Цей день в історії - 2 квітня

Цей день в історії - 2 квітня

92-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 273 дні. Іменинники - Анатолія, Віктор, Домна, Іван, Клавдія, Матрона, Микита, Олександра, Параскева (Параска), Світлана, Сергій, Уляна, Феодосія, Юлія (Юліанія). Міжнародний день дитячої книги, Всесвітній день інформації про проблему аутизму, в Аргентині відзначають День Мальвінських островів, в Ліберії - День молитви, в Білорусії та Росії - День об'єднання народів.

Головні події

• Березневі статті Богдана Хмельницького, 1654

• Звільнення маркіза де Сада, 1790

• Березневі погроми в Баку, 1918

• Фолклендська війна, 1982

• Смерть Івана Павла II, 2005

Всі події

1513 - В ході пошуків легендарного "фонтану молодості" іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон висадився на узбережжі Флориди в районі сучасного містечка Сент-Августин і оголосив півострів власністю Іспанії. Хоча ці землі були відомі європейцям і раніше, саме сходження Понсе на берег цієї території є першим задокументованим фактом. Понсе вважав, що перебуває не на півострові, а на острові і назвав його Флорида, оскільки подія трапилась в період пасхального посту (Pascua Florida іспанською). У 1521 році він знову висадився у Флориді з метою заснування іспанського поселення, але його експедиція була вороже зустріта місцевим населенням, і іспанцям довелось рятуватись втечею - Понсе повернувся на Кубу, де й помер від отриманого поранення. Лише в 1565 році іспанцям вдалося заснувати у Флориді перше постійне поселення, назване іменем святого Августина.

НОВА ІСТОРІЯ

1654 - Московський цар Олексій Михайлович схвалив т. зв. «Березневі статті Богдана Хмельницького», які разом із трьома грамотами, жалуваними через тиждень гетьману Богдану Хмельницькому і шляхті Гетьманщини, склали договір між московським урядом і козацькою старшиною, що регламентував політичне, правове, фінансове і військове становище Гетьманщини після Переяславської ради.

1657 - Після смерті імператора Священної Римської імперії Фердинанда III почались переговори про спадкоємця трону - поряд з його сином ерцгерцогом Леопольдом, королем угорським і чеським, на імператорський престол претендували курфюст Баварський Фердинанд і французький король Людовик XIV.

1718 - Російський імператор Петро I створив Таємну канцелірію, орган політичного розшуку і суду для розслідування особливо важливих державних злочинів.

1722 - У Петербурзі видано царський указ про ліквідацію гетьманства і утворення в Глухові Малоросійської колегії — органу управління Лівобережною Україною, яка складалася з російських воєвод на чолі з генералом Степаном Веляміновим. Його перебування в Глухові призвело до нескінченних скарг на зловживання, що закінчилися в 1726 році викликом його в Санкт-Петербург, скасуванням Малоросійської колегії і відновленням гетьманства.

1790 - Після 12 років тюремного ув'язнення і року примусового лікування у божевільні на свободу вийшов маркіз Донасьєн де Сад вийшов на свободу. Завдяки написаним у Бастилії творам він зажив слави успішного письменника, активно включився в події революційної Франції, однак його аристократичне походження і згубні пристрасті через 11 років стали причинами нового арешту і поміщення в психіатричну лікарню, де він і прожив решту 13 років свого життя.

1792 - У США прийнято т. зв. Монетний акт, яким введено долар як основну розрахункову одиницю на території США.

1794 - За розпорядженням французького Конвенту створено першу у світі авіакомпанію "Aerostiers", що випускала повітряні кулі для потреб французької армії. Компанія припинила своє існівання у 1799-у році.

1800 - В імператорському Бургтеатрі у Відні відбулась прем'єра Першої симфонії Людвіга ван Бетховена. У програмі концерту були також його Фортепіанний концерт №2, а також симфонії Моцарта і ораторія Гайдна.

