Цей день в історії - 15 березня

Цей день в історії - 15 березня

74-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишився 291 день.

Іменинники - Агафон, Арсен, Богдан, Євдокія, Савва, Федот. Всесвітній день споживача, Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю.

Головні події 15 березня

• Убивство Юлія Цезаря, 44 до н.е. • Проголошення Австро-Угорської імперії, 1867 • Зречення імператора Миколи II, 1917 • Незалежність Карпатської України, 1939 • Михайло Горбачов - Президент СРСР, 1990

Всі події 15 березня

597 до н. е. - Після повстання в Іудейському царстві нововавілонський цар Навуходоносор II захопив Єрусалим і депортував до Вавілону царя Іоакима, який зійшов на трон в 598 році до н. е. У липні новим царем Іудеї Навуходоносор призначив свого ставленика Цидкію (Седекію).
44 до н. е. - Біля 60 прибічників республіки об'єднались для вбивства тирана і під час засідання сенату в Римі закололи 56-річного римського диктатора Гая Юлія Цезаря. Головними змовниками були Гай Касій Лонгін, Марк Юній Брут і Децим Юній Брут, а приводом для вбивства стала невдала спроба Марка Антонія коронувати Цезаря як царя.

Середні віки

1493 - Закінчивши свою першу подорож до Нового Світу, в Іспанію повернулися два з трьох кораблів Христофора Колумба. За свої відкриття він отримав від іспанських монархів короля Фердинанда II і королеви Ізабелли звання великого адмірала і право на десяту частину очікуваних прибутків від нових земель.

Нова історія

1830 - У костьолі Святої Варвари міста Бердичів французький письменник Оноре де Бальзак обвінчався з польською графинею Евеліною Ганською.
1848 - Після повідомлення з Відня про початок революції, у Пешті (Угорщина) почалось народне повстання. Цього ж дня Державні збори прийняли закони, за якими Угорщина конституювалася як незалежна держава, пов'язана з Австрією особистою унією, і в ній відміняласьсь кріпацька залежність селян.
1867 - Набула чинності австро-угорська угода між австрійським імператором Францем Йосифом I і представниками угорського національного руху про перетворення централізованої імперії Габсбургів у дуалістичну (двоєдину) державу Австро-Угорщину, цілісність якої забезпечував австрійський імператор, який одночасно носив титул короля Угорщини. Присягу на вірність імператору Францу Йосифу угорський уряд склав ще у лютому.
1892 - Американський винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор.
1892 - Англійський бізнесмен Джон Хоулдінг заснував футбольний клуб «Ліверпуль». Першого ж сезону «Ліверпуль» виграв Ланкаширську лігу, а в 1901 році - свій перший чемпіонат у Першому дивізіоні.
1906 - У Лондоні офіційно зареєстровано компанію «Rolls-Royce» на чолі з директорами Чарльзом Роллсом і Генрі Ройсом. Першою машиною, випущеною компанією, став шестициліндровий 50-сильний лімузин "Silver Ghost" конструкції Ройса, проголошений пресою "кращим у світі автомобілем". "Silver Ghost" випускався до початку Першої Світової війни, коли нові економічні умови підштовхнули компанію до початку випуску авіаційних двигунів, і вже в період Другої Світової війни компанія Роллс-Ройс випустила половину (у перерахунку на потужність) авіадвигунів союзників, що перетворило її в одну з найбільших у світ компаній з авіа-, а згодом і космічних двигунів. У 1931 році Роллс-Ройс придбала компанію "Бентлі" і до сьогодні ці дві торгові марки є синонімами високоякісних машин ручної роботи.
1917 - Через тиждень після початку масових мітингів і демострацій у Петрограді, які переросли у збройні сутички з поліцією і стали початком Лютневої революції, російський імператор Микола II після переговорів з представниками Державної думи від свого імені і від імені свого малолітнього сина Олексія зрікся престолу на користь свого брата Михайла, чия відмова наступного дня від коронації привела до падіння самодержавства в Росії. Цього ж дня було утворено Тимчасовий уряд на чолі з князем Георгієм Львовим. Реальною владою у столиці володіла також Петроградська рада робітничих і солдатських депутатів, більшість в якій мали меншовики і есери.
1927 - У Запоріжжі розпочалось будівництво Дніпровської гідроелектростанції. Першу чергу ДніпроГЕС введено в експлуатацію 10 жовтня 1932 р., а в 1939 р. стали до ладу всі 9 гідроагрегатів станції загальною потужністю 560 тис. кВт.

