Цей день в історії - 10 липня

Цей день в історії - 10 липня

191-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 174 дні. Іменинники - Георгій (Юрій, Єгор), Іван, Іоанна (Жанна), Мартин. На Багамських островах святкують День незалежності, в Мавританії — День армії, а в Росії відзначають День військової слави.

Головні події 10 липня

• Загибель Генріха II Валуа, 1559

• «Чорна королева» Катерина Медічі, 1559

• «Мавп'ячий процес», 1925

• Режим Віші, 1940

• Леонід Кучма — другий Президент України, 1994

• Павло Лазаренко — п'ятий Прем'єр-міністр України, 1996

Всі події 10 липня

48 до н. е. - Під Дирахієм (нині — Дуррес, Албанія) відбулась битва між військами Юлія Цезаря та армією Гнея Помпея, підтримуваного більшістю Сенату. Програвши бій, Цезар сказав своє знамените "Сьогодні ми програли, але чи хтось з наших ворогів зможе скористатись з нашої поразки?"

138 - По смерті Адріана імператором Риму став Антонін Пій, що правив під іменем Тит Елій Адріан Антонін. Упродовж двадцяти років свого правління, протягом якого він з великою пишністю відсвяткував дев'ятисотий ювілейний рік міста Риму, уникав воєн, вів оборонну політику розвитку і сучасниками вважався справедливим володарем з доброю вдачею.

середні віки

988 - Князь норвезьких вікінків Глун, що володів Дубліном, визнав над собою владу верховного короля Ірландії Маела Сехнайлла, погодився сплачувати данину і дотримуватись Закону брегонів, зведення традиційних ірландських правових норм. Ця подія вважається датою заснування міста Дублін.

1040 - Згідно з легендою, в цей день леді Годива, дружина графа Леофріка, проїхалась містом Ковентрі на коні оголеною, щоб змусити свого чоловіка знизити непосильні для міщан податки. Вдячні нащадки встановили леді Годиві пам'ятник і відмічають цей день як свято.

1086 - В церкві міста Оденсе заколотниками, невдоволеними відтермінуванням морського походу до Англії, вбитий король Данії Кнуд IV, пізніше канонізований католицькою церквою. Йому наслідував брат і заколотник Олаф I Голод.

1460 - В ході війни Червоної та Білої троянд йоркисти в битві біля Нортгемптона розбили ланкастеріанців, захопивши у плон англійського короля Генріха VI.

1499 - Корабель «Берріу» під командуванням Ніколау Коельйо, першим із флотилії Васко да Гами повернувся до Ліссабону через два роки після старту. Сам Васко да Гама, котрому вдалося відкрити східний шлях до Індії, прибув на батьківщину у вересні.

1553 - 16-річна англійська леді Джейн Грей проголошена королевою Англії; через 9 днів вона була скинута з трону, заарештована і засуджена до страти.

1559 - Внаслідок поранення, отриманого на лицарському турнірі з нагоди одруження іспанського короля Філіпа II Габсбурга і Єлизавети Валуа, в Парижі помер батько нареченої король Генріх II. Його спадкоємцем на престолі Франції став п'ятнадцятилітній хворобливий син Франсиск II, який правив при регенстві матері Катерини Медічі.

1559 - По смерті Генріха II його дружина Катерина Медічі першою у Франції стала носити траур чорного кольору і не знімала його наступні 30 років, залишаючись як матір трьох королів однією з найвпливовіших осіб Франції. Як найвідоміша жінка Європи XVI століття, Катерина Медічі стала законодавицею смаків у моді та кулінарії, популяризатором нового мистецтва — балету — і одним з найбільших колекціонерів живопису свого часу.

1584 - У Делфті бургундський католик Бальтазар Жерар застрілив 51-річного Вільгельма I Оранського, першого із спадкоємних штатгальтерів Нідерландів (з 1572 р.), одного з вождів Нідерландської революції, котрий очолив боротьбу проти іспанської колонізації і католицизму.

1609 - За ініціативою герцога Максиміліана Баварського для боротьби з Реформацією німецькі князі створили Католицьку лігу. Поряд з Баварією в Лігу увійшли духовні князівства — єпископства Кельна, Тріра, Майнца і Вюрцбурга.

нова історія

1645 - Під Лангпортом армія Олівера Кромвеля розгромила війська британських роялістів.

1703 - В Петербурзі на Заячому острові закладено дерев'яну церкву в ім'я Святих апостолів Петра і Павла, на місці котрої через 11 років було почате будівництво кам'яного собору, освяченого 9 липня 1733 року.

