Цей день в історії - 23 лютого

Цей день в історії - 23 лютого

54-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 312 днів. Іменинники - Анна (Ганна), Антон, Антоніна, Валентина, Василь, Гаврило, Галина, Герман, Яким, Лука, Павла, Порфирій, Прохор, Семен, Харлампій. Міжнародний день стерилізації тварин, у Чечні та Інгушетії — День національного смутку, в Гайяні — День республіки, в Брунеї — День незалежності, в Таджикистані — День армії, в Білорусі, Киргизстані та Росії — День захисників вітчизни.


Головні події 23 лютого

• «Велике гоніння» на християн, 303

• Патент на дизельний двигун, 1893

• Депортація чеченців та інгушів, 1944

• Підняття прапора на Іводзімі, 1945 

• Переворот 23-F, 1981 

• Пам'ятник в Софії, 2014 


Всі події 23 лютого

303 • Римський імператор Діоклетіан видав наказ зруйнувати християнський храм в Нікомедії, конфіскувати його майно і спалити всі знайдені в ньому рукописи. Це стало початком «Великого гоніння» на християн — наступного дня був опублікований його едикт про знищення священних писань, літургійних книг і храмів по всій імперії. Це стало початком гонінь на християн, які тривали наступне десятиліття і стали початком громадянської війни у Римській імперії.


НОВА ІСТОРІЯ

1803 • Особливий Імперський комітет прийняв акт про рецесію в Німеччині. Згідно з його положеннями ліквідовувалась незалежність ряду карликових володінь і майже 50-и міст, а також церковні курфюрства (крім Майнцського), розширялись володіння правителів, які орієнтувались на підтримку Наполеона (Баварії, Базена, Вюртемберга та ін.). Рішення Імперського комітету йшли в супереч імперській конституції, однак запобігали подальшому дробленню Імперії.

1854 • Велика Британія офіційно визнала незалежність бурської Оранжевої Республіки, яка постала на території колишньої британської колонії Суверенна територія ріки Оранжева на півдні Африки.

1866 • Перший господар Румунії Александру Йон Куза, котрий після обрання в 1859 році молдавським і валаським господарем здійснив ряд реформ у церковному і аграрному устрої князівств, однак не зміг подолати протидію бояр при перегляді конституції, зрікся престолу. 22 травня зі згоди пруського прем'єр-міністра Отто фон Бісмарка і французького імператора Наполеона III новим румунським господарем був обраний Карл Ейтель Фрідріх фон Гогенцоллерн.

1893 • 35-річний німецький інженер Рудольф Дізель отримав патент на створений ним двигун, котрий працював на особливому паливі, що загоралось не від зовнішньої іскри, як це має місце в бензинових двигунах, а самозагоралось при досягненні паливно-повітряною сумішшю певного тиску.

1903 • В конституцію Куби в якості додатку було внесено положення, за яким США отримали в безстрокову оренду військово-морську базу у затоці Гуантанамо. Нинішній статус бази регламентується договором 1934 року.

1922 • Уряд більшовицької Росії видав декрет про вилученя церковних цінностей для потреб боротьби з голодом. 19 березня В.І. Ленін направив секретний лист членам Політбюро ЦК РКП(б), в якому вимагав "дати рішучий і безжалісний бій" духовенству, включаючи арешти і розстріли.

1927 • Раднарком України прийняв постанову про допомогу циганам при їх переході на «трудовий осілий спосіб життя».

1927 • У листі до Вольфганга Паулі німецький фізик-теоретик Вернер Гейзенберґ вперше сформулював твердження, що електрон, протон чи будь-яку іншу частинку або фізичну систему неможливо сфокусувати в просторі до розмірів менших за половину довжини хвилі. Принцип невизначенності Гейзенберга став одним з наріжних каменів фізичної квантової механіки.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 • Групою співробітників Каліфорнійського університету в Берклі під керівництвом Глена Сіборга завершено серію експериментів, які привели до відкриття нового хімічного елементу — плутонія.

1944 • Початок сталінських депортацій чеченців та інгушів з батьківщини, в ході яких кілька сотень тисяч осіб, від немовлят до літніх людей, без жодних засобів для існування товарними вагонами були вивезені в Казахстан і Киргизстан.

1945 • В ході битви за Іводзіму на вершині гори Сурібаті на знак перемоги був встановлений прапор США. Серед шести солдатів, які підняли його, — старшим по званню був сержант морської піхоти 5 дивізії лемко-українець Михайло Стренк. Він, як і двоє інших з цієї шестірки, не повернувся з війни, загинувши через два тижні, 1 березня.

1954 • Перше практичне застосування вакцини проти поліомієліту, розробленої доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга, — цього дня почалось щеплення більше 5000 учнів початкових класів. Про результативність вакцини повідомлено 12 квітня 1955 року, Солка проголошено «чарівником», а цей день майже став національим святом. У 1960 році Солк став засновником Інституту з біологічних досліджень у Ла-Хої, Каліфорнія і останні роки свого життя провів у пошуках вакцини проти СНІДу.

