Цей день в історії - 20 квітня

Цей день в історії - 20 квітня

110-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 255 днів. Іменинники - Георгій (Юрій, Єгор), Данило, Ніл, Серапіон. В Ізраїлі відзначають День пам'яті жертв Голокосту.

Головні події

• Відкриття радію, 1902

• «Квітневі тези» Володимира Леніна, 1917

• Дебют «Deep Purple», 1968

• Остання конституція УРСР, 1978

• Трагедія у Броварах, 2000

• Техногенна катастрофа в Мексиканській затоці, 2010

Всі події

1534 - Розпочалась перша експедиція французького мореплавця Жака Картьє, в ході якого він відкрив Канаду і острів Лабрадор.

НОВА ІСТОРІЯ

1653 - Голова Державної ради Англії Олівер Кромвель, не зумівши найти порозуміння з депутатами, розігнав т. зв. Довгий парламент, який був незмінним протягом 13 років.

1689 - Колишній британський король-католик Яків II, позбавлений в 1668 році влади в результаті змови своєї доньки-протестантки Марії та її чоловіка Вільгельма Оранського(увійшла в історію під назвою "Славна революція"), почав облогу міста Лондондеррі, протестанського форпосту в Північній Ірландії. Підтримуваний французькими військами, Яків II, що сподівався на підтримку католиків Ірландії у своїх прагненнях повернути британський престол, у березні захопив Дублін, але 105-денна облога Лондондеррі закінчилась невдачею, а поразка через 11 місяців у битві біля Бойна (Східна Ірландія) остаточно позбавила Якова шансів на відновлення своєї влади.

1792 - Революційна Франція оголосила Австрії війну "вільного народу проти несправедливої агресії королів". На боці Австрії виступила Прусія, котра також була занепокоєна можливістю поширення революції в інших країнах Європи, - почалась перша коаліційна війна монархічних держав Європи проти Франції. Для останньої розпочалась смуга воєн, котра закінчилась лише після Віденського конгресу 1814-15 років.

1841 - У філадельфійському журналі Graham's Magazine опубліковано перше у світі детективне оповідання Едгара Аллана По «Вбивство на вулиці Морг».

1871 - Конгрес США прийняв закон, що зобов'язував президента Улісса Гранта застосувати надзвичайні силові заходи проти терористичних органцізацій і використати військові частини для придушення діяльності Ку-клукс-клану (ККК), підпільної органцізації, що сповідувала принципи расової зверхньості щодо афроамериканців. У 1882 році Верховний суд визнав даний закон неконституційним, але на цей час ККК був вже практично розгромлений.

1902 - Після чотирьох років досліджень, в Парижі Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію. Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності.

1917 - У газеті «Правда» надрукована стаття «Про завдання пролетаріату в даній революції», яка увійшла в історію під назвою «Квітневі тези». У ній Володимир Ленінвиклав свої пропозиції щодо тактики більшовиків у боротьбі за владу та окреслив основні кроки після її захоплення. Це була перша презентація програми комуністичного будівництва, яка почала втілюватися в Росії з 1918 року.

1918 - За день до своєї загибелі німецький льотчик-ас Манфред фон Ріхтгофен, відомий як "Червоний Барон", збив 79-й і 80-й літаки супротивника. Це найкращий здобуток серед авіаторів за Першу світову війну.

1920 - В Антверпені (Бельгія) почались VII Олімпійські ігри, офіційне відкриття яких відбулося 14 серпня, а закриття - 29 серпня. Однак змагання з деяких видів спорту проводились і до і після їх закриття Ігор. Під час VII Олімпійських ігор вперше було піднято олімпійський прапор: біле шовкові полотнище з вишитим на ньому п'ятьма переплетеними кільцями блакитного, чорного, червоного, жовтого та зеленого кольорів, а також вперше були випущені голуби як символ миру. Героєм Ігор став фінський бігун Пааво Нурмі, який виграв 5 золотих і одну срібну нагороду; у командному заліку перемогла збірна США

1924 - Компанії Western Electric і Warner Brothers офіційно оголосили про запровадження нової технології під назвою "Vitaphone" - системи синхронізації звукозапису із кінозображенням, що демонструється з проектора. Однак технологія, що лежала в основі "Vitaphone", виявилась дорогою і неперспективною - значно важливіше було знайти спосіб інтегрувати звукоряд в саму кінострічку, що й було реалізовано в 1927 році при допомозі системи "Movietone" на основі технології звукозапису "Phonofilm" американського винахідника Лі де Фореста. В кінці 1950-х років в кінострічках стали використовувати стереозвук, в 1970-х його доповнили системою шупопониження Dolby, а на початку 1990-х з'явились кінофільми з цифровим звукозаписом.

1931 - На студії Okeh Records Луї Армстронгзаписав, сьогодні уже класичну, пісню «When It’s Sleepy Time Down South».

