Цей день в історії - 29 квітня

Цей день в історії - 29 квітня

119-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 246 днів. Іменинники - Галина, Ірина, Леонід, Ніка, Федора. Міжнародний день танцю.

Головні події

• Арабське завоювання Іспанії, 711

• Українська Держава Павла Скоропадського, 1918

• Страта Беніто Муссоліні, 1945 

• Весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон, 2011

Всі події

711 - Берберо-арабське військо під командуванням Таріка ібн Зіяда висадилось поблизу сучасного Гібралтару, звідки розпочало свій завойоницький похід Європою. Протягом наступного десятиліття були підкорені майже всі Піренеї за виключенням північних районів Галіції, Країни басків та Астурії, і завойовані території стали провінцією Омейядського халіфату.

998 - За наказом імператора Священної Римської імперії Оттона III страчений лідер повстання проти папи римського Григорія V патрицій Іоанн Кресценцій.

1091 - Біля міста Енос (недалеко від Константинополя) греко-половецьке військо під проводом візантійського імператора Олексія Комніна розгромило 40-тисячне військо печенігів і знищило всіх полонених, а також жінок і дітей, які були в обозі печенігів.

1587 - У бухті Кадіса флот англійського капера Френсіса Дрейка розбив іспанський флот і потопив 23 коробля. Було також захоплено іспанський корабель скарбів, який повертався з Індії. Збиток, завданий Дрейком, відстрочив іспанський напад на Англію більше, ніж на рік.

1624 - За наполяганням королеви-матері Марії Медічі французький король Людовик XIII призначив 39-літнього кардинала Армана дю Плессі (герцог Рішельє з 1631 року) першим міністром Королівської ради. У своїй політиці він продовжив лінію попередника Людовика короля Генріха IV, направлену на обмеження впливу французької родової знаті, ліквідацію свобод французьких протестантів (гугенотів) і ослаблення впливу Габсбургів у Європі.

НОВА ІСТОРІЯ

1661 - Війська китайської династії Мін зайняли Тайвань.

1770 - Під час свого першого кругосвітнього плавання англійський капітан Джеймс Кук уперше висадився в Австралії. На березі затоки, у водах якого зупинився «Індевор», експедиції вдалося знайти багато невідомих раніше видів рослин, тому Кук назвав цю затоку Ботанічною. Далі Кук попрямував на північний захід уздовж східного узбережжя Австралії.

1882 - У Берліні почала діяти перша в світі експериментальна лінія тролейбуса. Сконструйований доктором Вернером Сіменсом і зібраний компанією Halske "Електромот", як його назвав винахідник, отримував живлення від контактної мережі напругою 550 вольт і рухався по маршруту довжиною 540 метрів. Після закінчення випробувань 13 червня лінія була закрита, а 20 червня 1882 року — демонтована.

1916 - В Дубліні після застосування англійцями артилерії здались керівники Великоднього повстання на чолі з Патріком Пірсом.

1918 - Через день після блокування роботи Центральної Ради на Хліборобському конгресі, що відбувся у Києві за участю 8 тисяч делегатів, гетьманом України був обраний генерал Павло Скоропадський, який став односібним главою Української Держави. Завдяки нейтральній позицій щодо гетьманців більшості партій та військових переворот відбувся практично без пострілів і крові.

1933 - У матчі на Кубок Англії між командами "Евертон" і "Манчестер Сіті", котрий закінчився з рахунком 3:0, футболісти вперше вийшли на поле з номерами на футболках, причому у гравців "Евертона" номери були з 1-го по 11-й, а у манкуніанців - з 12-го по 22-й.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1942 - Німецький письменник Герман Гессезакінчив работу над головною книгою свого життя — романом «Гра в бісер».

1945 - В оточеному радянськими військами Берліні в підземному бункері імперської канцелярії відбулось одруження Адольфа Гітлера та його давньої подруги Єви Браун.

1945 - В Мілані на глум публіки на заправці поблизу площі Лоретто повішено тіло Беніто Муссоліні, напередодні розстріляного італійськими партизанами разом зі своєю коханкою Кларою Петаччі та ще п'ятьма лідерами Республіки Сало. Після цього мотузки підрізали, і тіла деякий час лежали в стічній канаві. 1 травня Муссоліні і Петаччі були поховані на міланському цвинтарі Музокко (Чімітеро Маджиоре), в безіменній могилі на ділянці для бідних.

