Цей день в історії - 1 серпня

Цей день в історії - 1 серпня

213-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 152 дні. Іменинники - Жанна, Роман, Серафим, Степан (Стефан). В Україні відзначають День Військово-морського флоту, в Швецарії — День заснування конфедерації, в Беніні — День незалежності, а в Анголі — День збройних сил.

Головні події 1 серпня

• Альбігойський хрестовий похід, 1203

• Заснування Старої Швейцарської Конфедерації, 1291

• Колумб ступив на землю континентальної Америки, 1498

• Померла Леся Українка, 1913

• XI Літні Олімпійські ігри в Берліні, 1936

• Дистрикт «Галичина», 1941

• Нарада у Гельсінкі, 1975

Всі події 1 серпня

23 - Римський полководець Юлій Цезар Друз, син імператора Тиберія, отруєний дружиною Лівіллою.

середні віки

527 - По смерті в Константинополі імператора Східної римської імперії Юстина I почалось самостійне правління його племінника Юстиніана. Його головною задачею стало відновлення єдності Римської імперії, західна частина якої була під владою варварів-германців. У 534 році армії Юстиніана відвоювали у вандалів Карфаген, Корсіку і Сардинію, у вестготів Південну Іспанію, в остготів Італію та Сицілію. На сході Юстиніан вів успішні війни з Сасанидським Іраном, на півночі — зі слов'янами.

1146 - Зі смертю великого князя Всеволода Ольговича київський стіл посів його брат Ігор Ольгович. Невдоволені й попереднім правителем кияни підняли повстання, в результаті якого Ігор Ольгович був усунутий від влади через два тижні, а великокняжий престол наступного року зайняв Ізяслав Мстиславич, внук Володимира Мономаха.

1203 - На заклик папи римського Інокентія III війська хрестоносців на чолі з Симоном де Монфором почали облогу міста Каркассон в Лангедоці, яке капітулювало через два тижні. Це стало першим великим успіхом католиків у двадцятилітній релігійній війні проти катарів, які зрештою зазнали поразки і були практично винищені на півдні Франції.

1291 - Три кантони Швіц, Урі і Унтервальден підписали в Рютлі союзний "договір на вічні часи" разом боротися із ворогами — нове державне об'єднання стало праобразом Швейцарської конфедерації. З 1891 року, з нагоди 600-річчя союзу, цей день відзначається в Швейцарії як свято.

1498 - Під час свої четвертої експедиції іспанський мореплавець Христофор Колумбвперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1521 - Кримськотатарські війська Мехмеда Герая і їх союзники казанці та литовці взяли в облогу Москву. В результаті переговорів московський князь Василій III визнав себе данником Кримського ханства.

1578 - Почалась одна з найбільших арктичних експедицій – англійський мореплаваць Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.

1589 - Король Франції Генріх III, що правив країною в розгар Гугенотських війн і спочатку підтримував Католицьку лігу Генріха Гіза, а потім — лідера гугенотів Генріха Наваррського, був смертельно поранений монахом Жаком Клеманом. Наступного дня бездітний Генріх III назвав своїм спадкоємцем на французькому престолі короля Наварри.

нова історія

1714 - На престол Великобританії і Ірландії зійшов Георг I з Гановерської династії як найближчий протестантський родич померлої королеми Анни Стюарт.

1798 - В Абукірській затоці біля Александрії французький флот зазнав поразки від англійців, що змусило армію Наполеона залишити Єгипет.

1808 - Наполеонівський генерал Йоахім Мюрат проголошений неаполітанським королем під іменем Йохім-Наполеон.

1843 - Бразилія стала другою країною після Великобританії, яка випустила в обіг поштові марки, відомі як «Бичаче око».

1894 - З нападу японців на китайський військово-морський корабель почалась Перша Японсько-цінська війна за вплив за Корейським півостровом. Поразка маньчжурської династією Цін у квітні наступного року сприяла ліквідації китайської політичної гегемонії у Східній Азії та розвалу династичної системи правління у Китаї.

1900 - Група молодих футболістів-аматорів міста Менхенгладбах заснувала футбольний клуб «Боруссія».