1955 • У Бангкоці, столиці Таїланду, на перше засідання Південно-східного азіатського договору держав (СЕАТО) зібралися представники восьми держав — засновниць: США, Франція, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Філіппіни, Таїланд і Пакистан. Створена в 1954 році в Манілі організація заделарувала свій оборонний характер і ставила за мету протидіяти поширенню комунізму в Азії. Однак в 1965 році, коли в ході В'єтнамської війни США звернулись до країн СЕАТО по допомогу, Франція, Велика Британія і Пакистан відмовились це зробити, що привело до розколу в СЕАТО. Невдовзі з організації вийшли Франція, Пакистан і Австралія, і в 1976 році СЕАТО формально припинив свою діяльність.

1958 • За добу до початку чергового етапу Гран-прі "Формули-1" в Гавані кубинські повстанці викрали знаменитого аргентинського автогощика Хуана Мануеля Фаньйо, 5-разового переможця "Формули-1". Через 28 годин він був відпущений неушкодженим, а члени "Руху 26 липня" заявили, що зробили це для того, щоб "весь світ дізнався, що на Кубі відбувається війна проти тиранії Батісти". Звільнений Фаньйо, перебуваючи в аргенинському посольстві, дізнався, що на перегонах сталась жахлива катастрофа з великою кількістю жертв; він зробив висновок, що його врятувало Провидіння і навідсіч відмовився допомогти поліції ідентифікувати викрадачів. Через багато років Фаньйо знову побував до Гавани і, будучи пийнятим на державному рівні, заявив: "Здійснились дві мої мрії — повернутись на Кубу і зустрітись з Фіделем Кастро".

1976 • Альбом "Rumours" британської рок-групи Fleetwood Mac здобув "Греммі" як кращий альбом 1977 року. Він став 12-м за 11 років діяльності Fleetwood Mac і був проданий у кількості 17 мільйонів примірників. Чотири пісні з нього увійшли до десятки кращих в США, а "Dreams" протягом трьох тижнів займала першу позицію.

1980 • На зимових Олімпійських іграх у Лейк-Плесіді (США) 22-річний американський ковзаняр Ерік Хейден виграв на дистанції 10 тисяч метрів і здобув п'яту золоту медаль на Олімпіаді.

1981 • Група військових на чолі з підполковником Антоніо Техеро дель Моліна увірвалась в приміщення іспанського парламенту, взяла в заручники всіх присутніх (більше 350 чоловік) і зажадала створення воєнного уряду. Після виступу по телебаченню короля Хуана Карлоса, котрий наказав армії придушити путч, того ж вечора Техеро і його послідовники здались.


НАШ ЧАС

1994 • Президент Росії Борис Єльцин вніс на розгдяд обраної у грудні 1993 року Думи пропозицію про оглошення амністії засуджених за економічні та кримінальні злочини з нагоди прийняття нової конституції Росії. Погодившись з президентом, Дума пішла далі і після кількагодинних дискусій прийняла рішення про амністування учасників державного превороту в СРСР у серпні 1991 року і заколоту у вересні-жовтні 1993 року. Виконуючи його, прокурор Росії Олександр Казанник звільнив з-під варти Олексанра Руцького і Руслана Хасбулатова, а також членів ДКНС, створеного в серпні 1991 року, і в знак протесту подав у відставку.

1999 • Великі снігопади в Альпах привели до загибелі п'яти і зникнення тринадцяти чоловік в Австрії, Швейцарії, Франціїї та Німеччині. У наступні дні від снігових лавин в австрійських Альпах загинуло ще 9 людей і 30 зникли безвісті.

2000 • За альбом "Supernatural" на 42-й щорічній церемонії вручення нагород "Греммі" мексиканський гітарист Карлос Сантана став лауреатом у восьми номінаціях.

2006 • В результаті обвалу будівлі Басманного ринку в Москві загинуло 66 чоловік і не менше 32-х отримало поранення.


Народились 23 лютого

1100 - 1156, Цінь-цзун, 9-й імператор династій Сун (1126–27 рр.); останній представник Північної Сун. 920 років з дня народження.

1443 - 6 квітня 1490 • Матяш I (Матвій Корвін), угорський король (1458-90 рр.), завойовник Відня.

1685 - 14 квітня 1759 • Ґеорґ Фрідріх Гендель, німецький композитор епохи барокко, орагніст ("Саул", "Ізраїль в Єгипті", "Месія", "Самсон"). 335 років з дня народження.

1744 - 19 вересня 1812 • Меїр Амшель Ротшильд, німецький банкір, філантроп, фінансовий магнат, засновник династії підприємців, ім'я котрого ось уже два століття є синонімом багатства і благополуччя.

