Цей день в історії - 28 листопада

Цей день в історії - 28 листопада

332-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 33 дні. Іменинники — Григорій, Гурій, Дмитро, Маркелл, Микита, Микола, Петро, Стефан, Філіп (Пилип), Фома. В Албанії, Мавританії і Східному Тиморі святкують День незалежності , в Бурунді і Чаді — День республіки.


Головні події 28 листопада

• Арешт Яна Гуса, 1414

• Відкриття протоки Магеллана, 1520

• Падіння Лівонського ордену, 1561

• Тимчасовий робітниче-селянський уряд України, 1918

• Касетний скандал, 2000


Всі події 28 листопада

1414 • Незважаючи на охоронну грамоту, видану імператором Священної Римської імперії Сигізмундом Люксембургом чеському реформатору Яну Гусу, він був заарештований під час церковного собору в Констанці за звинуваченням у єресі. Гус, ректор Празького університету, виступав проти вищого духовенства, що часом наживалось за рахунок спекуляцій, продажу індульгенцій і церковних посад. Після відмови зректися своїх поглядів він був відданий під суд і засуджений до смерті через спалення на вогнищі. Вирок була виконано 6 липня 1415 року.

1443 • Війська лідера Лежської ліги Скандербега звільнили від Османської імперії місто Круя і підняли над ним албанський прапор.

1520 • Після подолання небезпечної протоки на півдні Америки, що сьогодні носить його ім'я, португальський мореплавець Фернан Магеллан на чолі трьох суден увійшов у води Тихого океану, ставши першим європейцем, що проплив з Атлантичного океану в Тихий.

1561 • Після розгрому головних сил Лівонського ордену в битві під Егремом в ході війни з Московським царством ландмейстер Готхард Кеттлер з Польсько-литовською державою Віленську унію, за яким передав землі Лівонської конфедерації під опіку Сигізмунду II Августу як польському королю і великому князю литовському, і прийняв титул герцога Курляндії і Семигалії.

1627 • Флот Речі Посполитої здобув свою першу і найбільшу перемогу — в битві під Оливою (поблизу Данцига, нині — Гданськ) був розбитий шведський флот, що дало можливість зняти морську блокаду міста.


НОВА ІСТОРІЯ

1821 • Панама здобула незалежність від Іспанії і приєдналась до Великої Колумбії.

1895 • За ініціативою чикагської газети "Таймс Геральд" між Чигаго і містечком Уокіген відбулись перші в Америці автомобільні перегони. Поборотися за приз в 2 тисяч доларів забажали 80 ентузіастів з Європи і США, але із-за поганої погоди в призначений час на старт вийшло лише 6 машин. Переможцем став Джеймс Франклін Дюреа, котрий їхав на авто, зконструйовному його братом Чарльзом, — за 7 годин 53 хвилини він подолав 52-мильну вкриту льодом і снігом трасу, до фінішу котрої прибуло лише дві машини.

1905 • У Дубліні за ініціативою Артура Гріффіта створено партію Шин Фейн, метою котрої проголошено боротьбу за незалежність Ірландії. Шин Фейн, що в перекладі з кельтської означає "ми самі", об'єднала декілька воєнізованих націоналістичних груп, і протягом наступних 15 років стала основною політичною організацією, що боролась проти британського правління. У 1918 році, після поразки Пасхального повстання в Дубліні (1916) Шин Фейн отримала більшість на національних виборах і створила незалежний Ірландський парламент, котрий проголосив Ірландію незалежною республікою. Наступного року Ірландські Добровольці, прототип Ірландської Республіканської Армії (ІРА), підняли повстання проти британських військ, і в 1922 році Артур Гріффіт разом з іншими лідерами Шин Фейн підписав історичне рішення про розділ Ірландії з наданням автономії лише її південній частині. Це викликало громадянську війну, яка закінчилась в 1923 році проголошенням Ірландської Незалежної Держави, пізніше перейменваної в Республіку Ірландія.

1912 • У місті Вльора проголошена незалежність Албанії від Туреччини, яку визнали Австро-Угорщина, Великобританія, Німеччина, Італія, Росія і Франція.

1917 • Уряд більшовицької Росії направив послам Великобританії, Франції, США та ряду інших країн ноту з пропозицією про оголошення перемир'я на всіх фронтах і початку переговорів про мир. Не отримавши відповіді, радянський уряд оголосив про підготовку до сепаратних мирних переговорів з Німеччиною.