1913 - У грузинському курортному селищі Сурамі, що неподалік від Кутаїсі, на 43-му році життя померла українська поетеса, письменниця, перекладачка, діячка українського національного руху Леся Українка. За кілька днів вона була похована в Києві на Байковому кладовищі.

1914 - Через чотири дні після оголошення Австро-Угорщиною війни Сербії, Німеччина і Росія оголосили війни одна одній, у Франції проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли в Люксембург, щоб почати наступ Францію. Протягом наступних трьох днів Росія, Франція, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорщини та Німеччини. Почались активні військові дії Першої Світової війни, котра забрала життя 22 мільйонів людей.

1919 - Увійшовши в Угорщину, румунські війська розгромили проголошену в березні Угорську Радянську Республіку; її лідер комуніст Бела Кун був змушений рятуватись втечею до Італії.

1927 - В китайському місті Наньчані відбулось повстання частин національної армії — близько 20 тисяч солдатів і офіцерів під керівництвом комуністів виступили проти керівництва Гоміньдану. Пізніше частина повсталих під командуванням Чжу Де і Лінь Бяо з'єдналась з 1-ю дивізією Мао Дзедуна і було утворено 4-й корпус китайської Червоної армії.

1928 - Хорватський парламент, що засідав у Загребі, прийняв рішення про вихід зі складу Югославії.

1936 - У Берліні Адольф Гітлер відкрив XI Літні Олімпійські ігри, в яких взяли участь 3 961 спортсмен з 49 країн (рекорд за кількістю учасників). Відкриття Олімпіади вперше транслювалося по телебаченню в прямому ефірі, а олімпійські змагання стали матеріалом для створення пропагандистського документального фільму Лені Ріфеншталь «Олімпія».

1937 - Поблизу Веймара почав працювати концентраційний табір Еттерсберг, названий так по назві пагорба на котрому він розміщався. Свого часу в цьому місті часто працював Гете, і після протестів жителів Веймара назву концтабору було змінено на Бухенвальд.

новітня історія

1940 - Адольф Гітлер підписав наказ № 17 про початок масованих авіанальотів на Англію і про призначення на 15 вересня дати висадки на острові.

1941 - на підставі декрету Адольфа Гітлера від 17 липня 1941 року окуповані нацистами західні області УРСР, які у міжвоєнний період були частиною Польщі, увійшли до складу Генерального губернаторства як адміністративна одиниця під назвою дистрикт «Галичина».

1944 - Після входження Радянської армії на окраїни Варшави, у місті почалось антинімецьке повстання, котре очолив генерал Тадеуш Бор-Коморовський, командир Армії Крайової, підпільного військового формування чисельністю близько 40 тисяч солдат. Крім мети звільнити Варшаву від нацистів, Армія Крайова, пов'язана із польським урядом у еміграції в Лондоні і була антикомуністичною по суті, ставила задачу взяти під контроль місто до приходу більшовиків. Із-за поганої організації, переважаючих сил супротивника і відмови радянського командування підтримати повстанців, через 63 дні Варшавське повстаня зазнало поразки — загинуло близько 200 тисяч мирних жителів міста, 30 тисяч солдатів Армії Крайової, а її рештки, включаючи Бор-Коморовського, 2 жовтня капітулювали.

1945 - У Потсдамі під Берліном завершилась конференція країн антигітлерівської коаліції, у роботі якої брали участь голова Ради Народних Комісарів СРСР Йосип Сталін, президент США Гаррі Трумен, прем'єр-міністри Великої Британії Вінстон Черчилль та Клемент Еттлі. На конференції були прийняті рішення про денацифікацію, демілітаризацію, демократизацію Німеччини та її поділ на чотири зони окупації, знищення німецьких монополій, репарації, про західний кордон Польщі, про вступ СРСР у війну проти Японії.

1957 - США і Канада створили єдине Північно-Американське командування ВПС — North American Air Defense Command (NORAD).

1960 - Проголошено незалежність Дагомеї (нині — Бенін).

1961 - Футболісти донецького «Шахтаря» виграли 1/32 фінала Кубка СРСР у хмельницького «Динамо» з рахунком 2-0, почавши рекордну для радянських клубів безпрограшну кубкову серію, що тривала три роки.

