Цей день в історії - 18 жовтня

Цей день в історії - 18 жовтня

291-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 74 дні. Іменинники - Григорій, Матвій, Олексій, Петро, Філіп (Пилип), Харитина. В Азербайджані відзначають День незалежності.

Головні події 18 жовтня

• Аахенський мирний договір, 1748

• Кримська автономія у складі радянської Росії, 1921

• Помер Томас Едісон, 1931

• Замах на Беназір Бхутто, 2007

Всі події 18 жовтня

31 - Звинувачений у змові проти імператора Тиберія, за вироком римського сенату страчений головнокомандуючий преторіанською гвардією Луцій Елій Сеян.

Середні віки

614 - Король франків Хлотар II оприлюднив т. зв. "Паризький едикт", який мав захистити права дворян і церкви та регулював призначення світських службових осіб на державну службу, доступ до якої став забороненим євреям.

1016 - У битві біля Ешингдона в Ессексі англосаксонський король Едмунд Залізнобокий програв "країну англів і народ" датському претенденту на англійський престол Кнуду Великому, котрий після смерті Едмунда став королем Англії. У 1018 році він став і королем Данії.

1356 - У Базелі відбувся найбільший із достовірно відомих землетрусів у Центральній Європі середніх віків - від поштовхів силою до 8 балів було практично зруйновано місто Базель, в якому загинуло більше 300 чоловік.

1386 - У Німеччині курфюрстом Рупрехтом I з дозволу папи римського Урбана VI відкрито університет Гейдельберга. Він став четвертим університетом Священної Римської імперії після Болонського, Віденського і Празького університетів і першим на території сучасної Німеччини.

1469 - У Вальядоліді одружились Фердинанд Арагонський та Ізабелла Кастильська, котрі почали спільно управляти обома королівствами, поступово приєднуючи до Іспанії її незалежні домініони, що дозволило перетворити Іспанію на наймогутнішу державу світу.

Нова історія

1667 - На сучасному острові Лонг-Айленд вздовж ріки Іст-рівер голландськими поселенцями засновано селище Брьокелен. Сьогодні - це місто Бруклін, яке входить до Великого Нью-Йорка.

1685 - Французький король Людовик XIV відмінив дію Нантського едикту, прийнятого Генріхом IV в 1598 році, за яким гугенотам надавалась свобода віросповідання і богослужіння, і проголосив Францію суто католицькою державою. Це зумовило масове переселення французьких гугенотів до Німеччини та Нідерландів.

1748 - В Аахені Великобританія, Франція та Нідерланди уклали мирну угоду, що завершила восьмирічну Війну за австрійську спадщину. У грудні того ж року і січні наступного до нього приєднались Австрія, Сардинія та Іспанія - всі країни визнали право на австрійський та угорський престоли Марії-Терезії Габсбург, яка була змушена погодилась на перехід Сілезії і Глаца до Пруссії, Парми, Гуасталла і П'яченци - Іспанії, частини Міланського герцогства - Сардинії і поновити незалежність захоплених нею герцогства Модена та Генуезької республіки.

1797 - Під Кампоформо (Італія) між Французькою республікою і Австрією підписано мирну угоду, що завершила Італійський похід Наполеона і війну Франції з першою антифранцузькою коаліцією.

1842 - В гавані Нью-Йорка під керівництвом Семюеля Морзе прокладено перший телеграфний кабель. Наступного дня він перестав працювати, оскільки був випадково порваний пропливаючим кораблем. Через рік кабель був замінений на новий, котрий для надійності був поміщений у свинцеву трубу.

1860 - В ході Другої опіумної війни британські війська окупували Пекін і розграбували та спалили палац Юаньмінгуян, літню резиденцію імператора, збудовану у 18-у столітті і знамениту своїми садовими і парковими насадженнями. У 1870-х роках імператрицею Сіксі палац був відбудований і перейменований у Їейюань або "Сад хорошого здоров'я і гармонії". У 1900 році, під час Боксерського повстання, західними інтервентами палац був знову спалений і відбудований лише в 1950-х роках при комуністах.

1867 - На Алясці спущено російський прапор і піднято американський - США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією, проданою Росією за 7,2 мільйона доларів.

