Цей день в історії - 19 квітня

Цей день в історії - 19 квітня

110-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 256 днів. Іменинники - Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій. У Венесуелі відзначають День незалежності, у Сьєрра-Леоне — День республіки, в Уругваї — День 33-х патріотів, в Англії — День проліска.


Головні події 19 квітня

• Американська революція, 1775

• Приєднання Кримського ханства до Росії, 1783

• Помер Микола Костомаров, 1885

• Всеукраїнський національний конгрес, 1917

• Справа «Спілки визволення України», 1930

• «Знімок хірурга», 1934 


Всі події 19 квітня

1208 до н. е. • На 5-му році правління фараона Мернептаха поблизу давньоєгипетського міста Саїс (на заході дельти Нілу) між військом Єгипту і з'єднаними загонами лівійців та «народів моря» відбулась битва, в якій з обох боків взяло участь близько 35 тисяч чоловік. Лівійці і їх союзники були повністю розбиті, 8,5 тисяч з них загинуло і майже 10 тисяч попало в полон.


СЕРЕДНІ ВІКИ

1506 • У великодню в неділю в Лісабоні почався погром, в якому за три дні загинуло від пітори до чотирьох тисяч маранів, євреїв-вихрестів, звинувачених у єресі і чумі та посусі, що охопили Португалію.

1529 • На засіданні рейхстагу в Шпреї відбувся остаточний розкол між протестантами і католиками Німеччини — протестанти виступили проти відміни рішення рейхстагу 1526 року, за яким імперські чини отримали можливість самостійно вирішувати релігійні питання.


НОВА ІСТОРІЯ

1713 • За відсутності синів-спадкоємців імператор Священної Римської імперії Карл VI видав «Прагматичну санкцію», закон про успадкування престолу в австрійській монархії Габсбургів. Встановлюючи неподільність габсбурзьких земель, закон дозволяв дочкам монарха або його брата їх успадкування при відсутності в нього синів. «Прагматична санкція» була визнана становими сеймами Імперії і майже всіма провідними країнами Європи, крім курфюрста Баварії Карла VII, зятя Карла V, який по смерті тестя в 1740 році розпочав війну за австрійську спадщину.

1775 • Біля Лексингтона і Конкорда, що у колонії Массачусетської затоки, при спробі вилучити незаконні арсенали зброї королівські війська вступили в бій з місцевими загонами самооборони. Попри початковий успіх, їм з великими втратами довелось відступити до Бостона, взятого наступного дня в облогу загонами міліції з усієї Нової Англії. Це стало початком Війни за незалежність північноамериканських колоній.

1783 • Через кілька днів після зречення престолу хана Шахін Герая російська імператриця Катерина II видала «Маніфест про прийняття Кримського півострова, острова Тамань і всієї Кубанської сторони під державу Російську». Він став підсумком тривалого супеництва Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Офіційно він був оголошений 9 липня 1783 року, а через півроку був визнаний Османською імперією, колишнім сюзереном Кримського ханства.

1810 • Верховна хунта Каракаса оголосила про повалення іспанської колоніальної влади. Перша республіка Венесуели проголосила незалежність 5 липня 1811 року і серед латиноамериканських колоній Іспанії стала першою незалежною державою. Вона проіснувала до 25 липня 1812 року, коли республіканські війська зазнали поразки від іспанців.

1839 • Прусія, Австрія, Росія, Франція і Нідерланди підписали "Лондонський протокол", який підтвердив незалежність Бельгії і гарантував її нейтралітет. Велике герцогство Люксембург було оголошене об'єднаним особистою унією з Нідерландами.

1850 • Посол Великобританії Генрі Булвер і державний секретар США Джон Клейтон підписали у Вашингтоні угоду, котрою припиняли суперництво за Панамський перешийок, де планувалось будівництво каналу між Тихим і Атлантичним океанами, — обидві держави гарантували безпеку і нейтралітет Панамського перешийку.

1885 • У Санкт-Петербурзі на 68-му році життя помер Микола Іванович Костомаров, знакова постать для українського відродження та національної історичної науки XIX століття: історик, археограф, джерелознавець, фольклорист, етнограф, письменник-романтик, публіцист, громадський діяч, один з творців політичного українства, засновник народницького напрямку в національній історіографії.