1971 - За ініціативою Джорджа Харрісона в Нью-Йорку в Медісон-Сквер Гарден проведено благодійницький концерт на підтримку голодуючих в Бангладеш. Виступали Боб Ділан, Рінго Старр, Ерік Клептон, Рав Шанкар, Леон Рассел, Біллі Престон, що дало змогу зібрати 11 мільйонів доларів.

1973 - На екрани США вийшов фільм Джорджа Лукаса «Американські граффіті» за участю Річарда Дрейфуса і маловідомого на той час актора Гаррісона Форда. В 1995 році Бібліотека Конгресу США визнала фільм"культурно, історично і естетично видатним" та внесла його до Національного реєстру фільмів.

1975 - У Гельсінкі главами 33 держав Європи, а також США і Канади підписано «Заключний акт Наради з питань безпеки та співробітництва в Європі», який закріпив політичні і територіальні підсумки Другої світової війни та встановив принципи взаємовідносин між державами-учасниками, в тому числі щодо непорушності кордонів, територіальної цілісність держав та невтручання у внутрішні справи одна одної.

1976 - Тринідад і Тобаго проголосили незалежність.

1981 - В США дебютував новий телекал — о 12-00 за місцевим часом почав роботу музично-розважальний кабельний канал MTV. Через шість років він почав свою роботу і в Європі. В Україні MTV («MTV Україна») розпочав свою роботу 25 серпня 2007 року.

наш час

1996 - Американці Кріс Магуайр і Ніл Армстронг завершили найтриваліше в історії плавання на каное — від Канади до Бразилії вони пропливли 20 966,5 кілометрів.

1996 - На Олімпійських іграх в Атланті Майкл Джонсон на три десятих секунди покращив власний світовий рекорд — він пробіг 200 метрів за 19,32 секунди.

1999 - В столиці Малайзії Куала-Лумпурі відкрилася найвища на той час споруда світу — дві 88-поверхові башти-близнюки торгово-ділового центру «Петронас Тауер» заввишки 452 метри кожна. Загальна площа комплексу — близько мільйона квадратних метрів. Одну з башт займає штаб-квартира нафтової компанії Petronas, іншу — офіси ії партнерів та інших транснаціональних корпорацій.

2008 - Почався збройний конфлікт між Грузією з одного боку та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії з іншого. Російсько-грузинська війна тривали до 12 серпня. Фактичні втрати Грузії склали кілька сільських районів, які за часів СРСР входили в склад автономій, але контролювалися до війни грузинським урядом.

2012 - На Олімпійських іграх в Лондоні українська четвірка парна здобула золоту медаль в академічному веслуванні. Ця медаль стала 30-ю золотою і 100-ю медаллю загалом для України на літніх Олімпійських іграх.

Народились 1 серпня

10 до н.е. - 13 жовтня 54, Клавдій (Тиберій Клавдій Цезар Август Германік), 4-й римський імператор, завойовник Північної Африки і Британії; племінник Тиберія; зійшов на престол після смерті Калігули.

126 - 28 березня 193, Публій Гельвій Пертbнакс, 18-й римський імператор (193 р.); перший імператор із вільновідпущенників.

1520 - 30 квітня 1572, Сигізмунд II (Сигізмунд Август Ягеллон), польський король (з 1548 р.) і Великий князь Литовський, Великий князь Руський; останній з династії Ягеллонів, один з ініціаторів польсько-литовської унії.

1744 - 18 грудня 1829, Жан Батист П'єр Антуан Ламарк, французький натураліст, основоположник зоопсихології, автор терміну "біологія". 275 років з дня народження.

1819 - 28 вересня 1891, Герман Мелвілл, американський письменник (Мобі Дік, Повісті на веранді, Ому). 200 років з дня народження.

1936 - 1 червня 2008, Ів Сен-Лоран (Анрі Матьє), французьккий кутюрьє.

1942 - 9 серпня 1995, Джеррі Гарсіа, американський рок-музикант (Grateful Dead: Dark Star, Truckin’, Alabama Getaway).

1942 - Джанкарло Джаніні, італійський актор («Життя прекрасне», «Діді Марлен»). Сьогодні 77-а річниця.

1946 - Реймонд Баррелл, англійський бас-гітарист (King Crimson, Bad Company). Сьогодні 73-а річниця.

