Цей день в історії - 17 січня

Цей день в історії - 17 січня

17-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 348 днів.

Іменинники - Ананія, Андроник, Арістарх, Артем, Архип, Афанасій, Денис, Євстафій, Зінаїда, Зосим, Йосип, Карп, Кіндрат, Климент, Лука, Марко, Микола, Никанор, Олександр, Онисим, Опанас, Остап, Павло, Пилип, Прохор, Родіон, Ростислав, Симеон, Степан, Танасій, Тадей, Тимофій, Трофим, Феоктист, Юхим, Юхимія, Яків.

У Польщі святкують День звільнення, в Тунісі - День революції.

Головні події 17 січня

• Помер Феодосій Великий, 395 • Останній московський Рюрикович на престолі, 1598 • Переворот на Гаваях, 1893 • «Сухий закон» у США, 1920 • Зникнення Рауля Валленберга, 1945 • Вбивство Євгенія Кушнарьова

Всі події 17 січня

395 - У Медіолані (сучасний Мілан) у віці 48-и років помер Феодосій I Великий, останній правитель єдиної Римської імперії, фанатичний борець з язичництвом, який зробив християнство державною релігією, заборонив Олімпійські ігри і з мовчазної згоди якого були зруйновані шедеври елліністичної архітектури. По його смерті імперія остаточно розділилась на дві держави, Східну і Західну, правителями в яких стали сини Феодосія Аркадій і Гонорій.

Середні віки

1377 - Остерігаючись втратити владу в Папській області і користуючись послабленям Франції, папа Григорій XI відгукнувся на заклик Катерини Сієнської і повернувся з Авіньона (Південна Франція) до Риму. Закінчилось т.зв. Авіньонське полонення пап, що розпочалося в 1309 році перенесенням папської резиденції з Риму на територію наймогутнішої католицької держави.
1462 - Португальським мореплавцем Діогу Афонсу відкритий острів Санту-Антал (острови Кабо-Верде) в Атлантичному океані.
1475 - У битві біля міста Васлуй 40-тисячне військо молдавського господаря Стефана III розгромило 120-тисячну турецьку армію.
1558 - У відповідь на відмову Лівонського ордену платити данину Москві російське військо вторглася в Лівонію. Лівонська війна, яка тривала 25 років і в яку всступили Велике князівство Литовське, Шведське та Датське королівства, закінчилась підписанням Ям-Запольського мирного договору, за яким Росія втратила всі свої завоювання, здобуті на початку юойових дій, а також земель на кордоні з Річчю Посполитою і ряду приморських балтійських міст.
1562 - У Франції видано Сен-Жерменський едикт, який забезпечував часткову свободу віросповідання гугенотам. Він був прийнятий за ініціативою королева-матері Катерини де Медічі, яка була регенткою малолітнього сина Карла IX Валуа.
1598 - У Москві на 41-у році життя помер цар Федір Блаженний, третій син Івана Грозного і останній представник московської гілки династії Рюриковичів на царському троні. Спадкоємцем престолу стала його дружина Ірина, яка правила лише тиждень і зреклась престолу на користь свого брата Бориса Годунова.

