Цей день в історії - 27 січня

Цей день в історії - 27 січня

27-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 338 днів.

Іменинники - Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Веремій, Євсій, Єремій, Ілля, Йосип, Іпатій, Ісаак, Ісай, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Остап, Павло, Сергій, Степан (Стефан), Ярема.

У В'єтнамі відзначають День миру.

Головні події 27 січня

• Микита Хрущов - перший секретар ЦК КП(б)У, 1938 • Ліквідація блокади Ленінграда, 1944 • Звільнення табору смерті Аушвіц-Біркенау, 1945 • Курс на побудову комунізму, 1959 • Початок Громадянської війни в Сомалі, 1991

Всі події 27 січня

1527 - У битві під Ольшаницею армія великого гетьмана литовського князя Костянтина Острозького отримали одну з найбільших перемог над військами Кримського ханства, в якій татари втратили близько 25 тисяч чоловік (із 35 тисяч війська). За цю славну перемогу Острозького величали найвищим вождем, а король Сигізмунд І влаштував йому у Кракові тріумфальний в'їзд.

Нова історія

1859 - Оттава проголошена столицею Канади.
1880 - Томас Едісон отримав патент на лампочку розжарювання.
1895 - В Санкт-Петербурзі в Маріїнінському театрі пройшла прем'єра балету Петра Ілліча Чайковського "Лебедине озеро" в постановці Маріуса Петіпа.
1918 - На екрани США вийшов фільм "Тарзан з племені мавп" з Елмо Лінкольном у головній ролі. Німа стрічка, поставлена за твором Едгара Берроуза, стала першою у цілій низці фільмів про Тарзана. Лише найзнаменитіший виконавець цієї ролі олімпійський чемпіон Джонні Вайсмюллер зіграв з 1932 по 1948 рік у 11 фільмах, а на сьогодні кількість екранізацій пригод Тарзана перевищує сотню.
1918 - З підняття червоного прапора над одним із будинків в Гельсингфорсі (нині - Гельсінкі), що знаходились під контролем Соціал-демократичної партії Фінляндії, і захоплення місцевими робітниками залізничного вокзалу в країні почалась спроба перевороту Виконавчим комітетом фінляндських робітників, підтримуваних російськими більшовиками. Сформований через два дні революційни уряд оголосив про усунення від влади сенату і парламенту Фінляндії.
1924 - У Москві відбулись похорони вождя російської пролетарської революції Володимира Леніна. Поховати його було вирішено на Красній площі, серед братських могил героїв Жовтневої революції в спеціально спорудженому мавзолеї. Із-за стислих термінів перший мавзолей за проектом архітектора Щусєва був збудований з дерева і зведений за три дні - темно-сірий куб з верхівкою у вигляді ступінчатої піраміди. До 1 травня мавзолей був перебудований в монумент-трибуну, а в 1930 році набув свого нинішнього гранітного вигляду.
1926 - У Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі і прийому телевізійного зображення, що фактично стало початком революційних змін в системі зв'язку та інформації. Пристрій Берда, названий ним "телевізор", являв собою машину з механічними обертаючими дисками, при допомозі яких сканувалось рухоме зображення і трансформувалось у електричний сигнал, який надходив по кабелю до спеціального екрану і відтворювався у чорно-білому вигляді. Перша "телепрограма" Берда транслювала зображення голів двох ляльок, котрими винахідник сам же й рухав перед камерою. В основу пристрою Берда була покладена телесистема, запатентована в 1884 році німецьким вченим Паулем Ніпковим. У 1928 році Берд зумів провести трансатлантичну трансляцію телезображення - по телефонних дротах воно було передане з Лондона до Нью-Йорка, - і цього ж року продемонстрував систему кольорового телебачення.
1938 - Пленум ЦК КП(б)У формально підтвердив ухвалене в Москві трьома дням раніше рішення про відкликання з України Станіслава Косіора та призначення виконуючим обов'язки Першого секретаря ЦК КП(б)У Микити Хрущова, у спадок якому дісталася спустошена репресіями компартійно-радянська вертикаль влади в УРСР.

