Цей день в історії - 28 травня

Цей день в історії - 28 травня

148-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 217 днів.

Іменинники - Дмитро, Пахом. В Україні - День прикордонника, в Азербайджані, Вірменії та Непалі - День республіки, в Ефіопії - День падіння воєнного режиму.

Головні події 28 травня• Передбачення Фалеса Мілетського, 585 до н.е. • Міст «Золоті Ворота», 1937 • Едмунд Хілларі і Тенциг Норгей на Евересті, 1953• Приземлення Матіаса Руста в Москві, 1987

Всі події 28 травня

585 до н. е. - Сонячне затемнення, передбачене грецьким математиком і астроном Фалесом Мілетським, поклало край 5-літній війні між лідійським царем Аліаттом і мідійським царем Кіаксаром. Суперники розцінили затемнення як знак богів і припинили конфлікт за панування в Малій Азії, встановивши кордон по річці Галіс.

Середні віки

1136 - Через ганебну втечу Всеволода Мстиславича з поля бою з суздальцями на Жданій горі віче своїм рішенням позбавило його новгородського столу. Це стало початком Новгородської республіки.
1358 - Біля містечка Сен-Ле-д'Ессеран на півночі Франції селян вбили чотирьох лицарів і п'ятьох зброєносців, що стало початком масштабного селянського повстання, відомого як Жакерія.

Нова історія

1742 - В Лондоні відкрито перший в світі плавальний басейн у закритому приміщенні.
1763 - У Києві відкрито першу школу з навчання живопису.
1812 - Підписано Бухарестський мирний договір, котрий завершував Російсько-турецьку війну 1806-12 років. Усвідомлюючи небезпеку неминучої війни з Францією, імператор Олександр I відмовився від далекосяжних планів приєднати до Російської імперії Дунайські князівства і погодився на встановлення кордону по ріці Прут (до Росії відходили Бесарабія і Східна Молдова). Договір, за який генерала від інфантерії граф Михайло Кутузов отримав титул "найяснішого князя", був ратифікований 24 червня цього ж року.
1830 - Набув чинності «Закон про переселення індіанців», який фактично санкціонував депортацію індіанців з південно-східних штатів на необжиті території на захід від Міссісіпі. До 1837 року більше 46 тисяч корінних американців з племен черокі, чікасо, чокто, крік і семінолів були переселені на землі сучасного штату Оклахома.
1858 - Підписано Айгунський договір, згідно з яким північний берег ріки Амур переходив від Китаю до Росії. Договір фактично переглядав раніше підписаний Нерчинський договір (1689), в якому було вперше погоджено російсько-китайський кордон.
1871 - Після тижня кривавих боїв, в котрих загинуло більше 25 тисяч людей, зазнала поразки Паризька комуна. Військові суди засудили понад 13 000 чоловік, з них 7 500 чоловік було заслано в Нову Каледонію і Алжир, а 21 розстріляні біля стін кладовища Пер-Лашез. Без суду було розстріляно за різними оцінками від 15 до 30 тисяч чоловік.
1918 - Після розпаду Транскавказької федеративної республіки Вірменія і Азербайджан проголосили свою незалежність і створення Республіки Вірменія та Азербайджанської Демократичної республіки.
1926 - В Португалії відбувся безкровний військовий переворот, що поклав початок найтривалішому в Західній Європі авторитарному режиму - до влади прийшли військові на чолі з генералом Мануелем ду Олівейра Гомешом. Невдовзі його змінив Антоніу Оскар ді Фрагозу Кармона, а в 1930 - Антоніу Салазар, котрий правив Португалією до квітня 1974 року.
1928 - Волтер Крайслер провів найбільше на той час індустріальне злиття капіталів - він об'єднав свою корпорацію з компанією Dodge Brothers, і новоутворена фірма стала третьою в США, після General Motors і Ford Motor Company, за обсягом виробництва і продажем.
1929 - У Нью-Йорку продемонстровано перший повністю кольоровий і повністю звуковий фільм «On with the Show» компанії Warner Brothers. Його особливістю крім кольорового зображення, стала повна звукова синхронізація діалогів акторів.
1935 - Відбувся перший політ німецького одномоторного винищувача «Messerschmitt Bf.109», який згодом став наймасовішивим винищувачем Другої Світової війни і протягом тридцяти років був на озброєнні різних країн світу.
1937 - У Сан-Франциско відбулось урочисте відкриття шестирядного автомобільного моста над протокою Золоті Ворота, будівництво котрого тривало понад 5 років. Міст довжиною 2737 метрів підвішено на двох канатах товщиною 93 см, закріплених на стальних опорах висотою 227 метрів. До 1964 року він був мостом з найбільшим підвісним сегментом (1280 м) у світі.

