Цей день в історії - 25 лютого

Цей день в історії - 25 лютого

56-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 309 днів.

Іменинники - Антон (Антоній), Євген, Марія, Марін, Мелетій, Олексій. Сурінамі святкують День звільнення та оновлення, День народної революції - на Філіппінах.

Головні події 25 лютого

• Друга Французька Республіка, 1848 • Виступ Хрущова на XX з'їзді КПРС, 1956 • Перший титул Кассіуса Клея, 1964

Всі події 25 лютого

52 до н. е. - В супереч звичаям, римський полководець Помпей обраний на 52-й рік "консулом без колеги". Сенат схвалив цей надзвичайний захід, доручивши йому відновити у Римі порядок після кривавих сутичок під час виборчої кампанії.
50 - Римський імператор Клавдій після смерті Мессаліни одружився зі своєю племінницею Агріппіною Молодшою і присвоїв їй титул Августи (імператриці). Він усиновив її сина від першого шлюбу Луція Домініція Агенобарба, котрий прийняв ім'я Нерон Клавдій Цезар, а воєнному табору Оппідум Убіорум, де народилась Агріппіна, надав стаус колонії і перейменував в її честь. На основі цього поселення в майбутньому сформувалось місто Кьольн (сучасна Німеччина).
364 - Після смерті 17 лютого імператора Іовіана в Нікеї зібрались вищі посадові особи Римської імперії і після тривалих переговорів постановили призначити спадкоємцем трону воєнного трибуна Валентиніана, котрого військо 25 лютого проголосило імператором. За наполяганням армії він вибрав своїм співправителем свого брата Валента, котрий отримав в управліня східну частину імперії; сам Валентиніан правив на заході.

Середні віки

1573 - У Львові у монастирі св. Онуфрія Іван Федорович заснував друкарню, де наступного року було надруковано перший східнослов'янський "Буквар".
1634 - У місті Егер убито звинуваченого в державній зраді головнокомандуючого військами Священної Римської імперії генералісімуса Альбрехта Валленштайна, герцога Фрідландського і Мекленбурзького, - група драгунів під керівництвом капітана Вальтера Деверу, увірвалась в дім бургомістра міста, де перебував Валленштайн, і капітан зарубав алебардою одного з визначних полководців Тридцятилітньої війни, чия воєнна могутність і політичний авторитет стали загрозою для імператора.

Нова історія

1836 - Американський винахідник Семюель Кольт отримав патент на шестизарядний пристрій для стрільби, котрий став символом американського Дикого Заходу, - револьвер "Кольт". Сам пісолет з обертаючим барабаном з шістьма циліндрами під кожну із куль, був сконструйований декілька років перед тим, проте, перша модель калібру 0.24 не користувалась особливою популярністю і заснована для його виробництва компанія Arms Manufacturing ледве зводила кінці з кінцями допоки в 1847 році Кольт не отримав урядове замовлення на партію зі ста пістолетів, призначених для озброєння учасників війни з Мексикою. Завдяки своїй особливій конструкції, "Кольт" виявився єдиним пістолетом, котрим було зручно користуватись, сидячи верхи, і після завершення Американо-мексиканської війни та початку масової колонізації західних територій Америки "Кольт" став невід'ємним атрибутом ковбоїв, бандитів, шерифів і шукачів пригод.
1848 - Після кількох днів багатотисячних антиурядових демонстрацій, які змусили короля Луї-Філіппа I зректись престолу, Тимчасовий уряд проголосив Францію республікою. Маючи найліберальнішу і найдемократичнішу в Європі конституцію, вона проіснувала неповних п'ять років і була повалена в результаті державного перевороту президента Луї Наполеона Бонапарта, який у грудні 1852 року став імператором.
1918 - На засіданні Центральної Ради ухвалено закон про введення в Україні григоріанського календаря - 16 лютого за старим стилем оголошувалось 1 березня. На території Західної України, що свого часу знаходилась у складі Речі Посполитої григоріанський календар введено ще у жовтні 1582 року.

