Цей день в історії - 24 листопада

Цей день в історії - 24 листопада

328-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 37 днів.

Іменинники - Вікентій, Віктор, Вікторія, Максим, Олександр, Степан (Стефан), Степанида (Стефанида), Федір.

У Демократичній Республіці Конго (Заїрі) відзначають День Революції, в Західному Самоа - День жінок, в Таджикистані - День прапора.

Головні події 24 листопада

• Головна праця Чарльза Дарвіна, 1859 • Помер Михайло Грушевський, 1934 • Помер Фредді Меркюрі, 1991 • Євромайдан, 2013

Всі події 24 листопада

1642 - Голландський мораплавець Абель Тасман відкрив біля берегів Австралії острів, названий Земля Ван-Дімена на честь генерал-губернатора голландських володінь в Ост-Індії, відомий сьогодні як Тасманія.
1859 - У Великобританії вийшла друком книга «Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя» англійського натураліста Чарльза Дарвіна, в котрій була викладена наукова теорія еволюції, що базується на принципах мінливості видів, природнього добору та боротьби за існування. Весь наклад кількістю 1250 примірників був проданий за один день.
1874 - Американський фермер Джозеф Гліден отримав патент на колючий дріт, першочергове призначення якого було обгородження пасовиськ для недопущення втечі худоби і забрідання тварин на сусідські ділянки. З цим винаходом пов'язаний початок боротьби за земельні наділи на Заході США, котра часто переростала у збройні сутички і фактично стала першопричиною кінця ери ковбоїв.
1922 - У Дубліні за звинуваченням у незаконному зберіганні і носінні зброї розстріляно 52-річного Роберта Ерскіна Чілдреса, відомого ірландського письменника ("Загадка пісків"), одного з лідерів ірландського визвольного руху, котрий разом із Емоном де Валера очолював Республіканську армію в Громадянській війні, що закінчилась розділенням Ірландії в 1921 році. Після 1921 року Чілдрес вступив до Ірландської Республіканської Армії (ІРА) і продовжив боротьбу за повне визволеня Ірландії, але був схоплений французькими миротворчими силами і відданий під суд.
1934 - У Кисловодську у віці 68-и років помер перший Голова Центральної Ради Української Народної Республіки, визначний історик, літературознавець, публіцист і громадський діяч Михайло Сергійович Грушевський.

Новітня історія

1947 - Палата представників конгресу США 346-а голосами проти 17-и прийняла рішення вважати позицію 10 діячів Голлівуду, які відмовились свідчити Комісії по розслідуванню антиамериканської діяльності, проявом зневаги до конгресу, за що їх згодом було засуджено до року тюрми. "Голлівудська десятка", до якої воходили Альберт Мальц, Дальтон Трамбо, Рінг Ларднер, Джон Лоусон, Семюел Орніц, Лестер Коул, Алва Бессі, Герберт Біберман, Едвард Дмитрик і Роберт Скотт відмовились відповісти на питання чи є вони зараз або були в минулому членами компартії, посилаючись на першу поправку до конституції, що гарантувала свободу політичних уподобань.
1963 - О 12-20 у підвалі Даласького поліцейського управління Джек Рубі, власник місцевого нічного клубу, застрілив 25-річного Лі Харві Освальда, людину, що підозрювалась у вбивстві президента США Джона Кеннеді, вчиненому два дні перед тим. Свідками цього злочину стали не тільки поліцейські, що вели Освальда до машини для перевезення в більш безпечне місце, але й мільйони телеглядачів. Джек Рубі (справжнє ім'я - Якоб Рубінштейн) був схоплений на місці і заявив, що вбив Освальда в знак помсти за вбивство Кеннеді.
1971 - Ден Купер, одягнутий в чорний костюм, білу сорочку, чорну краватку і з чорними окулярами на обличчі зайняв місце пасажира в літаку, що взяв старт з аеропорту міста Портленд, штат Орегон. Через декілька хвилин він показав стюарду щось, що було схожим на бомбу, і зажадав 200 тисяч доларів, чотири парашути і зауважив, що не розуміє жартів. Літак було посаджено в Сіетлі, де власті виконали вимоги Купера і евакуювали більшість пасажирів, після чого Купер наказав підняти літак в повітря і летіти в бік Мексики на невеликій висоті. Пролітаючи на висоті 3 кілометри над горами в південно-західній частині штату, Купер стрибнув з літака з парашутом. Після цього його ніхто не бачив і досі залишається загадкою чи вижив він, адже в момент стрибка за бортом була від'ємна температура, а сила вітру становила до 160 км/год. Лише в 1980 році на півночі штату восьмилітній хлопчик відкопав у піску на березі ріки Колумбія пакет з 5880 поміченими поліцією доларами, виданими Куперу в якості викупу.
1974 - Американо-французька експедиція на чолі з Дональдом Джохансоном в долинні ріки Аваш в Ефіопії знайшли скелет автстралопітека афарського, названого «Люсі», - перший відомий науці представник свого виду. Визначено, що Люсі жила приблизно 3,2 млн. років тому і є істотою з невеликою ємкістю скроні як у людиноподібної мавпи і з прямоходінням як у людини.
1983 - Після розгортання перших американських ракет "Першинг-2" в Європі радянський лідер Юрій Андропов заявив, що СРСР припиняє участь в женевських переговорах, відміняє мораторій на розгортання ядерних ракет середньої дальності і прискорює процес розміщення тактичних ракет в НДР і Чехословаччині.
1985 - Викрадений терористами єгипетський авіалайнер, що знаходився в аеропорту на Мальті, взято штурмом єгипетськими командос. В результаті загинуло 58 чоловік і двоє були застрілені терористами. Один з викрадачів, Алі Резак, котрому вдалось вижити, був засуджений на Мальті і отримав 7 років тюрми. Після свого звільнення він був заарештований американським ФБР в Нігерії в 1993 році і отримав довічне ув'язнення.
1989 - Керівництво Компартії Чехословаччини склало свої повноваження і пішло у відставку. У грудні було сформовано новий уряд, в якому комуністи складали меншість.