Новітня історія

1939 - В американському видавництві DC Comics Вийшла перша книга коміксів «Бет-мен» художника Боба Кейна і письменника Білла Фінгера. Сьогодні Бетмен - один із найпопулярніших вигаданих літературних персонажів світу.
1940 - В результаті 18-денної операції «Гельб» німецькі війська повністю зайняли Бельгію і окуповували її до зими 1944-45 років. Під час бельгійської кампанії відбулась перший у Другій Світовоій війні танковий бій біля Анно. Після капітуляції, рішення про яку прийняв король Леопольд III, Британія і Франція звинуватили Бельгію у зраді. За час бельгійської кампанії втрати Бельгії склали 6093 чоловіка вбитими, 15 850 пораненими і 202 тисяч полоненими; Британія і Франція втратили вбитими, пораненими і полоненими 2,3 мільйона чоловік.
1940 - Франко-польсько-британо-норвезькі війська звільнили норвезьке місто Нарвік - це була перша перемога союзницьких військ у Другій Світовій війні.
1953 - У Голлівуді відбулась прем'єра першого 3D-мультфільму - анімаційного фільму «Мелодія» виробництва студії Walt Disney.
1957 - В США засновано Національну академію грамзапису, котра вручає призи «Гремі», престижні нагороди за визначні досягнення в галузі музики.
1959 - З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) в космос вперше відправились дві мавпи - шимпанзе Абель і Бейкер.
1961 - У лондонській газеті «Обсервер» обубліковано статтю англійського юриста Пітера Бененсона «Заклик до амністії», в котрій він закликав звільнити із ув'язнення людей, що перебувають там за мирне вираження своїх поглядів. Стаття викликала великий резонанс по всьому світу і стала фактичним початком утворення правозахисної організації «Міжнародна амністія», котра юридично сформувалась в кінці цього ж року. Свою діяльність вона базує на Декларації прав людини, затвердженій на Генеральній асамблеї ООН в 1954 році. У 1977 році «Міжнародна амністія» одержала Нобелівську премію миру.
1964 - Рішенням Ліги арабських держав заснована Організація визволення Палестини, метою якої оголошувалось ліквідація Ізраїлю і будь-якої сіоністської присутності на Близькому Сході методами партизанської війни, диверсій та терору. Першим головою виконкому ОВП був призначений Ахмед Шукейрі (1964-7 рр.), після нього трохи більше року посаду обіймав Яхіе Хаммуда. Третім головою виконкому ОВП був з 1969-го і до своєї смерті в 2004-у лідер ФАТХу Ясір Арафат. З 2004 року головою ОВП є Махмуд Аббас. У 1998 році було заявлено про відмову знищення Ізраїлю як держави, проте відповідні зміни не були внесені в офіційні програмні документи організації.
1971 - В СРСР запущено міжпланетну станцію «Марс-3», котра згодом м'яко приземлилась на Марсі. Це єдиний успішний спуск на поверхню Марсу в історії радянської космонавтики - однак станція передавала дані лише 14,5 секунди.
1982 - Іван Павло II став першим папою римський, що відвідав з офіційним візитом Великобританію.
1985 - У матчі «Динамо» - «Спартак» (Москва), який закінчився з рахунком 2-0 на користь киян, Ігор Бєланов забив 2000-й гол «Динамо» в чемпіонатах СРСР з футболу.
1987 - В День радянського прикордонника о 18.45 за московським часом на Красну площу в Москві сів літак "Сессна-172B" з 19-літнім громадянином ФРН Матіасом Рустом, котрий залетів на територію СРСР з Фінляндії і подолав усі захисні рубежі. Згодом пілот отримав 4 роки ув'язнення, а Міністр оборони Сергій Соколов і начальник протиповітряної оборони СРСР були звільнені зі свої посад.