1918 • У залізничному вагончику в Курську було проголошено створення Тимчасового робітниче-селянського уряду України та чолі з Георгієм П'ятаковим. Поновлення більшовиками вже, здавалося б, відкинутої національної форми радянської державності в Україні допомогло їм використати у своїх цілях потужний український національно-визвольний рух і після майже місячного «накачування м'язів» Українська червона армія почала стрімко захоплювати Україну.

1919 • Ненсі Астор, американка за походженням, здобула переконливу перемогу на виборах і була обрана до Палати громад британського парламенту на місце, що звільнилось після переходу її чоловіка, впливого політика Уолдорфа Астора до Палати лордів. Згодом вона стала першою жінкою, котра взяла участь в роботі парламенту Великої Британії (Ненсі Астор, однак, не була першою, обраною до Палати громад, — в 1918 році ірландська націоналістка Констанс Маркевич стала членом парламенту від Дубліну, але відмовилась їхати до Лондона на знак протесту проти британської присутності в Ірландії).


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 • В області Гондар (Східна Африка) останні італійські військові частини здались військам Великої Британії.

1943 • В Тегерані відкрилась перша конференція керівників трьох ведучих держав антигітлерівської коаліції. В ній брали участь голова Раднаркому СРСР Й.Сталін, президент США Ф.Рузвельт і прем'єр-міністр Великобританії У.Черчілль. Конференція тривала до 1 грудня і на ній розглядались питання координації подальших дій трьох держав у війні проти нацистської Німеччини та її союзників. Було досягнуто домовленостей про відкриття в травні 1944 року Другого фронту в Західній Європі, узгоджено кордони Польщі (по лінії Керзона і р. Одер), передачу СРСР частини території Східної Прусії, оголошення СРСР війни Японії після капітуляції Німеччини.

1950 • В столиці Цейлону, міністри закордонних справ Індії, Непалу, Пакистану та Цейлону прийняли "план Коломбо", котрий передбачав створення при допомозі Австралії та Нової Зеландії системи фінансової, технічної і економічної допомоги країнам Південної та Південно-Східної Азії. Політичною метою договору було запобігання поширенню комунізму в Азії. Наступного року до договору в якості країни-кредитора приєнались США.

1974 • В нью-йоркському Медісон Сквер Гардені екс-бітл Джон Леннон востаннє виступив зі сцени — на концерті Елтона Джона він разом з ним виконав пісні «Whatever Gets You Through the Night», «Lucy In The Sky With Diamonds» і «I Saw Her Standing There».

1983 • У США запущено космічний корабель багаторазового використання "Спейс Шаттл-9 Колумбія-6" з шістьма астронавтами на борту. Вперше за історію американських космічних польотів одним із членів екіпажу був іноземний громадянини — західно-німецький фізик Ульф Мербольд.

1989 • Федеральний канцлер Гельмут Коль, виступаючи в бундестазі, запропонував створити конфедерацію двох держав — ФРН і НДР.


НАШ ЧАС

1992 • Титульна пісня фільму «Особистий охоронець» «I Will Always Love You» у виконанні Вітні Х'юстон вийшла на перше місце в чартах США, де протрималась протягом наступних 14 тижнів.

1994 • Сили опозиції — Тимчасової ради — на чолі з Умаром Автурхановим спробували при підтримці танків увірватись в столицю Чечні місто Грозний. Нападаючі були розбиті військами президента Чеченської Республіки Джохара Дудаєва, 20 танків було підбито, 12 — захоплено, близько 150 опозиціонерів попало в полон (70 із них — російські офіцери і солдати).

2000 • Лідер фракції Соціалістичної партії Олександр Мороз у стінах Верховної Ради оприлюднив аудіозаписи розмов президента Кучми з високопоставленими урядовими чиновниками, які дали підстави звинуватити його у причетності до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе два місяці перед тим. Викликаний цим скандал і подальші публікації аудіозаписів привели до масових акцій антипрезидентських протестів і політичної ізоляції Леоніда Кучми на міжнародному рівні.

2006 • Верховна Рада України приняла закон України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», яким визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.

2010 • Сайт WikiLeaks, залучивши провідні світові медія, оприлюднив 250 тисяч конфедеційних листів дипломатів США.

2010 • Європейський союз схвалив виділення Ірландії, яка потерпала від наслідків світової фінансової кризи, 85 млрд євро в якості допомоги.


Народились 28 листопада

1592 — †21 вересня 1643 • Хуан Тайцзі, другий хан маньчжурської династії Пізня Цзінь (1626—36 рр.), засновник і перший імператор китайської династії Мін (1636-43 рр.).

1757 — †12 серпня 1827 • Вільям Блейк, англійський поет доби романтизму (Пісні непорочності, Пісні випробування), мислитель, художник.

