Цей день в історії - 5 січня

Цей день в історії - 5 січня

5-й день року за Григоріанським календарем — до закінчення року залишилось 360 днів. Іменинники — Василь, Ізот, Наум, Нифонт, Павло, Федул (Феодул), Феоктист.


Головні події 5 січня

• Битва при Нансі, 1477

• Смерть Катерини Медічі, 1589

• Другий поділ Речі Посполитої, 1793

• Справа Дрейфуса, 1895


Всі події 5 січня

1266 • Граф Карл Анжуйський, молодший брат французького короля Людовика IX Святого, зі згоди папи римського був проголошений королем Сицілії. Невдовзі після цього у битві біля Беневенто він розбив військо Манфреда, сина імператора Священної Римської імперії Фрідріха II, котрий намагався відстояти права роду Штауфенів на Сицілію, після чого вступив у володіння Сицілійським королівством.

1463 • Франсуа Війону, першому французькому лірику Нового часу смертний вирок за неодноразову участь у бійках, грабунках і розбоях замінено на 10-літнє вислання з Парижу. Запис про це — останнє достовірне свідчення про його життя. Відомо також, що коли у 1489 році вийшло перше видання віршів Війона, автора "Великого заповіту" і "Малого заповіту" вже не було в живих.

1477 • У битві біля Нансі бургундський герцог Карл Сміливий вщент розгромлений герцогом Лотарингії Рене II і його швейцарськими союзниками. З його смертю на полі бою Бургундія припинила своє існування як самостійне державне утворення і її володіння були поділені між французьким королем Людовиком XI та міператором Фрідріхом III.

1589 • В Блуа у віці 69-и років померла Катерина де Медічі, французька королева-матір, дружина Генріха II, одна з найвпливовіших осіб Франції періоду війн між католиками і гугенотами. Після смерті свого чоловіка як мати королів Франциска II (1559-60 рр.), Карла IX (1560-74 рр.) і Генріха III (1574-89 рр.) Катерина Медічі прагнула укріпити владу роду Валуа, зберегти єдність Франції і протистояти гугенотам, для чого об'єдналась з кардиналом Карлом Лотарінгським, його братом герцогом де Гізом та іспанським королем Філіппом II і виступила одним з ініціатором Варфоломіївської ночі (1572).


НОВА ІСТОРІЯ

1762 • На престол Російської імперії зійшов Карл Петер Ульріх, внук Петра I і Катерини I, перший представник Гольштейн-Готторпської династії на російському престолі, який правив під іменем Петро III Федорович.

1793 • Пруссія та Росія підписали в Санкт-Петербурзі конвенцію про Другий поділ Польщі, за якою Річ Посполита втрачала половину території, — до Прусії відійшли міста Гданськ, Торунь, частина Мазовії і половина Краківського воєводства з містом Ченстохов, до Росії — значна частина Білорусії та України.

1895 • Французький офіцер Альфред Дрейфус, звинувачений в передачі Німеччині військових секретів, позбавлений звань і нагород під час публічної церемонії у дворі Паризької військової академії. Через чотири місяці Дрейфус, єврей за походженням, відбув на довічне увязнення до Французької Гаяни за вироком тенденційно проведеного суду, що базувався на сумнівних доказових матеріалах.

1896 • В австрійській газеті "Wiener Presse" вперше опубліковано повідомлення про відкриття німецьким фізиком Вільгельмом Рентгеном особливого виду випромінюваня, котре згодом отримає назву рентгенівське.

1909 • Математик Стівен Клін, що працював разом з Куртом Годелом та Аланом Тюрінгом, розробив теорію повторюваних процесів (рекурентну теорію), згідно з якою стало можливим передбачення існування розв'язків деяких типів математичних задач. Рекурентна теорія згодом стала основою теорії побудови комп'ютерів.

