Цей день в історії - 19 грудня

Цей день в історії - 19 грудня

353-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 12 днів. Іменинники - Микола. Міжнародний день допомоги бідним.

Головні події

• Перший Плантагенет на престолі Англії, 1154

• Закінчення Верденcької «м'ясорубки», 1916

• Перший чемпіонат НХЛ, 1917

• Одруження Йозефа Геббельса, 1931

• Звільнення академіка Андрія Сахарова, 1986

• Відставка Білла Клінтона, 1998

Всі події

1154 - Після смерті короля Стефана Блуаського в лондонському Вестмінстері на англійський престол коронувався 21-річнийГенріх Короткий Плащ, перший монарх з династії Плантагенетів. 35 років його правління знаменувались створенням т. зв. Анжуйської імперії на більшій частині Англії та Ірландії, Вельсі, половині Франції і формуванням основ сучасного англійського законодавства та значним розвитоком суспільних і державних інституцій.

НОВА ІСТОРІЯ

1692 - До восьми курфюрстів Священної Римської імперії додався дев'ятий - герцог Арнольд Август Брауншвейг Каленбергський, котрий об'єднав герцогства Брауншвейг, Каленберг і Люнебург та Ганновер у Ганноверське курфюрство. Арнольд Август став курфюрстом завдяки шлюбу з Софією Пфальцською, внучкою англійського короля Якова I з династії Стюартів, і претендентом на англійський престол.

1793 - Завдяки смілій ініціативі капітана-артилериста Наполеона Бонапарта французькі революційні війська звільнили фортецю Тулон, захоплену роялістами і англійськими інтервентами. За цю операцію майбутньому імператору було присвоєно звання бригадного генерала.

1909 - У Дортмунді засновано засновано футбольний клуб "Боруссія". Сучасні жовто-чорні кольори стали командними в 1913 році.

1916 - Під Верденом, містечком за 220 кілометрів від Парижу, перемогою завершилась друга французька наступальна операція під Верденом, завдяки якій закінчилась найдовша в історії людства битва, що тривала 303 дні. Величезні втрати, які сягнули майже мільйона чоловік, практична відсутність тактичного і стратегічного результату дали підстави називати її м'ясорубкою і вважати однією з найбезглуздіших операцій, хоча вона й знаменувала крах німецького стратегічного плану одним рішучим ударом взяти Париж і вивести Францію з війни.

1917 - Задля усунення Центральної Ради з державно-політичного життя країни за допомогою контрольованого більшовиками виборчого процесу всередині рад, київські більшовики за ініціативою Григорія П'ятакова скликали у Києві I Всеукраїнський з'їзд рад. Однак більшість з двох тисяч його делегатів підтримала Центральну Раду. Тоді члени РСДРП(б) на чолі з Володимиром Затонським у кількості 124 чоловік переїхали до Харкова, де об'єднались з членами III з'їзду Рад Донецького і Криворізького басейнів і провели 24-25 грудня спільний з'їзд рад за участю близько 200 осіб, на якому проголосили Україну республікою рад, визнали її частиною Росії і поширили на неї чинність ленінських декретів.

1917 - Іграми в Монреалі і Торонто стартував перший чемпіонат Національної Хокейної Ліги (НХЛ) - команда «Монреаль Вондерерс» з рахунком 10:9 обіграла «Торонто Арінас», а «Монреаль Канадієнс» з рахунком 9:4 перемогла команду «Оттава Сенаторс». Згодом 16 гравців цих двох матчів стали членами Залу слави хокею НХЛ.

1927 - У Москві закінчився XV з'їзд ВКП(б), на якому були схвалені директиви по першому п'ятирічному плану і проголошено курс на колективізацію. З'їзд також підтвердив виключення з партії Троцького, Зінов'єва та інших членів опозиціонерів і проголосив про ліквідацію троцькізму як ворожої більшовизму течії.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 - Після невдалої спроби захопити Москву і першої у 2-й Світовій війні поразки німецьких військ Адольф Гітлер прийняв на себе командування армією і провів кадрові перестановки серед вищих армійських офіцерів.