1898 - Всього лише через рік після надання Іспанією Пуерто-Ріко статусу самоуправляючої території, США в ході Іспано-американської війни захопили острів і встановили на ньому військове правління. У грудні Паризький договір, що офіційно завершував війну, закріпив Пуерто-Ріко за США. За наступні тридцять років США намагались американізувати острів і запровадити англійську мову в якості офіційної, для чого в 1917 році надали пуерто-ріканцям права громадян США, але завдяки популярності в Пуерто-Ріко патріотично настроєної Народно-Демократичної партії, цього зробити не вдалось, і з 1948 року пуерто-ріканці мають змогу самі обирати губернатора, а затверджена в 1952 році конгресом США конституція Пуерто-Ріко проголосила острів автономною територією США.

1918 - У Львові на зборах українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати Панів, українських представників галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1921 - У Москві ухвалено постанову ВЦВК і РНК РСФРР "Про автономію Кримської Радянської Соціалістичної республіки", що створювалася як територіальна автономія в складі РСФРР. У такому статусі вона проіснувала до 30 червня 1945 року, коли Кримська АРСР була перетворена на область у складі РРФСР.

1922 - У Лондоні засновано British Broadcasting Corporation (BBC) - британську радіомовну компанію. Перша радіопрограма вийшла 14 листопада 1922 р. У 1927 р. компанії була націоналізована урядом, хоча й залишилася незалежною у редакційній політиці і має широке самоврядування. Сьогодні BBC - найбільша телерадіомовна компанія у світі зі штатом понад 26 тисяч чоловік і річним бюджетом 4 мільярда фунтів.

1931 - У Вест-Оранджі, штат Нью-Джерсі, у віці 84 років помер легендарний американський винахідник Томас Алва Едісон, автор 1093 патентів на винаходи, серед котрих перший проектор рухомих картинок, перша пересувна кіностудія, лампа розжарювання і фонограф.

Новітня історія

1967 - Радянська космічна безпілотна станція «Венера-4» стала першим у світі пристроєм, що досягнув атмосфери планети Венера.

1967 - У США відбулась прем'єра мультфільму Волта Діснея «Книга джунглів» за мотивами книг Редьярда Кіплінга. Це був останній фільм, випуском якого займався Волт Дісней особисто.

1968 - В ході поліцейської операції Джон Леннон і Йоко Она заарештовані у себе в домі в Лондоні за незаконне зберігання наркотиків. Будучи попередженим за декілька хвилин до приходу поліції, Леннон намагався викинути героїн в туалет і знищити сліди наявності наркотиків у квартирі, але поліція вибила вхідні двері і проведений обшук виявив 200 таблеток знеболюючих засобів, машину для скручування сигарет зі слідами маріхуани і півграма морфію.

1968 - На Олімпійських іграх в Мехіко Боб Бімон встановив світовий рекорд, котрий вдалось побити лише через 23 роки, - він стрибнув у довжину на 8 метрів 90 сантиметрів.

1981 - На виборах до парламенту абсолютну більшість отримав Всегрецький соціалістичний рух Андреаса Папандреу, котрий 21 жовтня став прем'єр-міністром країни.

1981 - Генерал Войцех Ярузельський, котрий з лютого був главою уряду Польщі, замінив Станіслава Каню на посту першого секретаря ЦК Польської Об'єднаної Робітничої партії.

1989 - В Угорській Народній Республіці прийнято нову конституцію, котра закріпила в країні багатопартійну систему, зменшила втручаня держави в питання економіки країни і дала змогу в 1990 році провести вибори на на основі нового демократичного виборчого закону.

1989 - Під тиском масового руху протесту демократичних сил Еріх Хонекер після 18 років правління знятий з постів голови Державної ради Німецької Демократичної Республіки і генерального секретаря Соцалістичної єдиної партії Німеччини (у грудні виключений з партії). Його спадкоємцем став Егон Кренц.

Наш час

2007 - Щойно після повернення колишнього прем'єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто на батьківщину після 8 років вимушеної еміграцiї, на неї здійснено замах: під час проходження кортежу в натовпі зустрічаючих Бхутто прихильників, прогриміло два вибухи - загинули понад 136 чоловік і близько 450 було поранено, але сама Бхутто залишилась неушкодженою.

Народились 18 жовтня

1585 - 6 листопада 1672, Генріх Шюц, німецький композитор і придворний капельмейстер, один з творців кантатно-ораторіального жанру в Німеччині, автор першої німецької опери "Дафно" (1627) і опери-балету "Орфей і Ерідіка" (1638).

1663 - 21 квітня 1736, Євгеній Савойський, австрійський воєначальник, генералісімус, командуючий імперською армією, переможець турків і французів. 355 років з дня народження.

