Цей день в історії - 5 травня

Цей день в історії - 5 травня

125-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 240 днів.

Іменинники - Афанасій (Опанас), Віталій, Всеволод, Гаврило, Климент, Лука, Федір.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів, Міжнародний день акушерки, в Австрії відзначають День боротьби з насильством, в Данії та Нідерландах - День визволення, в Киргизії - День конституції, в Японії - День дітей.

Головні події 5 травня

• Хубілай - Великий хан Монголії, 1260 • Смерть Наполеона Бонапарта, 1821 • Шанель № 5, 1921 • Смерть Боббі Сендза, 1981

Всі події 5 травня

553 - За ініціативою імператора Юстиніана I в Константинополі розпочався Другий Константинопольський собор (П'ятий Вселенський собор), в роботі якого взяло участь 165 єпископів.
1260 - Курултай, скликаний в Кайпіні (сьогодні - Шанду) зі знаті Манчьжурії та Північного Китаю, проголосив Хубілая, внука Чингізхана, Великим ханом Монгольської імперії, що привело до багаторічної громадянської війни.
1494 - Під час своєї другої подорожі до Нового Світу Христофор Колумб вперше побував на сучасній Ямайці, котру він назвав Санта Глорія і проголосив власністю Іспанії.
1581 - В місті Острог вийшов друком календар «Хронологія» з віршами Андрія Римші, надрукований Іваном Федоровичем.

Нова історія

1762 - У Петербурзі Росія і Пруссія підписали мирний договір, за яким Росія виходила із Семилітньої війни і добровільно повертала Пруссії завойовані території, включаючи її східну частину.
1821 - У засланні на острові Святої Єлени в Південній Атлантиці помер 51-літній Наполеон Бонапарт, колишній французький імператор, творець однієї з найбільших держав світу, реформатор і законодавець Європи. Через дев'ятнадцять років його тіло було перепоховане на батьківщині і сьогодні покоїться в Будинку Інвалідів у Парижі.
1862 - В ході франко-мексиканської війни відбулась битва біля Пуебли, в якій війська генерала Ігнасіо Сарагоси зупинили французький марш на Мехіко.
1893 - У США почалась одна з найбільших економічних криз - відбулось різке падіння біржевих цін, збанкрутувало близько 15 тисяч підприжємств, а протягом наступних семи місяців закрилося більше 600-т банків; рівень безробіття сягнув 20%.
1900 - На загальних зборах у покутському селі Заваллі Снятинського повіту засновано руханково-пожежне товариство "Січ", що стало початком створення в майбутньому військової формації "Українські січові стрільці". Засновником "Січі" був відомий галицький адвокат, один із провідних діячів радикальної партії Кирило Трильовський.
1912 - У Стокгольмі (Швеція) почалися V Олімпійські ігри, на котрих вперше відбулась урочиста церемонія відкриття змагань, що стала надалі традиційною. В Олімпіаді, що тривала два з половиною місяці прийняли участь спортсмени з 28 країн світу. У командному заліку перемогли господарі - 24 золоті, 24 срібні та 17 бронзових медалей.
1912 - У Росії вийшов перший номер щоденної більшовицької газети "Правда".
1915 - У Відні створено Загальну Українську Раду, загально-українську політичну організацію, яка мала бути єдиним українським представництвом в межах Австро-Угорщини.
1920 - Відбулося засідання Всеукраїнської православної церковної ради, на якому було вирішено проголосити автокефалію української православної церкви. Однак це так і не відбулося, оскільки до кінця року більшовики остаточно закріпилися в Україні.
1921 - В паризькому бутику Коко Шанель на вулиці Камбон представлено нові духи «Шанель № 5», «жіночий аромат, який пахне Жінкою».
1925 - Уряд Південної Африки визнав мову африкаанс офіційною мовою країни.
1936 - Італійські війська під командуванням маршала П'єтро Бадольо, здійснивши 320-кілометровий марш при підтримці загонів еритрейців і не зустрічаючи практично ніякого опору, зайняли Адіс-Абебу, столицю Ефіопію. Імператор Хайле Селассіє залишив свій палац за три дні до приходу італійців.

