли 4000 палестинців з лагерів біженців були вбиті під час громадянської війни в Сирії?

Де був ваш протест, коли Ліван заборонив палестинцям працювати лікарями та адвокатами, чи володіти землею?

Де були ви, коли виявилося, що палестинська автономія катує своїх арестантів?

Або коли поліція Палестини забила до смерті журналіста Нізара Баната за опозицію режиму?

Де ви були, коли 850 000 палестинців були депортовані під час громадянської війни в Сирії?

А коли ліванські поліцейські вбили 2500 палестинців в лагерях для біженців?

І депортували 30 000 палестинців в 1985 - 1987 роках?

Де було ваше обурення на те, що ХАМАС таскав тіла невинних палестинців по дорогах Гази, за підозру в колаборації з Ізраїлем?

Де ви були, коли ХАМАС розміщав ракети в палестинських школах?

Коли ХАМАС вербував дітей на джихад? Коли вбив одного з останніх християнських священників в Газі?

Коли ХАМАС привласнив воду, паливо та гуманітарну допомогу для своєї терористичної діяльності, замість того, щоб підтримати своїх цивільних?

Де ваші протести проти арабських держав за їх відмову прийняти в себе хоча би одного палестинського біженця? Хоча би тимчасово?

Якщо ви розлючені лише діями Ізраїля, то ви не за палестинців. І вам не важливі палестинські життя. Ви засліплені своєю ненавистю до Ізраїлю. Найкращий спосіб захистити палестинців - це знищити ХАМАС."

 ***

Ось зараз дивлюсь кадри з евакуації громадян України, з Гази, більше 300 людей. Здебільшого це жінки - з покритими хустками головами. Не берусь стверджувати, яким чином в Газі опинився той чи інший громадянин України. Це чужа доля, чужий вибір. Але один з варіантів - жінки, які вийшли заміж за палестинців, коли ті навчалися в українських університетах. У нас в Харкові такі пари було часто видно, з різними іноземцями з Близького Сходу.

ХАМАС виник в 1987 році. В 2007 році він захопив владу в Газі. Багато років з Гази йдуть обстріли Ізраїлю. Ти народжуєш дитину палестинцю, яку згодом вербують на джихад. Яка навчається в школі, де їй кажуть - виростеш, та вб'єш того й того, бо це твій обов'язок. Тобто ти бачиш, що робить Газа по відношенню до сусідів, ти бачиш натовпи, що святкують запуски ракет, які радіють вбивствам, ти живеш серед них, ти не можеш не бачити утиски, бідність, сутність - і ти НЕ розумієш, who is who?

Як деякі зірки чи активісти?

Деякі речі лежать на поверхні. Вони кричать про себе, достатньо тільки звернути увагу та замислитись над ними.