Цей день в історії - 20 липня

Цей день в історії - 20 липня

201-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 164 дні. Іменинники - Герман, Євдокія, Євфросинія, Лук'ян, Папій, Пилип, Фома (Хома). Міжнародний день шахів, в Колумбії святкують День незалежності, на Кіпрі — День миру і свободи, а в Японії відзначають День моря.

Головні події 20 липня

• Розкол християнства, 1054

• Ангорська битва, 1402

• Харків — столиця УСРР, 1923

• Перша людина на поверхні Місяця, 1969

• Юджин Олдрін на Місяці, 1969 

• Перша посадка на Марс, 1976

Всі події 20 липня

1054 - Внаслідок конфлікту між римською курією і константинопольським патріархом з приводу сфер впливу в Південній Італії та ряду теологічних питань папа римський Лев IX піддав анафемі константинопольського патріарха Михаїла Керуларія. У свою чергу, патріарх прокляв посланника і всіх членів його делегації, що стало причатком остаточного розколу християнської церквина католицьку і православну.

1304 - Після кількамісячної облоги король Англії Едуард І захопив родове гніздо династії Стюарт замок Стірлінг, останню твердиню, яку утримували борці за незалежність Шотландії.

1325 - Згідно літопису міста-держави Тлателолько племенем теночків (ацтеків) на західному березі солоного озера Тескоко засновано місто-держава Теночтитлан («місто колючих кактусів»). Станом на початок XVI століття в ньому проживало більше 200 тисяч чоловік, що робить його найбільшим містом всього світу того часу. У 1521 році воно було зруйноване військом іспанського конкістадора Ернана Кортеса.

1402 - Під Ангорою (нині — Анкара, Туреччина) війська самаркандського еміра Тамерлана вщент розбили армію султана Баязіда I Блискавичного, що привело до краху Османської імперії, яка розпаласьсь на кілька десятків князівства і султанатів і перестала існувати як держава.

1585 - Експедиція англійця Джона Девіса досягла південного краю Гренландії, який було названо Землею Запустіння.

нова історія

1653 - Московське посольство на чолі з Федором Ладиженським прибуло в Чигирин з повідомленням про згоду московського царя взяти під своє заступництво запорізьких козаків.

1771 - Під час Російсько-турецької війни запорозькі козаки полковника Опанаса Ковпака, що входили до складу російського війська, захопили Кафу (Феодосію).

1806 - Підписанням Паризького миру закінчилася війна між Францією, Росією та Австрією, що почалась 1805 року. Він передбачав виведення російських військ з Далмації і французьких з Чорногорії та гарантував територіальну цілісність Туреччини.

1810 - У Боготі група з семи чоловік на чолі з Хосе Ачеведо проголосила незалежність віце-королівство Нова Гранада від Іспанії.

1871 - Британська Колумбія увійшла до складу Канадської конфедерації на правах штату.

1917 - Представники південнослов'янських народів та прем'єр-міністр Сербії Ніколо Пашич підписали Корфську декларацію про об'єднання Сербії та південнослов'янських територій Австро-Угорщини в єдину державу — «Королівство сербів, хорватів і словенців» під егідою сербської династії Карагеоргиєвичів. 11 серпня до угоди приєднався Чорногорський комітет національного об'єднання.

1923 - Президія ВУЦВК затвердила постанову Раднаркому УСРР про підготовку до оголошення Харкова столицею Української СРР. І хоча офіційного проголошення Харкова столицею України тоді так і не відбулося, саме з цього часу це місто утвердилося в столичному статусі.

1924 - В Парижі засновано Міжнародну шахову федерацію (ФІДЕ) — тепер цей день відзначається як Міжнародний день шахів.

1926 - Уряд СРСР ухвалив постанову про перейменування міста Катеринослав у Дніпропетровськ на честь діяча комуністичної партії місцевого походження Г.І.Петровського.

новітня історія

1940 - Американський музичний журнал «Billboard» опублікував свій перший рейтинг популярності пісень. Подібні списки публікувались і раніше, але базувались на даних фірм-виробників платівок і групувались по лейблах. Тепер всі дані були зведені в один рейтинг і давали більш об'єктивну картину популярності. виконавців. Першим лідером списку Тор 10 стала пісня "I'll Never Smile Again" (Я більше ніколи не посміхнусь), записана оркестром Томмі Дорсі з Френком Сінатрою і вокальною групою The Pied Pipers.

1949 - Після 19-місячної війни Ізраїль і Сирія підписали угоду про перемир'я. Вона малатимчасовий характер і не врегулювали остаточно територіальні питання.

1944 - Невдачею закінчилась спроба замаху на Адольфа Гітлера — бомба, яку заклав штабний офіцер, підполковник Клаусфон Штауффенберг під стіл, за котрим стояв фюрер, в своїй штаб-квартирі в Растенбурзі (Східна Пруссія) тільки поранила Гітлера. Фюрера врятувавла кришка масивного дубового столу, тоді як четверо осіб (із 24 учасників наради) загинули. Нині цей день відзначається як День пам'яті жертв нацизму в Німеччині.