1918 • В Петрограді у Таврійському палаці відкрилось засідання Установчих зборів, вибори до яких проводились за рішенням Тимчасового уряду, але в листопаді-грудні 1917 року, вже після приходу до влади більшовиків. За неповними даними 62% голосів на Установчих зборах мали есери, меншовики та представники інших соціалістичних груп, 25% — більшовики і 13% — кадети та представники ряду буржуазно-ліберальних партій. Засідання Установчих зборів тривало 12 годин 40 хвилин і було припинено караулом Таврійського палацу після відмови більшості обговорювати представлену більшовицьким урядом "Декларацію прав трудящого і експлуатованого народу", підтримка якої означала легітимізацію режиму, встановленого в результаті перемоги Жовтневої революції. Наступного дня більшовики оголосили про розпуск Установчих зборів, підтримка яких декларувалась в їх програмних документах.

1918 • В УНР увійшли в обіг перші українські банкноти номіналом 100 карбованців.

1919 • У Мюнхені шляхом об'єднання Комітету незалежних робітників Антона Дрекслера і Політчного робітничого союзу Карла Харрера створено Німецьку робітничу партію, яка згодом стала відомою світу як Націонал-соціалістична німецька робітнича партія (НСДАП).

1930 • Вийшла постанова ЦК ВКП (б) "Про темпи колективізації та заходи допомоги держави колгоспному будівництву", за якою колективізацію в Україні планувалось завершити навесні 1932 року.

1933 • У Сан-Франциско почалось будівництво моста над входом до затоки Золоті ворота. Міст, зведення якого закінчилось у 1937 році, став одним із найвідоміших у світі — довжиною 1280 метрів, з шестирядною автомобільною дорогою і двома пішоходними доріжками, він підвішений на двох канатах товщиною 93 сантиметри, закріплених на стальних опорах висотою 227 метрів, і сьогодні є невід'ємним символом Каліфорнії.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1940 • У Федеральній комунікаційній комісії США проведено першу демонстрацію роботи радіо ультра-короткого діапазону хвиль (FM). Пристрій був розроблений майором Е.Г.Армстронгом. Перший реально працюючий передавач був запущений в дію у 1941 році.

1943 • 11-річна Елізабет Тейлор підписала довготривалий контракт з кінокомпанією Metro-Goldwin-Meyer і почала зйомки у своєму другому фільмі "Лессі повернеться додому". Перша стрічка з майбутньою зіркою світового кіно, "Кожної хвилини хтось народжується", була знята на студії Universal Pictures, коли Тейлор, сім'я котрої в 1939 році переїхала з Англії до США, було десять років.

1945 • Напередодні генерального наступу на Польщу Радянський Союз визнав прорадянський Люблінський комітет в якості Тимчасового уряду Польщі, проігнорувавши повноваження антикомуністично настроєного Уряду в засланні, що розміщувався у Лондоні.

1949 • У Москві почалось засідання представників урядів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, СРСР і Чехословаччини, на якому прийнято рішення про створення Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ), метою якої було "сприяння планомірному розвитку народного господарства країн — членів РЕВ". Організаційне оформлення РЕВ відбулось на її першій сесії у квітні 1949 року. Цього ж року до РЕВ вступила Албанія, в 1950 році — НДР, а в 1962-у — Монголія.

1968 • Ліберально настроєний словацький комуніст Александр Дубчек змінив на посту першого секретаря Компартії Чехословаччини сталініста Антоніна Новотного, котрий подав у відставку на засіданні ЦК КПЧ. Потягом перших місяців свого правління Дубчек розпочав ряд довготривалих політичних та економічних реформ, що включали, зокрема, розширення свобод громадян і реабілітацію політичних дисидентів. Спроба побудови "соціалізму з людським обличчям" знайшла підтримку громадян країни, і короткий період свободи, який був перерваний інтервенцією в Чехословаччину 600 тисяч військ країн Варшавського договору, увійшов у історію під назвою "Празька весна".

1972 • Президент США Річард Ніксон підписав розпорядження про виділення 5,5 мільярдів доларів на 6-річну програму створення космічного літального апарату багаторазвого використання "Шатл".

1973 • Брюс Спрінгстін випустив свій дебютний альбом «Greetings from Asbury Park, N.J.».

1980 • Компанія Hewlett-Packard випустила свій перший персональний комп'ютер. В комплект HP-85 входив монітор, встроєний принтер, касетний магнітофон для зберігання даних. Хід Hewlett-Packard був досить ризикований, адже в цей час лідерами індустрії були TRS-80, Atari і бестселлер під назвою Apple II. Лише згодом IBM випустить свій IBM PC, що миттєво стане лідером в усьому світі.