1958 - 75,5% голосів виборців віддано за Шарля де Голля, який став засновником і першим президентом пятої Французької республіки.

1971 - На екрани США вийшов фільм Стенлі Кубрика "Механічний апельсин" з Малкольмом Макдауелом у головній ролі.

1972 - Через десять днів після старту на Землю повернувся екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17". Це був останній політ в рамках програми "Аполлон", що передбачав висадку на Місяць, - астронавти Юджин Сернан і Гаррісон Сміт провели на поверхні супутника 75 годин, здійснили три поїздки на самохідному пристрої "Lunar Rover" і зібрали більше ста кілограмів зразків грунту і гірських порід Місяця. Дійсно ж останній політ за програмою "Аполон" відбувся в липні 1975 року, коли "Аполлон-17" провів стикування з радянським космічним кораблем "Союз-19".

1974 - В магазинах США з'явився у продажу Altair 8800, саморобний комп'ютерний набір вартістю 397 доларів. Незважаючи на те, що цей персональний комп'ютер був досить примітивним - в ньому використовувалися перемикачі для вводу інформації і панель спалахуючих лампочок в якості дисплея - він попав на обкладинку січневого номера журналу "Popular Electronics" і привернув увагу студента Гарвардського університету Білла Гейтса, котрий разом зі своїм приятелем Полом Алленом підробляв написаням програм для великих бізнес-машин.

1984 - У Пекіні прем'єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер і КНР Жао Зіянг підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонгконг під юрисдикцію Китаю при умові збереження в ньому протягом наступних 50 років капіталістичної системи. Гонконг, невеличкий півострів і кілька островів, що в 1898 році був узятий Британією в оренду терміном на 99 років, у 20-у столітті став важливим фінансовим і торговим центром Азії і в умовах приєднання до комуністичного Китаю мав функціонувати під гаслом "одна країна, дві системи".

1984 - 23-річний канадський хокеїст Вейн Грецкіз команди "Edmonton Oilers" закинув дві шайби та зробив чотири результативні передачі у грі проти "Los Angeles" (матч закінчився з рахунком 7-3) і став 18-м гравцем НХЛ, який набрав більше 1000 очок.

1986 - За ініціативою Генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова академік Андрій Сахаров був повідомлений про своє звільнення із заслання до міста Горький, де він провів шість років за рішучі протести проти радянської інтервенції в Афганістані. Цей жест мав продемонструвати Заходу поступове послаблення політичних репресій проти інакомислячих в СРСР. Повернення Сахарова в Москву і його активна участь у правозахисній діяльності фактично започаткували масове звільнення політв'язнів у Радянському Союзі.

НАШ ЧАС

1997 - Президентом Південної Кореї став лідер найбільшої в країні опозиційної партії "Національний конгрес за нову політику" 72-річий Кім Де Чжун, дисидент з більш ніж 30-літнім стажем, що провів у тюрмах і під домашнім арештом 7.5 років, а в 1980 році за організацію антиурядового повстання був засуджений до страти, котру було замінено на пожиттєве ув'язнення.

1997 - Прем'єра американського фільму-катастрофи «Титанік» режисера, сценариста і продюсера Джеймса Камерона. Уже через 25 днів після початку прокату цей фільм окупив свій рекордний бюджет у 200 мільйонів доларів. «Титанік» здобув рекорд найкасовішого фільму за всю історію кінематографу, зібравши в прокаті в усьому світі понад 1,8 мільярда доларів, і утримуючи його протягом 12 років, поки цей рекорд не був побитий фантастичним фільмом «Аватар», який також зняв Камерон. У 1998 році «Титанік» було висунуто на здобуття премії Оскар в 14 номінаціях, з яких переміг у 11, зокрема Найкращий фільм та Найкращий режисер. Титанік є рекордсменом за кількістю отриманих нагород «Оскар» поряд з такими фільмами як «Бен-Гур» (1959) та «Володар перснів: Повернення короля» (2003).

1998 - Після 14 годин дебатів Палата представників Конгресу США проголосувала за відставку президента Білла Клінтона, звинувативши його у лжесвідчення під присягою і протидії правосуддю. Клінтон став другим в історії США президентом, проти якого було порушено процедуру імпічменту.