1948 - Івар Едмунд Калниньш, латиський актор («Театр», «Зимова вишня», «Маленькі трагедії»). Сьогодні 71-а річниця.

1951 - 4 грудня 1976, Томмі Болін, американський гітарист (Deep Purple: «Come Taste The Band», «Come Taste The Band»).

1952 - Петро Миколайович Симоненко, перший секретар Комуністичної партії України, депутат Верховної ради. Сьогодні 67-а річниця.

1959 - Джо Елліот, вокаліст американської групи Def Leppard (Photograph, Rock of Ages, Foolin’). Сьогодні 60-а річниця.

1962 - Валері Капріскі, французька актриса (На останньому подиху, Рік медуз). Сьогодні 57-а річниця.

1963 - Деміан Башир, мексиканський актор («Краще життя», «Міст», «Мачете убиває», «Дурман»). Сьогодні 56-а річниця.

1965 - Сем(юел) Мендес, англійський кінорежисер, лауреат «Оскар» («Краса по-американськи», 2000). Сьогодні 54-а річниця.

1984 - Бастіан Швайнштайгер, німецький футболіст («Баварія»), п'ятиразовий чемпіон Німеччини. Сьогодні 35-а річниця.

Померли 1 серпня

30 до н.е. - Марк Антоній, римський полководець та державний діяч, триумвір (43-33 рр. до н. е.), тричі консул (44, 34, 31 до н. е.). 2049 років тому, в 53 роки (нар. 14 січня 83 до н. е.).

527 - Юстин I, імператор Візантії (518-527 рр.), перший імператор династії Юстиніанів. 1492 роки тому, в 77 років(нар. 450 р.).

1137 - Людовик VI (Людовик Товстий), король франків (1108-37 рр.) з династії Капетингів. 882 роки тому, в 56 років(нар. 1 грудня 1081 р.).

1252 - Джованні Да Плано Карпіні, італійський чернець-францисканець, місіонер, мандрівник; першим з європейців відвідав Монгольську імперію і залишив опис своєї подорожі. 767 років тому, в 70 років (нар. 1182 р.).

1464 - Козімо Медічі, флорентійський банкір і державний діяч, найбагатша людина Європи, неофіційний правитель Флоренції з 1434 року.555 років років тому, в 75 років (нар. 27 вересня1389 р.).

1714 - Анна Стюарт, перша королева Великої Британії (1702-14 рр.), останій представник роду Стюартів на англійському престолі. 305 роківроків тому, в 49 років (нар. 6 лютого 1665 р.).

1913 - Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), українська поетеса ("Лісова пісня", "В катакомбах", "Осіння казка"). 106 років тому, в 42 роки (нар. 25 лютого 1871 р.).

1946 - Андрій Андрійович Власов, генерал-майор Червоної армії; після полонення в 1941 році, в 1943 році очолив Російську визвольну армію, котра воювала проти на боці Німеччини. 73 роки тому, в 46 років (нар. 14 вересня 1900р.).

1969 - Борис Романович Гмиря, український оперний співак (бас). 50 років років тому, в 66 років (нар. 5 серпня 1903 р.).

1973 - Вальтер Ульбріхт, німецький державний і політичний діяч, Голова Державної ради НДР (1960-1973 рр.), Перший секретар ЦК СЄПН (1960-1971 рр.); ініціатор будівництва Берлінської стіни. 46 років тому, в 80 років (нар. 30 червня1893 р.).

1991 - Стів Кларк, американський рок-музикант (Def Leppard: "Photograph", "Rock of Ages", "Foolin’"). 28 років тому, в 31 рік (нар. 23 квітня 1960 р.).

1996 - Тадеуш Рейштейн, швейцарский хімік, першим отримав аскорбіновую кислоту; лауреат Нобелівської премії. 23 роки тому, в 99 років (нар. 20 липня 1897 р.).

1997 - Святослав Теофілович Ріхтер, російський піаніст-віртуоз. 22 роки тому, в 82 роки (нар. 20 березня 1915 р.).

2014 - Валентин Миколайович Белькевич, білоруський футболіст ("Динамо" Київ). 5 років років тому, в 41 рік (нар. 27 січня 1973 р.).