Цей день в історії - 19 вересня

Цей день в історії - 19 вересня

262-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 103 дні. Іменинники - Архип, Давид, Зинон, Кирило, Макар, Михайло. У Чилі відзначають День армії, в Сент-Кіттс і Невіс - День незалежності.

Головні події 19 вересня

• Битва при Пуатьє Чорного Принца, 1356

• Зречення Петра Дорошенка, 1676

• Помер Феофан Прокопович, 1736

• Перший політ монгольф'єра, 1783

Всі події 19 вересня

634 - Після майже місячної облоги мусульмани на чолі з Халідом ібн аль-Валідом захопили Дамаск, перше велике місто Візантійської імперії. За умовами капітуляції всі бажаючі жителі міста отримали право безперешкодно залишити його протягом трьох днів.

1147 - Розгніваним натовпом киян у церкві Святої Софії схоплений пострижений у ченці колишній князь Ігор Ольгович і згодом убитий. Його оголене тіло виволокли і кинули на торговій площі міста. Наступного дня він був похований в монастирі святого Симеона, на окраїні Києва.

1356 - В ході Столітньої війни у битві біля Пуатьє переважаюча французька армія зазнала нищівної поразки від англійських військ, очолюваних принцом Вельським, відомим за колір обладунків як Чорний Принц. Незважаючи на важке становище, в якому перебувала Франція, і полонення її короля, Едвард не став штурмувати Париж, змусивши французького дофіна укласти принизливий мирний договір, за яким французька корона втратила третину своїх володінь.

Нова історія

1736 - У Новгороді (Росія) на 56-у році життя помер Феофан Прокопович (Єлеазар), український церковний і громадський діяч, письменник і вчений. Випускник Києво-Могилянської академії, Прокопович навчався у Володимир-Волинському уніатському колегіумі і Римській католицькій академії св. Афанасія. В 1704 році, зрікшись католицької віри, котру прийняв у 1698 році, Прокопович постригся у православні ченці, прийнявши ім'я Феофан, і почав викладацьку роботу в Києво-Могилянському колегіумі. В 1705 році він написав трагікомедію "Володимир", присвятивши її гетьману Івану Мазепі, в 1707 - став префектом, а згодом і ректором Києво-Могилянської академії.

1783 - У Версалі у присутності французького короля Людовика XVI і його дружини Марії Антуанетти брати Жозеф і Етьєн Монгольф'є здійснили запуск повітряної кулі, наповненої гарячим димом. В гондолі знаходились вівця, півень і качка.

1852 - У 9-му номері журналу «Современник» надруковано перший твір Льва Толстого — повість «Дитинство», опублікована під назвою «Історія мого дитинства» і за підписом «Л. Н.».

1888 - У Бельгіїї на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси. До фіналу за надісланими журі фотографіями була відібрана 21 претендентка. Переможницею стала 18-літня креолка з Гваделупи Берта Сукаре, котра отримала премію в п'ять тисяч франків.

1893 - Губернатор Нової Зеландії лорд Глазго підписав Білль про вибори, котрий вперше у світі гарантував жінкам право брати участь у виборах. Білль став результатом багаторічної боротьби суфражисток країни за рівність жінок. Новозеландські жінки змогли скористатись своїм новим правом уже через два місяці - під час загальнонаціональних виборів у листопаді. У США жінки отримали таке право в 1912 році, у Великій Британії - в 1928-у.

Новітня історія

1941 - Після двох місяців оборони німецькі війська захопили Київ. В результаті виконання стратегічно необгрунтованого наказу Сталіна утримувати місто за будь-яку ціну, при обороні Києва загинуло кілька десятків тисяч чоловік, включаючи командуючого Південно-Західним фронтом генерал-полковника М.П.Кирпоноса, а від двохсот до шестисот тисяч попало в оточення і були захоплені в полон.

1944 - СРСР і Велика Британія підписали з Фінляндією угоду про перемир'я. Згідно з нею, Фінляндія визнавала дійсним мирний договір 1940 року, підписаний після закінчення радянсько-фінської війни, і зобов'язувалась депортувати німецькі війська з території країни.