1945 - Після годинного бою 45-а піхотна дивізія 7-ї армії США звільнила 33 тисячі в'язнів концентраційного табору Дахау, першого концтабору, збудованого за 20 кілометрів від Мюнхена всього через 5 тижнів після приходу Гітлера до влади. Першими його в'язнями були 5 тисяч політичних опозиціонерів нацистського режиму, до яких згодом долучили свідків Єгови, циган, гомосексуалістів і кримінальників-рецидивістів; з 1938 року табір став поповнюватись в основному за рахунок євреїв. Жах, який побачли американці в Дахау, зокрема біля 9 тисяч трупів, завантажених у вагонетки, змусив їх розстріляти взятих у полон охоронців табору (за офіційними даними - 30-х, за неофіційними - близько 300). Лише через основний табір Дахау за роки його існування пройшло 160 тисяч людей (ще 90 тисяч - через 150 менших "підтаборів"), 32 тисячі з яких було вбито або загинуло від голоду, тяжких умов існування і медичних експериментів.

1946 - Міжнародний військовий трибунал у справах воєнних злочинів на Далекому Сході почав розгляд справи генерала Тойо Хідекі, прем'єр-міністра Японії з 1941 по 1945 рік, звинуваченого у злочинах проти людяності. За вироком трибуналу він був визнаний військовим злочинцем і повішений американцями у грудні 1948 року.

1969 - Американський музикант сер Дюк Еллінгтон відзначив своє 70-річчя. В цей день американський уряд нагородив його Медаллю Свободи, найвищою відзнакою для цивільних.

1982 - Дату народження відомого танцівника і хореографа Жана-Джорджа Новера (1727-1810 рр.) ЮНЕСКО постановила відмічати як Міжнародний день танцю, мистецтва, що зближує людей.

1988 - На засіданні Політбюро ЦК Румунської комуністичної партії генеральний секретар РКП Ніколає Чаушеску заявив, що до 2000-го року в Румунії буде реалізовано план, за яким передбачено ліквідацію близько 7 тисяч сіл і переселення їх жителів в новозбудовані аграрні міста.

1990 - У Києві прийнято рішення про розпуск Української Гельсинської Групи і створення на її основі Української Республіканської партії.

НАШ ЧАС

1991 - Тропічний циклон зі швидкістю близько 250 км/год нагнав шестиметрові хвилі на Бенгальську затоку, що викликало на півдні Бангладеш одну з найбільших у світі повеней, у водах якої було повністю знищено урожай і за офіційними даними загинуло 138 тисяч чоловік (за даними незалежних міжнародних організацій - близько 500 тисяч) і близько 10 мільйонів людей втратило житло. Прем'єр-міністр Бангладеш Халіде Зія була звинувачена політичними опонентами у тому, що не запобігла наслідкам стихії, занадто пізно звернувшись по допомогу до міжнародних організацій. Лише 10 травня до Бангладеш надійшла допомога з Великобританії, Китаю, Індії, Пакистану і Японії; США надіслало в якості допомоги 15 військових кораблів і 2500 військовослужбовців, які саме евакуйовувались після війни у Перській затоці.

1992 - Після того, як лос-анжелеський суд виправдав чотирьох поліцейських, котрі побили чорношкірого Родні Кінга, у місті спалахнули триденні масові безпорядки, котрі привели до смерті 55-и, пораненню 2300-х осіб і завданню матеріальних збитків на суму більше 700 мільйонів доларів.

1992 - Національна збірна України з футболупровела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини в якому поступилася з рахунком 1-3, єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України. Цей день відзначається як Всеукраїнський День футболу.

1993 - Королева Британії Єлизавета II оголосила, що з метою зібрання коштів для ремонту замку Вінздорів, котрий постраждав від пожежі, вперше для туристів буде відкрито Букінгемський плац.

1994 - Ізраїль та Організація визволення Палестини підписали в Парижі угоду, котра надавала палестинській адміністраціїсектору Газа право контролювати податки, торгівлю і регулювати банківську діяльність.

1996 - Компанія Netscape анонсувала вихід нової версії браузера Navigator 3.0.

1997 - Набула чинності Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення. Це був перший міжнародний закон, котрий передбачав повну ліквідацію цілого класу зброї масового знищення.

1999 - В ході врегулювання югославського конфлікту авіація НАТО нанесла удар в Бєлграді по штабу югославської армії, міністерству внутрішніх справ і телевежі. Одна з натівських ракет випадково попала в будинок у болгарському селищі Горна Баня (поблизу Софії). Ніхто, на щастя, не постраждав.

2011 - У Вестмінстерському абатстві в Лондоні за присутності 1900 гостей відбулось весілля принца Вільяма, герцога Кембриджського, другого претендента на британський престол і представниці середнього класу Кетрін Міддлтон.

2014 - Майже 3 тисячі проросійськи налаштованих мітингувальників захопили будівлю Луганської облдержадміністрації, на даху якої вивісили прапори Російської Федерації і самопроголошеної Луганської народної республіки. Цього ж дня були захоплені обласне телебачення і обласна прокуратура.

