Цей день в історії - 5 лютого

Цей день в історії - 5 лютого

36-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 329 днів. Іменинники — Агатангел, Генадій, Климент, Максим, Соломон, Феоктист. Міжнародний день бармена, в Мексиці відзначають День конституції (1917), у Сан-Маріно — День визволеня, в Конго — День президента.


Головні події 5 лютого

• «Римський закон вестготів» короля Аларіха, 506

• Сходження на престол Олексія V Дуки, 1204

• Церковна реформа Петра I, 1721

• Французький маршал — король Швеції і Норвегії, 1818

• Звільнення «Фаїни», 2009


Всі події 5 лютого

62 • Землетрус силою від 5 до 6 балів за шкалою Ріхтера зруйнував міста Помпеї і Геркуланум.


СЕРЕДНІ ВІКИ

506 • З метою досягнення згоди між своїми германськими і римськими підданими король вестготів Аларіх II видав одне з найважливіших зведень законів Середньовіччя, покликане уніфікувати юридичну і правову практику до всіх громадян, незалежно від їх походження. «Римський закон вестготів» діяв майже 150 років і в VII столітті був замінений на кодекс законів, відомий як «Вестготська правда», один з перших ранньофеодальних юридичних збірників германських народів.

756 • У захопленій у січні столиці держави Тан місті Лоян колишній танський генерал і губернатор північних провінцій Ань Лушань проголосив створення нової держави Янь (Аньши). Вона проіснувала 7 років і припинила своє існування зі смертю четвертого імператора Ши Чаоі, який покінчив життя самогубством після поразки від тансько-уйгурських військ.

1204 • Після усунення від влади Олексія IV Ангела і його батька-співправителя Ісаака II на престол Візантії зійшов Олексій V Дука. Він правив трохи більше двох місяців й не зумів захистити місто від загонів хрестоносців і венеціанців, які зрештою ліквідували державу ромеїв, на уламках якої проголосили Латинську імперію.

1597 • В Японії розпочалась боротьба проти християнізації країни, яку розгорнула католицька церква — у місті Нагасакі за наказом воєначальника Тойотомі Хідейосі страчено через розп'яття 26 християн-католиків. Попри заборону місіонерської діяльності християнська церква ще деякий час підпільно існувала в Японії, але в повній мірі християнська проповідь була дозволена дозволили лише в кінці ХІХ століття.


НОВА ІСТОРІЯ

1721 • Рішенням царя Петра I на чолі Церкви в Московському царстві замість Помісного собору як вищого канонічного органу церковного управління і патріарха, що керує церквою між соборами, постала Духовна Колегія. На своєму першому засіданні через три тижні вона була перетворена на «Святійший Урядуючий Синод», що відкрило двохсотлітній період державного управління Російською церквою.

1810 • У ході Піренейської війни почалась французька облога Кадіса, який після падіння Мадрида став центром іспанської влади. Попри понад дворічну облогу взяти місто маршалам Перрену і Сульту не вдлось.

1818 • По смерті короля Карла XIII з династії Гольштейн-Готторпів на шведський і норвезький престоли зійшов колишній маршал Французької імперії 55-літній Жан-Батіст Бернадот. Понад чверть століття правління Карла XIV Юхана (Карла III у Норвегії) відзначені значним економічним підйомом, запровадженням соціальних реформ, а на міжнародній арені — поступовою відмовою країни від участі в міжнародних збройних конфліктах.

1882 • У Римі відбулась прем'єра опери 24-річного Джоакомо Пуччіні «Сивільський цирульник».

1887 • В міланському театрі Ла Скала пройшла прем'єра опери Джузеппе Верді "Отелло".

1917 • Після семи років революції і громадянської війни Мексиканські Конституційні збори прийняли нову конституцію країни, в якій гарантувалось загальне виборче право, земля і надра проголошувались власністю мексиканського народу, розділялись церква та держава і закладались основи економічної, соціальної і освітньої реформ. Президент Венустіано Карранса, який прийшов до влади в 1914 році і був одним з ініціаторів прийняття нової конституції, у 1920 році був убитий і не встиг реалізувати жодної з намічених економічних програм. По його смерті Мексику знов охопила нестабільність, котру вдалось приборкати лише після Другої світової війни.