Новітня історія

1944 - У Ленінграді було дано артилерійський салют в честь остаточної ліквідації блокади міста, яка тривала майже 900 днів і забрала життя сотень тисяч людей.
1945 - Близько 3 години дня солдати 107-ї дивізії 60-ї армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-майора Василя Петренка увійшли на територію одного з найбільших німецьких таборів смерті Аушвіц-Біркенау біля міста Освенцим, де за чотири роки загинуло близько 1,1 мільйона чоловік. Більшість з його в'язнів були заздалегідь вивезені до Німеччини і врятувати вдалось лише кілька тисяч кинутих на призволяще людей.
1948 - Американська корпорація Wire Recording анонсувала випуск першого побутового котушкового магнітофона "Wireway", котрий надійшов до продажу за ціною 149,5 доларів.
1959 - У Москві відкрився позачерговий XXI з'їзд КПРС, на якому перший секретар ЦК і голова Ради міністрів СРСР Микита Хрущов заявив, що в СРСР «соціалізмупереміг не лише повністю, але й остаточно» і оголосив перехід до «розгорнутого будівництва комуністичного суспільства».
1967 - У Москві, Вашингтоні та Лондоні Радянським Созом, США і Великою Британією підписано "Договір про принципи діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору в мирних цілях, включаючи Місяць та інші небесні тіла", який декларував відкритість космосу для всіх держав, що хочуть використовувати його для мирних цілей, і забороняв виведення в космічний простір об'єктів з ядерною зброєю та іншими видами зброї масового знищення. Цього ж дня до Договору приєдналось більше 60-и країн.
1967 - Під час випробовування американського космічного корабля "Аполон 1" на старті в його кабіні виникла пожежа, в результаті чого загинули астронавти Вірджил Гріссом (перша людина, що здійснила два польоти в космос), Едуард Уайт (перша американець, що вийшов у відкритий космос [1965]) і Роджер Чаффі. Ця трагедія стала поштовхом для принципового перегляду конструкції кораблів класу "Аполон", наступні місії яких були вкрай вдалими - політ до Місяця (1968), посадка на Місяці і перший вихід людини на Місяць (1969).
1973 - У Парижі після п'яти років переговорів представниками США, Південного та Північного В'єтнаму і В'єтконгу (повстанців Південного В'єтнаму) підписано угоду про припинення війни та відновлення миру у В'єтнамі. Згідно з нею, протягом 60-и днів з В'єтнаму мали бути виведені американські та всі інші іноземні війська, а північно-в'єтнамські власті мали видати всіх американських військових полонених. За цю угоду державний секретар США Генрі Кісінджер і спеціальний представник Північного В'єтнаму Ле Дик Тхо отримали Нобелівську премію миру, однак договір 1973 року не вирішив політичних проблем Індокитаю - локальні сутички між Північчю і Південм тривали понад два роки, а в 1975 році Демократична Республіка В'єтнам почала масовий наступ на Південний В'єтнам і країна була об'єднанна під владою комуністичного уряду.
1977 - Ватикан підтвердив заборону жінкам бути священниками Римської католицької церкви.
1983 - У Японії завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що проліг між островами Хонсю і Хокайдо, - тунель довжиною майже 54 кілометри був прокладений на глибині 240 метрів нижче рівня моря і на 100 метрів нижче рівня морського дна. Його будівництво почалось у 1972 році, а перший поїзд пройшов тунелем у 1988 році.
1987 - Після року перебування при владі президент Філппін Корасон Акіно придушила путч прихильників попереднього президента Фердинанда Маркоса. Заворушення почались 22 січня, коли солдати розстріляли мирну 10-тисячну демонстрацію селян; заколотниками було захоплено чотири військові бази, радіостанцію і телецентр. Їх метою була дестабілізація ситуації в країні напередодні всенародного референдуму, який відбувся 2 лютого, - Акіно отримала більше 76% голосів, чим підтвердила свої президентські повноваження до 1992 року.
1987 - США і Монгольська Народна Республіка вперше встановили дипломатичні стосунки.