1778 - Для підтримки Американської революції король Франції Людовик XVI оголосив війну Англії.

1890 - Вайомінг став 44-м штатом США; він був першим (1869) із американських територій, де жінкам надали рівні з чоловіками виборчі права.

1908 - Нідерландський фізик Хейке Камерлінг-Оннес розробив метод напівпромислового отримання рідкого гелію.

1918 - Німецький генерал Еріх Людендорф відмовив Україні в проханні дати в її розпорядження частину кораблів захопленого у Росії Чорноморського флоту, як це належало зробити за умовами Брестського договору.

1921 - Кривава неділя Ірландської війни за незалежність — у Белфасті (Північна Ірландія) в результаті заворушень вбито 16 і тяжко поранено 70 чоловік та спалено і зруйновано 161 будинок.

1925 - В місті Дейтон, штат Теннессі, почався т.зв. "Мавп'ячий процес" над Джоном Томасом Скоупсом, 24-річним шкільним вчителем, котрий наважився викладати дітям еволюційну теорію Дарвіна.

1934 - Постановою ВЦИК СРСР ОГПУ перетворене в Головне управління державної безпеки в складі вперше створеного Наркомату (міністерства) Внутрішніх справ (НКВД). Наркомом став Генріх Ягода.

новітня історія

1940 - Скликані в містечку Віші Національні збори 569-а голосами проти 80-и прийняли рішення про надання 74-річному маршалу Філіпу Петенунадзвичайних повноважень, котрий у першому ж своєму виступі заявив про ліквідацію Третьої Французької республіки.

1940 - У доповіді по "єврейському питанню" глава департаменту в справах євреїв Німеччини Франц Радемахер висунув план про переселення євреїв на Мадагаскар.

1940 - В ході Другої Світової війни Німеччина почала проводити регулярні і активні авіанальоти на південь Англії — почалась 114-денна Битва за Британію, в ході якої у боях за домінування у повітряному просторі німці втратили 1887 літаків, а Британія 1963 літаків і 27450 мирних людей.

1941 - На головному московському напрямі оборони почалась Смоленська битва проти німецької групи армій «Центр» і частини сил групи армій «Північ». Протягом двох місяців запеклі бої тривали на фронті довжиною до 650 км по фронту.

1943 - Американськіи та британські війська розпочали операцію «Хаскі». Не зустрівши сильного опору, 8-а Армія польового маршала Бернарда Монтгомері і 7-а Армія генерала Джорджа Паттона успішно висадились на узбережжі Сицилії і за сім днів взяли під повний контроль весь острів, а за наступні п'ять звільнили ряд портів Середземного моря, чим підготували плацдарм для захоплення Апеннінського півострову. За час проведення Сицилійської операції Війська союзників втратили убитими і порненими 23 тисячі чоловік, німці — 35 тисяч, італійці — 135 тисяч. Крім того, 100 тисяч італо-німецьких військовослужбовців було взято в полон.

1950 - В Англії відмінено військові обмеження на продаж мила.

1951 - Американець Шугер Рей Робінсон програв свій 2-й з 133-х боїв — у Лондоні за очками його переміг Ренді Терпін і став чемпіоном у світу в середній вазі. Шугер поверну собі титул 12 вересня.

1960 - У Парижі на стадіоні «Парк де Пренс» збірна СРСР у додатковий час перемогла команду Югославії з рахунком 2-1 і завоювала Кубок Європи. Це був перший, неофіційний, чемпіонат Європи з футболу серед збірних, що почав проводитись УЄФА щочотири роки.

1962 - Американська компанія American Telephone and Telegraph провела перший 15-хвилинний експериментальний сеанс телезв'язку між США, Англією та Францією при допомозі супутника «Телстар». 16 липня була проведена пробна передача кольорового сигналу, а згодом була розроблена і впроваджена ситема геоцентричних супутників, котра була вперше використана під час трансляції відкриття Олімпійських ігор в Токіо у жовтні 1964 року.

1965 - На перше місце в хіт-параді журналу «Billboard» вийшла пісня «(I Can-t Get No) Satisfaction» групи «The Rolling Stones» і утримувала його протягом чотирьох тижнів.

1968 - Ерік Клептон заявив про розпад рок-групи «Cream», прощальне світове турне котрої закінчилось концертом в лондонському «Альберт-Холлі» 26 листопада цього ж року.

1973 - Після 300-т років британського правління Багамські острови здобули незалежність.

1980 - В лікарню Атланти попав постраждалий від сонячного удару Вільям Джонс з рекордною температурою тіла — 46.5 градусів по Цельсію.