Нова історія

1773 - Джеймс Кук і його екіпаж корабля Resolution стали першими європейцями, що проплили південніше Південного полярного кола.
1793 - Французький Конвент за пропозицією Робесп'єра проголосував за смертну кару позбавленого влади короля Людовика XVI: "Від імені французького народу Національний конвент оголосив Людовика Капета винним у зловживаннях проти свободи нації і загальної безпеки держави".
1878 - З метою посилити свій вплив у південній частині Тихого океану за рахунок послаблення позицій Німеччини США підписали з островами Самоа, розташованими на північний захід від Австралії, договір про дружбу та торгівлю і отримали дозвіл на будівництво стратегічно важливого порту Паго-Паго, в якому пароплави, що курсували трансокеанічними маршрутами мали поповнювати запаси пального.
1893 - Група американських власників цукрових плантацій під керівництвом Сенфорда Доула скинула владу гавайського монарха королеви Ліліукалані і сформувала новий уряд на чолі з Доулом. Переворот на Гаваях відбувся з відома посланця США Джона Стівенса, котрий під приводом захисту "життя американців" викликав на допомогу заколотникам крейсер "Бостон" з 300-и морськими піхотинцями.
1899 - Француз Каміль Женаци на електромобілі власної конструкції розвинув швидкість 41,425 миль/год (бл. 67 км/год), однак попередній рекордсмен, Гастон Шасселуп-Лабо, на електомобілі "Jeantaud" цього ж дня знову став першим з результатом 43,69 миль/год. Через десять днів Женаци встановив новий рекорд швидкості, котрий знову ж таки був побитий Шасселупом-Лабо 4 березня, однак ненадовго, - 29 квітня Женаци востаннє в історії автомобілів з електричним двигуном встановив рекорд швидкості. З тих пір і до 1963 року всі нові рекорди встановлювались на авто з двигунгунами внутрішнього згорання або на паровій тязі, а в 1963 році Крейг Брідлав першим досягнув рекордної швидкості на машині з реактивним двигуном, і з тих пір всі нові рекорди встановлювались на авто або з реактивним або з ракетним двигуном.
1917 - Данія і США підписали договір за яким останні ставали власниками Віргінськими островами 3 31 березня поточного року, придбавши їх за 25 мільйонів доларів.
1919 - Польський піаніст і композитор Ігнацій Ян Падеревський став прем'єр-міністром Польщі.
1920 - Набула чинності Вісімнадцята поправка до Конституції США, якою заборонявся продаж, виробництво та транспортування алкоголю. «Сухий закон» діяв до 5 грудня 1933 року, коли він був скасований Двадцять першою поправкою до Конституції США. На рівні окремих штатів обмеження залишались до 1948 (Оклахома, Канзас) чи навіть 1966 (Місісіпі) року.
1929 - В серії щоденних коміксів «Thimble Theatre» компанії «King Features Syndicate», що друкувалися в «New York Journal», вперше з'явився персонаж моряк Попай, створений американським художником Елзі Сегаром. Згодом він став героєм і мультфільмів. У більшості випадків Попай постає перед читачами і глядачами моряком середнього віку з незалежним характером, своєрідним голосом і манерою мови (перекручує слова і «ковтає» звуки), сили которого неймовірно збільшувались після з'їденої порції шпинату.

Новітня історія

1944 - Англо-американські війська розпочали операцію "Пантера": висадившись в центральній Італії в районі міста Кассіно, вони до травня подолали і зруйнували німецьку оборону лінію "Густав", що перетинала Аппенінський півострів і опиралася на природні водні рубежі - ріки Рапідо, Гаріоьяно та Сангро. Це змусила німецькі війська швидко відступити на північ Італії.
1945 - В ході Вісло-Одерської військової операії радянські війська під командуванням Георгія Жукова звільнили від німців столицю Польщі Варшаву. На цей час з 1.3 мільйона передвоєнного населення в місті залишилося лише 153 тисячі чоловік.
1945 - У Будапешті, зайнятому радянськими військами, зник шведський дипломат Рауль Валленберг, людина, яка зберегла життя десяткам тисяч переслідуваних фашистами євреїв. Лише у 1957 році російські власті офіційно визнали, що Рауль Валленберг був заарештований НКВС як військовополонений і вивезений до Радянського Союзу, де помер у тюрмі через два роки.
1959 - Сенегал і Французький Судан підписали угоду про створення Федерації Малі, яка проіснувала півтора роки, допоки окремим її частинам була надана повна незалежність.
1961 - У провінції Катанга страчений Патріс Лумумба, перший прем'єр-міністр Демократичної Республіки Конго, викрадений в ході громадянської війни за наказом міністра оборони Мобуту Сесе Секо.
1966 - Над іспанським середземноморським містечком Паломарес відбулося зіткнення двох американських військових літаків - бомбардувальника B-52 і заправника KC-135. Загинуло вісім членів екіпажів і загублено чотири водневі бомби - три з них впали на сушу, одна в море. Жодна з бомб не була в бойовому стані, однак від падіння двох з них відбулися потужні вибухи і в довкілля Паломареса відбувся викид радіоактивного плутонію. 2 тисячі американських військових та іспанських національних гвардійців були змушені провести дезактивацію території і до США було вивезено 1400 тон радіоактивного грунту і овочів. Третю бомбу, що не вибухнула, було знайдено неушкодженою практично зразу, а четверту, котра впала в море, - лише 7 квітня.
1973 - На Філіпінах прийнято нову конституцію, котра проголошувала Фердинанд Маркоса довічним президентом.
1979 - На референдумі в Гренландії 70.1% віборців проголосували за самоуправління території. Відповідний закон датський парламент прийняв 16 лютого.