Новітня історія

1939 - О 6-й годині ранку німецькі війська увійшли на територію Чехословаччини, протягом дня окупували Богемію і Моравію, а надвечір увійшли в Прагу. Наступного дня Адольф Гітлер проголосив німецький протекторат над Чехословаччиною.
1939 - Сойм Карпатської Русі , автономної області у складі Чехо-Словаччини, проголосила незалежність Республіки Карпатська Україна, на чолі якої став Августин Волошин. Наступного дня її територія була анексована Угорщиною.
1962 - Американський президент Джон Кеннеді підписав «Білль про права споживача». Тепер цей день — Всесвітній день захисту прав споживача.
1964 - Американська зірка кіноекрану Елізабет Тейлор вийшла заміж за валійського актора Річарда Бертона. Це був її п'ятий шлюб, його - другий.
1968 - В Англії вийшов сингл The Beatles «Lady Madonna». Він став останнім записаним на студії Parlophone проектом і в чартах у Великобританії зайняв першу позицію, а в США досяг четвертого місця.
1972 - У США відбулась прем'єра фільму Френсіса Форда Копполи «Хрещений батько». Кінострічка, що базувалась на однойменному романі Маріо П'юзо, вийшла з цілим сузір'ям акторів у головних та епізодичних ролях - Марлон Брандо, Аль Пачіно, Джеймс каан, Роберт Дюваль, Даєн Кітон. Наступного року стрічка отримала три премії «Оскар», включаючи нагороду як кращий фільм, за кращу чоловічу роль (Марлон Брандо) і кращий сценарій (Коппола і Маріо П'юзо). Її продовження, фільм "Хрещений батько 2", що вийшов у 1974 році, отримав уже шість "Оскарів".
1985 - Зареєстровано перше у світі доменне ім'я - symbolics.com, яке стало власністю американської компютерної компанії Symbolics, що виготовляла машини, оптимізовані для роботи мовою програмування Lisp.
1986 - Від вибуху газу повністю зруйнувався шестиповерховий готель "New World" у Сінгапурі. Під завалами опинилось 50 людей, 17 з яких вдалось врятувати за 5 днів рятувальної операції. Це найбільша цивільна катастрофа в історії Сінгапуру.
1989 - За ініціативою Генерального секретаря ЦК Компартії СРСР Михайла Горбачова Пленум ЦК КПРС приняв рішення про проведення аграрної реформи сільського господарства, зокрема про розвиток фермерських господарств при збереженні старої системи колгоспів і радгоспів. Однак, ініціатива Горбачова була половинчатою і запізнілою - сільське господарство Радянського Союзу так ніколи і не змогло вийти на необхідний рівень розвитку.
1990 - На наступний день після введення посади президента СРСР, Позачерговий з'їзд народних депутатів СРСР обрав Михайла Сегійовича Горбачова першим президентом Радянського Союзу терміном на 5 років. Головою Верховної ради СРСР було обрано Анатолія Івановича Лук'янова. Крім того, з'їзд вилучив з Конституції СРСР статтю 6 про керівну роль в країні Комуністичної партії. Незважаючи на те, що введення посади президента і обрання на неї Горбачова було його безумовною перемогою у протистоянні як з реформаторами, так і з ортодоксальними комуністами, слабкість законодавчої бази президенства привела до втрати влади Горбачовим у грудні наступного року. Він став першим і останнім президентом СРСР.

