"Цей атавізм совка живєє всєх живих" - Віталій Гайдукевич

"Цей атавізм совка живєє всєх живих" - Віталій Гайдукевич

23 серпня 2022 року після тривалої і болючої конвульсії дала дуба систем державних нагород України. Вона вже давно була в стані зомбі, а тут під час останньої роздачі слонів - померла. Чи від сміху, чи від сорому - фіг його зна.

Про "За заслуги" Данилку (Сердючка), Віталію Козловському (співак такий, хто забув), Кошовому (лисий з Кварталу), нагороди Мірзояну (співак є такий), Коля Сєрьга (співак є такий), Світлана Тарабарова, Злата Огнєвич, Могілевська... Як воно? Просто пісня... повний перелік тут: https://www.president.gov.ua/documents/5932022-43681

А жмут "заслужених"? Цей атавізм совка живєє всєх живих.

Здавалось би, широкомасштабна війна просто ідеальний час навести лад в нагородній системі, але нахібо воно "і так сойдьот.." (с) (це радянський мультик про Вовку в 3\9 царстві)


Так, при ОПі, як і раніше при АПУ формально існує комісія із нагород і геральдики, але там завжди фахівців було мінімум і слухали їх... та не слухали ніколи. Натомість представників відомств слухали. Особливо керівника департаменту нагород. От і результат...

Критикуєш - пропонуй? Дик говорено вже не раз.

1. Комісія з нагород і геральдики має бути у співвідношенні 3:1 фахівці і чиновники. І вона має реально збиратися, а не "розіслали усім листа".

2. Комісій має бути ДВІ - одна має опікуватися виключно аналізом ПОДАНЬ на нагородження, зібранням і перевіркою фіналізованих списків, співставленням подання і суті нагороди (можливо ініціатор подання претендував на одне, а насправді суть вчинку, це про іншу нагороду).

3. Інша комісія має опікуватися виключно естетично-смисловою частиною питання - не КОМУ, а ЩО: створенням нагород державного рівня, нагляд за загальною системою відзнак УСІХ відомств (в першу чергу впорядкування і скорочення кількості різноманітних брязкалець ні про шо). Ось ця, друга комісія має бути у співвідношенні 4:1 фахівці і чиновники.

4. Участь в другій комісії варто було б зробити оплачуваною для фахівців, адже зараз це чисто волонтерство, а приїхати на засідання комісії в Київ з іншого міста, це видатки на дорогу, ночівлю, поїсти. Цим користуються чиновники, котрі на Банкову на роботу ходють, але геральдично-нагородні питання для них малозрозумілі і є третьорядним навантаженням... тому і пучить бідось брєднями про "великий герб".

5. Головною місією нагородно-геральдичних комісій (двох) станом на тепер має бути виключно ВПОРЯДКУВАННЯ нинішнього бардаку. А саме:

- скорочення кількості відзнак і нагород - їх передоз давно девальвував значимість і статус самого явища "нагорода",

- уточнення статутів нагород, бо зараз є речі, які дублюються,

- чітка фіксація ієрархії орден, хрест, медаль, відзнака і т.д.

- чітке прописання - яке відомство має право на яку нагороду,

- фаховий підхід до створення нових нагород\відзнак (конкурс із призовим фондом, а не хтось-десь-шось, на державному рівні так точно).

- повернення боргів (після впорядкування системи, нарешті повернути борги по нагородженнях, бо історії типу "загубося подання" на людей групи Бізона, це ганьба...люта ганьба).

- приведення усіх державних нагород до якогось єдиного стилю, бо зараз це лист Дяді Фьодора батькам - хто тільки його не писав за 30 років.  

- усвідомлення, що державна нагорода не може виглядати дешево - економити на відзнаках, котрими ДЕРЖАВА дякує своїм кращим громадянам, це ідіотизм.

- впровадження культури (!) нагород і відзнак (міні-версії, розетки, сертифікати, протоколи носіння)

- визначитися, нарешті, яка з нагород може (чи не може ніяка) мати пенсіон - пожиттєве грошове підтвердження.

- ...може, нарешті щось зробити із явищем "Герой України"? В країні фактично діє калька раднської нагороди, яку нашвидкоруч позбавили золотої зірки...

Смак і відчуття стилю... Я не знаю, куди це треба зафіксувати, суб'єктивна категорія, але при створенні відзнак воно край як потрібно. Картинка про "нам таке не світить".