Цей день в історії - 5 листопада

Цей день в історії - 5 листопада

309-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 56 днів. Іменинники - Володимир, Єлісей, Гнат, Ксенія, Максим, Микола, Олександр, Яків. У Сальвадорі святкують День заклику незалежності, у Великій Британії відзначають День Гая Фокса, а в Україні — День працівника соціальної сфери.

Головні події 5 листопада

• Смерть Казимира Великого, 1370

• «Порохова змова» Гая Фокса, 1605

• Капітуляція польського гарнізону Москви, 1612

• Міст Патона в Києві, 1953

Всі події 5 листопада

1370 - У своїй столиці в Кракові у віці 60-и років помер Казимир III Великий, останній король з династії П'ястів, завойовник Галицької Русі, Волині і Поділля, що стало початком перетворення Польщі в найбільшу східноєвропейську державу. Його спадкоємцем по династичній унії 1355 року став представник Анжуйської династії угорський король (з 1342 р.) Людовик I.

1439 - Учасники Базельського собору, котрі не визнали рішення Ферраро-Флорентійського собору, обрали папою герцога Савойського Амедея (Фелікса V) і оголосили Євгенія IV позбавленим сану. "Антипапа" Фелікс V став останнім, кому вдалось незаконно зайняти місце католицького папи. Невдовзі він вступив у конфлікт з Базельським собором і йому довелось відмовитись від папського престолу.

1484 - Папа римський Іннокентій VIII видав буллу "Summis Desiderantes", в котрій надавав інквізиторам широкі повноваження для переслідування відьом: "...багато осіб обох статей ...вступили у плотський гріх з демонами ...і своїми чарами, заклинаннями та іншими злочинними діями наводять порчу на чоловіків та жінок, домашніх та інших тварин, а також виноградники, сади, луги, пасовиська, ниви...". Від підозрюваних у подібних злочинах інквізитори отримали можливість добиватись зізнання шляхом тортур, а їх самих спалювати на вогнищі. Це дало початок практиці "відьомських процесів", що в Європі 16-17 століть стали масовим явищем.

1565 - У битві біля міста Паніпата (Пенджаб) війська моголів розбили афгано-індуські загони, керовані індуським воєначальником Гему, котрий намагався повалити владу 14-літнього імператора Акбара, що згодом став іменуватись Великим за зміцнення Імперії Моголів і поширення її влади практично на весь півострів Індостан.

1576 - Для відновлення єдності країни повсталі північні провінції, очолювані принцем Вільгельмом I Оранським, підписали з південнонідерландськими провінціями, що залишались під владою Іспанії, Гентське перемир'я. Воно було порушене через три роки і привело до розколу Нідерландів за релігійною ознакою на два державних утворення.

1605 - За анонімним доносом за декілька годин до того, як король Яків I мав відкрити чергове засідання парламенту, у підвалі будинку англійського парламенту був заарештований Гай Фокс, котрий заклав у підвал бочки з порохом і повинен був підірвати їх після появи короля і його сина в Палаті лордів. "Порохова змова" зірвалась, і під тортурами Фокс розповів про всі її деталі і видав усіх її учасників. 31 січня наступного року він був страчений.

1612 - Друге ополчення на чолі з князем Дмитром Пожарським і земським старостою Кузьмою Мініним отримало остаточну перемогу над поляками, які були змушені залишити Москву.

нова історія

1734 - У ході Війни за польську спадщину в Дзікові (теп. у межах Тарнобжеґа в Польщі) створено Дзіковську конфедерацію, яка проголосила своєю метою боротьбу проти Саксонії і Росії за незалежність Речі Посполитої. Її маршалком був Адам Тарло, військом командував Юзеф Потоцький.

1757 - В ході Семилітньої війни армія Фрідріха Великого у битві біля Росбаха отримали перемогу над сохними військами Франції і Священної Римської імперії і зайняли всю Саксонію.

1838 - Гондурас і Коста-Ріка проголосили незалежність від Федеративної Республіки Центральної Америки.

1854 - В ході Кримської війни франко-британські війська отримали перемогу на російськими військами у битві біля Інкермана.

1872 - Республіканець Улісс Грант переміг представника Ліберально-республіканської партії Гораса Грілі і вдруге підряд став президентом США.