1919 • Голлівудські суперзірки Чарлі Чаплін, Мері Пікфорд, Дуглас Фербенкс і режисер Д.У.Гріффіт заснували нову кінокомпанію — United Artists Corporation, — яка була покликана дати повну творчу свободу авторам та виконавцям фільмів і звільнити їх від тиску капіталовкладників. Компанія, що зайнялась виготовленням і прокатом фільмів, швидко завоювала престиж завдяки стрічкам за участю як акторів-засновників, так і зірок "німого кіно" Рудольфа Валентіно, Бастера Кітона і Глорії Свенсон. У повоєнний час UA зняла такі відомі стрічки, як "Африканська королева" (1951), "Свідок обвинувачення" (1957) і серіал про Джеймса Бонда, а в 1970-х — "Політ над гніздом зозулі" (1975), "Рокі" (1976) і "Енні-Холл" (1977). Однак через фінансові труднощі у 1981 році компанія була куплена кіногігантом Metro-Goldwyn-Meyer і з 1983 року вони стали іменуватись MGM/UA Entertainment. У 1992 році французький банк Credit Lyonnais придбав цю компанію і змінив її назву на MGM, викинувши з неї навіть згадування про United Artists.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1940 • На студії RCA Victor записано одину із класичних пісень епохи "біг бенд" — "Tuxedo Junction" Глена Міллера.

1952 • Нью-Йорк став першим містом світу, де стали застосовувати трикольорові світлофори.

1953 • У нью-йоркському Roxy Theatre пройшла прем'єра діснеєвського фільму "Пітер Пен". Сьогодні це класика, а в той час фільм отримав вкрай неоднозначні відгуки глядачів і критиків.

1958 • Гамаль Абдель Насер став першим президентом новоутвореної Об'єднаної Арабської Республіки, до котрої увійшли Сирія та Єгипет. Сирія вийшла з ОАР у 1961, а Єгипет ще до 1971 року користувався назвою неіснуючої держави.

1971 • Запущений 31 грудня 1971 року американський космічний апарат «Аполлон-14», пілотований Аланом Шепардрм, Стюартом Руса и Едгаром Мітчелом, здійснив успішне приземлення на поверхню Місяця. Шепард і Мітчел здійснили третю висадку людей на супутник Землі. Вона тривала 4 години 29 хвилин. Після тридцяти трьох годин перебування на поверхні Місяці «Аполлон-14» стартував у зворотній політ.

1988 • Болівія видала французам Клауса Барб'є, колишнього шефа гестапо в Ліоні, відповідального за смерті сотень французів у роки Другої світової війни.

1988 • Федеральні суди міст Тампа і Маямі (штат Флорида) пред'явили панамському диктатору генералу Мануелю Антоніо Норьєзі звинувачення в контрабанді до США маріхуани, відмиванні кримінальним чином отриманих грошей і сприянні колумбійському меделлінському картелю в транспортуванні наркотиків до США. У відповідь Норьєга відкинув усі звинувачення і видав наказ про депортацію з Панами 10 тисяч америкаських цивільних службовців та їх сімей, що працювали в зоні Панамського каналу.

1989 • Столицю Афганістану Кабул залишив останній радянський військовослужбовець, що стало початком припинення майже десятирічної радянської окупації сусідньої країни. Через два тижні всі радянські війська були виведені з Афганістану.


НАШ ЧАС

1994 • Ополудні в Сараєво на центральному ринку "Маркале" від вибуху мінометної міни при великому скупченні людей загинуло 68 чоловік і близько 200 були поранені. Хоча в околицях Сараєва були розташовані головним чином сербські військові частини з важкою артилерією, глава боснійських сербів Радован Караджич заперечив, що міна була випущена з сербського міномета. Істинні винуватці трагедії так і не були встановлені, однак Рада НАТО 9 лютого попередила боснійських сербів про загрозу нанесення авіаційного удару, якщо вони в десятидений термін не виведуть свої війська з околиць Сараєва. За приблизними оцінками за два роки бойових дій в районі столиці Боснії в місті загинуло близько 10 тисяч його жителів.

1999 • Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, одержав рік тюрми за побиття двох людей, машина котрих зіткнулася з автомобілем Тайсона. Тайсон відсидів лише три з половиною місяці.

2009 • За викуп у 3 мільйони 200 тисяч доларів сомалійські пірати звільнили українське судно «Фаїна», захоплене 25 вересня 2008 року. Президент Віктор Ющенко привітав 21 моряка зі звільненям, і корабель, що перевозив танки, зенітні установки і гранатомети відправилось у кенійський порт Момбаса.

2020 • Сенат США виправдав президента Дональда Трампа за обома статтями звинувачення — перешкоджання роботі Конгресу і зловживання владою, завершивши розгляд питання про імпічмент президента, що почався 19 січня.


Народились 5 лютого

1626 — †17 квітня 1696 • Марі де Севіньє (Рабютьєн Шанталь), французька письменниця; у 1726 році почалось публікування її листів до дочки, котрі вона писала протягом двадцяти років, — дотепна і об'єктивна хроніка подій у Парижі і Версалі того часу.

