Цей день в історії - 2 грудня

Цей день в історії - 2 грудня

336-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 29 днів.

Іменинники - Авдій, Варлам, Іларіон.

Міжнародний день скасування рабства, Панамериканський день здоров'я, а в Об'єднаних Арабських Еміратах відзначають Національний день.

Головні події 2 грудня

• Наполеон Бонапарт - імператор Франції, 1804 • Битва під Аустерліцем, 1805 • Друга Французька імперія, 1852

Всі події 2 грудня

1409 - Спеціальною буллою папи Олександра V засновано Лейпцизький університет, який був створений для близько тисячі німецьких студентів і викладачів Карлового університету, змушених залишити Прагу в результаті заворушень, викликаних гуситським рухом і введення викладання чеською мовою.

Нова історія

1697 - В Лондоні освячено Собор Святого Павла.
1804 - В Соборі Паризької богоматері відбулась коронація імператора Наполеона Бонапарта. Він став першим французом за тисячолітню історію країни, що став носити цей титул. Спеціально викликаний для церемонії папа римський Пій VII вручив Наполеону корону, котру 35-річний завойовник Європи власноручно одягнув на голову.
1805 - Імператор Наполеон I в битві під Аустерліцом розбив армії імператорів Австрії Франца I і Росії Олександра I під командуванням Михайла Кутузова, змушеного діяти за затвердженим Олександром I невдалим планом австрійського генерала Франца фон Вейротера. Ця поразка привела до розпаду третьої антифранцузької коаліції держав, а військове мистецтво Наполеона, який одним вчасно виконаним маневром розбив супротивника, поставив його в один ряд із легендарними Олександром Македонським і Ганнібалом Баркою, котрі плославились перемогами під Гавгемалами і Каннами.
1816 - Непал і Велика Британія підписали мирний договір, який завершив Англо-непальскую війну 1814-1816 років - Непал втратив половину своєї території, включаючи Сіккім і більшу частину регіону Тераї.
1823 - У ювілейному посланні конгресу президент Сполучених Штатів Джеймс Монро проголосив принцип політичного невтручання європейських країн в питання, що стосуються обох американських континентів. Доктрина Монро була націлена проти намірів Священого союзу, створеного в 1815 році, втрутитись в боротьбу країн Латинської Америки за незалежність і проголошувала принцип нейтральності США щодо конфліктів у Європі.
1848 - Під впливом революційних подій 53-річний австрійський імператор Фердинанд I був змушений зректися престолу на користь свого 18-річного племінника Франца Йосифа I, котрому вдалось зміцнити владу в країні і при допомозі воєнної сили придушити національно-революційні рухи в Угорщині, Австрії та Чехії, а також здобути перемогу у війні проти Італії.
1851 - Президент Франції Луї Наполеон Бонапарт розпустив Національні збори і віддав наказ про арешт найвидніших політичних опозиціонерів. В результаті плебісциту, проведеного 20 грудня, він отримав диктаторські повноваження терміном на 10 років. Причиною переворту стало небажання Національних зборів продовжити повноваження Луї Наполеона, обраного президентом в 1848 році, на другий чотирирічний термін для втілення в життя передвиборних обіцянок нормалізувати суспільне й економічне життя Франції.
1852 - Президент Франції Луї Наполеон Бонапарт, посилаючись на результати плебісциту, оголосив себе імператором французів під іменем Наполеон III і заснував Другу імперію. Він був позбавлений влади через 19 років після поразки Франції у війні проти Пруссії і став останнім монархом Франції.
1859 - В Чальз-тауні (штат Вірджинія) страчено Джона Брауна, американського борця за звільнення негрів-рабів, звинуваченого в заколоті, вбивствах і грабунках. Перші збройні виступи проти рабовласників професійний військовий Джон Браун організував у середині 1850-х років у Канзасі, а в жовтні 1859 року, захопивши з групою послідовників федеральний арсенал зброї, заснував в Аппалачах республіку вільних рабів і білих-аболюціоністів, сподіваючись, що вона буде зміцнюватись і розростатись за рахунок притоку звільнених силою зброї рабів. 18 жовтня Джон Браун був схоплений урядовими військами і 2 листопада 1859 року, за 16 місяців до Громадянської війни, повішений разом з шістьма своїми послідовниками.
1864 - В Петербурзі відбулась прем'єра опери українського композитора Семена Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм".
1901 - У США Кінг Жилетт запатентував безпечну бритву з двостороннім одноразовим лезом.
1902 - Французький інженер Леон Марі Жозеф Клемент Левавасо запатентував перший у світі працюючий V-подібний восьмициліндровий двигун.