Наш час

1991 - Столиця Ефіопії Адіс-Абеба зайнята загонами Ефіопського Народного Революційно-демократичного Фронту, що поклало кінець сімнадцятирічному марксистському розвитку країни. У липні цього ж року було прийнято нову конституцію Ефіопії і надано незалежність одній із провінцій - Еритреї.
1995 - На острові Сахалін (Росія) стався сильний землетрус, під час якого загинуло понад 2 тисячі мешканців містечка Нєфтєгорськ.
1996 - Павло Лазаренко призначений прем'єр-міністром України.
1997 - У Києві голови урядів Російської Федерації та України підписали пакет документів про розподіл і базування Чорноморського флоту. Україні перейшли 18% кораблів Чорноморського флоту СРСР, а також військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації. Натомість Росія отримала право розміщувати свій флот в Севастополі до 2017 року, утримувати на території України не більше 338 кораблів і суден та 25 тисяч військовослужбовців.
2002 - Американський космічний апарат «Марс Одісей» отримав дані про наявність великих запасів води на Марсі, яка у вигляді залягає на глибині 45 см під поверхнею. Марсіанський лід продовжив досліджувати апарат «Фенікс», який був спущений на поверхню планети 25 травня 2008 року.
2008 - Непал скасував монархію - Конституційна асамблея Непалу 560-а голосами проти 4-х проголосила країну Федеративною Демократичною республікою, що поклало край 240-літньому монархічному правлінню династії Шах.
2011 - На Мальті проведено референдум про надання подружнім парам права на розлучення. На цей момент, крім Мальти, розлучення були заборонені лише в двох країнах світу - на Філіпінах і у Ватикані. 52,6% тих, хто взяв участь у референдумі, висловились за легалізацію розлучень і відповідний закон набув чинності 1 жовтня того ж року.
2011 - На стадіоні «Вемблі» пройшов фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА, в якому «Барселона» обіграла «Манчестер Юнайтед» з рахунком 3-1.
2012 - Фільм австрійського режисера Міхаеля Ганеке «Любов» отримав Золоту пальмову гілку на 65-му Каннському кінофестивалі.
2016 - Мадридський «Реал» водинадцяте виграв Лігу чемпионів - під час матчу, що пройшов у Мілані, він в основний час зіграв у нічию 1-1 з мадридським «Атлетико» і переміг 5-3 у серії пенальті. Одночасно Зінедін Зідан став першим французьким тренером, який виграв цей турнір.

