Цей день в історії - 17 грудня

Цей день в історії - 17 грудня

351-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 14 днів. Іменинники - Варвара, Іван, Юлія (Юліанія). Міжнародний день захисту секс-працівниць від насильства і жорстокості, у Венесуелі відзначають День Сімона Болівара, в Колумбії — День незалежності, в Бутані — Національний день, а в США — День авіації і братів Райт.

Головні події 17 грудня

• Дем'ян Многогрішний — гетьман Лівобережжя, 1668

• Сімон Болівар — президент Колумбії, 1819

• Перший у світі політ на літаку, 1903

• Всеукраїнський з'їзд рад, 1917

Всі події 17 грудня

1668 • На козацькій раді в Новгороді-Сіверському за підтримки промосковськи налаштованої старшини і православного духовенства Дем'ян Многогрішний обраний гетьманом Лівобережжя. Його повноваження були підтримані у березні наступного року на генеральній раді у Глухові, коли він виголосив присягу на вірність Олексію Михайловичу у присутності царського представника.

1819 • Конгрес у Санта-Фе де Богота із 26 делегатів, які представляли Венесуелу та Нову Гранаду, обрали Сімона Болівара президентом об'єднаної країни, яка отримала назву Колумбія. Вона стала першою спробою створити єдину латиноамериканську державу, проте Болівар не знайшов підтримки цієї ідеї і в 1831 після його відставки Колумбія розпалась на Венесуелу, Еквадор і Республіку Нова Гранада.

1885 • Французький уряд оголосив про встановленя протекторату над Мадагаскаром, колонізація якого почалась у 17 столітті.

1903 • Біля містечка Кітті-Хок (штат Північна Кароліна) Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, сконструйованому ним разом зі своїм братом Вілбером. Біплан "Флаєр 1" був обладнаний бензиновим двигуном внутрішнього згорання і протримався у повітрі 12 секунд, подолавши відстань 37 метрів.

1917 • Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда від Володимира Леніна і Лева Троцького, в котрій більшовицькі лідери Росії зазначили, що Раднарком "... визнає Українську Народну Республіку, її право цілком відокремитися від Росії... зараз же, без обмеження та безумовно". Водночас до Центральної Ради було висунуто ультимативні вимоги пропустити більшовицькі війська на Південний фронт для боротьби з Каледіним, не пропускати білогвардійські війська, що рухаються на Дон і Урал та припинити роззброєння радянських військ та Червоної гвардії. Цей ультиматум, що був розцінений як втручаня у внутрішні справи УНР, був відкинутий з'їздом Рад селянських, робітничих і солдатських депутатів.

1917 • У Києві розпочав роботу скликаний за ініціативою більшовицьких організацій Всеукраїнський з'їзд рад, делегати якого попри зусилля більшовиків визнали Українську Центральну Раду «тимчасовим правомочним законодавчим органом революційної демократії України», висловили їй «цілковите довір'я» та пообіцяли «свою рішучу піддержку».

1919 • У Ризі за підтримки російських комуністів та В.І. Леніна була проголошена Латвійська Соціалістична Радянська Республіка. Головою уряду був призначений колишній нарком юстиції РСФСР Петро Стучка. у серпні 1919 року більшовицький уряд Стучки був повалений, а сам він втік до Москви.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1957 • США провели перше успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети «Атлас».

1982 • На екрани США вийшов фільм Сідні Поллака "Тутсі" за участю Джессіки Ланж і Дастіна Хоффмана у головних ролях.

1989 • Набравши 52.4% голосів 40-річний губернатор штату Алагоас, лідер правоцентристської Партії національної перебудови Фернандо Коллор ді Меллу переміг на перших після 1960 року прямих президентських виборах у Бразилії.