1801 - Сподіваючись зламати блокаду європейськими країнами англійських торгових суден, в бухті Копенгагена англійський флот під командуванням віце-адмірала Нельсона розбив флот Союзу північних морських держав, який був утворили Росія, Швеція, Данія та Прусія для протистояння морській торговій монополії Англії. В ході тривалого нерівного бою британці втратили близько тисячі вбитим і пораненими, а датчани - майже 6 тисяч чоловік і були змушені 8 квітня підписати з Англією перемир'я і вийти з коаліції; половина датського флоту було затоплено, а інша половина відправлено в Англію.

1810 - Прагнучи підтвердити легітимність свого імператорського титулу, Наполеон I одружився з ексгерцогинею Марією Луїзою, дочкою австрійського імператора Франца I. Шлюб мав забезпечити також примирення Австрії з Францією, чого прагнув австрійський канцлер Маттерніх, і давав надії Наполеону на народження спадкоємця престолу.

1814 - Після проголошення французьким тимчасовим урядом Наполеона позбавленим влади, він, за порадою своїх генералів, які вважали подальшу боротьбу з переважаючими силами чотирьох європейських держав безнадійною, зрікся престолу. Новим королем Франції став Людовик XVIII з династії Бурбонів, брат короля Людовика XVI, страченого у січні 1793 року. За наполяганням союзників у червні Людовик XVIII опублікував хартію, котра встановлювала у Франції конституційну монархію.

1868 - Лаура, дочка Карла Маркса, вийшла заміж за відомого діяча міжнародного робітничого руху Поля Лафарга; в 1911 році подружжя одночасно скінчило життя самогубством.

1918 - Між азербайджанцями і більшовицьким бакинським комітетом було досягнуто перемир'я, однак вбивства і грабежі в азербайджанських кварталах Баку тривали до 5 квітня. У міжетнічних зіткеннях, що тривали тиждень, загинули тисячі людей, в основному мусульмани в Баку та інших містах Бакинської губернії.

1930 - Після смерті імператриці Зоудіту, яка правила з 1916 року, спадкоємець і регент Тафарі Маконнен став імператором Ефіопії під іменем Хайле Селассіє I.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 - Німецькі війська під командуванням генерал-лейтенанта Ервіна Роммеля розпочали наступ поблизу міста Кіренайка і через дев'ять днів знову захопили територію сучасної Лівії, втрачену раніше їх італійськими союзниками під натиском британських військ.

1958 - У США відбулась прем'єра фільму "Молоді леви" з участю Марлона Брандо, Монтгомері Кліфта та Діна Мартіна і знятого американським режисером українського походження Едвардом Дмитриком.

1958 - В містечку Уічіта Фоллс (штат Техас) зареєстровано торнадо, що рухався зі швидкістю 450 км/год.

1964 - Британський хіт-парад очолила пісня The Beatles "Can't Buy Me Love".

1971 - Екс-бітл Рінго Старр випустив свій перший і єдиний вдалий сингл «It Don't Come Easy», написаний для нього Джорджем Харрісоном.

1974 - На 46-й церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії на лаври переможців претендували фільми "Серпіко", "Екзорсист", "День шакала", "Американське граффіті", "Ісус Христос - суперзірка", "Останнє танго в Парижі", "Жити і померти". Але кращим фільмом 1973 року визнано стрічку "Оса", котра виграла шість "Оскарів", включаючи нагороду Джорджу Хіллу як кращому режисеру. Кращим актором визнано Джека Леммона("Врятувати тигра"), кращою актрисою - Гленду Джексон ("Вищий світ").

1977 - Шведська поп-група ABBA з піснею "Knowing Me Knowing You" вп'яте очолила британський хіт-парад.

1978 - На американському телеканалі CBS почався показ серіалу "Даллас", котрий завдяки своїй неймовірній популярності перетворився із запланованого 5-серійного фільму на цілу кіноепопею, показ котрої тривав тричі на тиждень 13 років поспіль.

