""Це вибір українського народу...?" - Карл Волох

""Це вибір українського народу...?" - Карл Волох

Справа не в тому, що звільнення такого відвертого кримінального чи військового злочинця - це щось небувале. Бачили ми звільнення сотень абсолютно відморожених терористів, вкритих кров‘ю з голови до п‘ят, в обмін на одного-єдиного солдата (чи навіть трупи трьох загиблих), як у Ізраїлі. І як одному з найжорстокіших терористів минулого століття Ясіру Арафату дали Нобелівську премію миру теж бачили. Тобто, нічого екстраординарного тут не сталося.
І не в зіпсованих стосунках із Нідерландами справа. Бо одне - це слідчі і прокурори цієї країни, котрі роблять свою роботу, а зовсім друге - політики, котрим набагато простіше заплющувати очі на безчинства Путіна, аніж доводити своїм виборцям необхідність іти на загострення з ядерною державою і антиросійські санкції, котрі точно не роблять Голандію багатшою - і все це заради якоїсь далекої і незрозумілої України.
І не в майбутніх проблемах із Європарламентом справа, бо ж усього кілька десятків тамтешніх депутатів підписали заклик не звільняти Цемаха, більшість же ставиться до цього в ліпшому випадку байдуже.
Справа і не в неможливості отримати від Цемаха якусь суперважливу для слідства інформацію. Цілком ймовірно, що більшість обставин і фігурантів можуть бути слідству відомі й без показів Цемаха.
Основна біда в тому, що ми своїми діями поставили під сумнів успіх трибуналу над Росією в справі збитого Боїнга, де ми є головною зацікавленою стороною. Причина проста: саме ця історія (із збитим літаком) показує, хто насправді воює на сході України і на що ці люди здатні. А загибель саме мирних європейців, в тому числі, дітей, робить цю історію важливою для цивілізованого світу (а не наших 14 тисяч загиблих і мільйони біженців). Ми ж своїм вчинком поставили під питання можливість допитати Цемаха в суді, без чого прокуратурі Нідерландів буде набагато складніше обґрунтувати своє звинувачення.
Ми ж показали своїм вчинком, що заради піар-акції одного мерзотника готові відмовитися від вимагання покарання для агресорів, злочинців і вбивць.
Ми дали сигнал, що припинили боротьбу і здалися Путіну. І що кожен політик і керівник на Заході, хто наполягатиме на будь-яких санкціях проти РФ - ідіот, який діє проти інтересів свого народу.
Ну, а факт, що ми після кількох років бунту повертаємося під російський протекторат і в зону їхніх інтересів - це вибір українського народу.
Якщо цю біомасу можна так назвати.

Карл Волох