2017 - У Лондоні на стадіоні «Вемблі» за присутності 90 тисяч глядачів відбувся боксерський об'єднавчий поєдинок в суперважкій вазі за чемпіонські титули WBA super, IBF, IBO, в якому Володимир Кличко в 11 раунді технічним нокаутом поступився британцю Ентоні Джошуа. Це був останній бій Володимира Кличка на професійному рингу.

Народились

1727 - 19 жовтня 1810, Жан Жорж Новер, французький хореограф, реформатор балету.

1818 - 13 березня 1881, Олександр II (Олександр Миколайович Романов), російський імператор(1855-81 рр.) з династії Романових.

1854 - 17 липня 1912, (Жюль) Анрі Пуанкаре, французький математик, фізик, філософ. 165 років з дня народження.

1875 - 13 лютого 1950, Рафаель Сабатіні, англійський письменник («Одіссея капітана Блада»).

1899 - 24 травня 1974, Дюк Еллінгтон (Еллінгтон Едуард Кеннеді), американський джазовий музикант, піаніст, композитор ("Black, Brown and Beige", "Harlem Suite", "Such Sweet Thunder"). 120 років з дня народження.

1901 - 7 січня 1989, Сьова Тенно Хірохіто, 124-й імператор Японії (1926-89 рр); найдовше з японських монархів пробув на троні.

1907 - 14 березня 1997, Фред Циннеманн, американський кінорежисер австрійського походження, лауреат премії «Оскар» ("Бенджи" [1952], "Звідси і у вічність" [1954], "Чоловік на всі часи" [1967]).

1949 - Френсіс Россі, англійський рок-музикант, гітарист групи Status Quo ("Picturesque Matchstickable", "Piledriver", "On the Level", "Blue for You"). 70 років з дня народження.

1930 - 9 жовтня 2017, Жан (Рауль Робер) Рошфор, французький кіноактор ("Залізна маска", "Анжеліка", "Високий блондин у чорному черевику").

1955 - Лариса Іванівна Удовиченко, російська кіноактриса ("Місце зустрічі змінити не можна", "Дочки-матері", "Зимова вишня").

1957 - Деніел Дей-Льюіс, англійський кіноактор, триразовий лауреат премії «Оскар» («Лінкольн» [1989], «Моя ліва нога" [1989], «Нафта» [2008]; «Дев'ять», «Банди Нью-Йорка», «В ім'я батька», «Невинний вік», «Ганді», «Кімната з видом»).

1958 - Мішель Марі Пфайфер, американська актриса («Іствікські відьми», «Людина зі шрамом», «Я - Сем», «Поле любові»).

1970 - Андре Агассі, американський тенісист, переможець відкритих чемпіонатів США (1990, 1994, 1999), Австралії (1995, 1999, 2000), Франції (1999), Вімблдонського турниру (1992), найсильніший тенісист світу (1999 - 2001).

1970 - Ума (Каруна) Турман, американська актриса ("Правда про котів і собак", "Кримінальне чтиво", "Божевільний пес і Глорія", "Остаточний аналіз", "Робін Гуд", "Небезпечні зв'язки").

1973 - Майк Хоган, ірландський рок-музикант (The Cranberries).

Померли

1676 - Міхал Адріансзон де Рюйтер, нідерландський адмірал. 343 роки тому, в 69 років (нар. 24 березня 1607 р.).

1768 - Георг Брандт, шведський хімік, відкрив хімічний елемент кобальт (1730) - перший метал, котрий не був відомий у давнину. 251 рік тому, в 74 роки (нар. 21 липня 1694 р.).

1922 - Кирило Григорович Стеценко, український композитор, хоровий диригент, музичний, громадський діяч. 97 років тому, в 40 років (нар. 24 травня 1882 р.).

1937 - Воллес Х'юм Карозерс, американський хімік, винахідник (творець першого синтетичного полімеру - нейлону). 82 роки тому, в 41 рік (нар. 27 квітня 1896 р.).

1980 - Альфред (Джозеф) Хічкок, англійський кінорежисер (Психо, Птахи, Вікно позаду, Піймати злодія, Моторошний, 39 кроків). 39 років тому, в 81 рік (нар. 13 серпня 1899 р.).

2014 - Боб (Роберт Вільям) Хоскінс, англійський актор (Бразилія, Хто підставив кролика Роджера?, Мона Ліза, Стан серця). 5 років тому, в 72 роки (нар. 26 жовтня 1942 р.).

2016 - Дмитро Михайлович Гнатюк, український оперний співак (баритон), народний артист України, головний режисер Національного академічного театру опери та балету ім. Шевченка (з 1988 р.), професор. 3 роки тому, в 91 рік (нар. 28 березня 1925 р.).