1984 • Популярна рок-група The Police прийняла рішення про проведення 2-го березня свого останнього концерту — після 9-и років спільної роботи музиканти (зокрема Стінг) вирішили припинити спільну працю.


НАШ ЧАС

1997 • Росія оголосила про виведення свого останнього військового з території Чечні, що являло собою формальну ознаку закінчення дворічної невдалої військової кампанії проти власних громадян. За наступні два роки Москві так і не вдалося мирним способом взяти під контроль Чечню і в 99-у бої між федеральними військами і чеченськими повстанцями поновились.

1999 • На території "вільній від польотів" на півдні Іраку безслідно зникли чотири реактивних літаки США — перший випадок за попередні шість років санкцій проти Іраку.

2001 • Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу по відношенню до віце-прем'єра Юлії Тимошенко, звинуваченої в контрабанді і підлозі документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах у період, коли вона була президентом корпорації "Єдині енергетичні системи України".

2005 • На підставі знімків, зроблених 21 жовтня 2004 року в Паломарській обсерваторії, відкрито планету Ерида, найбільшу з карликових планет (діаметр 2330 км), яку спочатку було прийнято за 10-у планету Сонячної системи.

2006 • Компанія «Intel» представила перший процесор лінійки «Core», призначений для заміни торгової марки Pentium, що вживалась Intel у процесорах кількох архітектурних поколінь ще з 1993 року. Першим чіпом з лінійки Core був чіп з кодовим ім'ям Yonah (біблійний Іона).

2019 • У Стамбулі в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної Церкви України.


Народились 5 січня

1592 — † 22 січня 1666 • Шах Джахан, 5-й імператор Індії (1628-58 рр.); за час його правління збудовано мавзолей Тадж Махал.

1855 — † 9 липня 1932 • Кінг Кемп Жиллетт, американський винахідник і виробник безпечних бритв і лез.

1875 — † 19 квітня 1967 • Конрад Аденауер, німецький політик, перший канцлер повоєнної Німеччини (1949-63 рр.).

1921 — † 14 грудня 1990 • Фрідріх Дюрренматт, швейцарський романіст, драматург, публіцист («В Писанні сказано», «Сліпець», «Візит старої дами», «Суддя і його палач», «Реквієм за детективним романом»). 100 років з дня народження.

1931 • Роберт Селден Дюваль, американський актор, чотириразовий володар премії «Золотий глобус», лауреат премії «Оскар» («Ніжне милосердя» [1983]; «Сімейні справи», «Сталін», «Демонстрація сили», «Справжнє зізнання», «Апокаліпсис сьогодні», «Хрещений батько», «Останній відлік»). Сьогодні 90-а річниця.

1932 — † 20 вересня 1999 • Раїса Максимівна (Титоренко) Горбачова, дружина Михайла Горбачова, першого і останнього президента Радянського Союзу (1990-91 рр.).

1932 — † 19 лютого 2016 • Умберто Еко, італійський письменник, філософ, лінгвіст («Маятник Фуко», «Острів напередодні», «Бавдоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани», «Празький цвинтар»).

1938 • Хуан Карлос I (Хуан Карлос Бурбон), король Іспанії (1975-2014 рр.). Сьогодні 83-а річниця.

1942 — † 5 січня 2014 • Феррейра да Сілва Ейсебіо, португальский футболіст, володар "Золотого м'яча" як кращий футболіст Європи (1965), "Золотої бутси" як кращий бомбардир європейських чемпіонатів (1968, 1973 рр.).

1943 • Федір Йожефович Медвідь, український футболіст ("Динамо" Київ), чотириразовий чемпіон СРСР, тренер («Буковина»). Сьогодні 78-а річниця.

1946 • Дайєн Кітон (Холл), американська актриса, лауреат премії «Оскар» ("Енні-холл" [1977]; "Клуб покинутих дружин", "Батько нареченої", "Таємниця манхеттенського вбивства", "Хрещений батько", "Маленька барабанниця", "Коханці та інші незнайомці"). Сьогодні 75-а річниця.