1788 — †2 липня 1850 • Роберт Піл, британський державний діяч, прем'єр-міністр (1834-35, 1841-46 рр.), засновник Консервативної партії на базі існуючої партії торі. 235 років з дня народження.

1840 — †24 листопада 1914 • Гайрам Стівенс Максим, британський винахідник і виробник зброї американського походження (кулемет «Максим»).

1840 — †23 жовтня 1923 • Джон Бойд Данлоп, шотландський лікар-ветеринар, винахідник перших пневматичних гумових скатів (1888).

1878 — †3 липня 1935 • Андре-Густав Сітроен, французький інженер, промисловець, засновник автомобілебудівної компанії "Сітроен" (1919). 145 років з дня народження.

1914 — †2 серпня 1997 • Вільям (Сьюард) Берроуз, американський письменник, ідеолог покоління бітників ("Голий сніданок", "Останні слова Голандця Шульца", "Західні землі").

1939 • Рустам Ібрагімбеков, азербайджанський письменник, кіносценарист ("Біле сонце пустелі").

1943 • Майкл Манн, американський кінорежисер, продюсер та сценарист («Протистояння», «Співучасник», «Вороги суспільства»). 80 років з дня народження.

1946 • Шарлотта Ремплінг, британська актриса ("Меланхолія", "Серце ангела", "Вердикт"), кавалер Ордену Британської імперії.

1948 • Свен Горан Ерікссон, шведський футбольний тренер ("Лаціо" Рим, збірна Англії). 75 років з дня народження.

1965 • Георге Хаджи, румунський футболіст ("Стяуа" Бухарест, "Барселона", "Галатасарай" Стамбул), тренер; визнаний кращим футболістом Румунії 20 століття.

1969 • Боббі Браун, американський реп-співак, володар Греммі ("Every Little Step" [1989]; "My Prerogative", "King of Stage", "Don’t be Cruel"); колишній чоловік Вітні Х'юстон.

1984 • Карлос Тевес, аргентинський футболіст.

1985 • Кріштіану Роналду, португальський футболіст; володар «Золотої бутси» (2008, 2011), «Золотого м'яча» (2008, 2013, 2014, 2016, 2017).


Померли 5 лютого

1157 • Конрад Великий (Конрад Благочестивий), маркграф Мейсена (1123-56 рр.) з династії Вельфів. Пом. 866 років тому у 60 років (нар. 1097 р.).

1515 • Альд Мануцій (Мануцій Старший), венеціанський видавець; винахідник курсиву, крапки з комою й сучасного вигляду коми. Пом. 508 років тому у 65 років (нар. 1450 р.).

1661 • Фулінь (Шуньчжі), третій китайський імператор династії Цінь (1643-61 рр.); першим з династії підкорив усю територію Китаю й знищив китайську династію Мін. Пом. 362 роки тому у 23 роки (нар. 15 березня 1638 р.).

1919 • Василь Васильович Розанов, російський релігійний філософ. Пом. 104 роки тому у 63 роки (нар. 2 травня 1856 р.).

1947 • Ганс Фаллада (Рудольф Дітцен), німецький письменник (Кожний умирає самітнім). Пом. 76 років тому у 54 роки (нар. 21 липня 1893 р.).

1993 • Джозеф Манкевич, американський кінорежисер, сценарист, продюсер, лауреат премії «Оскар» ("Лист до трьох дружин" [1949], "Все про Єву" [1950]; "Клеопатра", "Юлій Цезар", "Ключі від царства", "П'ять пальців"). Пом. 30 років років тому у 84 роки (нар. 11 лютого 1909 р.).

1995 • Михайло Григорович Івасюк, український письменник, літературознавець. Пом. 28 років тому у 78 років (нар. 25 листопада 1917 р.).

1999 • Василь Васильович Леонтьєв, американський економіст, лауреат Нобелівської премії (1973). Пом. 24 роки тому у 93 роки (нар. 5 серпня 1906 р.).

2008 • Махаріши Махеш Йогі, індійський філософ, засновник теорії трансцендентальної медитації, Великий Гуру. Пом. 15 років років тому у 94 роки (нар. 12 січня 1914 р.).

2020 • Керк Дуглас (Іссур Данилович Демський), американський актор театру і кіно ("Спартак", "Останній відлік", "Братство", "Вікінги", "Сім днів у травні", "Одинаки завжди сміливі", "Шлях слави", "Історія трьох кохань"); батько актора Майкла Дугласа. Пом. 3 роки тому у 104 роки (нар. 9 грудня 1916 р.).