1898 • Конгрес США визнав незалежність Куби і поставив вимогу Іспанії залишити острів.

1903 • У Кишиневі почались єврейські погроми, спровоковані антісемістською російською газетою. За дві доби було вбито близько 50 чоловік, скалічено біля 600 і майже третина будівель була зруйнована.

1917 • У Києві відбувся Всеукраїнський національний конгрес, перший представницький форум українського руху, який перетворив Українську Центральну Раду з київської на загальноукраїнську організацію.

1920 • На конференції, що протягом тижня відбувалась в Сан-Ремо, розподілено мандати на управління близькосхідними територіями: Франція отримала мандат на Сирію і Ливан, Великобританія — на Месопотамію (Ірак); Палестина перейшла в підпорядкування Ліги націй. Однак 24 квітня Велика Британія за згоди Франції була оголошена єдиною державою, що має право на управління Палестиною, — до неї перейшла вся судова і адміністративна влада, а Ліга Націй зобов'язувала її забезпечити "... політичні, правові та економічні умови для створення єврейсьої національної держави".

1923 • Єгипет, котрий за рік перед тим здобув незалежність від Великої Британії, став конституційною монархією.

1930 • У приміщенні Харківського театру винесено вироки членам так званої «Спілки визволення України», вигаданої підпільної антирадянської організації, яка нібито існувала з 1926 року, виношувала плани контрреволюційного перевороту, отримуючи директиви від іноземних дипломатичних представництв та українських емігрантських організацій. Ця «судова» акція стала першою репетицією масових репресій проти української інтелігенції.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1943 • За наказом Генріха Гіммлера двотисячний загін СС розпочав ліквідацію єврейського гетто Варшави, невеликого району міста площею близько 9 км2, куди у вересні 1939 року було примусово переселено майже 400 тисяч євреїв. У відповідь в гетто спалахнуло повстання, яке тривало протягом чотирьох тижнів, незважаючи на те, що проти повстанців, озброєних лише гвинтівками, пістолетами, одним кулеметом і саморобними бомбами, застосовувались танки, вогнемети і автоматична зброя. До 16 травня з 60 тисяч жителів гетто загинуло 56065 чоловік, а втрати німців склали 300 вбитих і більше 1000 поранених.

1961 • На Плая-Хірон (Куба) розгромлено півторатисячний десант колишніх кубинських емігрантів, котрі з санкції американського ЦРУ намагались повалити комуністичний режим Фіделя Кастро.

1971 • В Радянському Союзі запущено першу космічну пілотовану станцію класу «Салют». Вона пробула на навколоземній орбіті протягом 175 діб. З нею було зістиковано два космічні кораблі «Союз-10» та «Союз-11»: у першому випадку процес не вдалось завершити із-за технічних труднощів, а у другому — після розстикування відбулась розгерметизація «Союз-11» і всі три космонавта, що перебували на борту, загинули.

1971 • На Волзькому автомобільному заводі у Тольятті (Росія) зібрано перші шість автомобілів ВАЗ-2101, прототипом якого був італійський Fiat 124, виробництво якого розпочалось в 1966 році. У 1973 році було зібрано рекордну кількість ВАЗ-2101 — 379 007 штук.

1975 • Радянською ракетою-носієм виведено на наколоземну орбіту перший індійський штучний супутник "Аріабата".

1987 • На каналі Fox відбулась прем'єра першої серії про життя сімейки Сімпсонів.