Наш час

1991 - У своєму домі в Лондоні на 45-у році життя від СНІДу помер британський рок-музикант, композитор і поет Фредді Меркюрі. Він був автором найбільших хітів групи «Queen», яка по його смерті випустила свій найуспішніший студійний альбом.
1996 - В Білорусії закінчився референдум з питання внесення змін до конституції, проведений за ініціативою президента Олександра Лукашенка, - більше 70% населення висловилось за підтримку запропонованих президентом конституційних поправок, що значно розширювали його повноваження.
1997 - Мільйони японців побачили на телеекранах ридаючого Сехея Нодзаву, президента однієї з найстаріших японських компаній "Ямаічі Шокен". Нодзаву вибачився за банкрутство фірми, котра стала черговою жертвою "економіки мильної бульбашки": штучно завищені ціни на землю і нерухомість почали різко падати, що й привело до повного краху. 7500 співробітників компанії втратили роботу, а збитки компанії склали 2 мільярди доларів.
2013 - У Києві у зв'язку з відмовою уряду підписати договір про асоціацію з Євросоюзом на майдані Незалежності відбувся найбільший мітинг опозиції за період президентського правління Віктора Януковича, який зібрав за різними оцінками від 60 до 150 тисяч чоловік. «Євромайдан» одноголосно прийняв вимогу відставку уряду Азарова, скасування рішення уряду про відмову від асоціації ЄС, підписати «Угоду про асоціацію України та Євросоюзу» на саміті у Вільнюсі, звільнити з ув'язнення Юлію Тимошенко, а також звернення до країн Заходу із закликом запровадити персональні санкції проти Януковича та представників його влади. Мітинги з аналогічними вимогами пройшли в Харкові, Львові, Луганську, Вінниці, Донецьку, Кривому Розі, Сумах та Чернівцях.
2015 - Близько 9:24 ранку один з двох турецьких винищувачів F-16, піднятих по тривозі через вторгнення двох російських літаків Су-24 у повітряний простір Туреччини, після 10 протягом 5 хвилин попереджень екіпажу Су-24 на висоті 6000 м атакував російський літак. Обидва пілоти встигли катапультуватися, а літак упав у сирійській провінції Латакія на відстані 4 км від кордону.

