Цей день в історії - 23 травня

Цей день в історії - 23 травня

143-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 222 дні.

Іменинники - Ісидір (Сидір), Купріян, Онисим, Таісія. В Таджикистані відзначають День молоді, на Ямайці - День праці.

Головні події 23 травня

• Тридцятирічна війна, 1618 • Страта Вільяма Кідда, 1701 • Вбивство Бонні та Клайд, 1934 • Помер Джон Рокфеллер, 1937 • Вбивство Євгена Коновальця, 1938

Всі події 23 травня

1040 - Біля фортеці Данданакан поблизу міста Мерва (нині - Туркменістан) розпочалась триденна битва між військами турок-сельджуків, очолюваних Тогрул-беком, і армією імперії Газневід. Перемога сельджуків ознаменувала початок масштабних завоювань в Азії і становлення Держави сельджуків.
1430 - У битві при Комп'єні бургундцями взято в полон Жанну д'Арк, котру згодом вони продали англійцям.
1498 - Засуджений трибуналом з 17 високопоставлених кліриків та урядовців за розкольництво і непослух, на площі Синьйорії у Флоренції повішений монах-бенекдетинець Джироламо Савонарола і двоє його соратників. Їх тіла були спалені, а попіл - викинутий в ріку Арно.
1533 - Архієпископ Кентерберійський Томас Кранмер оголосив шлюб Генріха VIII і Катерини Арагонської недійсним. Англійський монарх вимагав визнання розводу від папи римського, оскільки Катерина не могла народити сина-спадкоємця престолу, але Клемент VII відмовив королю і в липні цього ж року відлучив його і архієпископа від церкви.
1618 - У Священній Римській імперії почалась Тридцятирічна війна, корені якої лежали у релігійній ворожнечі між католиками і протестантами. Формальним же приводом до війни стало повстання богемських протестантів у Празі, котрі, будучи обуреними порушенням релігійних свобод, викинули трьох королівських чиновників з вікна урядової установи.

Нова історія

1701 - У Лондоні повішено капітана Вільяма Кідда, звинуваченого в морському розбої та вбивстві. Його тіло було поміщено в залізну клітку, підвішену над Темзою, де пробуло 3 роки як попередження іншим піратам. Чутки про заховані Кіддом скарби стали основою багатьох легенд і сюжетом численних книг.
1877 - Після початку Російсько-турецької війни Національні збори Об'єднаного князівства Волощини і Молдови проголосили незалежність від Оттоманської імперії.
1915 - Італія оголосила війну австро-Угорщині і вступила у Першу світову війну.
1928 - З архіпелагу Шпіцберген вилетів дирижабль «Італія». Екіпаж з 16 чоловік на чолі з Умберто Нобіле досягнув Північного полюсу опівночі, але на зворотному шляху дирижабль зазнав аварії - частина екіпажу загинула, а решта 8 чоловік провели місяць на льоду в очікуванні допомоги.
1934 - В містечку Сейлз (штат Луїзіана) із засідки розстріляно машину марки "Форд-Делюкс", в котрій знаходились Бонні Паркер та Клайд Берроу. Це поклало край діяльності найбільш романтизованої пари убивць і грабіжниківна рахунку яких понад сотня злочинів і 13 життів. У 1997 році сорочка Бонні, продірявлена кулями, була продана з аукціону в одному з невадських казино за 85 тисяч доларів (найбільша сума, викрадена бандою, становила 4 тисячі).
1937 - На 98-у році життя від атеросклерозу помер Джон Рокфеллер, нафтовий магнат, філантроп, перший доларовий мільярдер у світі, який і досі вважається найбагатшою людиною світу, що заробила статки власною працею.
1938 - В результаті організованого радянськими спецслужбами теракту в Роттердамі загинув лідер ОУН полковник Євген Коновалець. Це поглибило існуючі у середовищі українських націоналістів протиріччя і зрештою призвело до розколу організації на дві ворогуючі фракції, які увійшли в історію під іменами своїх провідників - Андрія Мельника та Степана Бандери, як ОУН (м) та ОУН (б).