1950 • Кріс Стайн, американський рок-музикант (Blondie: "Picture This", "Hanging on the Telephone", "Heart of Glass", "French Kissin'"). Сьогодні 71-а річниця.

1960 • Микола Вересень (Микола Костянтинович Ситник), український радіо- і тележурналіст, політик. Сьогодні 61-а річниця.

1965 • Вінні Джонс, британський актор ("Карти, гроші, два ствола", "Костолом", "Великий куш"), футболіст у минулому. Сьогодні 56-а річниця.

1969 • Мерилін Менсон (Брайан Г'ю Уорнер), американський музикант, художник. Сьогодні 52-а річниця.

1975 • Кайлі Бакс, новозеландська супермодель, актриса ("Підкорювачі грози", "Ми одружились з Марго", "Подолай це!"). Сьогодні 46-а річниця.

1986 • Яна Володимирівна Шемякіна, українська фехтувальниця, шпажистка, чемпіонка Європи (2009). Сьогодні 35-а річниця.


Померли 5 січня

1066 • Едвард I Сповідник, король Англії (1042-66 рр.); останній представник династії Вессексів, син Етельреда II Нерозумного. Пом. 955 років років тому десь у 63 роки (нар. бл. 1003 р.).

1465 • Карл I Орлеанський, французький воєначальник, член королівського дому Валуа, поет. Пом. 556 років тому у 71 рік (нар. 24 листопада 1394 р.).

1477 • Карл Валуа (Карл Сміливий), останній герцог Бургундії (1467-77 рр.). Пом. 544 роки тому у 44 роки (нар. 10 листопада 1433 р.).

1589 • Катерина де Медічі, королева Франції, дружина короля Генріха II (1547-59 рр.); матір королів Франциск II, Карла IX і Генріха III, королеви Маргарити. Пом. 432 роки тому у 70 років (нар. 13 квітня 1519 р.).

1616 • Симеон Бекбулатович (Саін-Булат), великий князь московський (1575-1576 рр.) з роду Чингізідів. Пом. 405 років років тому.

1625 • Сімон Маріус, німецький астроном; незалежно від Галілео Галілея відкрив чотири супутники Юпітера (1610); історія розпорядилась так, що Галілея вважають першовідкривачем супутників, за котрими закріпились імена, дані Маріусом, — Іо, Європа, Ганімед і Калісто. Пом. 396 років тому у 52 роки (нар. 20 січня 1573 р.).

1762 • Єлизавета I (Єлизавета Петрівна Романова), 6-а російська імператриця (з 1741 р.); дочка Петра I і Катерини I. Пом. 259 років тому у 53 роки (нар. 29 грудня 1709 р.).

1922 • Ернест Генрі Шеклтон, англійський полярний дослідник; перша людина, що спробувала досягти Південного полюсу. Пом. 99 років тому у 48 років (нар. 15 лютого 1874 р.).

1951 • Андрій Платонов (Андрій Платонович Климентов), російський письменник («Чевенгур», «Повернення», «Жорстокий і прекрасний світ»). Пом. 70 років років тому у 52 роки (нар. 1 вересня 1899 р.).

1970 • Макс Борн, німецький фізик-теоретик, один із творців квантової механіки, лауреат Нобелівської премії (1954). Пом. 51 рік тому у 88 років (нар. 11 грудня 1882 р.).

1994 • Ігор Федорович Белза, український музикознавець, композитор, історик культури, педагог. Пом. 27 років тому у 90 років (нар. 8 лютого 1904 р.).

2014 • Феррейра да Сілва Ейсебіо, португальский футболіст, володар "Золотого м'яча" як кращий футболіст Європи (1965), "Золотої бутси" як кращий бомбардир європейських чемпіонатів (1968, 1973 рр.). Пом. 7 років тому у 72 роки (нар. 5 січня 1942 р.).

2018 • Джон Воттс Янг, американський астронавт; першим здійснив 6 польотів у космос, 9-а людина, що побувала на Місяці. Пом. 3 роки тому у 88 років (нар. 24 вересня 1930 р.).