Наш час

1996 - У федеральному суді Нью-Йорка засуджено на довічне ув'язнення Шейка Омара Абдель-Рахмана, ісламського клерикала, звинуваченого в участі у змові, що мала на меті проведення ряду терористичних актів на території США, Ізраїлю та Єгипту.
2006 - Еллен Джонсон Серліф прийняла присягу як 24-й президент Ліберії і стала першою жінкою на цій посаді в Африці. В 2011 році вона стала лауреатом Нобелівської премії миру «за ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок і за права жінок на повноправну участь у досягненні миру».
2007 - Внаслідок нещасного випадку під час полювання в районній лікарні міста Ізюм помер народний депутат Верховної Ради України V скликання, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики та заступник голови фракції Партії Регіонів Євгеній Кушнарьов.
2009 - У Перуджі (Італія) розпочався суд над американською студенткою Амандою Нокс, звинуваченою у вбивстві своєї сусідки по квартирі британки Мередіт Кечер. Разом з нею підозрюваними у вбивстві були Раффаель Соллечіто, бой-френд Аманди, і Руді Герман Геде, місцевий житель. У грудні Нокс була засуджена до 26, Соллечіто - до 25, а Геде - до 30 років років ув'язнення. Після подання апеляцій Геде отримав 16 років, а через три роки Нокс і Соплечіто були виправдані за недостатністю доказів.
2010 - Відбувся перший тур виборів Президента України серед 18 кандидатів. В другий тур вийшли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, які набрали 35,32% і 25,05% голосів, відповідно.

Народились 17 січня

1600 - 25 травня 1681, Педро Кальдерон де ла Барка, іспанський драматург та поет («Життя - це сон», «Чарівний маг»).
1706 - 17 квітня 1790, Бенджамін Франклін, американський державний діячБенджамін Франклін, американський письменник, поет, винахідник, державний діяч (один з авторів "Декларації незалежності США" і Конституції США).
1732 - 12 лютого 1798, Станіслав Понятовський, король Речі Посполитої Станіслав II Август (Станіслав Понятовський), останній король Речі Посполитої (1764-95 рр.) і Великий князь литовський.
1889 - 25 січня 1947, Аль Капоне, американський гангстерАль(фонс) Капоне, американський гангстер ("людина зі шрамом"), глава впливового кримінального угруповування періоду "сухого закону".
1863 - 7 серпня 1938, Костянтин Сергійович Станіславський (Алексєєв), російський театральний діяч, засновник відомої театральної системи. 155 років з дня народження.
1928 - 9 травня 2012, Відал Сасун, британський перукар-стіліст, бізнесмен, філантроп. 90 років з дня народження.
1933 - 3 травня 1987, Даліда, французька співачка Даліда (Іоланда Христина Джильотті), французька співачка й акторка італійського походження. 85 років з дня народження.
1942 - 3 червня 2016, Мухаммед Алі, американський боксер Мухаммед Алі (Кассіус Клей), американський боксер, чемпіон світу у надважкій категорії (1964, 1974, 1978); єдиний спортсмен, хто двічі повертав собі найвищий титул.
1948 - Мік Тейлор, англійський рок-співак, музикант (The Rolling Stones). Сьогодні 70-а річниця.
1956 - Пол Янг, англійський співак (Everytime You Go Away). Сьогодні 62-а річниця.
1960 - Ігор Ніколаєв, російський композитор Ігор Юрієвич Ніколаєв, російський композитор, співак ("Дельфин и русалка"). Сьогодні 58-а річниця.
1961 - Майя Чебурданідзе, грузинська шахістка, шоста чемпіонка світу серед жінок. Сьогодні 57-а річниця.
1962 - Джим Керрі, канадський актор Джим Керрі, канадський актор-комік ("Маска", "Тупий і ще тупіший", "Ейс Вентура"). Сьогодні 56-а річниця.
1969 - Тіесто (Тейс Мішель Вервест), голандський діджей, музикант, композитор. Сьогодні 49-а річниця.
1987 - Олександр Олександрович Усик, український професійний боксер; олімпійський чемпіон (2012), чемпіон світу (2011), інтерконтинентальний чемпіон у першій важкій вазі за версією WBO (2014). Сьогодні 31-а річниця.
1993 - Христина Соловій, українська співачка, композитор («Тримай»). Сьогодні 25-а річниця.