1912 - Колишній ректор Прінстонського університету (1902-10 рр.) і губернатор штату Нью-Джерсі (з 1910 року) демократ Вудро Вільсон обраний 28-м президентом США. Він отримав 435 голосів виборщиків проти 8-и республіканця Вільяма Говарда Тафта і 88-и члена Прогресивної Республіканської партії Теодора Рузвельта. Це перший і останній випадок в історії США, коли претендент на президентство переміг двох інших претендентів, що в минулому вже були діючими президентами.

1914 - Після вступу Туреччини в Першу Світову війну на боці Німеччини уряд Великої Британії офіційно оголосив про анексію Кіпру, котрий фактично був британською колонією з 1878 року. Британське управлінні на Кіпрі зберігалось до 1959 року.

1916 - Після окупації тієї частини Польщі, яка знаходилась під російським управлінням, Німеччина і Австро-Угорщина проголосили незалежність Польщі у формі конституційної спадкоємної монархії. Кордони заново створеної держави мали бути визначені після закінчення війни, а до того Польща мала формально бути незалежною, хоча і Німеччина і Австро-Угорщина цим кроком сподівались знайти в поляках ще одного союзника у війні проти Росії.

1930 - Синклер Льюіс став першим американцем, удостоєним Нобелівської премії з літератури. Шведська академія мистецтв відзначила його роман "Беббіт", написаний в 1922 році.

новітня історія

1940 - На президентських виборах у США демократ Франклін Рузвельт вперше в історії країни обраний президентом США на третій термін.

1953 - У Києві відкрито міст Патона через Дніпро — перший у світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метри, що сполучив береги Дніпра між Видубичами і Березняками.

1956 - Англо-французькі війська, що підтримали агресію Ізраїлю проти Єгипту, окупували місто Порт-Саїд біля північного входу в Суецький канал, після чого Радянський Союз пригрозив застосувати ядерну зброю проти Лондона і Парижа.

1990 - У Нью-Йорку єгипетський араб Ель-Саїд Носаїр застрілив при виході з готелю ізраїльського екстреміста американського походження Меїра Кахане, засновника і керівника воєнізованої організації Ліга захисту євреїв, забороненої в Ізраїлі расистської партії Кач, колишнього депутата кнесету, ініціатора багатьох антиарабських акцій під гаслом виселення арабів з Ізраїлю. Суд встановив, що Носаїр діяв сам і засудив його на довічне ув'язнення, хоча пізніше виявилось, що він був членом терористичного угруповування Шейка Омара Абдель-Рахмана.

наш час

1994 - Перемігши нокаутом у восьмому раунді Майкла Мурера, 46-річний Джордж Формен вдруге завойював титул чемпіона світу з боксу серед суперважковаговиків-професіоналів. В липні наступного року він остаточно залишив ринг.

2000 - Поразкою Гаррі Каспарова закінчився у Лондоні шаховий матч між ним і Вододимиром Крамником, котрий став новим чемпіоном світу за версією Професійної шахової федерації.

2006 - Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив Саддама Хуссейна до смертної кари через повішення за убивство 148 шиїтів 1988 році. За цим епізодом були також засуджені і пізніше страчені зведений брат Саддама Барзан Ібрагім ат-Тікріті, колишній верховний суддя Іраку Аввад Хамід аль-Бандар і колишній віце-президент Таха Ясін Рамадан. Паралельно розпочалось судове розслідування по епізоду геноциду курдів (операція Анфаль), але із-за наявного смертного вироку воно не було доведене до кінця.

2007 - Компанія Google представила операційну систему Android для мобільних систем, розроблену на основі ядра Linux і призначену в першу чергу для сенсорних мобільних пристроїв, таких як смартфони і планшети.

2013 - Індійська організація космічних досліджень (ISRO) запустила перший міжпланетний зонд «Мангальян», призначений для дослідження поверхні Марса, його мінералогії та атмосфери.

Народились 5 листопада

1854 - 14 серпня 1941, Поль Сабатьє, французький хімік, основоположник органічного каталізу, лауреат Нобелівської премії з хімії "за метод гідрогенізації органічних з'єднань в присутності дрібнодисперсних металів". 165 років з дня народження.

1855 - 20 жовтня 1926, Юджин (Віктор) Дебс, діяч американського робітничого руху, один із організаторів Соціал-демократичної та Соціалістичної партій США, п'ятиразовий кандидат у президенти США від Соцпартії [1904, 1908, 1912, 1916, 1920].

1892 - 18 грудня 1919, Джон Вільям Алкок, британський авіатор; пілот першого у світі трансатлантичного безпосадкового перельоту (1919).