Новітня історія

1942 - Група вчених під керівництвом Енріко Фермі з університету Чикаго, що працювала в рамках надсекретного Манхеттенського проекту зі створення атомної бомби, здійснила у спеціально створеному реакторі першу в світі контрольовану ядерну ланцюгову реакцію, що відкрило нову еру в історії людства.
1954 - Сенат США 67 голосами "за" і 22 - "проти" засудив дії сенатора Джозефа Маккарті, котрий з 1953 року очолював сенатську комісію з розслідування антиамериканської діяльністі і розгорнув у країні кампанію полювання на комуністів, які ніби-то проникли в усі державні інститути США.
1961 - Після двох років керівництва Кубою Фідель Кастро у телевізійному виступі заявив, що є "марксистом-леніністом і залишиться на позиціях наукового соціалізму до кінця своїх днів". У США, котрі здійснили ряд невдалих спроб повалити режим Кастро, цю заяву сприйняли скептично і розцінили її лише як тактичний хід для подальшого зближення з Радянським Союзом і отримання від нього ще більшої допомоги. Однак, Кастро залишається вірним своїй декларації ось уже протягом 50 років, навіть коли СРСР як держава вже перестав існувати.
1969 - Між Сіетлом і Нью-Йорком відбувся перший дtemptationsмонстраційний політ реактивного літака "Boeing 747" з 191 пасажиром на борту.
1971 - Під протекторатом Великобританії шість із семи еміратів Договірного Оману утворили нову федеративну державу - Об'єднані Арабські Емірати. Сьомий емірат, Рас-ель-Хайма, приєднався до неї наступного року. Кожний емірат має власний уряд і підлеглі йому адміністративні органи; главою держави є Президент. Підписання договору про незалежність і угоди про співпрацю між ОАЕ й Англією збіглося із зростанням цін на світовому ринку на нафту і нафтопродукти, що полегшило новій державі перші самостійні кроки в галузі економіки і зовнішньої політики. Завдяки багатим нафтовим родовищам ОАЕ в короткий строк змогли досягнути економічної стабільності і вступити у зовнішньоторговельні відносини з Японією, США, СНД, Англією та іншим світом.
1972 - Пісня «Papa Was a Rollin’ Stone» групи Temptations вийшла на перше місце в хіт-параді США. Це був четвертий хіт групи після "My Girl" (1965), "I Can’t Get Next to You" (1969) і "Just My Imagination" (1971).
1982 - Хірурги з медичного центру університету штату Юта вперше у світі провели імплантацію штучного серця дантисту-пенсіонеру Барні Кларку. Із пристроєм, зконструйованим доктором Робертом Джарвіком, пацієнт прожив 112 днів.
1988 - За результатами проведених у листопаді демократичних виборів Беназір Бхутто стала прем'єр-міністром Пакистану - першою жінкою, яка очолила мусульманську державу.
Наш час
1993 - В Меделліні (Колумбія) поліцейським спецназом вбитого керівника колумбійського кокаїнового картелю Пабло Ескобара. Його дружина і сини, котрі в 1995 році залишили Колумбію, були заарештовані в 1999 році в Аргентині за звинуваченням у відмиванні грошей наркоділків.
1997 - Показом у Лос-Анжелесі розпочалась прем'єра фільму «Розумник Віл Хантінг». Сценарій фільму, написаний приятелями Метом Деймоном і Беном Афлеком, отримав Оскар. Вони ж знялись у головних ролях.
1998 - Білл Гейтс оголосив про надання 100 мільйонів доларів власних коштів на 10-річну програму виготовлення вакцин проти чотирьох хвороб, найпоширеніших серед дітей країн третього світу.
1999 - У Північній Ірландії вперше почав роботу Кабінет міністрів, виконавчий орган Асамблеї, вищого регіонального законодавчого органу Північної Ірландії.
Народились 2 грудня
1825 - 5 грудня 1891, Педру II (Педру Браганса), другий і останній імператор Бразилії (1831-89 рр.).
1923 - 16 вересня 1977, Марія Каллас, американська оперна співачкаМарія Каллас (Марія Сесілія Софія Анна Калогеропулос), американська оперна співачка (ліричне сопрано) грецького походження.
1923 - 18 жовтня 2003, Олександр Миколайович Яковлєв, радянський політик, член політбюро ЦК КПРС (1987-90 рр.), ідеолог "перестройки", глава державного російського телебачення (1993-95 рр.).
1946 - 15 липня 1997, Джанні Версаче, італійський модельєрДжанні Версаче, італійський модельєр.
1967 - Люсі Ліу, американська актриса (Ангели Чарлі, Щасливе число Слевіна, Убити Білла). Сьогодні 50-а річниця.
1971 - Франческо Тольдо, італійський футболіст, віце-чемпіон Європи (2000). Сьогодні 46-а річниця.
1973 - Моніка Селеш, американська тенісистка Моніка Селеш, американська тенісистка югославського походження (French Open [1990, 1991, 1992]; Australian Open [1991, 1992, 1993]; U.S. Open [1991, 1992]); перша ракетка світу (1991-92). Сьогодні 44-а річниця.
1977 - 24 квітня 1989, Саша Путря, українська художниця Саша (Олександра Євгенівна) Путря, юна українська художниця і поетеса; за 11 років свого життя створила 2279 робіт - 46 альбомів з малюнками, шаржами, віршами, чеканки, вишивки, дрібні вироби з пластиліну, саморобні шиті іграшки, вироби з намистин і кольорового каміння, випалювання по дереву. 40 років з дня народження.
1978 - Неллі Фуртадо, канадська співачка (I’m Like a Bird, Promiscuous, Give It to Me). Сьогодні 39-а річниця.
1981 - Брітні Спірз, американська співачкаБрітні Спірз, американська поп-співачка (I'm a Slave 4 You, ...Baby One More Time, You Drive Me Crazy, I Can't Get No Satisfaction, Oops! I Did It Again). Сьогодні 36-а річниця.