1820 — †5 серпня 1895 • Фрідріх Енгельс, німецький філософ («Діалектика природи», «Маніфест Комуністичної партії») і політичний діяч, один з організаторів і керівників I і II Інтернаціоналів.

1829 — †20 листопада 1894 • Антон Григорович Рубінштейн, російський композитор, піаніст, диригент; засновник Санкт-Петербурзької консерваторії.

1880 — †7 серпня 1921 • Олександр Олександрович Блок, російський поет-символіст (Вірші про Прекрасну Даму, Дванадцять, Відплата, Балаганчик).

1881 — †22 лютого 1942 • Стефан Цвейг, австрійський письменник (Амок, Збентеження почуттів, Тріумф і трагедія Еразма Роттердамського, Марія Стюарт). 140 років з дня народження.

1887 — †1 липня 1934 • Ернст Рем, організатор і керівник штурмових загонів СА німецької нацистської партії (1923-34 рр.).

1890 — †26 вересня 1964 • Зінаїда Павлівна Тулуб, українська письменниця (Людолови, В степу безкраїм за Уралом), перекладач.

1906 — †30 вересня 1999 • Дмитро Сергійович Лихачов, російський літературознавець та історик культури (Поетика давньоруської літератури). 115 років з дня народження.

1907 — †26 вересня 1990 • Альберто Моравіа, італійський письменник (Римські оповідання, Байдужість, Римлянка. Чочара).

1950 • Ед Харріс (Едвард Аллен Харріс), американський кіноактор (Ворог біля воріт, Мачуха, Ніксон, Під вогнем, Безодня, Скеля, Фірма).

1958 — †1 лютого 2021 • Сергій Владиславович Проскурня, український театральний режисер, продюсер.

1960 • Джон Гальяно (Хуан Карлос Гальяно), англійський модельєр (Christian Dior, 1996-2011 рр.).

1967 — †8 лютого 2007 • Анна Ніколь Сміт (Вікі Лінн Хоган), американська фотомодель, зірка журналу "Плейбой" (1993), актриса (Голий пістолет 33 1/3, Хмарочос).


Померли 28 листопада

1058 • Казимир I Відновитель, польський князь (1034-58 рр.) з династії П'ястів. Пом. 963 роки тому у 42 роки (нар. 25 липня 1016 р.).

1794 • Фрідріх Вільгельм фон Штойбен, американський генерал німецького походження, придворний маршал князя Гогенцоллерн-Гехінгена, полковник баденської армії, генерал-майор армії Джорджа Вашингтона, автор "Правил порядку і дисципліни у військах США" (1779). Пом. 227 років тому у 64 роки (нар. 17 вересня 1730 р.).

1859 • Вашингтон Ірвінг, американський письменник, біограф ("Історія життя і подорожей Христофора Колумба"). Пом. 162 роки тому у 76 років (нар. 3 квітня 1783 р.).

1870 • Жан Фредерік Базіль, французький художник, один із засновників імпресіонізму у живописі. Пом. 151 рік тому у 29 років (нар. 6 грудня 1841 р.).

1916 • Мартін Тьоніс Стейн, 6-й, останній, президент Оранжевої Вільної Держави (1896-1902 рр.). Пом. 105 років років тому у 59 років (нар. 2 жовтня 1857 р.).

1939 • Джеймс Нейсміт, канадський вчитель фізкультури, автор гри в баскетбол (1891). Пом. 82 роки тому у 78 років (нар. 6 листопада 1861 р.).

1945 • Дуайт Девіс, американський тенісист, ініціатор проведення першості світу серед чоловічих командх (з 1900 року; сьогодні турнір носить його ім'я). Пом. 76 років тому у 66 років (нар. 5 липня 1879 р.).

1954 • Енріко Фермі, американський фізик італійського походженя, лауреат Нобелівської премії (1938). Пом. 67 років тому у 53 роки (нар. 29 вересня 1901 р.).

2006 • Любов Григорівна Поліщук, російська кіноактриса ("Дванадцять стільців", "Інтердівчинка"). Пом. 15 років років тому у 57 років (нар. 21 травня 1949 р.).

2010 • Леслі Нільсен, канадський актор ("Шостий елемент", "Поліцейська академія", "Голий пістолет", "Мертвий і закоханий", "Заборонена планета"). Пом. 11 років тому у 84 роки (нар. 11 лютого 1926 р.).

2011 • (Генрі) Кен(нет) Рассел, англійський кінорежисер ("Закохані жінки", "Томмі", "Лістоманія", "Хвойда"). Пом. 10 років років тому у 84 роки (нар. 3 липня 1927 р.).