1934 - В Нью-Йорку пройшла прем'єра кінофільму "Встань і посміхайся", в якому у віці 6 років дебютувала Ширлі Темпл. Згодом вона стала однією з найвисокооплачуваніших актрис США й досі є намолодшим лауреатом премії «Оскар».

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1949 - У Парижі почався Перший Всесвітній конгрес прихильників миру, на котрому було обрано Постійний комітет Всесвітнього конгресу на чолі з Фредеріком Жоліо-Кюрі.

1949 - Ядерний завод Westinghouse-Bettis в США став першим у світі комерційним підприємством, де для програмування було застосовано ФОРТРАН (FORTRAN - Formula Translator), мову створену Джоном Бакусом з компанії IBM, яка згодом стала найпоширенішою у світі завдяки своїй здатності перекладати прості команди англійською на мову машинних кодів.

1968 - П'єр Елліот Трюдо став прем'єр-міністром Канади.

1968 - У датському місті Тааструп відбувся перший концерт англійської рок-групи «Roundabout» у складі Джон Лорд, Річі Блекмор, Йєн Пейс, Род Еванс і Нік Сімпер. Незважаючи на скромний репертуар, що складався лише з двох власних композицій, виступ мав приголомшливий успіх і у червні, вже перейменована на «Deep Purple», вона випустила свій перший сингл, який повністю провалився у Великобританії, але здобув популярність у США.

1977 - Здійснено запуск космічного супутника "ГЕОС-1", створеного Європейським космічним агентством (ЕСА), для виконання робіт з міжнародної програми вивчення магнітосфери та магнітного поля Землі.

1978 - Корейський пасажирський "Боїнг-707", що здійснював політ за маршрутом Париж - Сеул і порушив радянський повітряний простір, був атакований винищувачем "Су-15ТМ" і здійснив вимушену посадку на поверхню замерзлого озера Корпіярві біля міста Кемь (близько 500 км на південь від Мурманська). Під час приземлення лайнера, на борту якого знаходилось понад сто пасажирів, 2 чоловіка загинуло і 11 було поранено.

1978 - Позачергова 7-ма сесія Верховної ради Української РСР 9-го скликання прийняла останню, четверту, КонституціюРадянської України. У своїй основній частині вона повністю повторювала загальносоюзну і складалася з преамбули, 171 статті, об'єднаних у 10 розділів. Вона виявилась останньою в історії УРСР і діяла до 28 червня 1996 року.

1984 - Під час чергової гри серії плей-офф НХЛ між командами Quebec Nordiques і Montreal Canadiens сталися дві бійки між гравцями, для припинення яких на лід довелось викликати офіційних представників клубів. У результаті бійок суддя дав 252 хвилин штрафу гравцям обох команд і вигнав з майданчика 10 хокеїстів. Матч закінчився з рахунком 5-3 на користь монреальців.

1990 - Федеральні збори Чехословаччини прийняли закон про зміну назви держави, котра стала іменуватись Чеською і Словацькою Федеративною Республікою (скорочено - Чехо-Словаччина).

НАШ ЧАС

1998 - Фірма Intel анонсувала процесор Pentuim II Xeon.

1998 - Фракція Червоної Армії, німецька ліворадикальна терористична організація міських партизанів, що діяла в ФРН та Західному Берліні, оголосила про саморозпуск. За 28 років своєї діяльності вона стала відповідальною за вчинення 34 вбивств, серії банківських нальотів, вибухів військових і цивільних установ та замахів на високопоставлених осіб.

2000 - Під час військових навчань на Гончарівському полігоні у Чернігівській області учбова ракета «Точка-У» через технічну несправність змінила курс і попала в житловий будинок у Броварах Київської області. Після трьох днів заперечення інциденту, у якому загинуло три особи і п'ятеро були поранені, Міністерство оборони України визнало свою відповідальність.

2006 - В Україні почався офіційний продаж ігрової консолі PlayStation 3 компанії Sony.

2010 - За 80 кілометрів від узбережжя США в Мексиканській затоці відбувся вибух і загорання нафтової платформи Deepwater Horizon, в результаті яких через пошкодження труб свердловини на глибині 1500 метрів в Мексиканську затоку за 152 дні вилилося близько 5 мільйонів барелів нафти. Це одна з найбільших техногенних катастроф у світі за негативним впливом на екологічну обстановку. У момент вибуху на платформі Deepwater Horizon загинуло 11 осіб та постраждало 17 з 126 чоловік; ще двоє загинуло при ліквідації наслідків катастрофи.

Народились

121 - 17 березня 180, Марк Аврелій Антонін(Марк Анній Вер), 16-й римський імператор (з 161 р.), філософ ("До самого себе").