НАШ ЧАС

1993 • Трагедією обернулась 51-денна облога ферми у Вако (штат Техас), в котрій забарикадувалися члени секти "Гілка Давида" на чолі з самозванним пророком і месією Дейвідом Корешом (справжнє імя — Вернон Хауелл). Давидіани — секта, що відкололась від адвентистів сьомого дня, — фанатично вірили в кінець світу, коли "ангел кари" відмітить гідних і знищить недостойних, активно готувались до апокаліпсису, для чого зібрали великий арсенал зброї, який, як вони вважали, буде необхідний їм для покарання грішників. В лютому федеральна поліція приїхала в маєток Кореша у Вако з обшуком, але він відмовився підкоритись, і в перестрілці загинуло 4 поліцейських і 6 сектантів; решта членів секти забарикадувалась. Після безуспіших спроб вирішити конфлікт шляхом переговорів 19 травня було здійснено спробу взяти маєток штурмом із застосуванням танків і снарядів зі сльозоточивим газом. У перестрілці і виниклій пожежі загинуло 86 членів секти, включаючи 33-річного Кореша, його 4-х дружин і 17-х дітей; вижило лише 9 сектантів.

1995 • Вибухом вантажівки зруйновано північне крило 9-поверхового федерального адміністративного будинку в Оклахома-сіті (США). Від самого вибуху і під уламками будівлі загинуло 168 чоловік, включаючи 19 дітей. Через два дні були заарештовані і 2 квітя 1977 року перед судом за звинуваченням у змові і навмисному вбивстві постали 27-річний відставний сержант Тімоті Макуей, його співслуживець 40-річний Террі Ніколс і їх приятель Джон Фортьє. Макуей, ветеран війни у Перській затоці, нагороджений урядовими медалями за хоробрість, пояснював свій вчинок ненавистю до федеральних властей, по вині яких він був звільнений в запас, і бажанням помститися за смерть Дейвіда Кореша, члена войовничої секти "Гілка Давида", котрий разом з сім'єю загинув під час перестрілки з поліцією день у день за два роки перед вибухом в Оклахомі. Макуей був засуджений до смертної кари, Ніколс — до пожиттєвого ув'язнення, а Фортьє, котрий не брав безпосередньої участі в теракті, — до 12 років тюрми за недонесення про запланований злочин. У грудні 2000-го року Макуей звернувся до федерального судді з проханням припинити розгляд апеляцій його адвокатів і призначити дату виконання вироку. Його прохання було задовільнене, і в червні 2001 року Макуей був страчений шляхом введення смертельної ін'єкції отрути.

1997 • У Болгарії на парламентських виборах Об'єднаний Демократичний Фронт набрав 52% голосів; колишня Комуністична, перейменована в Соціалістичну, партія отримала 19%.

1997 • Американська актриса і модель Брук Шилдс вийшла заміж за тенісиста Андре Агассі. Шлюб проіснував менше двох років.

1999 • У Берліні відбулось офіційне відкриття Рейстагу як нового місця засідань парламенту об'єднаної Німеччини.

2005 • Кардинал Йозеф Алоїс Ратцінгер став 265-м Папою Римським. Він взяв ім'я Бенедикт XVI. У лютому 2013 року, пославшись на поганий стан здоров'я, він залишив Святий престол. Від цього часу він офіційно вважається почесним Папою Римським.

2011 • На VI з'їзді Компартії Куби було повідомлено, що 85-річний Фідель Кастро, який 45 років перебував при владі, більше не очолюватиме Кубинську компартію. Посаду першого секретаря партії офіційно зайняв його брат, 79-річний голова Державної ради Куби Рауль Кастро.


Народились 19 квітня

1483 - 10 грудня 1552 • Паоло Джовіо, італійський вчений; придворний лікар римських пап, історик, географ, колекціонер.

1912 - 25 лютого 1999 • Ґленн Теодор Сіборґ, американський фізик; лауреат Нобелівської премії з хімії (спільно з Едвіном Макмілланом, 1951 р.) за синтез плутонію і інших трансуранових елементів.

1922 - 20 вересня 1993 • Еріх Альфред Хартман, німецький льотчик-ас; найрезультативніший в історії авіації — 352 перемоги у 825 повітряних боях (345 — на Східному фронті).

1935 • Дадлі Мур, американський актор-комік ("Артур", "Божевільні люди", "Паралельне життя"). 85 років з дня народження.

1942 • Алан Прайс, англійський рок-музикант, співак (Alan Price Combo, The Animals: «The House of the Rising Sun», "We Gotta Get Out of This Place").