1984 - На прес-коференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський оголосив про намір залишитись на Заході і не повертатись до СРСР. Він помер через два роки в Парижі від раку.

1985 - Літак «Ту-154» Узбецького управління авіації, що виконував рейс за маршрутом Карши — Уфа — Ленінград, на висоті 11600 метрів несподівано втратив висоту і розбився поблизу міста Учкудук (Узбекистан). Загинули всі 200 чоловік, що знаходились на борту літака, включаючи 9 членів екіпажу. Це найбільша аварія в історії компанії «Аэрофлот» і літаків «Ту-154». Причиною катасрофи став сон екіпажу і вихід літака на критичну для нього висоту польоту.

1987 - В гавані новозеландського міста Окленд французькими спецслужбами підірвано і затоплено корабель "Рейнбоу Ворріор", що належав природозахисній організації "Грінпіс", котра планувала провести акти протесту проти французьких ядерних випробувань в Полінезії. Під час цього інциденту загинув голландський журналіст Фернандо Перейра.

1990 - На XXVIII з'їзді КПРС Михайло Горбачов переобраний генеральним секретарем партії.

наш час

1992 - У Майямі винесено вирок колишньому президентові Панами генералу Норьєзі — 40 років ув'язнення за участь у наркобізнесі і рекеті. Пізніше термін ув'язнення було замінено на 10 років.

1992 - Прем'єр-міністром Польщі стала Ганна Сухоцька, перша жінка на цьому посту в Польщі.

1993 - Кенійський бігун Йобес Ондієкі став першою людиною, що пробігла 10 кілометрів швидше 27 хвилин.

1994 - В Україні пройшов другий тур виборів президента, в якому переміг Леонід Данилович Кучма, котрий набрав 52,15% голосів (14 016 850) проти 45,06% (12 111 603) у чинного президента Леоніда Макаровича Кравчука.

1994 - У другому турі виборів президента Білорусії переміг Олександр Лукашенко, який набрав 80,1% голосів, тоді як його опонент глава уряду В'ячеслав Кебич — лише 14,1%.

1994 - В ході перших в історії виборах мера Києва переміг Леонід Косаківський, який набрав 54,6% голосів виборців проти 40,3% голосів, поданих за його опонента Володимира Черняка.

1995 - Після 6-річного ув'язнення звільнений з тюрми лідер опозиції М'янми, лауреат Нобелівської премії миру Аунг Сан Сью Куі.

1996 - Верховна Рада України 344 голосами підтримала призначення 43-річного Павла ЛазаренкаПрем'єр-міністром України, який став наймолодшим очільником уряду незалежної України. Його діяльність не спричинила покращення соціально-економічного становища в країні і через рік він був звільнений під формальним приводом погіршення стану здоров'я.

2002 - Президент України Леонід Кучма підписав указ про інтеграцію України в структури НАТО.

2006 - У результаті вибуху вантажівки в селі Єкажево Назранівського району Інгушетії загинув Шаміль Басаєв — активний учасник сепаратистського та партизанського руху в Чечні, один із керівників самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

2011 - В результаті порушення судновласником і капітаном корабля нормативних документів, що регламентують безпеку судноплавства, в Куйбишевському водосховищі (Татарстан) затонув теплохід «Булгария», в результаті чого загинуло 122 чоловіка і лише 79 було врятовано.

2016 - У фіналі чемпіонату Європи з футболу збірна Португалії у додатковий час обіграла команду Франції з рахунком 1-0 і вперше у свої історії здобула титул найсильнішої команди континенту.

Народились 10 липня

1452 - 11 червня 1488, Яків III (Яків Стюарт), король Шотландії (1460-88 рр.).

1509 - 27 травня 1564, Жан Кальвін, швецарський протестанський релігійний реформатор. 510 років з дня народження.

1640 - 16 квітня 1689, Афра Бен, англійська письменниця, поетеса і драматург, один з найвизначніших авторів епохи Реставрації; вважається першою професійною письменницею в Англії.

1830 - 13 листопада 1903, (Жакоб) Каміль Піссарро, французький художник-імпресіоніст.

1856 - 7 січня 1943, Нікола Тесла, американський фізик сербського походження.

1871 - 18 листопада 1922, (Валентин Луї Жорж Ежен) Марсель Пруст, французький письменник (В пошуках втраченого часу), філософ.

1902 - 16 липня 1989, Ніколас Гільєн Батіста, кубинський поет (Пісні для солдатів, Іспанія, Все моє).