1492 - 22 вересня 1566, Йоганн Агрікола (Шнайдер), німецький проповідник; один з лідерів Реформації, сподвижник Мартіна Лютера.

1492 - 21 жовтня 1556, П'єтро Аретіно, італійський письменник («Придворне життя», «Лицемір», «Горацій»).

1808 - 9 січня 1873, Наполеон III (Луї Наполеон Бонапарт), імператор Франції (1852-70 рр.); племінник Наполеона I.

1839 - 10 жовтня 1914, Кароль I (Карл Гогенцоллерн-Зігмарген), перший король Румунії (1881-1914 рр.). 180 років з дня народження.

1860 - 10 березня 1953, Чарльз Гордон Кертіс, американський винахідник, конструктор парової турбіни.

1889 - 30 квітня 1945, Адольф Гітлер(Шиккельгрубер), німецький політичний і військовий діяч, фюрер Націонал-соціалістичної партії (1921-45 рр.), канцлер Німеччини (1933-45 рр.); скінчив життя самогубством разом зі своєю дружиною Євою Браун. 130 років з дня народження.

1893 - 8 березня 1971, Гарольд Ллойд, американський комедійний актор, зірка німого кіно ("До небес", "Безпечна втеча", "Гріх Гарольда Дідлбока").

1938 - Елізабет Катберт, австралійська спортсменка, п'ятиразова олімпійська чемпіонка з бігу (1956, 1964 рр.). Сьогодні 81-а річниця.

1948 - Крейг (Марк) Фрост, музикант, клавішник групи Grand Funk Railroad ("We’re an American Band", "The Loco-Motion", "Some Kind of Wonderful", "Bad Time"). Сьогодні 71-а річниця.

1949 - Джессіка (Філліс) Ланж, американська актриса, дворазовий лауреат премії «Оскар» ("Тутсі" [1982], "Блакитне небо" [1994]; "Тиша", "Мис страху", "Френсіс", "Кінг-Конг", "Все це джаз", "Поштар дзвонить двічі", "Солодкі мрії"). Сьогодні 70-а річниця.

1950 - 28 квітня 2002, Олександр Іванович Лебедь, російський військовий і політичний діяч, генерал; придушував мирну демонстрацію в Тбілісі в 1989 році, керував російськими частинами, що підтримували маріонетковий уряд Придністров'я, губернатор Красноярського краю (1998-2002 рр.).

Померли

1314 - Климент V (Бертран де Го), 194-й Папа Римський (1305-14 рр.). 705 років років тому, в 50 років (нар. 1264 р.).

1472 - Леон Баттіста Альберті, італійський вчений, гуманіст, письменник, один з основоположників нової європейської архітектури епохи Відродження. 547 років тому, в 68 років (нар. 18 лютого 1404 р.).

1517 - Богдан III (Богдан Одноокий), господар Молдавського князівства (1504-17 рр.) з династії Мушатовичів, син Стефана III Великого. 502 роки тому, в 39 років (нар. 1478 р.).

1622 - Петро Кононович Конашевич-Сагайдачний, гетьман Війська Запорозького (1616-22 рр.). 397 років тому, в 40 років(нар. 1582 р.).

1707 - Іоганн Христоф Деннер, німецький музичний майстер, винахідник кларнету. 312 років тому, в 52 роки (нар. 13 серпня1655 р.).

1768 - Каналетто (Джованні Антоніо Каналь), італійський живописець і гравер, автор багаточисельних архітектурних пейзажів-панорам із зображенням Венеції ("Великий канал", "Ріальто"), Риму та Лондона. 251 рік тому, в 71 рік (нар. 18 жовтня 1697 р.).

1769 - Понтіак, вождь племені Оттава; один з керівників індіанського повстання проти англійців (1763-66 рр.). 250 років років тому, в 49 років (нар. 1720 р.).

1912 - Брем Стокер (Абрахам Стокер), ірландський письменник («Дракула»). 107 років тому, в 65 років (нар. 8 листопада 1847р.).

1918 - Фердинанд Браун, німецький фізик, лауреат Нобелівської премії (1909 р.; разом з Гульєльмо Марконі за винайдення безпровідного телеграфа). 101 рік тому, в 68 років(нар. 6 червня 1850 р.).

1991 - Юмжагійн Цеденбал, глава комуністичної Монголії з 1940 по 1984 рік. 28 років тому, в 75 років (нар. 17 вересня 1916р.).

1992 - Бенні (Альфред Готорн) Хілл, англійський естрадний і кінокомік ("Шоу Бенні Хілла"). 27 років тому, в 68 років (нар. 21 січня 1924 р.).

2013 - Діна Дурбін, канадська актриса і співачка (Леді їде поїздом, Три милі дівчини, Сто чоловіків і одна дівчина, Це почалось напередодні). 6 років тому, в 92 роки (нар. 4 грудня 1921 р.).