Народились 28 травня

1660 - 11 червня 1727, Георг I (Георг Людвіг Гановер), король Англії (з 1714 р.), перший представник Гановерської династії на англійському троні.
1738 - 26 березня 1814, Жозеф Гільйотен, французький лікар, винахідник гільйотини, на котрій сам же й був страчений. 280 років з дня народження.
1779 - 25 лютого 1852, Томас Мур, англійський поет ("Ірландські мелодії", "Пісні народів").
1877 - 11 серпня 1932, Максиміліан Олександрович Волошин (Кирієнко-Волошин), російський поет і художник українського походження.
1884 - 3 вересня 1948, Едвард Бенеш, чехословацький державний діяч, 2-й президент Чехословаччини (1935-38 рр.
1886 - 14 червня 1939, Владислав Феліціанович Ходасевич, російський поет ("Важка ліра", "Європейська ніч").
1908 - 12 серпня 1964, Ян Флемінг, англійський письменник Ян Ланкастер Флемінг, англійський розвідник, письменник, автор 14 романів про Джеймса Бонда ("Кафе "Рояль", "Діаманти вічні", "На таємній службі ЇЇ Величності"). 110 років з дня народження.
1912 - 30 вересня 1990, Патрік (Віктор Мартіндейл) Вайт, австралійський письменник ("Фосс", "Казус з туайнборнами"), Нобелівський лауреат (1973).
1944 - Гледіс Найт, американська співачка ("Midnight Train to Georgia", "If I Were Your Woman", "I Heard It Through the Grapevine", "Neither One of Us", "Best Thing That Ever Happened to Me", "Every Beat of My Heart"). Сьогодні 74-а річниця.
1945 - Джон Фогерті, композитор, англійський рок-співак (Creedence Clearwater Revival: "Proud Mary", "Have You Ever Seen the Rain", "Bad Moon Rising", "Lookin’ Out My Back Door"; The Blue Ridge Rangers: "Jambalaya", "Hearts of Stone", "The Old Man Down the Road"). Сьогодні 73-а річниця.
1968 - Кайлі Міноуг, австралійська співачка Кайлі Міноуг, австралійська поп-співачка ("Coming to My World"), актриса ("Вуличний боєць"). Сьогодні 50-а річниця.
1972 - К'яра Мастрояні, італійська кіноактриса; дочка Марчелло Мастрояні та Катрін Деньов. Сьогодні 46-а річниця.
1972 - Сашко Положинський, український співак Олександр Євгенович Положинський, український співак, шоумен, лідер гурту «Тартак» («Я не знаю»). Сьогодні 46-а річниця.

Померли 28 травня

1805 - Луїджи Родолфо Боккеріні, італійський композитор, віолончеліст, автор близько 30 симфоній. 213 років тому, в 62 роки (нар. 19 лютого 1743 р.).
1843 - Ноа Вебстер, американський філолог Ноа Вебстер, американський філолог, укладач "Американського словника англійської мови". 175 років років тому, в 85 років (нар. 16 жовтня 1758 р.).
1912 - Поль Еміль Лекок де Буабодран, французький хімік; відкрив хімічні елементи галій, самарій, гадоліній та диспрозій. 106 років тому, в 74 роки (нар. 18 квітня 1838 р.).
1914 - Пауль Маузер, німецький конструктор-зброяр. 104 роки тому, в 76 років (нар. 27 червня 1838 р.).
1916 - Іван Франко, український письменник Іван Якович Франко, український поет (Каменярі, Мойсей), письменник (Смерть Каїна, Захар Беркут, Борислав сміється, Украдене щастя). 102 роки тому, в 60 років (нар. 27 серпня 1856 р.).
1972 - Едуард VIII Віндзор, король Великобританії з 20 січня по 10 грудня 1936 року (добровільно зрікся престолу заради одруження з американкою Уолліс Сімпсон). 46 років тому, в 78 років (нар. 23 червня 1894 р.).
1978 - Владислав Вацлавович Дворжецький, російський кіноактор ("Біг", "Соляріс", "Земля Санникова"). 40 років років тому, в 39 років (нар. 26 квітня 1939 р.).
2000 - Ігор Йосипович Білозір, народний артист України, український композитор і виконавець, лідер «ВІА Ватра». 18 років тому, в 45 років (нар. 24 березня 1955 р.).
2003 - Ілля (Романович) Прігожин, бельгійський фізико-хімік російського походження; лауреат Нобелівської премії з хімії (1977) за роботи в галузі нерівноважної термодинаміки. 15 років років тому, в 86 років (нар. 25 січня 1917 р.).