1955 - В результаті військового перевороту в Аргентині повалено президента Хуана Домінго Перона, котрий прийшов до влади в 1946 році при підтримці пролетарізованих мас на хвилі популістських гасел і демагогічних обіцянок. Його найбільшою політичною опорою була Ева "Евіта" Перон, харизматична постать для аргентинського суспільства. З її смертю в 1952 році національна коаліція, що підтримувала президента стала слабшати, особливо після конфлікту Перона з католицькою церквою, санкціонуванням арештів політичних опонентів і обмеженням свободи слова та волевиявлення. Позбавлений влади Перон був змушений виїхати в Парагвай, а згодом - до Іспанії.

1957 - На полігоні в штаті Невада США провели перший підземний ядерний вибух.

1974 - Сингл Еріка Клептона «I Shot The Sheriff», котрий 5 днів перед тим вийшов на першу позицію в хіт-парадах США, став "золотим".

1978 - Увечері цього дня на залізничній станції Мінеральні Води (Росія) відбулась зустріч чотирьох осіб, котрі у останній чверті 20-го століття визначали обличчя не тільки СРСР, але й світу. Поїзд спеціального призначення, котрий віз в Баку генерального секретаря КПРС Леоніда Ілліча Брежнєва і його помічника Костянтина Устиновича Черненка, зупинився на провінційній станції; їх вийшли зустрічати голова КДБ Юрій Володимирович Андропов, котрий відпочивав у сусідньому Кисловодську, і 1-й секретар Ставропольського крайкому Компартії Михайло Сергієвич Горбачов. Під час зустрічі, організатором котрої був Андропов, вирішилась кар'єрна доля Горбачова - він сподобався Брежнєву і вже до кінця року був переведений у Москву. Всі ці чотири особи, змінюючи один одного, ставали по черзі генеральними секретарями КПРС і очолювали Радянський Союз аж до його повного розвалу в 1991-у.

1985 - Мехіко відчув перший із двох поштовхів страшного землетрусу - удар силою 8.1 бала за шкалою Ріхтера і другий, силою 7.5 бали, котрий відбувся наступного дня, зруйнував значну частину міста і забрав життя майже 10 тисяч осіб; матеріальних збитків було завдано на суму близько 1 мільярда доларів.

1987 - Пісня «I Just Can’t Stop Loving You» Майкла Джексона з альбому «Bad» вийшла на перше місце в хіт-параді журналу «Billboard» і протрималась в лідерах протягом тижня.

1988 - Ізраїль запустив свій перший супутник "Офек-1" ("Горизонт-1") і став восьмою державою, після СРСР, США, Франції, Японії, КНР, Великобританії та Індії, котра вивела на орбіту власний штучний супутник при допомозі власної ракети-носія. Для більшої безпеки, щоб траєкторія супутника не проходила над ворожими Ізраїлю державами, супутник було вперше у світі запущено в напрямі, протилежному до напряму обертання Землі.

Наш час

1991 - Німецький турист Гельмут Сімон знайшов у танучому льодовику в Тірольських Альпах поблизу автро-італійського кордону мумію людини, котра жила близько 5 тисяч років тому в епоху неоліту. Завдяки хорошому стану залишків мумії, Ецті, поіменованого так за назвою гірської гряди, де його було знайдено, мав зріст 160 сантиметрів, важив близько 50 кілограмів і був на момент смері віком 25-35 років. На тілі Ецті було виявлено численні "точкові" татуювання, 80% котрих точно співпадали із відомими сьогодні акупунктурними точками.

1992 - На чемпіонаті світу з легкої атлетики в Токіо український легкоатлет Сергій Бубка встановив світовий рекорд - він стрибнув з жердиною на висоту 6 метрів 13 сантиметрів.

1996 - Уряд Гватемали підписав мирний договір з лідерами опозиційних збройних формувань, що поклало край 35-літній громадянській війні в країні.

2006 - В Таїланді відбувся державний переворот - 18-й з 1932 року, коли країна стала конституційною монархією. Путч відбувся без жертв; 1 жовтня прем'єр-міністром країни став колишній командуючий таїландською армією 63-річний генерал Сураюд Чуланонт. Цього ж дня було поновлено дію конституції, тимчасово відміненої з початком перевороту.

2007 - До антиурядових виступів у М'янмі, які почались 15 серпня, приєднались тисячі буддійських ченців, від кольору шат яких протести отримали назву Шафранова революція.

Народились 19 вересня

86 - 7 березня 161, (Тіт Аврелій Фульв Бойоній Аррій) Антонін Пій, римський імператор (з 138 р.) з династії Антонінів.

