Цей день в історії - 4 липня

Цей день в історії - 4 липня

185-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 180 днів. Іменинники - Терентій, Юліан (Юлій). У США святкують День незалежності, в Італії відмічають День Гарібальді, в Тонга — День короля, в Латвії — День жертв геноциду, на Кайманових островах — День конституції, а на Багамських островах — День королеви.

Головні події 4 липня
• Битва біля гори Роги Хаттіна, 1187
• Декларація незалежності США, 1776
• Єврейський погром у Кельце, 1946

Всі події 4 липня
362 до н. е. - Між фіванцями на чолі з Епамінондом і підтримуваних Аркадією і Беотійським союзом, з одного боку, і спартанцями, очолюваними царем Агесилаєм II, якого підтримували елейці, афіняни і мантінейці, з іншого відбувся бій біля Мантінеї, в якому спартанці зазнали поразки. Ця битва створила передумови не тільки для тимчасового посилення Афін, але й для подальшого завоювання Греції Македонією, оскільки у Греції вже не лишилося жодного міста, яке було б здатне домогтися гегемонії і об'єднати грецькі поліси проти спільної загрози.
середні віки
907 - Біля Прессбурга (нині — Братислава, Словаччина) баварська армія маркграфа Луітпольда зазнала нищівної поразки від Мадярської орди. У битві загинули сам маркграф, три єпископа і 19 баронів, а мадяри згодом окупували територію сьогоднішньої Східної Австрії і всю Велику Моравію звідки розпочали напади на Німеччину, Францію, Балкани та Іспанію.
1054 - За даними китайських та арабських астрономів в цей день у сузір'ї Тільця спалахнула наднова зірка, котру протягом 23 днів можна було спостерігати навіть удень (і протягом року — вночі) — вона була в шість разів яскравіша за Венеру, і лише Сонце та Місяць могли затьмарити її. Після вибуху наднова зірка перетворилась в Крабовидну туманність, в центрі котрого знаходиться зірка-пульсар, відстань котрої до Землі складає 6 тисяч світлових років.
1187 - У битві біля гори Роги Хаттіна єгипетський султан Салах ад-Дін (Саладін) розбив армію Єрусалимського королівства хрестоносців. Ця поразка і втрата в жовтні цього ж року Єрусалиму стали причиною оголошення Третього хрестового походу, котрий відбувся в 1189-92 роках.
нова історія
1776 - У Філадельфії Другий континентальний конгрес прийняв Декларацію незалежностіСполучених Штатів Америки від Великої Британії і її короля. Це сталося на 442-й день після того як економічні суперечності між метрополією і колоніями переросли у збройний конфлікт в Ленсингтоні, що знаменував початок Американської революції.
1784 - Імператор Священної Римської імперії Йосиф II анулював конституцію Угорщини і звелів перевезти угорську корону до Відня.
1817 - У місті Ром (штат Нью-Йорк) розпочато будівництво каналу Ері, що мав зв'язати Великі озера з Атлантичним океаном через річку Гудзон. Будівництво було завершене в 1825 році — довжина каналу склала 540 км при середній ширині близько 50 метрів.
1819 - З Кронштадту в кругосвітнє плавання відправилась експедиція Фадея Беллінсгаузена, під час якої було відкрито Антарктиду.
1855 - У Філадельфії вийшло перше видання збірника віршів Волта Вітмена«Листя трави». Книга, видана за власний кошт тиражем 1000 примірників, містила 12 віршів поета і, як він писав пізніше, не було продано жодного її екземпляра. Найрадикальнішим нововведенням в «Листах трави» був вільний вірш, що у великій мірі визначив неуспіх книги у сучасників, які вважали, що поезія неможлива без правильних розмірів і системи рим, обов'язкових в класичній ліриці. Сучасник також вважали «Листя трави» непристойною через неприхований сексуальний підтекст.
1862 - Під час пікніка Чарльз Джонсон почав розповідати Алісі Лінделл історію дівчинки, котра попала у Країну чудес. Ця та інші розповіді лягли в основу книги «Аліса в Країні чудес», виданої рівно через три роки під всевдонімом Льюіс Керролла.
1865 - У Лондонському видавництві «Macmillan and Co» вийшло друком перше видання книги «Аліса в Країні чудес» англійського математика і письменника Чарльза Лютвіджа Доджсона пад псевдонімом Льюіс Керролл. Псевдонім автора був утворений шляхом перекладу його імені «Чарльз Доджсон» на латину, потім зворотнім перекладом отриманого варіанту «Каролюс Людовикус» (Carolus Ludovicus) і заміною місцями імені і прізвища.
1876 - До першої у світі виставки електротехнічних товарів у Сан-Франциско вперше з'явилось міське вуличне електричне освітлення.
1892 - У зв'язку з переходом у інший часовий пояс, який знаходиться на 24 години назад, у державі Самоа було два 4 липня підряд.