1918 - Джеймс Олдрідж, англійський письменник (Справа честі, Останній дюйм, Син земли чужої). Сьогодні 101-а річниця.

1921 - Джейк Ламотта, американський боксер, чемпіон світу в середній вазі (1949-51 рр.). Сьогодні 98-а річниця.

1931 - 19 серпня 2008, Альгімантас Масюліс, литовський актор (Щит і меч, Стріли Робін Гуда).

1943 - 6 лютого 1993, Артур Еш, американський тенісист, переможець Australian Open [1970], Wimbledon [1975], U.S. Open [1968]; перший чорношкірий переможець Вімблдонського турніру; помер від СНІДу.

1947 - 11 листопада 2012, Ілля Алейніков (Ілля Львович Клявер), російський актор-комік (Городок). 

1949 - 16 травня 2010, Ронні Джеймс Діо (Падавона), американський рок-співак, композитор (Elf, Richie Blackmore's Rainbow, Black Sabbath, Dio: Holy Diver, The Last in Line, Dream Evil). 70 років з дня народження.

1954 - Ніл (Френсіс) Теннант, британський рок-співак (Pet Shop Boys: What Have I Done to Deserve This). Сьогодні 65-а річниця.

1955 - Леонід Йосипович Буряк, український футболіст, володар європейського Кубка Кубків і Суперкубка (1975, у складі "Динамо" Київ), тренер. Сьогодні 64-а річниця.

1957 - Юрій Миколайович Стоянов, російський актор-комік (Городок). Сьогодні 62-а річниця.

1970 - Джейсон Орандж, американський співак (Take That). Сьогодні 49-а річниця.

1980 - Джессіка (Енн) Сімпсон, американська співачка, актриса («Блондинка з амбіціями»), дизайнер. Сьогодні 39-а річниця.

1982 - Владислав Миколайович Яма, український танцюрист. Сьогодні 37-а річниця.

Померли 10 липня

138 - Адріан (Публій Елій Траян Адріан), римський імператор (117-138 рр.), за час правління якого Рим перетворився у світову столицю. 1881 рік тому, в 62 роки (нар. 24 січня76 р.).

223 - Лю Бей, китайський державний діяч, засновник і перший імператор південно-східної династії Шу (221—223 рр.). 1796 років тому, в 62 роки (нар. 161 р.).

1086 - Кнуд IV (Кнуд Святий), король Данії (1080–86 рр.) з династії Естрідсенів; брат короля Олафа I Голода. 933 роки тому, в 43 роки (нар. 1043 р.).

1290 - Ласло IV (Владислав Половець), король Угорщини (1272-90 рр.) з династії Арпадів; син Стефана V, онук Бели IV. 729 років тому, в 28 років (нар. 5 серпня 1262 р.).

1509 - Жуан да Нова, португальський мореплавець епохи Великих географічних відкриттів. 510 років років тому, в 49 років (нар. 1460 р.).

1510 - Катерина Корнаро, остання королева Кіпру (1474-89 рр.), «Дочка Венеції». 509 років тому, в 56 років (нар. 25 листопада 1454 р.).

1559 - Генріх II (Генріх Валуа), французький король (1547-59 рр.), син короля Франциска I і королеви Клод, батько королів Франциска II, Карла IX, Генріха III. 460 роківроків тому, в 40 років (нар. 31 березня 1519 р.).

1584 - Вільгельм I (Вільгельм Оранський), перший з наслідних штатгальтерів (правителів) Нідерландів (з 1572); один з керівників Нідерландської революції, направленої проти іспанського володарювання і католицизму. 435 років років тому, в 51 рік (нар. 24 квітня 1533 р.).

1851 - Луї Дагер, французький художник і винахідник, першим розробив приктично придатний спосіб виготовлення фотознімків, названий його іменем — дагеротипія. 168 років тому, в 64 роки (нар. 18 листопада 1787 р.).

1884 - Пол Чарльз Морфі, американський шахіст, один з найсильніших у XIX ст. 135 років років тому, в 47 років (нар. 22 червня 1837 р.).

1910 - Йоганн Готфрід Галле, німецький астроном; у 1846 році відкрив планету Нептун за координатами, теоретично розрахованими французьким математиком Левер'є. 109 років тому, в 98 років (нар. 9 червня 1812 р.).

1999 - Нонна Кронидівна Копержинська, українська актриса театру і кіно; народна артистка України (1967). 20 років років тому, в 79 років (нар. 1 травня 1920 р.).

2006 - Шаміль Басаєв, чеченський польовий командир. 13 років тому, в 41 рік (нар. 14 січня1965 р.).