Новітня історія

1945 - Почалась Празька наступальна операція військ 1-го, 2-го і 4-го Українських фронтів Червоної армії зі знищення німецьких військ. Цього ж дня у Празі розпочалося народне повстання проти німецької окупації. Першим їм на надала підтримку Російська визвольна армія Власова, яка пішла на відкритий розрив з німцями, однак 8 травня була змушена залишити місто під загрозою бути оточеною Червоної армії. Повстання закінчилось 12 травня, коли радянські війська оточило і взяло в полон близько 860 тисяч німецьких солдатів.
1945 - Американськими військами звільнено в'язнів концтабору Маутхаузен (Австрія). Його в'язнями з 1940 року було близько 335 тисяч осіб, з них страчено понад 122 тисячі чоловік.
1949 - У Лондоні десять держав - Бельгія, Велика Британія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Швеція - підписали Статут Ради Європи, об'єднання держав, що визнають верховенство права та зобов'язуються забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходяться під їх юрисдикцією. Ідею створення такої організації висловив Вінстон Черчілль 19 вересня 1946 року, закликавши до створення «Сполучених Штатів Європи» на зразок Сполучених Штатів Америки. Україна стала членом Ради Європи в 1995 році.
1954 - В результаті військового перевороту до влади в Парагваї прийшов генерал Альфредо Стресснер, який оголосив себе президентом. В серпні в парагваї відбулись вибори, що проходили під повним контролем армії, на яких Стресснер, як єдиний кандидат, здобув перемогу. Повноваження Стресснера неодноразово продовжувались, допоки 3 лютого 1989 року він не був повалений в результаті перевороту, організований його зятем генералом Андресом Родрігес.
1961 - Відбувся перший суборбітальний п'ятнадцятихвилинний політ американського космонавта - Алан Шепард на космічному кораблі "Меркурій" досяг висоти 186,5 кілометрів і зробив посадку у водах Атлантичного ракетного полігону США за 486 кілометрів від точки старту.
1973 - На стадіоні міста Тампа (Флорида) зібралось 56800 прихильників групи Led Zeppelin. Це був рекордний на той час за масовістю і касовим зборам (309 тисяч доларів) музичний захід, що перевищив попередній рекорд групи The Beatles (55000 чоловік, 301 тисяча доларів).
1981 - У північно-ірландській тюрмі на 66-й день голодування помер Боббі Сандс, активіст Ірландської республіканської армії, депутат Ірландського парламенту.
1983 - Італійський альпініст Райнхольд Месснер разом із західно-німецькими альпіністами Міхаелем Дахером і Гансом Камерландером піднявся на свій десятий восьмитисячник - гору Чо Ойю (8153 метри). Восени 1986 року Месснер став першим альпіністом, що підкорив усі 14 восьмитисячники планети.

Наш час

1991 - Міністерство юстиції України зареєструвало Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих.
1992 - Верховна Рада Криму прийняла Акт проголошення незалежності Криму і призначила на серпень референдум про підтвердження цього статусу. Наступного дня депутати прийняли Конституцію республіки, в якому затвердили відповідне рішення парламенту. 17 березня 1995 року Верховна Рада Криму відмінила і Акт кримських парламентаріїв, і кримську Конституцію, адже вони повністю суперечили Основному закону України. У 1998 році була прийнята нова Конституція Криму, де півострів проголошувався невід’ємною автономною частиною України.
2005 - У Великій Британії відбулись парламентські вибори, на яких втретє підряд перемогу здобула Лейбористська партія, а Тоні Блер втретє став прем'єр-міністром країни.

