Цей день в історії - 15 листопада

Цей день в історії - 15 листопада

319-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 46 днів.

Іменинники - Маркіян. У Бразилії відзначають День республіки, в Палестині - День незалежності.

Головні події 15 листопада

• Заснування перших партій у Англії, 1680 • Славна революція, 1688 • Незалежна Республіка Північного Кіпру, 1983

Всі події 15 листопада

565 - Юстин II став імператором Візантії по смерті свого дядька Юстиніана I.
1315 - У битві під Моргартеном швейцарське ополчення кантонів Швіц, Урі та Унтервальден, котрі об'єднались в 1291 році, перемогли війська герцога Австрійського Леопольда Габсбура, тим самим відстоявши незалежність Швейцарського союзу. Пізніше до нього приєднались Люцерн (1332), Цюріх (1351), Цуг і Гларус (1352) та Берн (1353).
1533 - Перші іспанські завойовники увійшли в Куско, столицю держави Інків. Через три роки Франсиско Пісарро почав "перебудову" міста - , побудувавши на місці інкських храмів - церкви, на місці палаців - житло для завойовників.

Нова історія

1680 - В ході конфлікту, що виник з питання про наслідування англійського престолу католиком Яковом Йоркським, після семигодинної дискусії у верхній палаті англійського парламенту виникли дві партії - консервативна (торі) і ліберальна (віґи).
1688 - На запрошення англійської знаті та духовенства війська правителя Нідерландів Вільгельма III Оранського висадились на узбережжя Англії з метою усунення від влади короля Якова II Стюарта. Не зустрівши жодного опору з боку королівських військ, Вільгельм увійшов у Лондон і разом з дочкою Якова Марією невдовзі став новим протестантським королем Англії.
1777 - Другий Континентальний конгрес прийняв «Статті конфедерації», першу конституцію США. Вона набула чинності 1 березня 1781 року - в якості законодавчого та виконавчого органу запроваджувався однопалатний конгрес.
1889 - В результаті військового перевороту в Бразилії повалено владу Педру II, другого і останнього імператора, що правив країною 49 років. Період його перебування при владі характеризувався політичною стабільністю і ростом економічного добробуту населення. Однак, невдоволені монархічною формою правління військові, підтримувані досить чисельним міським середнім класом, вчинили заколот і проголосили Бразилію республікою на чолі з маршалом Мануелем Деодоро да Фонескою. Педро II був змушений виїхати до Європи, де й помер через два роки.
1917 - Урядом Радянської Росії прийнята "Декларація прав народів Росії", в котрій було проголошено право народів колишньої імперії на самовизначення аж до проголошення власних незалежних державних утворень.
1920 - В Женеві за участю представників 41-ї держави відбулось перше засідання Асамблеї Ліги Націй, створеної роком раніше.