1982 - 5 тисяч аргентинських солдатів висадились на Фолклендських островах, захоплених Великобританією ще в 1833 році. Після короткого бою гарнізон міста Стенлі, що складався з 79-и британських солдатів, капітулював, що стало початком Фолклендської війни.

1989 - З метою зняти напруженість у міждержавних стосунках радянський лідер Михайло Сергійович Горбачов розпочав свій візит на Кубу. Цього дня він прибув до Гавани, де попри помпезний прийом так і не зміг переконати Фіделя Кастро в необхідності проведення на Кубі економічних та політичних реформ, аналогічних започаткованих Горбачовим у СРСР. Після повідомлення про те, що СРСР більше не в змозі надавати економічну підтримку режиму Кастро в попередніх обсягах, переговори швидко зайшли в тупик і не було підписано жодного міждержавного документу чи спільної заяви.

1989 - Центральний комітет Палестинської національної ради обрав Ясіра Арафата Президентом самопроголошеної Палестинської держави.

НАШ ЧАС

1991 - У Мадриді на зустрічі парламентарів країн-учасниць Наради з безпеки і співробітництва в Європі прийнято рішення про створення Парламентської асамблеї РБСЄ (тепер - ОБСЄ).

1996 - У Москві президенти Росії та Білорусії Борис Єльцин та Олександр Лукашенко підписали договір про утворення співдружності Росії та Білорусії, що передбачав створення трьох наддержавних координаційних органів - Вищої ради, Виконавчого комітету, і Міжпарламентського конгресу.

1997 - У Московському Кремлі через рік після підписання 2 квітня 1996 року договору про утворення співдружності Росії та Білорусії президенти Б. Єльцин та О. Лукашенко поставили свої підписи під Договором про утворення союзу Білорусії та Росії.

1999 - Через кілька годин після заяви по телебаченню генерального прокурора Росії Юрія Скуратова про те, що в нього є список офіційних осіб, котрі незаконно перевели у швейцарські банки великі грошові суми, президент Єльцин звільнив Скуратова з його посади. Формальним приводом стала "аморальність" прокурора, котрого було знято на відео під час розваг з двома проститутками.

2000 - У 62-річного прем'єр-міністра Японії Кейдзо Обуті стався інсульт, котрий призвів до клінічної смерті 4 квітня. Через два дні новим прем'єром Японії став Іосіро Морі.

2005 - У Римі на 85-у році життя помер Іван Павло II, перший за попередні 455 років Папа Римський неіталійського походження, імовірно перший Папа-слов'янин. Відомий також як філософ, теолог, драматург, поет, педагог. Все життя його девізом були слова, вимовлені під час першої папської меси 22 жовтня 1978 року : "Не бійтесь! Відкрийте двері для Христа".

2007 - Президент України Віктор Ющенко видав указ про розпуск Верховної ради 5-го скликання.

2008 - У Бухаресті розпочався саміт країн-членів НАТО, на якому Україні та Грузії було відмовлено у приєднанні до програми вступу до НАТО.

Народились

742 - 28 січня 814, Карл Великий (Карл Капет), франкський король (з 768 р.) з династії Капетингів, імператор Заходу (800-814), умілий військовий керівник і державний реформатор, один з найвизначніших правителів у історії людства.

1618 - 28 грудня 1663, Франческо Мария Грімальді, італійський фізик і астроном; склав першу карту поверхні Місяця.

1725 - 4 червня 1798, Джованні-Джакомо Казанова, італійський авантюрист, герой-коханець, письменник ("Історія мого життя").

1805 - 4 серпня 1875, Ганс-Крістіан Андерсен, датський письменник, автор понад 150 казок ("Гидке каченя", "Стійкий олов'яний солдатик", "Снігова королева", "Кресало", "Русалочка"). Саме день народження Андерсена святкується як Міжнародний день дитячої книги.

1834 - 4 жовтня 1904, Фредерік Огюст Бертольді, французький скульптор; автор статуї "Свобода", подарованої Францією США. 185 років з дня народження.