1951 - При вході в мечеть у Східному секторі Єрусалиму палестинським націоналістом було вбито короля Йорданії Абдулу ібн Хусейна. З його смертю так і не знайшла продовження спроба утворити Арабську федеративну державу під правлінням династії Хашемітів. Деякий час главою Йорданії був син Абдулли, котрий був відсторонений від влади через розумову неповноцінність, і королем Йорданії було проголошено внука Абдулли, Хуссейна бін Талала, котрий правив державою до своєї смерті в 1999 році.

1965 - Боб Ділан випустив сингл «Like a Rolling Stone», з котрим добився першого серйозного успіху, очоливши хіт-парад журналу Billboard. За версією журналу «Rolling Stone» 2004 року ця пісня Ділана посіла перше місце у списку 500 найкращих пісень.

1965 - З конвеєра запорізького заводу «Комунар» зійшов 100-тисячний автомобіль «Запорожець». Всього було випущено 322 166 автомобілів модифікації «ЗАЗ-965».

1969 - О 22-56 за європейським часом, вийшовши із спеціального модуля «Eagle» і виголосивши фразу "Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства", американський астронавт Ніл Армстронг ступив на поверхню Місяця, ставши першою людиною котрій вдалось пройтись по супутнику Землі. Едвін Олдрін приєднався до нього о 23-11 і вони разом встановили на Місяці американський прапор, зробили знімки поверхонь, провели декілька простих наукових тестів, провели розмову з президентом США Річардом Ніксоном і встановили пам'ятну табличку з надписом "Тут в липні 1969 року від Різдва Христового люди з планети Земля вперше ступили на поверхню Місяця. Ми прийшли з миром для всього людства".

1974 - На Кіпр під приводом захисту турків-кіпріотів після державного перевороту висадилися турецькі війська. Це стало початком тривалого турецько-грецького військового конфлікту на Кіпрі, наслідком якого стали тисячі вбитих та поранених і розділенню країни демаркаційною лінією на дві частини.

1976 - Непілотований відсік американського космічного корабля «Вікінг-1» здійснив посадку на поверхню Марса, першу в історії людства. Він провів фотографування поверхні Марсу високою роздільною здатністю — вона виявилась пустельною з червонуватим грунтом, усіяним камінням. Основними елементами в грунті, за даними рентгено-флуоресцентного спектрометра «Вікінгів», були кремній (13-15%), залізо (12-16%), кальцій (3-8%), алюміній (2-7%) і титан (0,5-2%). Обидва апарати взяли зразки грунту в якості проб для аналізу на наявність життя, проте однозначних слідів життєдіяльності мікроорганізмів виявити не вдалося.

1980 - У Києві урочисто відкрився олімпійський футбольний турнір Московської олімпіади-80. На церемонії відкриття на відремонтованому Республіканському стадіоні були присутні перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький, керівники партії й уряду республіки. У першому матчі в Києві цього дня за присутності 100 тисяч глядачів внічию 1-1 зіграли збірні групи "С" НДР — Іспанія.

1985 - Поблизу узбережжя Флориди почався підйом на поверхню скарбів іспанського галеона «Nuestra Senora de Atocha», котрий затонув в 1622 році. Загальна вартість знайдених золотих і срібних виробів та інших скарбів була оцінена в 400 мільйонів доларів.

1987 - Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла ініційовану США резолюцію № 598, що зобов'язувала Іран та Ірак припинити бойові дії, відвести війська до міжнародно визнаних кордонів і почати мирні переговори. Ірак погодився виконати резолюцію, а Іран прийняв її лише через рік, після ряду невдалих військових операцій.

1988 - Духовний лідер Ірану аятолла Хомейні оголосив про припинення 8-річної війни з Іраком. Коментуючи це рішення, він заявив, що ".. підписати мир з Іраком — це теж саме, що випити отруту".

1989 - Президент США Джордж Буш підписав рішення про розробку довготривалої программи про будівництво космічної бази на Місяці і відправки людини на Марс.

1990 - Верховна Рада Північно-Осетинської автономної республіки ухвалила декларацію про державний суверенітет і перейменувала місто Орджонікідзе у Владикавказ.

1990 - У Єревані на 67-у році життя помер відомий український кінорежисер, сценарист, художник Сергій Йосипович Параджанов, всесвітнє визнання якому принесла екранізована у 1964 році повість Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Нині він вважається одним із засновників українського поетичного кіно, витоки якого сягають ранньої творчості одного з його вчителів — Олександра Довженка.

наш час

1992 - Після розділення Чехословаччини на Чеську і Словацьку республіки Вацлав Гавел пішов з посади президента країни.

1993 - Рада Безпеки ООН визначила, що постанова Верховної Ради Росії щодо статусу Севастополя як російського міста, прийнята напередодні, не має юридичної сили.