1946 • Тім Керрі, американський кіноактор ("Один дома 2: Загублений у Нью-Йорку", «Оскар», "Полювання за "Червоним жовтнем", "Олівер Твіст", "Амадеус", "Волосся").

1953 • Сара Сімеоні, італійська легкоатлетка, Олімпійська чемпіонка в стрибках у висоту (1980).

1968 • Ешлі Джад, американська актриса ("Хтось такий, як ти", "Доки час не розлучить нас", "Цілуючи дівчат", "Час убивати", "Адвокат диявола", "Сутичка").

1968 • Мсваті III, король Свазіленду (з 1986 р.).

1972 • Рівалдо, бразильський футболіст ("Барселона", Іспанія), володар "Золотого м'яча" (1999).

1979 • Кейт Геррі Хадсон, американська актриса («Пустельний смуток», «Майже знамениті», «Людина-павук», «Дев'ять»).

1979 • Дмитро Васильович Халаджі, український спортсмен, чемпіон України з пауерліфтингу, актор («Іван-сила»); автор двох рекордів, занесених до «Книги рекордів Гіннеса».


Померли 19 квітня

1054 • Лев IX Егізгайм-Дагсбургський, папа римський (з 1049); саме за часів його правління церквою конфлікт між Римом і східною Церквою привів у 1054 році до розколу християн на католиків і православних. 966 років тому, в 52 роки (нар. 21 червня 1002 р.).

1390 • Роберт II (Роберт Стюарт), король Шотландії (1371-90 рр.), перший монарх з династії Стюартів. 630 років років тому, в 74 роки (нар. 2 березня 1316 р.).

1560 • Філіп Меланхтон, німецький теолог, систематизатор лютеранської теології, сподвижник Мартіна Лютера. 460 років років тому, в 63 роки (нар. 16 лютого 1497 р.).

1824 • Джордж Ноель Гордон Байрон, англійський поет-романтик ("Манфред", "Дон Жуан", "Каїн", "Паломництво Чайльд Гарольда"). 196 років тому, в 36 років (нар. 22 січня 1788 р.).

1881 • Бенджамін Дізраелі, британський політик-реформатор, прем'єр-міністр (1868, 1874-80 рр.), письменник (Конінгсбі). 139 років тому, в 77 років (нар. 21 грудня 1804 р.).

1882 • Чарльз (Роберт) Дарвін, британський натураліст, автор еволюційної теорії розвитку людства ("Походження видів шляхом природнього відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя"). 138 років тому, в 73 роки (нар. 12 лютого 1809 р.).

1885 • Микола Іванович Костомаров, український історик ("Богдан Хмельницький", "Руїна", "Мазепа", "Павло Полуботок"), етнограф ("Історія козацтва в південноруських народних піснях"), письменник ("Сава Чалий", "Переяславська ніч"). 135 років років тому, в 68 років (нар. 16 травня 1817 р.).

1906 • П'єр Кюрі, французький фізик, один з творців учення про радіоактивність; разом з дружиною Марією Склодовською-Кюрі відкрив елементи полоній і радій; Нобелівський лауреат (1903). 114 років тому, в 47 років (нар. 15 травня 1859 р.).

1949 • Ульріх Сальхов, шведський фігурист, десятиразовий чемпіон світу, перший Олімпійський чемпіон з фігурного катання (1908). 71 рік тому, в 72 роки (нар. 7 серпня 1877 р.).

1967 • Конрад Аденауер, німецький політик, перший канцлер повоєнної Німеччини (1949-63 рр.). 53 роки тому, в 92 роки (нар. 5 січня 1875 р.).

1989 • Дафна Дюморьє, англійська письменниця ("Готель "Ямайка", "Ребекка", "Птахи"; екранізовані Алфредом Хічкоком). 31 рік тому, в 82 роки (нар. 13 травня 1907 р.).

1997 • Віллем де Кунінг, американський художник і скульптор голландського походження; один з видатних митців другої половини XX століття. 23 роки тому, в 93 роки (нар. 24 квітня 1904 р.).

2010 • Василь Захарович Бородай, український скульптор, Народний художник України. 10 років років тому, в 93 роки (нар. 18 серпня 1917 р.).