1840 - 29 вересня 1902, Еміль Золя, французький письменник ("Ругон-Маккари", "Жерміналь", "Чрево Парижу"), публіцист ("Я звинувачую").

1875 - 18 серпня 1940, Волтер Крайслер, американський підприємець, засновник корпорації "Крайслер".

1891 - 1 квітня 1976, Макс Ернст, франко-німецький художник, скульптор, один з основоположників сюрреалізму в сучасному мистецтві ("Великий ліс", "Спокуса святого Антонія").

1905 - 15 грудня 1986, Серж Лифар (Сергій Михайлович Лифар), французький танцівник, хореограф, балетмейстер українського походження; соліст (до 1956 р.) і педагог паризького театру Гранд-Опера, постановник більше 200 балетів, засновник Інституту хореографії (Париж).

1914 - 5 серпня 2000, Алек Гіннесс, англійський актор, лауреат премії «Оскар» ("Міст через ріку Квай" [1957]; "Доктор Живаго", "Зоряні війни"; у 1980-у році удостоєний «Оскара» за кінокар'єру. 105 років з дня народження.

1926 - 19 травня 2014, Джек (Джон Артур) Бребхем, австралійський автогонщик і конструктор, триразовий чемпіон "Формули-1" (1959, 1960, 1966 рр.); єдиний з гонщиків "Формули-1", хто перемагав на автомобілі власної конструкції (1966).

1927 - 17 листопада 2006, Ференц Пушкаш, угорський футболіст; один з кращих бомбардирів світового футболу (забив 512 голів у 528 матчах), срібний призер Олімпійських ігор (1952), чемпіонату світу (1954), багаторазовий чемпіон Іспанії (у складі "Реалу", 1956-66 рр.), чотириразовий володар Кубка європейських чемпіонів.

1939 - 1 квітня 1984, Марвін (Пенц) Гей-молодший, американський співак ("I Heard It Through The Grapevine", "I Want You", "Let’s Get It On", "Sexual Healing"). 80 років з дня народження.

1945 - Лінда Хант, американська актриса, лауреат «Оскара» (Рік життя в небезпеці [1983]; Папай, Поліцейський для дитсадка).

1977 - Майкл Фассбендер, ірландський актор («Безславні виродки», «Люди Ікс: Перший клас», «300 спартанців», «Голод»).

Померли

1657 - Фердинанд III (Фердинанд Габсбург), імператор Священної Римської імперії з 1637, король Угорщини, Богемії; син Фердинанда II і Марії Анни, дочки герцога Баварського Вільгельма V. 362 роки тому, в 49 років (нар. 13 липня 1608 р.).

1777 - Максим Созонтович Березовський, український композитор, диригент, співак. 242 роки тому, в 32 роки (нар. 27 жовтня 1745 р.).

1872 - Семюел (Фінлі Бріз) Морзе, американський художник-портретист, педагог і винахідник у галузі телеграфії (телеграфний апарат - 1837, телеграфна азбука - 1838). 147 років тому, в 81 рік (нар. 27 квітня 1791 р.).

1918 - Іван Нечуй-Левицький (Іван Семенович Левицький), український письменник (Микола Джеря, Кайдашева сім'я, Дві московки, Над Чорним морем, Маруся Богуславка), етнограф і фольклорист. 101 рік тому, в 80 років (нар. 25 листопада 1838р.).

1974 - Жорж (Жан Раймон) Помпіду, французький політичний діяч, прем'єр-міністр (1962-68 рр.), президент Франції (1969-74 рр.). 45 років років тому, в 63 роки (нар. 5 липня 1911 р.).

1987 - Бернард «Бадді» Річ, американський джазовий музикант. 32 роки тому, в 70 років (нар. 30 вересня 1917 р.).

2005 - Іван Павло II (Кароль Войтила), 264-й Папа римський (з 1978 р.), перший поляк на цій посаді, перший папа-неіталієць за попередні 456 років. 14 років тому, в 85 років (нар. 18 травня 1920р.).