Наш час

1991 - Набув чинності "Договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини", підписаний ФРН, НДР і чотирма державами-переможницями у Другій світовій війні у Москві 12 вересня 1990 року. За цим договором Велика Британія, Радянський Союз, США та Франція відмовлялись від усіх повноважень щодо Німеччини, якими вони володіли за підсумками Потсдамської конференції 1945 року.
1994 - У Санкт-Петербурзі в Палаці одружень зареєстровано шлюб російської поп-діви Алли Пугачової і її молодого протеже Філіпа Кіркорова.
2011 - У столиці Сирії Дамаску пройшли масові демонстрації на підтримку Арабської весни, які переросли у повстання та громадянську війну 2012-13 років проти майже 50-річного однопартійного правління партії Баас.
2015 - Валентина Семеренко виграла гонку з масовим стартом на чемпіонаті світу з біатлону, що проходив у фінському місті Контіолахті.

Народились 15 березня

1638 - 5 лютого 1661, Фулінь (Шуньчжі), третій китайський імператор династії Цінь (1643-61 рр.); першим з династії підкорив усю територію Китаю й знищив китайську династію Мін. 380 років з дня народження.
1767 - 8 червня 1845, Ендрю Джексон, 7-й президент США (1828 - 36 рр.).
1854 - 31 березня 1917, Еміль Берінг, німецький біолог Еміль Адольф фон Берінг, німецький бактеріолог, перший лауреат Нобелівської премії з медицини і фізіології (1901).
1878 - 26 липня 1944, Реза Шах, шах ІрануРеза Шах Пехлеві, шах Ірану, перший з династіх Пехлеві. 140 років з дня народження.
1924 - Юрій Васильович Бондарєв, російський письменник ("Батальони просять вогню", "Берег", "Вибір"). Сьогодні 94-а річниця.
1932 - Єжи Гофман, польський режисер Єжи Гофман, польський режисер, сценарист ("Пан Володиєвський", "Потоп", "Знахар", "Вогнем і мечем"). Сьогодні 86-а річниця.
1932 - Алан (Лаверн) Бін, американський астронавт; учасник другого приземлення на Місяць, четверта людина, що ступила на поверхню Місяця (19.11.1969), командир першої американської космічної станції (Skylab 3, 1973 р.). Сьогодні 86-а річниця.
1937 - 14 березня 2015, Валентин Распутін, російський письменник Валентин Григорович Распутін, російський письменник ("Гроші для Марії", "Живи і пам'ятай").
1941 - Майк Лав, американський рок-співак, соліст групи The Beach Boys. Сьогодні 77-а річниця.
1962 - Теренс Тренті д'Арбі (Теренс Трент-Дарбі), американський поп-співак. Сьогодні 56-а річниця.
1963 - Брет Мікаелс, американський рок-співак (Poison). Сьогодні 55-а річниця.
1968 - Сабріна, італійська поп-співачка. Сьогодні 50-а річниця.

Померли 15 березня

44 до н.е. - Юлій Цезар, римський політик Гай Юлій Цезар, римський політик, полководець, письменник; консул, диктатор Римської республіки (49-44 рр. до н. е.). 2062 роки тому, в 56 років (нар. 12 липня 100 до н. е.).
493 - Флавій Одоакр, германський воєнначальник на римській службі; повалив останнього римського імператора (476). 1525 років років тому, в 60 років (нар. 433 р.).
752 - Захарій, папа римський (741-752 рр.); останній грек (візантієць) на цьому посту. 1266 років тому, в 73 роки (нар. 679 р.).
1842 - Луїджи Керубіні, італійський композитор (Два дні). 176 років тому, в 82 роки (нар. 14 вересня 1760 р.).
1975 - Арістотель (Сократ) Онассіс, грецький судновласник, фінансовий магнат, один з найбагатших людей свого часу; другий чоловік Жаклін Кенеді, вдови президента США Джона Кеннеді. 43 роки тому, в 69 років (нар. 15 січня 1906 р.).
1998 - Бенджамін Спок, американський лікар Бенджамін (Маклейн) Спок, американський лікар-педіатр, автор популярних книг по догляду за дитиною, виданих у десятках країнах світу мільйонними тиражами. 20 років років тому, в 95 років (нар. 2 травня 1903 р.).
2014 - Джон Попл, англійський хімік і математик, лауреат Нобелівської премії з хіміїї (1998) "за розробку комп'ютерних методів квантової хімії і за розвиток методу функціонала густини". 4 роки тому, в 89 років (нар. 31 жовтня 1925 р.).