Новітня історія

1940 - На студії Victor Records Френк Сінатра з оркестром Томмі Дорсі записав сьогодні вже класичну сентиментальну пісню "I’ll Never Smile Again".
1949 - У Бонні ухвалено Основний закон і проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина, який набував чинності з наступного дня. До складу ФРН увійшли німецькі території, що були окуповані Францією, Великобританією і США за підсумками Другої Світової війни. Першим федеральним канцлером ФРН став голова партії Християнсько-демократичний союз Конрад Аденауер, який висунув концепцію соціальної ринкової економіки.
1960 - Ізраїльський прем'єр-міністр Давид Бен-Гуріон оголосив про те, що Адольф Айхман, нацистський злочинець часів Другої Світовової війни, реалізатор плану "остаточного вирішення єврейського питання", котрий переховувався в Аргентині під іменем Рікардо Клемент, виявлений і постане перед судом в Ізраїлі. Після війни Ейхман був заарештований американцями, але завдяки втечі з тюремного табору уник Нюренберзького суду. У 1950 році він з'явився в Аргентині, котра дотримувалась досить ліберальної іміграційної політики і дала притулок багатьом нацистським злочинцям. У 1957 році прокурор Німеччини повідомив про цей факт Ізраїль, і 11 травня 1960 року агенти Мосад викрали Ейхмана і, накачавши наркотиками, вивезли до Ізраїлю під виглядом хворого співробітника ізраїльської авіакомпанії. 11 квітня 1961 року Ейхман постав перед судом в Єрусалимі і за його рішенням був повішений 31 травня 1962 року. Тіло Ейхмана було кремоване і прах розвіяно над морем.
1969 - Группа The Who випустила першу в історії рок-оперу «Томмі».
1986 - Фільм «Кобра» за участю Сильвестра Сталлоне встановив рекорд касових зборів - у день прем'єри виручка за продані в США квитки становила 12,4 мільйона. Фільм номінувалася на премію «Золота малина» у таких категоріях як найгірший фільм, найгірший актор (Сильвестр Сталлоне), найгірша актриса (Бригіта Нільсен), найгірший актор другого плану і найгірший дебют (обидві Брайан Томпсон), найгірший сценарій, проте мав уцілому відмінний фінансовий успіх і в СРСР став «легендою відеосалонів».
1988 - Француз Мішель Платіні закінчив свою кар'єру як футболіст. З нагоди цієї події у Нансі пройшли три матчі - «Нансі» (клуб, де Платіні починав як гравець) зіграв з італійським «Ювентусом» (де Платіні проводив свої останні виступи), команда зірок кіно та естради "Франс вар'єте" - з командою "Друзі Платіні" та збірна Франції - зі Збірною світу.

Наш час

1992 - В Палермо підірвано машину, в котрій знаходився Джованні Фальконе, безкомпромісний борець з мафією, одного з босів якої, Джованні Бруска, підозрюваного у цьому вбивстві було заарештовано лише через чотири роки.
1992 - У Лісабоні США, Білорусія, Казахстан, Росія та Україна підписали протокол до Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Сполученими Штатами Америки про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь, підписаного в 1991 році. За Лісабонським протоколом Україна, Казахстан і Білорусія зобов'язалися ліквідувати або передати Росії усі наявні на їх території стратегічні ядерні боєголовки і були занесені до списку країн, що не володіють ядерною зброєю.
1995 - На виставці SunWorld '95 компанія «Sun» офіційно презентувала нову мову програмування «Java» і написаний на ній веббраузер «HotJava». Перша стабільна версія для користувачів вийшла в січні 1996 року.
1997 - У США пройшла прем'єра фільму-продовження "Парку Юрського періоду" Стівена Спілберга «Загублений світ».
1999 - Фільм «Розетта» бельгійців Люка і Жан-П'єра Дарденів отримав вищу нагороду 52-го Каннського фестивалю.
2000 - За свою дебютну роль в кіно, виконану у фільмі «Та, що танцює в пітьмі» ісландська співачка Бьорк отримала в Каннах звання кращої актриси.
2004 - «Золоту пальмову гілку» Каннського фестивалю отримав фільм «Фаренгейт 9/11» Майкла Мура. Це перший з 1956 року неігровий фільм, який переміг на фестивалі.
2006 - Країни ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) підписали в Києві протокол щодо створення зони вільної торгівлі в рамках організації. В результаті, за 2 наступні роки внутрішній товарообіг між країнами-членами організації збільшився на 40%, і тільки за 2006 р. Грузія, Азербайджан та Молдова інвестували в українську економіку більше 1,6 млрд доларів США.
2013 - Восьмидесятирічний японець Юічіро Міура піднявся на Еверест і став найстарішою людиною світу, якій вдалось це зробити. Аналогічні рекорди він встановив 5 і 10 років перед тим, коли йому було 75 і 70 років, відповідно. Всі ці досягнення занесено до «Книги рекордів Гіннеса».