Новітня історія

1939 - У Празі відбулись похорони студента Яна Оплетала, померлого у результаті поранення, отриманого під час антинацистської демонстрації 28 листопада, котрі вилились в потужну маніфестацію. У відповідь окупаційні німецькі власті 17 листопада закрили чеські вузи, 9 студентів були розстріляні, десятки відправлені до концентраційних таборів.
1943 - Керівник німецької служби СС Гайнріх Гіммлер видав наказ про відправку до концтаборів усіх циганів, що проживали на контрольованих німцями територіях. Згідно з наказом "цигани і напівцигани прирівнювались до євреїв", а у випадках сумніву місцевим керівникам СС надавалось право "самостійно визначати хто є циганом". Наступного дня перші сотні циганів із трудових таборів були депортовані до Освенциму.
1956 - У Нью-Йорку пройшла прем'єра першого фільму за участю Елвіса Преслі "Люби мене ніжно", охарактеризованого критиками як "рок-н-ролльний вестерн".
1959 - Надзвичайний з'їзд Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) прийняв у Бад-Годесберзі нову програму, з котрої було вилучено усі згадування про марксизм.
1967 - За антирадянську діяльність В'ячеслав Чорновіл засуджений до трьох років тюрми.
1965 - Американець Крейг Брідлов встановив новий рекорд швидкості руху автомобілем - в Соляній пустелі у штаті Юта на реактивному автомобілі "Spirit of America - Sonic 1" він розвинув швидкість 600.601 миль/год (973 км/год). До цього дня Брідлову належало ще чотири рекорди, зокрема він першим досягнув швидкості 400 і 500 миль/год.
1969 - Пісня «I Want You Back» з першого синглу групи «Jackson 5», в котрій виступав 11-літній Майкл Джексон, увійшла до сотні кращих чарту Billboard Hot 100, зайнявши перше місце в січні наступного року. Журнал «Rolling Stone» помістив її на 121 місце у списку «500 кращих пісень усіх часів».
1971 - Компанія Intel випустила свій перший мікропроцесор — модель 4004. Ця мікросхема вважається першим у світі комерційно доступним однокристальним мікропроцесором.
1977 - З конвеєру на заводі в Нью-Йорку зійшов 100-мільйонний автомобіль марки Ford, зібраний у США. Ним виявився чотиридверний седан "Ford Fairmont" з 2.5-літровим чотирициліндровим двигуном, котрий цього року прийшов на зміну моделі "Ford Maverick".
1982 - У Москві з військовими почестями за участю 32 глав держав, 15 глав урядів, 14 міністрів закордонних справ і чотирьох князів відбулись похорони Леоніда Ілліча Брежнєва, який помер п'ять дні перед тим, - труна на артилерійському лафеті у супроводі почесного військового ескорту, генералів і адміралів, що несли численні нагороди, прибула на Червону площу в Москві, де після траурних промов з трибуни Мавзолею і прощання найближчих родичів тіло Леоніда Брежнєва було опущене в могилу біля Кремлівської стіни під гарматні залпи в 37 містах країни.
1983 - Глава турецької адміністрації Північного Кіпру Рауф Денкташ оголосив про створення Турецької Республіки Північного Кіпру зі столицею у північній частині Нікосії, яку крім Туреччини не визнала жодна держава світу.
1988 - В Радянському Союзі здійснено переший і останній запуск космічного човника - непілотований "Буран", виведений на орбіту ракетою "Енергія", здійснив за 205 хвилин два витки навколо Землі і успішно приземлився у автоматичному режимі.
1988 - У Алжирі в день закриття чотириденного засідання Палестинської національної ради проголошено створення незалежної держави Палестина зі столицею в місті Єрусалим. По закінченні проголошення декларації Ясір Арафат прийняв посаду президента Палестини.

Наш час

1996 - У Сіднеї (Австралія) Майкл Джексон одружився з Деббі Роу, вагітною від нього медсестрою, що асистувала під час проведених Джексону пластичних операцій.
2008 - В англійському Ліверпулі завершився Чемпіонат Європи серед боксерів-любителів, за підсумками якого збірна України вперше в своїй історії зайняла перше загальнокомандне місце. Золото в своїх вагових категоріях здобули Георгій Чигаєв, Василь Ломаченко, Іван Сенай, Олександр Усик.
2008 - У Вашингтоні в будівлі Національного музею будівництва відкрився перший антикризовий саміт лідерів 20 найбільш економічно розвинених держав (G20). До G20 належать країни «Великої вісімки» та найбільші країни, які розвиваються: Аргентина, Австралія, Бразилія, КНР, Індія, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, ПАР, Південна Корея, Туреччина, а також ЄС як окрема структура. У роботі саміту взяли участь лідери «групи 20», ЄС, ООН, МВФ, Світового банку та Форуму фінансової стабільності з метою обговорення заходи для виведення світової економіки з кризи.
2009 - В китайській провінції Хубей відкрито найвищий міст у світі - при довжині 1222 м від "висить" над ущелиною глибиною 496 м. Міст є частиною автомагістралі G50, яка з'єднує Шанхай і Чунцин. На ньому розміщені чотири смуги для руху транспорту (і ще дві - резервні).