1894 - Після повалення у січні 1893 року влади гавайської королеви Ліліукалані, групою власників цукрових плантацій під керівництвом Сенфорда Доула Гаваї проголошені республікою. Республіка Гаваї проіснувала чотири роки доки в 1898 році не увійшла до складу США в якості території.
новітня історія
1941 - На виконання наказу № 2445/М наркому державної безпеки СРСР Всеволода Меркулова про терміновий облік усіх в'язнів у тюрмах та розподіл на тих, що підлягають депортації в концтабори ГУЛАГу і тих, кого необхідно знищити, у Заліщиках (Тернопільська область) було облито пальним, підпалено і скинуто із зруйнованого моста 14 вагонів із в'язнями Чортківської і Коломийської тюрем. Заліщицька трагедія забрала життя від 700 до 1000 чоловік.
1941 - Вранці на околиці Льова було розстріляно 45 польських вчених і викладачів львівських вузів, головно Університету Яна Казиміра (сьогодні національний університет ім. Івана Франка), а також членів їхніх родин старших 18 років, заарештованих у попередні дні німецькою поліцією.
1946 - Філіппіни здобули незалежність від США.
1946 - У місті Кельце відбувся найбільший у повоєнній Польщі єврейський погром, під час якого загинуло понад 40 чоловік. Він, як вважається, став каталізатором масової еміграції євреїв до Палестини і з близько півмільйона євреїв до кінця 1950-х років у ПНР залишилось не більше 30 тисяч.
1954 - В Берні за присутності 60 тисяч глядачів відбувся фінал Чемпіонату світу з футболу — команда ФРН перемогла збірну Угорщини з рахунком 3-2, програючи по ходу зустрічі 0-2 (в груповому турнірі матч між цими суперниками закінчився з рахунком 8-3 на користь мадяр) і вперше стала чемпіоном світу з футболу.
1958 - На Харківському тракторному заводі випущено 500-тисячний трактор.
1959 - Кайманові острови відділились від Ямайки і стали самостійною державою.
1960 - На прапорі США з'явилась 50-а зірка на честь Гавайських островів, котрі отримали статус штату 21 серпня 1959 року.
1969 - Вийшов сингл Джона Леннона і Йоко Оно «Give Peace a Chance», записаний ними 1 червня під час "постільної" акції протесту.
1976 - Ізраїльські командос взяли штурмом літак авіакомпанії Air France, захоплений в угандійському аеропорту терористами, пов'язаними з Карлосом "Шакалом" (він же Іліч Рамірез Санчез) — звільнено 103 заручника, загинуло 20 угандійських солдатів, 1 ізраїльський офіцер, 3 заручника і 7 терористів.
1987 - Мартіна Навратілова перемогла Штефі Граф з рахунком 7:5/6:3 і виграла свій шостий Вімблдонський турнір підряд.
1987 - Клаус Барб'є, начальник гестапо в Ліоні часів Другої Світової війни на прізвисько «Ліонський м'ясник», засуджений французьким судом до 21-го пожиттєвого терміну ув'язнення за злочини проти гуманності; зачитування вироку зайняло у суду 185 годин. Помер Клаус Барб'є у вересні 1991 року.
1989 - Аварійно залишений пілотом на 41-й секунді польоту літак "МИГ-23", який злетів у Польщі, самостійно пролетів кілька сот кілометрів і впав у Бельгії після закінчення палива, привівши до загибелі однієї людини.
наш час
1992 - Вигравши у фіналі у Моніки Селеш з рахунком 6:2/6:1, Штеффі Граф вчетверте перемогла на Вімблдоні; матч тривав 5 з половиною годин і два рази переривався через сильний дощ.
1997 - Після подолання за 7 місяців відстані 120 мільйонів миль на поверхню Марса приземлився американський космічний апарат «Pathfinder». 5 липня з нього виїхав «Sojourner», самохідний апарат з дистанційним управлінням, котрий за 30 днів проїхав близько 55 метрів, передав на Землю проби грунту і твердих порід, а також близько 10 тисяч знімків марсіанської поверхні.
1998 - Яна Новотна з Чехії виграла Вімблдонський турнір, подолавши у фіналі француженку Наталі Тозіа (6-4, 7-6, 7-2).
1998 - В Японії у напрямку до Марса запущено космічний апарат «Nozomi» («Planet-B»), який у жовтні 1999 року почав передачу на Землю фотознімків поверхні "червоної" планети, дані з вивчення динаміки і складу верхньої атмосфери та іоносфери Марса.
2004 - У Лісабоні відбувся фінал Євро-2004 з футболу, в якому збірна Греції перемогла команду Португалії з рахунком 1-0 і вперше стала чемпіоном Європи з футболу.
2005 - Космічний апарат НАСА «Deep Impact» досягнув комети Темпеля-1, відокремив спеціальний пристрій, який зіткнувся з ядром комети, встигнувши передати на борт основного апарату дані про будову цього небесного тіла і фотографії поверхні комети у реальному часі. Після завершення місії основний модуль «Deep Impact» був спрямований у бік комети 103P/Гартлі, повз яку він пролетів в 2010 році на відстані в 700 кілометрів.
2012 - Вчені європейської організації з ядерних досліджень CERN заявили про відкриття нової елементарної частинки, яка, ймовірно, і є бозоном Гіґґса, існування якого пояснює фундаментальну властивість матерії — масу.