Наш час

1991 - Мухаммад Сіад Барре, диктатор Сомалійської Демократичної Республіки з 1969 року, вимушено залишив країну після того, як повстанці з Об'єднаного Сомалійського Конгресу захопили його палац і взяли під контроль столицю країни Могадішо. Північ країни перейшла під владу Сомалійського Національного Руху, який проголосив створення незалежної Сомалійської Республіки. В країні почалась громадянська війна, яка привела до масового голодомору і змусила ООН в 1992 році ввести в Сомалі міжнародні війська. Їх місія виявилась малоефективною і в 1993 році громадянська війна спалахнула з новою силою.
1998 - За китайським місячним календарем почався новий 4696-й рік, рік тигра. Згідно з легендою, відрахунок ведеться від дня, коли Будда зібрав всіх звірів світу і пообіцяв всі наступні роки по черзі називати іменем кожного з них, якщо звірі будуть покірними і шанобливими. На цю пропозицію пристало лише 12 тварин - щур, бик, тигр, заєць, дракон, змія, кінь, баран, мавпа, півень, собака і ведмідь.
2000 - У Єгипті парламент прийняв закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.
2009 - Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило обраний Помісним собором XVI Патріархом Московським і Всієї Русі.
2013 - Щонайменше 242 людини загинуло та близько 200 постраждало в результаті пожежі в нічному клубі «Kiss» в бразильському місті Санта-Марія, що сталася внаслідок невдало реалізованого піротехнічного шоу.

Народились 27 січня

1571 - 19 січня 1629, Аббас I (Аббас Великий), 5-й шах Персії (1587-1629 рр.) з династії Сефевідів.
1756 - 5 грудня 1791, Вольфганг Моцарт, австрійський композитор Вольфганг Амадей Моцарт, австрійський композитор, представник віденської класичної школи ("Дон Жуан", "Чарівна флейта", "Весілля Фігаро"), автор понад 20 опер, 50 симфоній, фортепіанних концертів, камерних творів, мес.
1790 - 13 жовтня 1865, Петро Гулак-Артемовський, український поет Петро Петрович Гулак-Артемовський, український поет, байкар ("Пан і собака", "Солопій та Хівря", "Тюхтій та Чванько").
1832 - 14 січня 1898, Льюіс Керролл, англійський письменник Льюіс Керролл (Чарльз Латуідж Доджсон), англійський математик, письменник ("Аліса в країні чудес").
1832 - 16 грудня 1898, Павло Третьяков, російський меценат Павло Михайлович Третьяков, російський купець, меценат, засновник картинної галереї російського національного мистецтва в Москві.
1836 - 9 березня 1895, Леопольд Захер-Мазох, австрійський письменник Леопольд Ріттер фон Захер-Мазох, австрійський письменник ("Заповіт Каїна", "Дон Жуан з Коломиї", "Венера в хутрах", "Місячна ніч"); родом з України.
1839 - 29 січня 1884, Павло Чубинський, український етнолог Павло Платонович Чубинський, український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів державного гімну України «Ще не вмерла Україна».
1859 - 4 червня 1941, Вільгельм II, імператор Німеччини Вільгельм II (Вільгельм Гогенцоллерн), третій і останній імператор Німеччини, король Прусії (1888-1918 рр.).
1891 - 31 серпня 1967, Ілля Григорович Еренбург, російський письменник ("Осінь в Парижі", "Буря", "Люди, роки, життя").
1911 - 18 червня 1993, Іван Макарович Гончар, український скульптор, живописець, графік.
1927 - 5 травня 1984, Олексій Іванович Тихий, український дисидент, правозахисник, педагог, мовознавець; помер в ув'язненні.
1945 - Нік(олас Берклі) Мейсон, англійський рок-музикант (Pink Floyd). Сьогодні 73-а річниця.
1948 - Михайло Баришніков, амерканський танцівник Михайло Миколайович Баришніков, амерканський танцівник і актор ("Точка поверненя", "Це танці") російського походження. Сьогодні 70-а річниця.
1964 - Бріджит Фонда, американська актриса Бріджит Фонда, американська актриса ("Мертва точка", "Творець 3", "Поцілунок дракона", "Південь раю - захід пекла", "Джекі Браун", "Маленький Будда", "Хрещений батько 3", "Скандал", "Не можна підганяти кохання"); племінниця Джейн Фонди, внучка Генрі Фонда. Сьогодні 54-а річниця.
1973 - 1 серпня 2014, Валентин Миколайович Белькевич, білоруський футболіст ("Динамо" Київ). 45 років з дня народження.
1973 - Сергій Миколайович Доценко, український боксер, срібний призер Олімпійських ігор (2000). Сьогодні 45-а річниця.
1977 - Олена Володимирівна Ваєнга (Хрульова), російська співачка, композитор. Сьогодні 41-а річниця.
1980 - Марат Мубінович Сафін, російський тенісист, переможець US Open (2000). Сьогодні 38-а річниця.