Новітня історія

1940 - У США відбулася перша телетрансляція хокейного матчу - компанія W2XBS показала глядачам поєдинок "Нью-Йорк Рейнджерз" і "Монреаль Канадієнс", що проходив у Медісон-Сквер-Гардені у Нью-Йорку. Матч закінчився з рахунком 6-2 на користь господарів.
1947 - Союзна контрольна рада - орган верховної влади в окупованій Німеччині, утворений після Другої світової війни державами-переможницями, - прийняла закон № 46 «Про ліквідацію Прусської держави», яким офіційно оголосила скасування Прусської держави, як «джерела мілітаризму і реакції в Німеччині».
1948 - Після кількох днів страйків і акцій протесту, організованих чеськими та словацькими комуністами, президент Едвард Бенеш затвердив новий склад коаліційного уряду Клемента Готвальда, в якому більшість отримали комуністи.
1956 - В останній день XX з'їзду КПРС перший секретар ЦК КПРС Микита Сергійович Хрущов виступив на закритому засіданні із доповіддю «Про подолання культу особи і його наслідків», у якій особисто на Йосифа Сталіна була покладена вина за свавілля в органах НКВС, судах та прокуратурі, яке привело до численних жертв у 1930-50-і роки. Доповідь Хрущова була схвалена без обговорення і у скороченому вигляді була надіслана в усі партійні організації СРСР та керівникам комуністичних партій світу без права публікації у відкритій пресі, проте вже у червні вона попала у США, де й була надрукована.
1964 - У Майямі-Біч (штат Флорида), у сьомому раунді бою за титул чемпіона світу в надтяжкій ваговій категорії, 22-річний американець Кассіус Клей технічним нокаутом отримав перемогу над своїм співвітчизником Сонні Лістоном. За цю перемогу Кассіус Клей отримав 1 мільйон доларів - найвищий гонорар, коли-небудь виплачений претенденту на чемпіонське звання в боксі.
1986 - В ході безкровного перевороту президент Філіппін Фердинанд Маркос був змушений залишити пост і цього ж дня з найближчим оточенням був вивезений з президентського палацу в Манілі вертольотом армії США. Після двадцяти одного року диктатури новим президентом країни стала Корасон Акіно, дружина вбитого за часів правління Маркоса його політичного опонента, прихильники котрої проголосили її пермогу на президентських виборах, сфальсифікованих Маркосом. Маркос і його дружина Імельда оселились на Гавайях, де проти них урядом США було розпочате розслідування у справі корупції і розкрадання державної казни Філіппін.
1986 - Пісня Лайонела Річі і Майкла Джексона «We Are the World», записана сорока кращими поп-співаками світу, завоювали чотири нагороди "Греммі" в категоріях "Краща пісня", "Кращий запис року", "Кращий поп-виступ" і "Кращий відеокліп".
1988 - Не очікуючи ратифікації законодавчими органами США і СРСР договору про ліквідацію ракет середньої дальності, Радянський Союз почав їх вивезення зі своїх баз в НДР і Чехословаччині. Евакуація ракет закінчилась у квітні 1988 року.
1988 - В умовах надзвичайних заходів безпеки розпочав виконання своїх обов'язків південнокорейський президент Ро Де У, обраний у грудні 1997 року. За 17 років Ро Де У став першим президентом Південної Кореї, який зайняв цей пост, отримавши перемогу на виборах.

