Цей день в історії - 15 вересня

Цей день в історії - 15 вересня

258-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 107 днів. Іменинники - Антон (Антоній), Богдан, Іван, Руфіна, Федот, Феодосій (Федосій). Міжнародний день демократії (з 2008 року), Міжнародний день поширення інформації про лімфому, в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора та День фармацевтичного працівника, в Гватемалі, Гондурасі, Коста-Ріці, Нікарагуа і Сальвадорі — День незалежності.

Головні події 15 вересня

• Відкриття місцевої анестезії, 1884

• Перші танки в бою, 1916

• Конрад Аденауер — перший канцлер ФРН, 1949

• Реєстрація домену google.com, 1997

Всі події 15 вересня

668 - У Сіракузах, куди в останні роки був перенесений імператорський двір, убитий 37-річний Констант II. Згідно «Хронографії» Феофана Сповідника, це зробив підкуплений франками служка імператора, котрий вдарив його відром по голові, коли той саме намилив голову, — Констант упав у воду і засьорбнувся. Новим правителем Візантійської імперії став син Константа II 16-річний Костянтин IV.

нова історія

1697 - Курфюст Саксонський Фрідріх Август I обраний польським королем під іменем Август II. Для цього йому довелось піти на підкуп польської шляхти і стати католиком. Змінивши віросповідання, Фрідріх Август отримав підтримку Габсбургської монархії — імператор Леопольд I боявся, що польську корону візьме принц Франсуа Луї де Конті, воєначальник французького короля Людовика XIV, і Священна Римська імперія опиниться у французькому оточенні. Саксонія ж, навіть в союзі з Польщею, не представляла для Леопольда I серйозної небезпеки. Зміна віросповідання Августом II викликала невдоволення в протестантській Саксонії і для нормалізації обстановки, Август II передав контроль над дотриманням протестантського віровчення спеціально створеній Таємній раді.

1821 - Іспанська колонія Гватемала, до котрої входили території сучасних Гондурасу, Коста-Ріки і Сальвадору, проголосили незалежність від метрополії.

1830 - Між британськими містами Ліверпуль і Манчестер відкрилось регулярне залізничне пасажирське і вантажне сполучення. Трасу обслуговувало вісім паровозів з двигунами конструкції Джорджа Стівенсона, в котрих використовувалась технічна новинка — котел і піч з великою нагрівною площею, що забезпечувало тривалу і неперервну роботу парової машини, швидкість до 60 км/год, і можливість відмовитись від стаціонарних машин-тягачів, котрі раніше використовувались для перетягування поїздів на підйомах. Ця подія дала поштовх для розвитку залізничних сполучень по всьому світу, незважаючи на те, що цього ж дня під час урочистого відкриття манчестерського вокзалу під колесами поїзда випадково загинув сложбовець вокзалу Вільям Хаскіссон.

1884 - На з'їзді офтальмологів у Гейдельберзі, велике герцогство Баден, 27-річний австрійський медик Карл Коллер доповів про ефективність використання водного розчину кокаїну як знеболючого і блокуючого препарату при проведенні операцій на оці. Незважаючи на побічні ефекти його застосування, кокаїн на два десятиліття став найпоширенішим анестетиком, особливо серед дантистів, а з появою його менш токсичного і значно дешевшого замінника новокаїна місцева анестезія знайшла широке застосування у медицині і веттеринарії.

1893 - У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» — перше україномовне видання в США, офіційний орган Українського Народного Союзу. На сьогодні це найстарша у світі україномовна газета, що виходить безперервно (з 1893 року).

1916 - В ході Першої Світової війни під час битви на Соммі британці вперше у військовій практиці людства застосували танки — 32 доволі примітивні і повільні машини, котрі навіть не встигали рухатись синхронно з переміщенням піхоти, одним своїм виглядом викликали паніку в німецьких оборонних рядах. Незважаючи на недосконалість танків "Mark I", більша частина яких із-за поганої маневренності була втрачена під час німецького контрнаступу, генерал Дуглас Хейг, командуючий союзницьких військ на Соммі, замовив ще кілька сотень екземлярів новітнього озброєння.

1917 - У США вийшов перший номер заснованого Берті Чарльзом Форбсом фінансово-економічного журналу «Форбс». Сьогодні він є одним з найавторитетніших друкованих економічних видань у світі. Своє визнання «Форбс» завоював завдяки сміливим розслідуванням у світі бізнесу, об'єктивним оцінкам і рейтингам найзаможніших людей у світі.