Померли 27 січня

661 - Алі ібн Абу Таліб, четвертий праведний халіф (656-661 рр.) і перший імам у вченні шиїтів; двоюрідний брат і зять пророка Мухаммеда. 1357 років тому, в 61 рік (нар. 600 р.).
1731 - Бартоломео Крістофорі, італійський музичний майстер, винахідник фортепіано (1709-11 рр.). 287 років тому, в 76 років (нар. 4 травня 1655 р.).
1806 - Вільям Пітт, британський політик Вільям Пітт-молодший, британський політик; наймолодший прем'єр-міністр в історії країни (1783-1801, 1804-06 рр.). 212 років тому, в 47 років (нар. 29 травня 1759 р.).
1814 - Філіп Естлі, англійський підприємець, засновник і власник першого у світі цирку, засновником першої циркової династії. 204 роки тому, в 72 роки (нар. 8 січня 1742 р.).
1901 - Джузеппе Верді, італійський композитор Джузеппе Верді, італійський композитор, творець музичної драми, автор 26 опер (Ріголетто, Травіата, Аїда, Отелло, Фальстаф). 117 років тому, в 88 років (нар. 10 жовтня 1813 р.).
1940 - Ісаак Бабель, російський письменник Ісаак Еммануїлович Бабель, російський новеліст (Одеські оповідання, Захід, Марія). 78 років тому, в 46 років (нар. 13 липня 1894 р.).
1951 - Густав Маннергейм, фінський державний діяч Карл Густав Еміль Маннергейм, державний та військовий діяч Фінляндії, президент Фінляндії (1944), фельдмаршал Фінляндії (1933), з 1942 — маршал Фінляндії. 67 років тому, в 84 роки (нар. 4 червня 1867 р.).
1967 - Вірджил Айван Гріссом, американський астронавт, другий американець в космосі (1961), перша людина, що здійснила два польоти в космос (1965); загинув під час наземних випробувань першого корабля серії "Аполлон". 51 рік тому, в 41 рік (нар. 3 квітня 1926 р.).
1972 - Махалія Джексон, видатна негритянська співачка (God’s Gonna Separate the Wheat from the Tares, Move on Up a Little Higher, The Lord’s Prayer). 46 років тому, в 61 рік (нар. 26 жовтня 1911 р.).
2008 - Хаджі Мохамед Сухарто, президент-диктатор Індонезії (1968-98 рр.). 10 років років тому, в 87 років (нар. 8 червня 1921 р.).
2009 - Джон Апдайк, американський письменник Джон Апдайк, американський письменник ("Ферма", "Іствудські відьми", "Кролику, біжи"), поет, дворазовий лауреат Пулітцеровської премії. 9 років тому, в 77 років (нар. 18 березня 1932 р.).
2010 - Джером Селінджер, американський письменник Джером Дейвід Селінджер, американський письменник ("Над прірвою в житі"). 8 років тому, в 91 рік (нар. 1 січня 1919 р.).
2015 - Чарльз Хард Таунс, американський фізик, лауреат Нобелівської премії (1964, разом з Прохоровим і Басовим). 3 роки тому, в 100 років (нар. 28 липня 1915 р.).