1878 - 15 травня 1935 • Казимир Малевич, український художник-авангардист україно-польського походження, один з засновників нових напрямків в абстрактному мистецтві — супрематизму та кубофутуризму, педагог, теоретик мистецтва.

1883 - 6 січня 1949 • Віктор Флемінг, американський режисер, лауреат премії «Оскар» ("Віднесені вітром" [1939]; "Чарівник з країни Оз").

1929 - 5 грудня 2008 • Алексій II (Олексій Михайлович Рідігер), єпископ Російської Православної Церкви, 15-й патріарх Московський (з 1990 р.).

1940 - 16 серпня 2019 • Пітер Фонда, американський кінорежисер ("Вершник", "Світ майбутнього", "Дикий ангел"), актор; син Генрі Фонда, брат Джейн Фонди, батько Бріджит Фонди. 80 років з дня народження.

1944 - 20 травня 2009 • Олег Іванович Янковський, російський актор ("Щит і меч", "Дзеркало", "Сентиментальний роман", "Солодка жінка", "Звичайне чудо", "Той самий Мюнхгаузен", "Закоханий за власним бажанням", "Польоти уві сні і наяву", "Дім, який збудував Свіфт", "Убити дракона", "Царевбивця", "Німий свідок").

1947 • Валерій Пустовойтенко, український політик, прем'єр-міністр України (1997-99 рр.).

1952 • Бред Вітфорд, американський рок-музикант (Aerosmith: "Toys in the Attic", "Draw the Line", "Night in the Ruts").

1954 • Віктор Андрійович Ющенко, український політик, прем'єр-міністр України (1999-2001 рр.), керівник Нацбанку України (1997-2000 рр.), Президент України (2005-10 рр.).

1974 • Джеймс Блант (Джеймс Хіллієр Блаунт), британський музикант, співак («You’re Beautiful»).

1994 • (Ганна) Дакота Феннінг, американська актриса ("Я — Сем", "Людина вогню", "Війна світів").


Померли 23 лютого

1608 • Костянтин Василь Острозький, воєнний, політичний і культурний діяч Великого Князівства Литовського, воєвода Київський, маршалок Волинський, засновник Острозької академії, видавець Острозької Біблії; син гетьмана Костянтина Острозького. 412 років тому, в 82 роки (нар. 12 лютого 1526 р.).

1660 • Карл X Густав (Карл Густав Віттельсбах), король Швеції (1654-60 рр.). 360 років років тому, в 38 років (нар. 8 листопада 1622 р.).

1766 • Станіслав Лещинський, король Речі Посполитої (1704-1711, 1733-1734), останній герцог Лотарингії (1737—1766). 254 роки тому, в 89 років (нар. 20 жовтня 1677 р.).

1792 • Джошуа Рейнольдс, англійський художник (Амур розв'язує пояс Венері, Три грації); засновник і президент Королівської Академії в Лондоні (1768). 228 років тому, в 69 років (нар. 16 липня 1723 р.).

1821 • Джон Кітс, англійський поет-романтик (Ендіміон, Ізабелла, До осені, Напередодні дня святої Агнеси). 199 років тому, в 26 років (нар. 31 жовтня 1795 р.).

1848 • Джон Квінсі Адамс, американський політик, 6-й президент США. 172 роки тому, в 81 рік (нар. 11 липня 1767 р.).

1855 • Карл Фрідріх Гаус, німецький математик і астроном; його праці мали вирішальний вплив на розвиток алгебри, теорії чисел, диференціальної геометрії, математичної фізики, теорії електрики і магнетизму, геодезії, астрономії; творць першого електромагнітного телеграфу (разом з Вільгельмом Вебером). 165 років років тому, в 78 років (нар. 30 квітня 1777 р.).

1908 • Фрідріх фон Есмарх, німецький військовий хірург, котрий першим став застосовувати бандажні пов'язки на полі бою як обов'язковий елемент першої медичної допомоги. 112 років тому, в 85 років (нар. 9 січня 1823 р.).

1945 • Олексій Миколайович Толстой, російський письменник ("Ходіння по муках", "Гіперболоїд інженера Гаріна", "Петро I", "Аеліта"). 75 років років тому, в 62 роки (нар. 10 січня 1883 р.).

1973 • Дікінсон Вудраф Річардс, американський лікар, лауреат Нобелівської премії з медицини і фізіології (1956) "за відкриття, що стосуються катетеризації серця і патологічної зміни системи кровообігу". 47 років тому, в 78 років (нар. 30 жовтня 1895 р.).

2000 • Офра Хаза, ізраїльська поп-співачка. 20 років років тому, в 43 роки (нар. 19 листопада 1957 р.).

2007 • Геннадій Анатолієвич Корольков, російський актор ("Трактир на П'ятницькій", "Коней на переправі не міняють"). 13 років тому, в 66 років (нар. 3 липня 1941 р.).