1918 - В ході Першої Світової війни союзницькі війська почали наступ на Македонському фронті, завдавши нищівної поразки болгарській армії. Частина відступаючих військ вчинила заколот і вирушила маршем на Софію для повалення влади царя Фердинанда і пронімецького уряду країни, непродумана політика котрих поставила країну у принизливе положення і привела до загибелі близько 100 тисяч і пораненню близько 300 тисяч військових із 900 тисяч (40% чоловічого населення), мобілізованих на фронти Першої Світової. У жовтні заколотники змусили уряд капітулювати і зректися Фердинанда престолу на користь свого сина Бориса III.

1935 - На щорічному з'їзді нацистської партії прийнято т.зв. "Нюрнберзький закон", згідно з котрим всі євреї Німеччини втрачали права громадянства, свастика затверджувалась офіційним символом держави, а в якості державного прапора було прийнято червоне полотнище з чорною свастикою в білому крузі по центру.

новітня історія

1940 - В ході "Битви за Британію", котра почалась 13 серпня, королівські повітряні сили у годинному бою над Лондоном збили 56 німецьких літаків, втративши 40 своїх. Ця поразка змусила німецьке командування визнати неспроможність люфтваффе взяти під свій контроль простір над британськими островами і відкласти операцію "Морський лев" — вторгнення на острови — на невизначений термін. Із-за неспроможності здобути швидку перемогу, інтенсифікації військових поставок озброєння із США в Англію і початок в червні 1941 року війни з СРСР ця операція так ніколи і не була почата.

1941 - Під Києвом німецькі війська завершили оточення п'яти радянських армій.

1944 - Війська 3-го Українського фронту Радянської армії, що 8 вересня увійшли на територію Болгарії, втупили у столицю країни Софію.

1949 - На засіданні бундестагу з перевагою в один голос першим федеральним канцлером ФРН обраний Конрад Аденауер, лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС). Президентом країни став Теодор Хейс (Вільна демократична партія).

1950 - В ході корейського конфлікту війська ООН під командуванням американського генерала Дугласа Макартура висадились на заході Корейського півострова, на 150 кілометрів південніше 38-ї паралелі і почали просування до Сеулу. Через два дні місто було звільнене від північно-корейських військ, котрі захопили його в червні.

1959 - На запрошення американського президента Дуайта Ейзенхауера з 13-денним візитом до США прибув голова ради міністрів СРСР Микита Сергійович Хрущов. В липні цього ж року СРСР відвідав віце-президент США Річард Ніксон. Взаємні візити керівників двох наддержав сприяли пом'якшенню стосунків, зближенню позицій з ряду питань, практичному втіленню хрущовської тези про "мирне співіснування" двох ідеологічних систем, але так і не змогли зупинити "холодну війну" між СРСР і США, котрі і надалі не гребуючи методами, намагались завоювати вигідні військові та політичні позиції у світі.

1968 - В рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», котрий вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю. Наступний "Зонд-2" зазнав фіаско при посадці на Місяць, в липні 1969 року американець Ніл Армстронг першим ступив на поверхню супутника, і радянська програма була згорнута.

1971 - Дванадцять канадців із Ванкувера заснували екологічну організацію "Greenpeace" ("Зелений мир"), котра поставила за мету запобігати деградації навколишнього середовища. Організація існує лише за рахунок пожертвувань своїх прихильників і принципово не приймає допомогу від державних структур, політчних партій і бізнесу.

1974 - Пісня Боба Марлі «I Shot The Sheriff», написана попереднього року, у виконанні Еріка Клептона вийшла на перше місце американського хіт-параду.

1978 - Перемігши Леона Спінкса у бою в Новому Орлеані, Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона у суперважкій категорії. Він став першим боксером, кому вдалось досягнути такого успіху. Після перемоги Алі пішов з боксу, а через два роки зробив невдалу спробу повернутись у професійний спорт.

наш час

1996 - У Венеції італійська партія Північна Ліга за ініціативою свого лідера Умберто Боссі проголосила створеня незалежної від Італії Федереративної Республіки Падовія.

1997 - Зареєстровано доменне ім'я google.com, яке стало основою нового пошукового вебсервісу, заснованого двома американськими аспірантами 24-річними Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном. Сьогодні компанія Google — найпопулярніший пошуковий сервіс у світі і обробляє до 1 мільярда запитів у день.