Народились 4 липня

1477 - 9 січня 1534, Йоганн Авентін (Йоганн Георг Турмайр), німецький історик, філолог.
1753 - 7 березня 1809, Жан-П'єр Бланшар, французький аеронавт; першим перетнув Ла-Манш на повітряній кулі (7 січня 1785 р., разом з американцем Джоном Джеффрісом).
1790 - 1 грудня 1866, Джордж Еверест, англійський географ, геодезист; першим визначив висоту найвищої вершини планети гори Джомолунгма (в честь нього вона має і друге ім'я).
1807 - 2 червня 1882, Джузепе Гарібальді, італійський народний герой, один із лідерів руху за об'єднання Італії.
1891 - 1 грудня 1978, Петро Йосипович Панч, український письменник (Гомоніла Україна, На калиновім мості, Голубі ешелони).
1902 - 15 січня 1983, Меєр Ланскі, чикагський мафіозі.
1926 - 7 липня 2014, Альфредо Ді Стефано, іспанський футболіст аргентинського походження, кращий футболіст Європи (1957, 1959), п'ятиразовий володар європейського Кубка чемпіонів (в складі мадридського "Реалу"); виступав за збірні трьох країн — Аргентини, Колумбії та Іспанії.
1927 - Джина Лоллобриджида, італійська актриса ("Собор Паризької богоматері", "Закон", "Фанфан-тюльпан", "Приходить вересень").
1930 - 29 грудня 1993, Фрунзик Мкртчян (Мгер Мкртчян), вірменський актор ("Кавказька полонянка", "Міміно", "Суєта суєт").
1943 - Геральдо Рівера, ведучий американського токшоу "Геральдо".
1943 - 3 вересня 1970, Ел (Алан) Вілсон, американський музикант, композитор (Canned Heat: "On the Road Again", "Going Up the Country", "Let's Work Together").
1948 - Джеремі Спенсер, американський рок-музикант, гітарист групи Fleetwood Mac ("Black Magic Woman", "Need Your Love So Bad", "Man of the World", "The Green Manalishi").
1951 - Олександра Володимирівна Кужіль, український політик.
1958 - Керк Пенджиллі, австралійський рок-музикант, саксофоніст, гітарист групи INXS ("Just Keep Walking", "Original Sin", "Melting in the Sun", "This Time").
1958 - 3 жовтня 2008, Ігор Миколайович Римарук, український поет; лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка (2002).
1962 - Пем Шривер, американська тенісистка, володар "Великого шолому" в парному розряді (1984); в парних розрядах з Мартіною Навратіловою з 1981 по 1989 роки 7 разів вигравала чемпіонат Автстралії, 4 рази чемпіонат Франції, 5 разів Вімблдон, 4 рази чемпіонат США.

Померли 4 липня

943 - Ван Гон, перший правитель єдиної Кореї (918-943 рр.), засновник династії Ван і держави Коре. 1076 років тому, в 66 років (нар. 31 січня 877 р.).
1826 - Томас Джефферсон, 3-й президент США (1801-09 рр.), один з авторів Декларації незалежності Північно-американських колоній. 193 роки тому, в 83 роки (нар. 13 квітня 1743 р.).
1826 - Джон Адамс, 2-й президент США (1797-1801 рр.), 1-й віце-президент. 193 роки тому, в 91 рік (нар. 30 жовтня 1735р.).
1831 - Джеймс Монро, 5-й президент США. 188 років тому, в 73 роки (нар. 28 квітня 1758 р.).
1848 - Франсуа Рене де Шатобріан, французький письменник («Атала», «Рене») і політик. 171 рік тому, в 80 років (нар. 4 вересня1768 р.).
1934 - Марія Склодовська-Кюрі, французький фізик і хімік польського походження, перша жінка-лауреат Нобелівської премії (з фізики, 1903), перша людина, що двічі стала лауреатом Нобелівської премії (з хімії, 1911); дружина П'єра Кюрі. 85 років років тому, в 67 років(нар. 7 листопада 1867 р.).
1995 - Георгій Тимофійович Береговий, український льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу (1944, 1968). 24 роки тому, в 74 роки (нар. 15 квітня 1921 р.).
2006 - Андрій Іванович Краско, російський актор (Одна любов на мільйон, Турецький гамбіт, Єсенін, Доктор Живаго). 13 років тому, в 49 років (нар. 10 серпня 1957 р.).
2009 - Богодар Антонович Которович, український скрипаль, диригент; народний артист УРСР (1979), один із засновників сучасної української скрипкової школи. 10 років років тому, в 68 років (нар. 3 липня 1941 р.).
2009 - Василь Михайлович Червоній, український політик і церковний діяч. 10 років років тому, в 51 рік (нар. 24 серпня1958 р.).