1989 • На каналі FOX вийшла перша серія анімаційного серіалу «Сімпсони». Створений Метом Ґрейнінґом, серіал випускається й досі (станом на січень 2012 року показано в ефірі 503 серії) і знайомий глядачам понад 100 країн. Журнал «Time» в 1998 році назвав «Сімпсонів» кращим телевізійним серіалом XX століття, а журнал «Men's Health» в 2005 році — Гомера Сімпсона філософом десятиліття.

1990 • У Москві почався IV з'їзд народних депутатів СРСР, в перший же день якого прозвучала вимога відставки президента Михайла Горбачова. Незважаючи на те, що ця пропозиція не була підтримана, вона знаменувала собою консолідацію ортодоксально-консервативних сил в КПРС і депутатському корпусі. В ході гострої політичної боротьби, що засвідчила повний розрив Горбачова з реформістськими радикальними колами, були прийняті рішення, направлені на посилення президентської влади — замість самостійної Ради міністрів створено підконтрольний президенту Кабінет міністрів на чолі з Валентином Павловим, запроваджено пост віце-президента (під відвертим тиском Горбачова на нього обрано профспілкового лідера Геннадія Янаєва), ліквідовано дорадчий орган Президентську раду. Натомість створено Раду безпеки і прийнято закон про референдум, для підведення юридичної бази під намір наступного року провести загальносоюзний референдум про майбутнє СРСР.

1990 • Жан-Бертран Арістід, ліво-радикально настроєний колишній католицький священник, обраний президентом Гаїті на перших за всю історію країни демократичних виборах. Менш, ніж через рік він був усунутий від влади в результаті військового перевороту і емігрував до США. Його владу було відновлено в 1994 році, завдяки зусиллям ООН, котра санкціонувала застосування сили проти диктаторського режиму і особистим зусиллям колишнього президента США Джиммі Картера, якому в переддень інтервенції 20 тисяч американських солдатів вдалось узгодити умови повернення Арістіда з представниками хунти. 17 грудня 1996 року новим президентом Гаїті був обраний друг і послідовник Арістіда Рене Преваль, а в 2000-у році Арістід був вдруге обраний президентом Гаїті.


НАШ ЧАС

1992 • У приміщенні Федеральних зборів відбулось спільне засідання обох палат чехословацького парламенту. Депутатами було прийнято постанову про припинення з 1 січня 1993 року існування Чеської і Словацької Соціалістичної Республіки і утворення держав-спадкоємниць. Цього ж дня депутати Чеської народної ради схвалили конституцію Чеської республіки, договір із Республікою Словаччина і прийняли звернення до парламентарів і народів світу від імені новоутвореної Чеської Республіки.

1995 • В Чеченській республіці одночасно з виборами в Державну думу Росії проведено вибори глави республіки — перемогу отримав Доку Завгаєв.

1996 • В столиці Перу Лімі 14-ть озброєних членів лівацького Революційного руху Тупак Амару, переодягнутих офіціантами і прислугою, проникли в будинок японського посла Моріхіса Аокі, де відбувалось святкування дня народження японського імператора, і захопили в заручники 490 присутніх там чоловік. Поліція оточила будинок і терористи погодились випустити 170 жінок та людей старшого віку, але попередили, що розстріляють решту 320 осіб, якщо їхні вимоги не будуть виконані, — звільнити з ув'язнення 400 членів руху Тупак Амару. Серед заручників були вищі державні, урядові і партійні діячі Перу, брат президента країни, посли багатьох держав.

1998 • США і Великобританія нанесли авіаційні удари по Іраку у зв'язку з його відмовою співробітничати зі спеціальною комісією ООН з питання контролю над іракським озброєнням. Протягом доби по Іраку було випущено 200 ракет, в результаті чого загинуло двоє і поранено 30-х людей. Із-за складності міжнародної ситуації голосування щодо імпічменту президента Клінтона, що мало відбутись в Платі представників Конгресу США наступного дня, було перенесене мінімум на 24 години.