866 - 11 травня 912, Лев VI (Лев Мудрий), візантійський імператор (886-912 рр.) з Македонської династії; син Василя I Македонянина, автор зведення законів на грецькій мові, «Базиліки», коментарів і доповнень до нього.

1551 - 2 серпня 1589, Генріх III (Генріх Валуа), король Франції (з 1574 р.), останній з династії Валуа; за часів Гугенотських війн у Франції підступно вбив своїх опопнентів католиків братів де Гіз (1588), але згодом сам загинув від руки релігійного фанатика.

1802 - 20 березня 1894, Лайош Кошут, національний герой Угорщини, лідер революції (1848 р.), верховний керівник Угорщини (1848-49 рр.).

1911 - 19 червня 1993, Вільям Джеральд Голдінг, англійський письменник (Повелитель мух, Шпиль), лауреат Нобелівської премії (1983).

1922 - 22 листопада 2000, Еміль Затопек, чеський легкоатлет, чотириразовий Олімпійський чемпіон з бігу на середні і довгі дистанції (1952).

1936 - Ерл Ортер, американський легкоатлет, у метанні диску виграв чотири Олімпіади підряд (1956, 1960, 1964, 1968), кожний раз встановлюючи олімпійський рекорд.

1941 - 29 липня 1974, Кесс Елліотт (Еллен Наомі Коен), американська співачка (The Mamas & The Papas: California Dreamin’, Creeque Alley; соло: Dream a Little Dream of Me, It’s Getting Better, Make Your Own Kind of Music).

1947 - Віктор Володимирович Єрофєєв, російський письменник («Хороший Сталін», «Енциклопедія російської душі»).

1948 - Михайло Іванович Фоменко, український футболіст («Динамо», Київ), тренер (національна збірна України). 70 років з дня народження.

1948 - (Джон) Джеремі Айронс, британський актор, лауреат «Оскара» (Обернений бік удачі [1990]; Лоліта, Кафка, Дім духів, Жінка французького лейтенанта). 70 років з дня народження.

1949 - Анатолій Дмитрович Коньков, український футболіст ("Шахтар" Донецьк, "Динамо" Київ), володар Кубка Кубків і Суперкубка Європи (1975).

1949 - Твіггі (Леслі Хорнбі), англійська топ-манекенниця 1960-х років (мініспідниці), актриса (Бойфренд, Принцеси).

1959 - Віктор Миколайович Андрієнко, український актор («Боксери віддають перевагу блондинкам», «ТойХтоПройшовКрізьВогонь») та режисер («Іван-сила») театру і кіно.

1963 - Дейвід Сімен, англійський футболіст, воротар "Арсеналу" (Лондон) і збірної Англії. 55 років з дня народження.

1969 - Кенді Далфер, голландська співачка і саксофоністка («Lily Was Here»).

1969 - Костянтин Борисович Цзю, боксер, абсолютний чемпіон світу серед професіоналів у середній вазі.

1972 - Александра Сілк, американська актриса (Першородний гріх, Сім смертних гріхів, Блакитна матриця).

Померли 19 вересня

1736 - Феофан (Єлезар) Прокопович, український вчений, теолог, письменник, поет, ректор Київської академії (1710-16 рр.). 282 роки тому, в 55 років (нар. 18 червня 1681 р.).

1761 - Пітер ван Мушенбрук, голландський фізик, винахідник «лейденської банки». 257 років тому, в 69 років (нар. 14 березня 1692 р.).

1812 - Меїр Амшель Ротшильд, німецький банкір, філантроп, фінансовий магнат, засновник династії підприємців, ім'я котрого ось уже два століття є синонімом багатства і благополуччя. 206 років тому, в 68 років (нар. 23 лютого 1744 р.).

1843 - Гаспар-Гюстав Коріоліс, французький математик і механік («сила Коріоліса»). 175 років років тому, в 51 рік (нар. 21 травня 1792 р.).

1903 - Сидір Іванович Воробкевич, український письменник, композитор, диригент. 115 років років тому, в 67 років (нар. 5 травня 1836 р.).

1935 - Костянтин Едуардович Ціолковський, російський вчений і винахідник в галузі аеро- і ракетодинаміки, один з основоположників сучасної космонавтики. 83 роки тому, в 78 років(нар. 17 вересня 1857 р.).

1968 - Честер Карлсон, американський винахідник, винахідник процесу ксерокопіювання (1938). 50 років років тому, в 62 роки(нар. 8 лютого 1906 р.).