Народились 5 травня

1747 - 1 березня 1792, Леопольд II, імператор Священної Римської імперії Леопольд II (Петер Леопольд Габсбург), король Німеччини (з 1790 р.), імператор Священної Римської імперії (з 1790 р.), Король Галичини та Володимирії; третій син Франца I та Марії Терезії, першим запровадив заборону смертної кари.
1813 - 11 листопада 1855, Серен К'єркегор, датський філософ Серен К'єркегор, датський теолог, письменник, філософ, основоположник екзистенціалізму ("Або - або", "Філософські крихти", "Стадії життєвого шляху"). 205 років з дня народження.
1818 - 14 березня 1883, Карл Маркс, німецький філософ Карл Генріх Маркс, німецький економіст, політичний мислитель, філософ-соціаліст ("Капітал", "Святе сімейство", "Маніфест Комуністичної партії"), основоположник (разом з Фрідріхом Енгельсом) теорії комунізму (марксизму), засновник (разом з Ф. Енгельсом) Першого Інтернаціоналу. 200 років з дня народження.
1836 - 19 вересня 1903, Сидір Іванович Воробкевич, український письменник, композитор, диригент.
1846 - 15 листопада 1916, Генрик Сенкевич, польський письменник Генрик Сенкевич, польський письменник, лауреат Нобелівської премії (1905) ("Потоп", "Пан Володиєвський", "Вогнем і мечем", "Хрестоносці", "Камо гредеши", "Без догмату").
1900 - 20 серпня 1944, Юрій Іванович Липа, український громадський діяч, письменник, поет, публіцист; один з ідеологів українського націоналізму.
1907 - 30 жовтня 1982, Ірина Вільде, українська письменниця Ірина Вільде (Дарина Дмитрівна Макогон), українська письменниця («Метелики на шпильках», «Яблуні зацвіли вдруге», «Сестри Річинські»).
1931 - 16 листопада 2006, Микола Кіндратович Кондратюк, український співак (баритон), педагог.
1940 - Ліон Ізмайлов, російський письменник-сатирик. Сьогодні 78-а річниця.
1940 - Ленс Хенріксен, американський актор Ленс Хенріксен, американський актор ("Пудра", "Мертвяк", "Колір ночі", "Чужий 3", "Останній самурай", "Біля темряви", "Омен 2: Дам'єн", "Термінатор"). Сьогодні 78-а річниця.
1941 - 17 листопада 2004, Олександр Павлович Рагулін, російський хокеїст, триразовий Олімпійський чемпіон, десятиразовий чемпіон світу.
1948 - Білл Ворд, англійський рок-ударник групи Black Sabbath (Paranoid). Сьогодні 70-а річниця.
1957 - Річард Е. Грант, англійський актор ("Джек і Сара", "Таємниці Лос-Анжелеса", "Безневинний вік", "Дракула"). Сьогодні 61-а річниця.
1970 - Святослав Шевчук, предстоятель УКГЦ Святослав Юрійович Шевчук, єпископ Української греко-католицької церкви, Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви (з 2011 р.). Сьогодні 48-а річниця.
1981 - Даніела Фішел, американська актриса ("Хлопці не плачуть"). Сьогодні 37-а річниця.
1988 - Адель, англійська співачка Адель Едкінс, англійська співачка ("Rolling In The Deep"); лауреат двох премій Греммі за перший альбом («19»), шести - за другий («21»). Сьогодні 30-а річниця.
1989 - Кріс(тофер) Браун, американський співак («Kiss Kiss», «Say Goodbye», «With You»). Сьогодні 29-а річниця.

Померли 5 травня

311 - Максиміан, римський імператор Максиміан (Гай Галерій Валерій Максиміан), 52-й римський імператор (293—311 рр.). 1707 років тому, в 61 рік (нар. 250 р.).
1705 - Леопольд I, німецький імператор Леопольд I (Леопольд Габсбург), імператор Священної Римської імперії (з 1658 р.), король Угорщини, Чехії, титулярний король Галичини та Володимерії, другий син імператора Фердинанда III й Марії Анни Іспанської. 313 років тому, в 65 років (нар. 9 червня 1640 р.).
1808 - П'єр Жан Жорж Кабаніс, французький філософ, лікар; брав участь в контрреволюційному перевороті 18 брюмера і сприяв встановленню влади Наполеона I. 210 років років тому, в 51 рік (нар. 5 червня 1757 р.).
1821 - Наполеон Бонапарт, імператор Франції Наполеон I (Наполеон Бонапарт), французький полководець, імператор Франції (1804-1814, 1815 рр.), король Італії (1804-1814рр.), генерал революційної армії (1796 рр.), консул Франції (1799 р.). 197 років тому, в 52 роки (нар. 15 серпня 1769 р.).
1918 - Ніко Піросмані (Піросманішвілі), грузинський художник. 100 років років тому, в 56 років (нар. 1862 р.).
1977 - Людвіг Ерхард, німецький економіст, канцлер ФРН (1963-66 рр.), творець "німецького економічного чуда" - подолання повоєнної розрухи і закладенння основ тривалого економічного підйому ФРН. 41 рік тому, в 80 років (нар. 4 лютого 1897 р.).
1981 - Роберт (Боббі) Сендз, ірландський борець за незалежність, член ІРА, депутат парламенту Великобританії. 37 років тому, в 27 років (нар. 9 березня 1954 р.).
1984 - Олексій Іванович Тихий, український дисидент, правозахисник, педагог, мовознавець; помер в ув'язненні. 34 роки тому, в 57 років (нар. 27 січня 1927 р.).
1995 - Михайло Михайлович Ботвиник, радянський шахіст, 6-й чемпіон світу. 23 роки тому, в 84 роки (нар. 17 серпня 1911 р.).
2005 - Теодор Майман, американський фізик Теодор Гарольд Майман, американський фізик, творець першого лазера (1960). 13 років тому, в 78 років (нар. 11 липня 1927 р.).
2014 - Тетяна Євгенівна Самойлова, російська кіноактриса ("Летять журавлі", "Анна Кареніна"). 4 роки тому, в 80 років (нар. 4 травня 1934 р.).