Наш час

1994 - У місті Хеброн на Західному березі ріки Іордан 35-річний єврейський поселенець Барух Голдштейн, виходець з США, відкрив вогонь з автомата і за 5 хвилин розстріляв 54-х з майже 500-т чоловік, що молились в мечеті; розлючений натовп убив нападника. Відповідальність за інцидент взяла на себе раніше невідома терористична організація "Божі зілоти Ізраїлю", хоча пізніше ізраїльські власті оголосили теракт справою рук одинака.
1999 - Президент Республики Корея Кім Те Джун з нагоди першої річниці перебування при владі оголосив у країні загальнгу амністію. В числі звільнених 17 політв'язнів виявився 71-річний Ву Йонг Гак, командир північно-корейського терористичного загону, котрий провів у камері-одиночці майже 41 рік.
2004 - На екрани США вийшов фільм Мела Гібсона "Пристрасті Христові" про останні дві доби життя Іісуса Христа. Фільм, спродюсований Гібсоном за власний кошт, озвучений трьома мовами - арамейською (як вважається рідною мовою Христа), латинню та івритом. За задумом він мав вийти навіть без субтитрів, оскільки фабула фільму всім відома, а мовний бар'єр, за словами Гібсона, мав бути подоланий візуальними засобами. Однак від цього наміру довелось відмовитись. Незважаючи на звинувачення у антисемітизмі, відході від біблейських канонів і надзвичайній жорстокості, "Пристрасті Христові" мали великий глядацький і фінансовий успіх.
2010 - У Києві відбулася інавгурація Віктора Януковича як четвертого Президента України. Голова Конституційного суду Андрій Стрижак привів новообраного президента до присяги, яку він виголосив присягу на Конституції та Пересопницькому Євангелії. У свою чергу, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вручив Януковичу посвідчення президента України. Голова КС передав новому главі держави президентські регалії: знак президента України, державну печатку і булаву. Після чого хор виконав "Молитву за Україну". В інавгураційних заходах взяли участь 11 глав держав, чотири керівника парламентів, більше 15 міністрів закордонних справ.

Народились 25 лютого

1643 - 6 лютого 1695, Ахмед II (Ахмед Осман), султан Османської імперії (з 1691 р); син султана Ібрагіма І. 375 років з дня народження.
1707 - 6 лютого 1793, Карло Гольдоні, італійський драматург Карло Гольдоні, італійський драматург ("Слуга двох вельмож", "Хитра вдова", "Трактирниця"), один з творців італійської національної комедії.
1778 - 17 серпня 1850, Хосе де Сан-Мартін, аргентинський революціонер, генерал, національний герой Аргентини; у боротьбі проти Іспанії звільнив територію сучасної Аргентини, Чилі й Перу. Голова уряду Республіки Перу (1821-22 рр.). 240 років з дня народження.
1841 - 3 грудня 1919, П'єр-Огюст Ренуар, французький художник П'єр-Огюст Ренуар, французький художник-імпресіоніст, графік і скульптор ("Не терасі", "Купальниці", "Оголена").
1842 - 30 березня 1912, Карл Фрідріх Май, німецький письменник, автор численних пригодницьких романів про пригоди на «Дикому Заході» («Віннету», «Вірна Рука», «Скарб Срібного озера»).
1871 - 1 серпня 1913, Леся Українка, українська поетеса Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), українська поетеса ("Лісова пісня", "В катакомбах", "Осіння казка").
1881 - 14 березня 1938, Олексій Іванович Риков, російський революціонер-більшовик, радянський державний діяч, другий після Леніна голова Раднаркому (1924-30 рр.) СРСР.
1887 - 3 листопада 1937, Лесь Курбас, український режисер Лесь (Олександр-Зенон Степанович) Курбас, український режисер, актор, реформатор українського театру, народний артист УРСР (1925).
1888 - 24 травня 1959, Джон Фостер Даллес, американський дипломат, держсекретар США (1953-59 рр.). 130 років з дня народження.
1905 - 5 червня 1975, Павло Вірський, український хореограф Павло Павлович Вірський, український танцівник і хореограф, Народний артист СРСР (1960), організатор (1937), балетмейстер (до 1940), художній керівник (1955—1975) Ансамблю танцю УРСР.
1917 - 25 листопада 1993, (Джон) Ентоні Берджес (Вілсон), англійський письменник ("Механічний апельсин").
1943 - 30 листопада 2001, Джордж Харрісон, англійський музикант Джордж Харрісон, англійський рок-музикант, співак, композитор (Beatles: "My Sweet Lord", "Isn’t It a Pity", "What is Life?", "All Those Years Ago"). 75 років з дня народження.
1959 - 18 травня 2013, Олексій Октябринович Балабанов, російський кінорежисер ("Брат", "Про виродків і людей", "Піжмурки", "Вантаж 200", "Морфій", "Кочегар", "Я теж хочу"), сценарист та актор.
1966 - Теа Леоні, американська актриса Теа Леоні (Елізабет Теа Панталеоні), американська актриса ("Люди, яких я знаю", "Парк Юрського періоду 3", "Погані хлопці", "Санта-Барбара"); дружина Дейвіда Духовного. Сьогодні 52-а річниця.
1982 - Ольга Фреймут (Ольга Михайлівна Коник), українська телеведуча, журналістка. Сьогодні 36-а річниця.
1986 - Денні Сауседо, шведський співак Денні Сауседо, шведський поп-співак, учасник групи E.M.D. («Heart.Beats», «Tokyo», «Play It For The Girls», «If Only You»). Сьогодні 32-а річниця.