1913 - 8 липня 1967, Вів'єн Лі, британська актриса, лауреат «Оскара» (Віднесені вітром [1939], Трамвай "Бажання" [1951]; Корабель дурнів, Анна Кареніна, Глибоке синє море, Цезар і Клеопатра, Міст Ватерлоо, Джентельменська угода).

1931 - 12 грудня 2007, Айк Тернер, американський музикант, співак (дует Ike & Tina Turner Revue: «River Deep — Mountain High», It’s Gonna Work Out Fine, Poor Fool, Tra La La La, I Idolize You, Proud Mary); колишній чоловік Тіни Тернер.

1934 - 6 червня 2018, Кіра Георгіївна Муратова, український кінорежисер (Короткі зустрічі, Довгі проводи, Астенічний синдром, Захоплнення, Три історії, Лист до Америки, Другорядні люди), народна артистка України. 85 років з дня народження.

1938 - Сезар Луїс Менотті, аргентинський футбольний тренер, чемпіон світу (Збірна Аргентини, 1976). Сьогодні 81-а річниця.

1938 - 21 серпня 1980, Джо Дассен, французький естрадний співак.

1941 - Арт Гарфункель, американський співак (дует Simon and Garfunkel: Bridge Over Troubled Water, Homeward Bound, I Am a Rock, Mrs. Robinson, Scarborough Fair, The Sounds of Silence, Cecilia; соло: All I Know, Second Avenue, I Only Have Eyes for You, Wonderful World). Сьогодні 78-а річниця.

1952 - Олег Володимирович Блохін, український футболіст ("Динамо" Київ), володар "Золотого мяча" як кращий футболіст Європи (1975), дворазовий переможець Кубка кубків УЕФА (1975, 1986), Суперкубка УЕФА (1975); в чемпіонатах СРСР зіграв рекордну кількість матчів (432), в яких забив рекордну кількість голів (211); футбольний тренер. Сьогодні 67-а річниця.

1959 - Браян (Гай) Адамс, канадський поп-співак, композитор, музикант (Heaven, Summer of ’69, Everything I Do, Tears are Not Enough). Сьогодні 60-а річниця.

1960 - Кетрін Матільда «Тільда» Свінтон, британська кіноактриса («Пляж», «Хроніки Нарнії», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Після прочитання спалити»), лауреат премії «Оскар» («Майкл Клейтон», 2008). Сьогодні 59-а річниця.

1963 - Жан-П'єр Папен, французький футболіст, володар "Золотого мяча" як кращий футболіст Європи (1991). Сьогодні 56-а річниця.

1964 - Фамке Янссен, голландская фотомодель, актриса («Люди Ікс», «Частини тіла», «Росомаха: Безсмертний»). Сьогодні 55-а річниця.

1987 - Пол Кевін Джонас, американський актор, музикант, співак («Jonas Brothers»). Сьогодні 32-а річниця.

Померли 5 листопада

1370 - Казимир III (Казимир Великий), польський король (1333–70 рр.); останній представник династії П'ястів, завойовник Галицької Русі, Волині і Поділля (1340-52 рр.). 649 років тому, в 60 років (нар. 30 квітня 1310 р.).

1879 - Джеймс Клерк Максвелл, шотландський фізик, автор електромагнітної теорії, що пов'язавала оптичні, електричні й магнітні явища, творець класичної електродинаміки, один з основоположників статистичної фізики, засновник одного з найбільших наукових центрів світу 19-20 ст. — Кавендишської лабораторії, першим отримав стійке фотозображення (1861). 140 років років тому, в 48 років (нар. 13 червня 1831 р.).

1881 - Роберт Маллет, ірландський інженер-геофізик, "батько сейсмології". 138 років тому, в 71 рік (нар. 3 червня 1810 р.).

1930 - Хрістіан Ейкман, голландський лікар; відкрив вітамін B1, лауреат Нобелівської премії (1929). 89 років тому, в 72 роки (нар. 11 серпня 1858 р.).

1977 - Олексій Григорович Стаханов, донецький шахтар, ініціатор масового руху "новаторів" виробництва. 42 роки тому, в 71 рік (нар. 3 січня 1906 р.).

1989 - Володимир Самійлович Горовіц, американський піаніст-віртуоз (Нью-йоркський філармонічний оркестр). 30 років років тому, в 85 років (нар. 1 жовтня 1904 р.).

2005 - Джон Фаулз, англійський письменник ("Колекціонер", "Жінка французького лейтенанта"). 14 років тому, в 79 років (нар. 31 березня 1926 р.).