Померли 2 грудня

1547 - Ернан Кортес, іспанський конкістадор Ернан Кортес (Фернандо Кортес Монрoй Пісарро Альтамірано), іспанський конкістадор, завойовник Мексики. 470 років років тому, в 62 роки (нар. 1485 р.).
1594 - Герард Меркатор (Герард ван Кремер), фламандський картограф; розробив декілька картографічних проекцій, видав збірник карт і описів європейських країн (1595). 423 роки тому, в 82 роки (нар. 5 березня 1512 р.).
1814 - Маркіз де Сад, французький письменник Донат'єн Альфонс Франсуа де Сад, французький письменник ("120 днів Содоми", "Жюстіна", "Філософія в будуарі"). 203 роки тому, в 74 роки (нар. 2 червня 1740 р.).
1918 - Едмон Ростан, французький поет і драматург ("Сірано де Бержерак"). 99 років тому, в 50 років (нар. 1 квітня 1868 р.).
1969 - Климент Єфремович Ворошилов, радянський військовий і державний діяч, нарком оборони (1934-40 рр.), голова президії Верховної ради СРСР (1953-60 рр.). 48 років тому, в 88 років (нар. 4 лютого 1881 р.).
1993 - Пабло Ескобар, колумбійський наркобарон Пабло Ескобар, колумбійський наркобарон, один з найбільш зухвалих і жорстоких злочинців XX сторіччя. 24 роки тому, в 44 роки (нар. 1 грудня 1949 р.).
2014 - Жан Беліво, канадський хокеїст, володар 10 Кубків Стенлі в складі "Монреаль Канадієнс". 3 роки тому, в 83 роки (нар. 31 серпня 1931 р.).