Народились 23 травня

1052 - 29 липня 1108, Філіп I (Філіп Капетинг), король Франції (з 1060 р.); син короля Франції Генріха I і Анни Київської.
1208 - 4 серпня 1265, Симон де Монфор, 6-й граф Лестер, лорд-протектор Англії (з 1060 р.); глава опору баронів королю Генріху III. 810 років з дня народження.
1617 - 18 травня 1692, Елай Ашмол, англійський антиквар, колекціонер, політик.
1654 - 10 квітня 1728, Нікодим Тессін-молодший, шведський архітектор, містобудівник (скандинавське бароко).
1707 - 10 січня 1778, Карл Лінней, шведський природознавець Карл Лінней, шведський природознавець, лікар, основоположник сучасної біологічної систематики рослинного та тваринного світу.
1734 - 5 березня 1815, Франц Антон Месмер, австрійський лікар; одним з перших став систематично застосовувати метод гіпнозу для лікування.
1848 - 10 серпня 1896, Отто Лілієнталь, німецький інженер, піонер авіації. 170 років з дня народження.
1884 - 12 грудня 1939, Дуглас Фербенкс, американський актор Дуглас (Елтон Улман) Фербенкс, американський актор ("Він приходить посміхаючись", "Знак Зорро", "Три мушкетери", "Багдадський злодій", "Чорний пірат", "Залізна маска"); разом з Джеймсом Гріффітом та Чарлі Чапліном заснував кінокомпанію United Artists.
1891 - 11 липня 1974, Пер Фабіан Лагерквіст, шведський письменник ("Палач", "Карлик", "Маріамна", лауреат Нобелівської премії (1951).
1908 - 30 січня 1991, Джон Бардін, американський фізик Джон Бардін, американський фізик, винахідник напівпровідникового транзистора; єдина людина, що двічі ставала Нобелівським лауреатом з фізики (1956, 1972 рр.). 110 років з дня народження.
1921 - 29 жовтня 2001, Григорій Наумович Чухрай, російський кінорежисер українського походження ("Я навчу вас мріяти", "Життя прекрасне", "Трясовина", "Балада про солдата", "Назар Стодоля", "Сорок перший").
1933 - Джоан Коллінз, американська актриса Джоан Коллінз, американська актриса ("Династія"); сестра письменниці Джекі Коллінз. Сьогодні 85-а річниця.
1934 - 21 серпня 2005, Роберт Муг, америманський інженер, винахідник музичного синтезатора.
1951 - Анатолій Євгенович Карпов, російський шахіст, 12-й чемпіон сівту з шахів (1975-85 рр.). Сьогодні 67-а річниця.
1959 - Лариса Андріївна Гузєєва, російська актриса («Жорстокий романс»), телеведуча. Сьогодні 59-а річниця.
1967 - Філ Селвей, англійський музикант, ударник групи Radiohead. Сьогодні 51-а річниця.
1991 - Лена Маєр-Ландрут, німецька співачка, переможниця міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» («Satellite», 2010). Сьогодні 27-а річниця.

Померли 23 травня

1125 - Генріх V (Генріх Сальє), німецький король і імператор Священної Римської імперії (з 1106 р.), останній з Салічної (Франконської) династії; син Генріха IV. 893 роки тому, в 44 роки (нар. 11 серпня 1081 р.).
1498 - Джироламо Савонарола, флорентійський поет Джироламо Савонарола, флорентійський поет, монах-домініканець; у 1494 році проголосив Христа королем Флоренції і при підтримці Франції заснував Флорентійську теократичну республіку. У 1497 році був відлучений від церкви, а через рік, після поразки французького короля Карла VIII Венеціанській лізі у боротьбі за неаполітанський престол, - страчений на вогнищі як єретик. 520 років років тому, в 46 років (нар. 21 вересня 1452 р.).
1524 - Ісмаїл I, шахіншах Персії (1501–24 рр.); засновник держави Сефевідів. 494 роки тому, в 37 років (нар. 17 липня 1487 р.).
1841 - Франц Ксавер фон Баадер, німецький природодослідник, релігійний філософ ("Про існуючу диспропорцію між неімущими та імущими класами суспільства"); першим ввів термін "пролетарій" у філософську літературу. 177 років тому, в 76 років (нар. 27 березня 1765 р.).
1857 - Огюстен Коші, французький математик Огюстен Луї Коші, французький математик, один з основоположників теорії аналітичних функцій. 161 рік тому, в 68 років (нар. 21 серпня 1789 р.).
1871 - Ярослав Домбровський, польський революціонер, військовий керівник Паризької комуни (1871). 147 років тому, в 35 років (нар. 13 листопада 1836 р.).
1906 - Генрік Ібсен, норвезький драматург Генрік Ібсен, норвезький драматург ("Пер Гюнт", "Ляльковий дім", "Ворог народу"), один з творців норвезького театру. 112 років тому, в 78 років (нар. 20 березня 1828 р.).
1938 - Євген Коновалець, український військовий діяч Євген Михайлович Коновалець, полковник Армії УНР, командант УВО, голова Проводу ОУН (з 1927). 80 років років тому, в 47 років (нар. 14 червня 1891 р.).
1945 - Генріх Гіммлер, рейхсфюрер СС (з 1929 р.), шеф баварської поліції (з 1933 р.), шеф поліції і таємної поліції (гестапо, з 1936 р.) Німеччини, міністр інутрішніх справ Німеччини (з 1943 р.). 73 роки тому, в 45 років (нар. 7 жовтня 1900 р.).
1960 - Жорж Клод, французький хімік, конструктор першої неонової лампи (1910). 58 років тому, в 90 років (нар. 24 вересня 1870 р.).
2006 - Аарон Спеллінг, американський продюсер Аарон Спеллінг, американський теле- і кінопродюсер, автор багатьох популярних серіалів ("Ангели Чарлі", "Острів фантазій", "Династія", "Беверлі Хіллз", "Район Мелроуз"). 12 років тому, в 81 рік (нар. 22 квітня 1925 р.).
2017 - Роджер Мур, англійський актор Роджер (Джордж) Мур, англійський актор (Мейверік, Дозвіл на вбивство, Тільки для тебе, Людина із золотим пістолетом, Жити і померти, Шпигун, котрий мене любив). 1 рік тому, в 90 років (нар. 14 жовтня 1927 р.).