Померли 17 січня

395 - Феодосій Великий, східноримський імператор Феодосій Великий (Феодосій Флавій), східноримський імператор (з січня 379 р.), останній імператор єдиної Римської імперії (з 394 р.). 1623 роки тому, в 49 років (нар. 11 січня 346 р.).
1468 - Георг Кастріоті (Скандербег), національний герой Албанії, вождь антиосманського албанського повстання. 550 років років тому, в 63 роки (нар. 6 травня 1405 р.).
1598 - Федір I Іванович, московський царФедір I (Федір Іванович Романов), московський цар; син Івана Грозного, останній представник московської гілки династії Рюриковичів. 420 років років тому, в 41 рік (нар. 31 травня 1557 р.).
1869 - Олександр Сергійович Даргомижський, російський композитор, один з основоположників російської класичної музики ("Есмеральда", "Русалка", "Торжество Вакха"). 149 років тому, в 56 років (нар. 14 лютого 1813 р.).
1874 - Чанг і Енг Банкері, найзнаменитіші сіамські близнюки; народились в Сіамі (нині Таїланд), що й дало назву такій медичній паталогії; Енг пережив брата на три години. 144 роки тому, в 63 роки (нар. 11 травня 1811 р.).
1961 - Патріс Лумумба, заїрський революціонер, перший прем'єр-мінстр Демократичної Республіки Конго (1960). 57 років тому, в 36 років (нар. 2 липня 1925 р.).
1982 - Варлам Шаламов, російський письменник Варлам Тихонович Шаламов, російський письменник, багаторічний в'язень радянських концтаборів ("Колимські оповідання"). 36 років тому, в 75 років (нар. 18 червня 1907 р.).
1991 - Олаф V (Олаф Глюксбург), король Норвегії (1957-91 рр.); син Хокона VII, батько Гаральда V. 27 років тому, в 88 років (нар. 2 липня 1903 р.).
1997 - Клайд Томбо, американський астроном; відкрив Плутон, колишню дев'яту планету Сонячної системи (1930). 21 рік тому, в 91 рік (нар. 4 лютого 1906 р.).
2007 - Євген Петрович Кушнарьов, український політик, колишній глава президентської адміністрації (1996-98 рр.), глава Дніпропетровської облдержадміністрації (з 2000 р.). 11 років тому, в 56 років (нар. 29 січня 1951 р.).
2007 - Арт Бухвальд, американський журналіст, фельєтоніст, лауреат Пулітцерівської премії (1982), письменник (Поки Рейган спав). 11 років тому, в 82 роки (нар. 20 жовтня 1925 р.).
2008 - Боббі Фішер, американський гросмейстерБоббі (Роберт) Фішер, американський гросмейстер, 11-й чемпіон світу з шахів (1972-75 рр.). 10 років років тому, в 65 років (нар. 9 березня 1943 р.).