Народились 15 листопада

1738 - 25 серпня 1822, Вільям Гершель, англійський астрономВільям Гершель (Фрідріх Вільгельм Гершель), англійський астроном; відкрив планету Уран, два його супутники (Обероін і Титан).
1891 - 14 жовтня 1944, Ервін Роммель, німецький фельдмаршалЕрвін Роммель, німецький фельдмаршал, командуючий військами у Північній Африці і в Нормандії під час відкриття Західного фронту в роки Другої Світової війни; учасник змови проти Гітлера.
1922 - 10 січня 2015, Франческо Розі, італійський кінорежисер (Правда, Кармен, Христос зупинився в Еболі, Справа Маттеї, Момент істини, Римські історії). 95 років з дня народження.
1945 - Фріда Лінгстад, шведська співачка Фріда Лінгстад (Анне-Фрід Лінгстад-Фредрікссон), шведська поп-співачка (Abba: Fernando, Dancing Queen, Take a Chance on Me, Waterloo). Сьогодні 72-а річниця.
1953 - Ігор Євгенович Ліванов, російський кіноактор (Тридцятого - знищити, На розі біля Патріарших...). Сьогодні 64-а річниця.
1954 - Александр Квасневський, польський політик Александр Квасневський, польський державний і політичний діяч, президент Польщі (1995-2005 рр.). Сьогодні 63-а річниця.
1965 - Роман Петрович Безсмертний, український політик, глава Секретаріату Президента України (2007-08). Сьогодні 52-а річниця.

Померли 15 листопада

1280 - Альберт Великий (Альберт фон Больштедт), середньовіковий німецький філософ, теолог, природодослідник, ініціатор енциклопедичної систематизації християнського богослів'я з опорою на вчення Арістотеля. 737 років тому, в 80 років (нар. 1200 р.).
1630 - Іоганн Кеплер, німецький астроном Іоганн Кеплер, німецький математик і астроном; сформулював закони руху планет Сонячної системи (Закони Кеплера). 387 років тому, в 59 років (нар. 27 грудня 1571 р.).
1670 - Ян Коменський, чеський мислитель Ян Амос Коменський, чеський мислитель, педагог, письменник ("Велика дидактика", "Материнська школа", "Світ чуттєвих речей в картинках"). 347 років тому, в 78 років (нар. 28 березня 1592 р.).
1787 - Кристоф Глюк, німецький композитор Кристоф Віллібальд Глюк, німецький композитор ("Орфей і Еврідіка", "Паріс і Єлена"). 230 років років тому, в 73 роки (нар. 2 липня 1714 р.).
1914 - Фрідріх VII (Фредерік VII), король Данії (1848-63 рр.), останній з династії Ольденбургів; його спадкоємцем згідно з Лондонським протоколом (1852) став Христіан IX, представник Шлезвіг-Гольштейн-Зонденбург-Глюксбурзької династії. 103 роки тому, в 106 років (нар. 6 жовтня 1808 р.).
1916 - Генрик Сенкевич, польський письменник Генрик Сенкевич, польський письменник, лауреат Нобелівської премії (1905) ("Потоп", "Пан Володиєвський", "Вогнем і мечем", "Хрестоносці", "Камо гредеши", "Без догмату"). 101 рік тому, в 70 років (нар. 5 травня 1846 р.).
1938 - Андре Блондель, французький фізик, винахідник осцилографа. 79 років тому, в 75 років (нар. 28 серпня 1863 р.).
1952 - Василь Григорович Кричевський, український художник, архітектор, графік; автор українського державного герба, прийнятого Центральною Радою. 65 років років тому, в 79 років (нар. 12 січня 1873 р.).
1971 - Рудольф Іванович Абель (Вільям Генріхович Фішер), радянський шпигун. 46 років тому, в 68 років (нар. 11 липня 1903 р.).
1976 - Жан Габен, французький кіноактор Жан Габен (Жан Алексіс Монкорже), французький кіноактор ("Ніч - моє царство", "Набережна туманів", "Велика ілюзія", "Двоє в місті"). 41 рік тому, в 72 роки (нар. 17 травня 1904 р.).
1989 - Роберт Пенн Воррен, американський письменник ("Вся королівська рать"), поет, критик. 28 років тому, в 84 роки (нар. 24 квітня 1905 р.).
1998 - Кваме Туре (Стоклі Кармайкл), американський борець за громадянські права (Студенти проти насильства, Чорні пантери), співзасновник і голова Всеафриканської Народної Революційної партії. 19 років тому, в 57 років (нар. 29 червня 1941 р.).
2009 - Лев Іванович Борисов, російський актор ("Вірні серця", "Доля людини", "Бандитський Петербург"); брат актора Олега Борисова. 8 років тому, в 76 років (нар. 8 грудня 1933 р.).