Померли 25 лютого

1634 - Альбрехт Валленштайн, німецький полководець Альбрехт Валленштайн, німецький полководець, генералісімус, головнокомандуючий військами Священної Римської імперії в Тридцятилітній війні (1618-48 рр.); вбитий своїми офіцерами за звинуваченям у зраді. 384 роки тому, в 51 рік (нар. 24 вересня 1583 р.).
1713 - Фрідріх I (Фрідріх Гогенцоллерн), курфюст Бранденбурзький, перший пруський король (170-13); син Фрідріха Вільгельма Бранденбурзького. 305 років років тому, в 56 років (нар. 11 липня 1657 р.).
1723 - Крістофер Рен, англійський архітектор Крістофер Рен, англійський математик, астроном, архітектор (собор Св. Павла у Лондоні). 295 років років тому, в 91 рік (нар. 20 жовтня 1632 р.).
1852 - Томас Мур, англійський поет ("Ірландські мелодії", "Пісні народів"). 166 років тому, в 73 роки (нар. 28 травня 1779 р.).
1876 - Северин Гощинський, польский поет українського походження, представник "української школи" польського романтизму (Молитва вільного, Чудовисько рабства, Ковчег свободи, Канівський замок). 142 роки тому, в 75 років (нар. 4 листопада 1801 р.).
1899 - Пауль Юліус Ройтер (Ізраїль Беєр Йосафат), засновник британського інформаційного агенства Reuter (1850). 119 років тому, в 83 роки (нар. 21 липня 1816 р.).
1954 - Юрій Іванович Яновський, український письменник (Майстер корабля, Вершники, Жива вода). 64 роки тому, в 52 роки (нар. 27 серпня 1902 р.).
1964 - Олександр Архипенко, український скульптор Олександр Порфирович Архипенко, український скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі. 54 роки тому, в 77 років (нар. 30 травня 1887 р.).
1997 - Андрій Донатович Синявський (Абрам Терц), російський письменник-дисидент (Суд іде, Голос із хору). 21 рік тому, в 72 роки (нар. 8 жовтня 1925 р.).
1999 - Ґленн Сіборґ, американський фізик Ґленн Теодор Сіборґ, американський фізик; лауреат Нобелівської премії з хімії (спільно з Едвіном Макмілланом, 1951 р.) за синтез плутонію і інших трансуранових елементів. 19 років тому, в 87 років (нар. 19 квітня 1912 р.).
2010 - Владислав Галкін, російський актор Владислав Борисович Галкін, російський кіноактор (Пригоди Тома Сойєра, Ворошиловський стрілок, Дальнобійники, Майстер і Маргарита). 8 років тому, в 39 років (нар. 25 грудня 1971 р.).