1697 - 20 квітня 1768, Каналетто (Джованні Антоніо Каналь), італійський живописець і гравер, автор багаточисельних архітектурних пейзажів-панорам із зображенням Венеції ("Великий канал", "Ріальто"), Риму та Лондона.

1831 - 15 червня 1888, Фрідріх III (Фрідріх Гогенцоллерн), імператор (кайзер) Німеччини і король Прусії (з 1888 р.).

1859 - 4 січня 1941, Анрі Бергсон, французький філософ, письменник (Творча еволюція, Матерія і пам'ять), лауреат Нобелівської премії з літератури (1927).

1880 - 4 серпня 1940, Володимир Євгенович Жаботинський, єврейський письменник і публіцист, один з лідерів сіоністського руху; співзасновник держави Ізраїль.

1926 - 18 березня 2017, Чак (Чарльз Едвард Андерсон) Беррі, американський музикант, співак, лауреат "Гремі" (почесна нагорода [1985]), одна із найзначніших постатей в історії поп-музики, більшість композицій котрого стали класикою рок-н-ролу (Maybellene, Roll Over Beethoven, School Day, Rock & Roll Music, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, My Ding-A-Ling).

1926 - 22 вересня 1999, Джордж (Кемпбелл) Скотт, американський актор, лауреат «Оскара» (Генерал Петтон [1970]; Екзорсист 3, Анатомія убивства, Принц і жебрак, Оклахома, Вбивство на вулиці Морг).

1932 - Вітаутас Ландсбергіс, литовський політик і ромадський діяч, голова Сейму Литовської Республіки. Сьогодні 86-а річниця.

1956 - Мартіна Навратілова, американська тенісистка чеського походження, переможниця Australian Open [1981, 1983, 1985], French Open [1982, 1984], Уімблдон [1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990], U.S. Open [1983, 1984, 1986, 1987]). Сьогодні 62-а річниця.

1960 - Жан-Клод ван Дамм (Варенбург), американський актор бельгійського походження (Кікбоксер, Подвійний удар, Універсальний солдат, Останній кіногерой, Жорстка мішень). Сьогодні 58-а річниця.

1984 - Фріда Пінто, індійська актриса (Мільйонер із нетрів) та модель. Сьогодні 34-а річниця.

1987 - Зак (Захарій Девід) Ефрон, американський співак, актор (Я і Орсон Веллс, Класний мюзикл). Сьогодні 31-а річниця.

Померли 18 жовтня

33 - Віпсанія Агрипіна (Агріппіна Старша), дружина Германіка, матір імператора Калігули. 1985 років років тому, в 47 років(нар. 14 до н. е.).

629 - Хлотар II (Хлотар Великий), король франків (584-629 рр.) у Нейстрії, король всіх франків (613-629 рр.) з династії Меровінгів. 1389 років тому, в 45 років (нар. 584 р.).

1678 - Якоб Йорданс, фламандський художник, представник фламандського бароко. 340 років років тому, в 85 років (нар. 19 травня 1593 р.).

1845 - Жан Доминик Кассіні, французький астроном і геодезист. 173 роки тому, в 97 років (нар. 30 червня 1748 р.).

1871 - Чарльз Беббідж, англійський математик, винахідник першої обчислювальної машини. 147 років тому, в 79 років (нар. 26 грудня 1792 р.).

1889 - Антоніо Меуччі, італійський вчений, дійсний винахідник телефону (1860, за 5 років до Александра Белла). 129 років тому, в 81 рік (нар. 13 квітня 1808 р.).

1893 - Шарль Гуно, французький композитор (Фауст, Сафо, Ромео і Джульєтта). 125 років років тому, в 75 років (нар. 17 червня 1818 р.).

1931 - Томас Алва Едісон, американський електротехнік, винахідник, автор більше тисячі запатентованих розробок, засновник декількох підприємств і компаній, організатор і керівник першої американської науково-дослідної лабораторії (1872). 87 років тому, в 84 роки (нар. 11 лютого 1847р.).

2003 - Олександр Миколайович Яковлєв, радянський політик, член політбюро ЦК КПРС (1987-90 рр.), ідеолог "перестройки", глава державного російського телебачення (1993-95 рр.). 15 років років тому, в 80 років (нар. 2 грудня 1923 р.).

2012 - Сільвія Марія Крістель, голландська актриса (Еммануель, Коханець леді Чаттерлей, Конкорд: Аеропорт’79, Школа краси). 6 років тому, в 60 років (нар. 28 вересня 1952 р.).