1999 - Через 38 років після трагедії з дна Атлантичного океану піднято космічний корабель «Mercury», на котрому загинув астронавт Гас Гріссом.

2005 - У Канаді прийнято закон «Про цивільний шлюб», яким легалізовано одностатеві шлюби. До цього вісім провінцій і одна територія, що представляли 89% канадського населення, вже надавали правову базу по шлюбу між подружжям однієї статі.

2012 - Під час прем'єри фільму Крістофера Нолана «Темний лицар повертається», заключної частини трилогії про Бетмена, у кінотеатрі в передмісті Денверу (штат Колорадо), 24-річний місцевий житель Джеймс Холмс відкрив стрільбу по глядачах, вбивши 12-х і поранивши 58 чоловік.

2015 - Після 54 років розриву Куба і США повністю відновили дипломатичні стосунки.

Народились 20 липня

647 - 11 листопада 683, Язід I, другий арабський халіф з династії Омейядів (680-683 рр.); син засновника Омейядського халіфату Муавії I.

1304 - 19 липня 1374, Франческо Петрарка, італійський поет ("Книга пісень", "Африка", "Лист до нащадків"). 715 років з дня народження.

1785 - 1 липня 1839, Махмуд II, 30-й султан Оттоманської імперії; ліквідував інститут яничарів.

1822 - 6 січня 1884, Грегор Йоганн Мендель, чеський біолог і ботанік, дослідник проблем спадковості, основоположник експериментальної генетики (закони Менделя).

1873 - 23 липня 1932, Альберто Сантос-Дюмон, бразильський авіатор; першим дійснив керований політ апаратом, важчим за повітря, який не використав катапульти, сильний вітер, рейки для запуску або інші зовнішні пристосування і погодні фактори (1906).

1897 - 1 серпня 1996, Тадеуш Рейштейн, швейцарский хімік, першим отримав аскорбіновую кислоту; лауреат Нобелівської премії.

1919 - 11 січня 2008, Едмунд Персиваль Хілларі, новозеландський альпініст; першим піднявся на найвищу точку планети гору Еверест (1953, разом з Норгеєм Тенцингом). 100 років з дня народження.

1924 - 29 вересня 2011, Тетяна Михайлівна Ліознова, російський кінорежисер (Сімнадцять миттєвостей війни, Три тополі на плющисі). 95 років з дня народження.

1930 - 20 березня 2018, Олег Андрійович Анофрієв, російський актор, співак.

1938 - 29 листопада 1981, Наталі Вуд (Наталія Миколаївна Захаренко), американська актриса (Вестсайдська історія, Звідси і у вічність, повстанець без причини, Циган, Любов з незнайомцем,).

1938 - 21 лютого 2013, Олексій Юрійович Герман, російський режисер (Перевірка на дорогах, Мій друг Іван Лапшин, Двадцять днів без війни).

1941 - Людмила Олексіївна Чурсіна, російська актриса 

1947 - Герд Бінніг, німецький фізик, винахідник електронного мікроскопу; лауреат Нобелівської премії.

1947 - Карлос Сантана, мексиканський рок-музикант (гітара), співак (Santana: Evil Ways, Black Magic Woman, Oye Como Va).

1958 - Мік Макнейл, шотландський музикант (Simple Minds: Changeling, Premonition, The American, Love Song, Don't You).

1973 - Омар Епс, американський актор (Доктор Хаус, Швидка допомога).

Померли 20 липня

1031 - Роберт II (Роберт Побожний), король франків (987-1031 рр.), другий з династії Капетингів; син Гуго Капета. 988 років тому, в 59 років (нар. 27 березня 972 р.).

1821 - Франц Карл Ахард, німецький хімік; винайшов метод добування цукру з певних сортів буряка (1786). 198 років тому, в 68 років (нар. 28 квітня 1753 р.).

1903 - Лев XIII (Вінченцо Джоакіно Печчі), 256-й папа римський (з 1878 р.); автор 88 енциклік — більше, ніж будь-хто з його попередників або наступників. 116 років тому, в 93 роки (нар. 2 березня 1810 р.).

1926 - Фелікс Едмундович Дзержинський, російський революціонер; один з ініціаторів "червоного терору", творець і глава Всеросійської надзвичайної комісії (ВЧК, 1917-23 рр.), голова Вищої ради народного господарства (1924-26 рр.). 93 роки тому, в 49 років (нар. 11 вересня 1877 р.).

1945 - Поль Валері, французький поет (Юна Парка, Морське кладовище, Зошити), філософ. 74 роки тому, в 74 роки (нар. 30 жовтня 1871 р.).

1973 - Брюс Лі (Лі Юен Кам), американський кіноактор (Залізний кулак, Шлях дракона, Шторм, Сльози матері, Помилка батька), сценарист (Залізна рука), режисер (Повернення дракона), продюсер (Великий бос). 46 років тому, в 33 роки (нар. 27 листопада 1940 р.).