2000 - У австралійському місті Сідней відкрились XXVII Олімпійські ігри, останні в другому тисячолітті. В них взяли участь 10 651 спортсменів з 199 країн, які розіграли 300 комплектів нагород у 28 видах спорту. Українські спортсмени завоювали на сіднейській Олімпіаді 23 медалі, з них 3 золоті, 10 срібних і 10 бронзових.

2008 - Американський інвестиційний банк Lehman Brothers, борги якого склали 613 млрд доларів США, звернувся до суду з заявою про банкрутство і проханням про захист від кредиторів. Це стало ключовою подією світової фінансової кризи кінця 2000-х років, яка почалась у серпні 2007 року з іпотечної кризи у США.

Народились 15 вересня

15 - 20 грудня 69, Авл Вітеллій, 8-й римський імператор (69).

53 - 8 серпня 117, (Марк Ульпій Нерва) Траян, 13-й римський імператор з династії Антонінів; другий з «п'яти хороших імператорів».

1613 - 17 березня 1680, Франсуа де Ларошфуко, принц де Марсільяк, французький письменник-мораліст (Мемуари, Максими).

1736 - 12 листопада 1793, Жан-Сільвен Байї, французький астроном і діяч Великої Французької революції; перший президент Національних зборів і мер Парижа.

1789 - 14 вересня 1851, Джеймс Фенімор Купер, американський письменник (Піонер, Слідопит, Останній з могіканів, Звіробой). 230 років з дня народження.

1881 - 21 серпня 1947, Етторе Бугатті, італійський конструктор спортивних і напівспортивних автомобілів.

1888 - 3 червня 1959, Пилип Коновал, канадський військовослужбовець українського походження; єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні.

1890 - 12 січня 1976, Агата Крісті (Агата Мері Кларіса Міллер), англійська письменниця, майстер детективу, автор легендарних персонажів міс Марпл та Еркюля Пуаро (Убивство у "Східному експресі", Смерть на Нілі, А потім нічого не було), драматург (Мишоловка).

1904 - 18 березня 1983, Умберто II (Умберто Нікола ді Савойя), четвертий та останній король Італії (1946) із Савойської династії.. 115 років з дня народження.

1925 - 27 квітня 2007, Кирило Юрієвич Лавров, російський актор (Склянка води, Кольє Шарлотти, Бандитський Петербург, Майстер і Маргарита).

1941 - Мирослав Гермашевський, перший польський космонавт.

1946 - Олівер Стоун, американський кінорежисер, лауреат «Оскара» (Народжений 4-го липня [1989], Взвод [1986]; Уолл-стріт, Дж.Ф.К., Природжені вбивці, Сальвадор).

1946 - Томмі Лі Джонс, американський театральний і кіноактор, лауреат «Оскара» (Втікач [1993], Дж.Ф.К., Люди в чорному, Дочка шахтаря, Природжені вбивці, Клієнт).

1984 - Генрі Чарльз Віндзор, принц Вельський; син принцеси Діани і принца Чарльза, спадкоємець британської корони (3-й в черзі). 35 років з дня народження.

Померли 15 вересня

668 - Констант II (Костянтин Бородатий), імператор Візантії (641-668 рр.) з династії Іраклія. 1351 рік тому, в 38 років (нар. 7 листопада 630 р.).

1700 - Адре Ленотр, французький архітектор, майстер садово-паркового мистецтва (королівські парки в Версалі, Фонтебло, Тьюільрі, Гринвічі). 319 років тому, в 87 років (нар. 12 березня 1613 р.).

1864 - Джон Хеннінг Спік, англійський дослідник Африки; відкрив для європейців озеро Танганьїка (1858), озеро Вікторія (1858) і встановив, що Ніл бере з нього початок. 155 років років тому, в 37 років (нар. 3 травня 1827 р.).

1907 - Іван Карпович Карпенко-Карий (Тобілевич), український драматург (Бурлака, Сто тисяч, Хазяїн, Наймичка, Безталанна, Сава Чалий), актор, режисер, театральний діяч. 112 років тому, в 62 роки (нар. 29 вересня 1845 р.).

1938 - Томас Вулф, американський письменник (Додому нема вороття, Про час і ріку, Подивись на свою домівку, ангеле). 81 рік тому, в 38 років (нар. 3 жовтня 1900 р.).

1978 - Вільгельм Еміль Мессершмітт, німецький авіаконструктор. 41 рік тому, в 80 років (нар. 26 червня 1898 р.).

2008 - Річард Райт, англійський рок-музикант, клавішник (Pink Floyd: Another Brick on the Wall). 11 років тому, в 63 роки (нар. 28 липня 1945 р.).