Народились 24 листопада

1394 - 5 січня 1465, Карл I Орлеанський, французький воєначальник, член королівського дому Валуа, поет.
1632 - 21 лютого 1677, Бенедикт Спіноза, голландський філософ Бенедикт Спіноза (Барух Спіноза), голландський філософ, представник раціоналізму (Про бога, людину і розум, Етика, Богословсько-філософський трактат). 385 років з дня народження.
1729 - 18 травня 1800, Олександр Васильович Суворов, російський воєначальник, генералісімус, учасник придушення польського повстання Костюшка, воєн проти Османської імперії та революційної Франції; символ експансії Росії.
1784 - 15 жовтня 1817, Йоганн Буркхардт, швейцарський сходознавець Йоганн Людвіг Буркхардт (Ібрагім ібн Абдаллах), швейцарський сходознавець, мандрівник і географ (першовідкривач стародавнього міста Петра).
1826 - 26 жовтня 1890, Карло Коллоді (Карло Лоренцині), італійський журналіст, письменник (Пригоди Піноккіо, Подорож по Італії з Джаннеттино, Очі й носи, Веселі історії).
1864 - 9 вересня 1901, Анрі Тулуз-Лотрек, французький художник Анрі Тулуз-Лотрек (Анрі де Тулуз-Лотрек-Монфа), французький художник, графік, представник постімпресіонізму (Навантажений віз, Мулен-Руж, Бал в Мулен-де-ла-Галет).
1868 - 11 квітня 1917, Скотт Джоплін, американський джазовий музикант, "король регтайму", композитор (Original Rags, Maple Leaf Rag, The Ragtime Dance, The Entertainer, опери: The Guest of Honor, Treemonisha).
1888 - 1 листопада 1955, Дейл Карнегі, американський психолог Дейл Карнегі, американський психолог, лектор, письменник (Як завойовувати друзів і впливати на людей, Як перестати скаржитись і почати жити).
1897 - 26 січня 1962, Чарльз Лучано (Сальваторе Луканія), американський гангстер італійського походження, бос нью-йоркської мафії; смерть застала його в момент, коли він зустрічав продюсера фільму, щоб обговорити белетризований варіант історії свого життя. 120 років з дня народження.
1934 - 3 серпня 1998, Альфред Гаррієвич Шнітке, російський композитор, автор п'яти симфоній, концертів для інcтрументів з оркестром і для хору, камерно-інструментальних творів, музики до балетів (Реквієм, Лабіринти, Ескізи, Життя з ідіотом).
1938 - Наталія Леонідівна Крачковська, російська актриса (Покровські ворота, Іван Васильович міняє професію, Не можк бути!). Сьогодні 79-а річниця.
1941 - Олександр Масляков, російський телеведучий Олександр Васильович Масляков, російський шоу-мен, ведучий телевізійного Клубу веселих і винахідливих (КВН). Сьогодні 76-а річниця.
1954 - Емір Кустуріца, боснійський режисер Емір Кустуріца, боснійський музикант (група Zabranjeno Pusenje), кінорежисер, двічі лауреат "Пальмової гілки" Каннського кінофестивалю (Батько у відрядженні [1985], Андеграунд, або Була якось одна країна [1995]; Білий кіт - чорний кіт, Арізонський сон, Час циганів, Ти пам'ятаєш Доллі Белл?, Герніка, Буфет "Титанік"). Сьогодні 63-а річниця.

Померли 24 листопада

62 - Авл Персій Флакк, давньоримський поет. 1955 років років тому, в 28 років (нар. 4 грудня 34 р.).
1571 - Ян Благослав, чеський церковний і освітній діяч, автор «Чеської граматики» («Gramatika ceska»), написаної 1571, виданої 1857. 446 років тому, в 48 років (нар. 20 лютого 1523 р.).
1572 - Джон Нокс, шотландський релігійний реформатор, один з основоположників пресвітеріанської церкви. 445 років років тому, в 62 роки (нар. 1510 р.).
1914 - Гайрам Максим, британський винахідник зброї Гайрам Стівенс Максим, британський винахідник і виробник зброї американського походження (кулемет «Максим»). 103 роки тому, в 74 роки (нар. 5 лютого 1840 р.).
1929 - Жорж Клемансо, французький політик, прем'єр-міністр Франції (1906-09, 1917-20 рр.). 88 років тому, в 88 років (нар. 28 вересня 1841 р.).
1963 - Лі Харві Освальд, убивця президента Кеннеді Лі Харві Освальд, убивця президента США Джона Кеннеді. 54 роки тому, в 24 роки (нар. 18 жовтня 1939 р.).
1991 - Фредді Меркюрі, англійський співак Фредді Меркюрі (Фарух Балсара), британський рок-співак, родом із Занзібару («I was Born to Love You»; Queen: «Another One Bites the Dust», «Crazy Little Thing Called Love», «We are the Champions»). 26 років тому, в 45 років (нар. 5 вересня 1946 р.).
1995 - Луї Малль, французький кінорежисер і продюсер (Чудова дитина, Атлантік-сіті, Віва, Марія! Прощавайте, діти). 22 роки тому, в 63 роки (нар. 30 жовтня 1932 р.).
2004 - Артур Хейлі, американський письменник ("Аеропорт", "Готель", "Перевантаження"). 13 років тому, в 84 роки (нар. 5 квітня 1920 р.).