2002 - Здано в експлуатацію морський нафтовий термінал "Південний".

2007 - Групою індіанських активістів на чолі з Расселом Мінсом проголошено створення Республіки Локота, від імені якої висунуті претензії до уряду США на частину території, що вважається батьківщиною племені локота - частин штатів Північна Дакота, Південна Дакота, Небраска, Вайомінг і Монтана. 7 січня вожді племені лакота денонсували цю заяву, оскільки Расселом Мінс не був членом органів самоуправління племені.

Народились

1852 - 9 травня 1931, Альберт-Абрахам Майкельсон, американський фізик-оптик, лауреат Нобелівської премії(1907).

1915 - 10 жовтня 1963, Едіт Піаф (Едіт Жоанна Гассіон), французька співачка і актриса.

1920 - 1 квітня 2004, Микола Данилович Руденко, український письменник, філософ, громадський діяч, засновник Української Гельсінської групи, Герой України (2000).

1933 - Галина Борисівна Волчек, російська актриса і театральний режисер (театр "Современник"). 85 років з дня народження.

1941 - Моріс Уайт, американський співак, композитор, музикант, засновник групи Earth, Wind & Fire (Shining Star, Sing a Song, Got to Get You into My Life, After the Love Has Gone, Best of My Love).

1944 - Анастасія Олександрівна Вертинська, російська актриса (Безіменна зірка, Людина-амфібія, Війна і мир).

1959 - Марія Василівна Матіос, українська поетеса, письменниця («З трави і листя», «Жіночий аркан», «Жіночий аркан у саду нетерпіння», «Солодка Даруся», «Щоденник страченої», «Вирвані сторінки з автобіографії», «Армагедон уже відбувся»), лауреат Національноъ преміъ України ім. Тараса Шевченка (2005).

1963 - Тіль Швайгер, німецький актор (Достукатись до небес, Красунчик). 55 років з дня народження.

1964 - Арвідас Сабоніс, литовський баскетболіст, олімпійський чемпіон (1988).

1966 - Альберто Томба, італійський гірськолижник, триразовий олімпійський чемпіон.

1972 - Алісія Мілано, американська актриса (Страх, Смертні гріхи, Конфлікт інтересів, Командос, Хто босс?).

1975 - Володимир Євгенович Крістовський, російський музикант (Uma2rmaH).

1980 - Джейк Джилленхол, американський актор ()Донні Дарко, Горбата гора, Післязавтра).

Померли

401 - Анастасій I, тридцятий дев'ятий Папа Римський (399-401 рр.). 1617 років тому

1741 - Вітус Берінг, датський морський офіцер на російській військово-морській службі, дослідник Камчатки, Тихоокеанського узбережжя Росії та західних берегів Північної Америки 277 років тому, в 60 років (нар. 12 серпня 1681 р.).

1851 - Джозеф Вільям Тернер, найвизначніший представник романтичної школи англійського живопису (Останній рейс корабля "Відважний", Дощ, пара і швидкість). 167 років тому, в 76 років (нар. 23 квітня 1775 р.).

1915 - Алоїз Альцгеймер, американський психіатр, патолог; першим описав хворобу, що сьогодні носить його ім'я. 103 роки тому, в 51 рік (нар. 14 червня 1864 р.).

1954 - Віктор Семенович Абакумов, міністр держбезпеки СРСР (1946-51); під час Другої Світової війни керував контрозвідкою СМЕРШ; розстріляний за звинуваченням у шпигунстві та зраді. 64 роки тому, в 46 років (нар. 21 квітня 1908 р.).

1965 - Еміль Теодорович Кіо (Гіршфельд-Ренард), російський іллюзіоніст. 53 роки тому, в 71 рік (нар. 21 квітня 1894 р.).

1996 - (Вінченцо Доменіко) Марчелло Мастрояні, італійський актор (Солодке життя, 8 1/2, Білі ночі, Вчора, сьогодні, завтра, Розлучення по-італійськи). 22 роки тому, в 72 роки (нар. 28 вересня 1924 р.).