2003 • У світовий прокат вийшов фільм «Володар перснів: Повернення короля», останній із трилогії, невдовзі відзначений одинадцятьма «Оскарами». Фільм з бюджетом 94 млн. доларів зібрав у прокаті 1 119 263 306 доларів і зайняв друге місце у рейтингу прокатних зборів фільмів.


Народились 17 грудня

1514 - 2 лютого 1594 • Джованні П'єрлуїджі да Палестріна, італійський композитор; глава римської поліфонічної школи, чий музичний стиль Тридентський собор в 1563 році затвердив як офіційний зразок католицької церковної музики. 505 років з дня народження.

1778 - 29 травня 1829 • Гемфрі Деві, англійський фізик і хімік, один із засновників електрохімії; винахідник дугової лампи.

1830 - 20 червня 1870 • Жюль де Гонкур, французький письменник (Жерміні Ласерте, Рене Мопрен); писав у свіавсторстві зі своїм старшим братом Едмном.

1908 - 8 вересня 1980 • Віллард Френк Ліббі, американський хімік, автор вуглецевого методу датування археологічних і антропологічних знахідок (1947), лауреат Нобелівської премії (1960).

1908 - 12 квітня 2002 • Юрій Володимирович Шевельов (Юрій Шерех), український славіст, літературознавець, історик літератури; академік НАН України (1991), лауреат Шевченківської премії (2000).

1928 - 9 грудня 2017 • Леонід Сергійович Бронєвой, російський театральний і кіноактор українського походження (Сімнадцять миттєвостей весни, Покровські ворота, Агонія, Той самий Мюнхгаузен, Формула кохання, Небеса обітовані).

1947 • Микола Янович Азаров, прем'єр-міністр України (з 11 березня 2010). Сьогодні 72-а річниця.

1974 - 11 травня 2002 • Ніка Георгіївна Турбіна, українська поетеса. 45 років з дня народження.

1975 • Мілла (Наташа) Йовович, французька актриса українського походження ("Чайник", Готель "Мільйон доларів", Історія Жанни д'Арк, П'ятий елемент, Повернення до Блакитної лагуни, Сполучення двох місяців). Сьогодні 44-а річниця.

1977 • Оксана Генадіївна Фьодорова, російська модель, переможниця конкурсу «Міс Всесвіт» (2002). Сьогодні 42-а річниця.


Померли 17 грудня

1830 • Сімон Болівар, національний герой шістьох латиноамериканських країн, які завдяки йому звільнились від влади Іспанії, президент Великої Колумбії (1819-30 рр.). 189 років тому, в 47 років (нар. 24 липня 1783 р.).

1847 • Марія Луїза Австрійська, імператриця Франції (1810-13 рр.), друга жінка Наполеона Бонапарта I; дочка австрійського імператора Франца I, племінниця королеви Франції Марії Антуанетти. 172 роки тому, в 56 років (нар. 7 грудня 1791 р.).

1881 • Льюіс Генрі Морган, американський історик і етнограф, основоположник наукової антропології, автор капітальної праці "Дослідження розвитку людства від дикості через варварство до цивілізації". 138 років тому, в 63 роки (нар. 21 листопада 1818 р.).

1907 • Вільям Томпсон, лорд Кельвін, англійський фізик, один з основоположників термодинаміки (другий закон, 1851 р.; незалежно від Рудольфа Клазіуса), ввів поняття абсолютної температури (1848) і запропонував шкалу абсолютних температур (шкала Кельвіна). 112 років тому, в 83 роки (нар. 26 червня 1824 р.).

1987 • Аркадій Ісакович Райкін, радянський комедійний естрадний актор. 32 роки тому, в 76 років (нар. 24 жовтня 1911 р.).

2011 • Кім Чен Ір, голова Корейської Народно-Демократичної Республіки (з 1997 р.), генеральний секретар Трудової партії Кореї, Верховний Головнокомандувач Корейської народної армії, голова Державного Комітету оборони КНДР, син «великого вождя» Кім Ір Сена. 8 років тому, в 69 років (нар. 16 лютого 1942 р.).