Цей день в історії - 5 жовтня

Цей день в історії - 5 жовтня

278-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 87 днів. Іменинники - Аполінарій, Макар, Петро, Федір, Феофан. Всесвітній день учителя, Всесвітній день пішої ходи, у Вануату відзначають День конституції, в Португалії - День проголошення республіки.

Головні події 5 жовтня

• «Бонд, Джеймс Бонд», 1962

• Перша кругосвітня піша подорож, 1974

• «Бульдозерна революція» в Югославії, 2000

Всі події 5 жовтня

710 - На запрошення візантійського імператора Юстиніана II 88-й папа Римський Костянтин відправився до Константинополя, де протягом року погоджував рішення Трулльського собору 691-92 років, невизнані Римом. Він виявився останнім понтифіком, що відвідав Константинополь протягом наступних 12 століть, доки у 1967 році цього не зробив папа Павло VI.

816 - У Реймсі папа Стефан IV коронував Людовика Благочестивого на престол Священної Римської імперії.

1434 - Після нетривалого вигнання до Флоренції повернувся банкір Козімо Медічі (Старший). Перемігши своїх опонентів, він взяв владу в місті у свої руки, формально не займаючи жодної суспільної посади. Завдяки своєму багатству Козімо Старший безпосередньо впливав на політику Флоренції і зумів за короткий час продемострувати здатність Флоренції бути рівною, а в ряді випадків і сильнішою за сусідні феодальні князівства.

1502 - В ході своєї останньої, четвертої експедиції Христофор Колумб відкрив територію, відому сьогодні як Коста-Ріка.

Нова історія

1789 - Через відмову короля Людовика XVI підписати постанови, прийняті Установчими зборами, зокрема "Декларацію прав людини і громадянина", відміну феодальної системи і церковної десятини, революціонери організували "похід торговок на Версаль". Формальним приводом для цієї акції стала витівка королівської охорони на приватному банкеті: офіцери розтоптали революційну кокарду - триколор - і прикріпили собі роялістські кокарди. Ця подія сталась на фоні різкого підняття цін на хліб і великого загального безробіття. 5 жовтня близько 7 тисяч жінок з передмісятя Сент-Антуан і базарного кварталу Парижа вирушили до Версалю; до них приєдналось 20 тисяч солдатів Національної гвардії, і ранком наступного дня демонстратнти проникли безпосередньо в покої королеви і змусили короля прийняти рішення Установчих зборів, а ще через день - всю королівську сім'ю переїхати в Париж. Установчі збори заявили, що вони не можуть бути відокремлені від короля і були змушені також відправитись до столиці.

1793 - Конвент прийняв рішення про введення в дію у Франції Революційного календаря - перший рік починався з першого дня республіки (22 вересня 1792 року). Рік ділився на 12 місяців по 30 днів в кожному; решта 5 днів (у високосний - 6) оголошувались святковими; кожну декаду місяця завершував вихідний день. Назви місяців відображали особливості пір року: вандем'єр - збір урожаю (вересень-жовтень), брюмер - тумани (жовтень-листопад), фрімер - заморозки (листопад-грудень), нівоз - сніг (грудень-січень), плювіоз - дощі (січень-лютий), вантоз - вітри (лютий-березень), жерміналь - паростки (березень-квітень), флореаль - цвітіння (квітень-травень), преріаль - луги (травень-червень), мессідор - жнива (червень-липень), термідор - спека (липень-серпень), фрюктідор - плоди (серпень-вересень).

1795 - Голова Конвенту Поль де Баррас запропонував бригадному генералу 26-літньому Наполеону Бонапарту, звільненому з армії після повалення Робесп'єра в червні 1794 року, вернутись на службу і придушити повстання роялістів у Парижі. Після виконання цього завдання Наполеона призначили головнокомандуючим французької армії в Італії.

1813 - В ході війни 1812 року об'єднані англо-індіанські війська зазнали поразки від американської армії у битві біля Онтаріо (Канада). У бою загинув Текумсех, вождь племені шовні, організатор і лідер міжплемінного індіанського союзу в боротьбі проти білих поселенців, що силою витісняли індіанців з їх земель. Після смерті Текумсеха опір індіанців став хаотичним, і невдовзі вони були витіснені на західний берег Міссісіппі.

1908 - Після молодотурецької революції Австрія оголосила про анексію Боснії і Герцеговини, котра була окупована австро-угорськими військами за рішенням Берлінського конгресу (липень 1878 р.). Османська імперія згодом визнала анексію в обмін на грошову компенсацію.

1910 - В результаті буржуазної революції 1910 року в Португалії повалено монархію і проголошено створення Першої Португальської республіки. Парламент було обрано в травні наступного року.

1919 - Двадцятиоднорічний італійський автогонщик Енцо Феррарі дебютував на професійних автоперегонах - на машині Costruzioni Meccaniche Nazionali (CMN) він одинадцятим фінішував у високогірному раллі Parmo-Poggia di Berceto. Наступного року Феррарі перейшов до команди Alfa Romeo, на заводі котрої в 1929 році створив клуб ентузіастів автоперегонів Scuderia Ferrari, який в 1933 році трансформувався в спеціалізований інженерний підрозділ Alfa Romeo, а в 1940 - в самостійне підприємство по розробці гоночних авто. Лише через сім років Феррарі зумів завершити виготовлення першого власного автомобіля, Ferrari 125S, котрий цього ж року виграв престижні змагання Coppa Enrico Faini, перші із наступних 5 тисяч змагань і конкурсів, де переможцем ставали машини Енцо Феррарі.

1931 - Американці Клайд Пангборн і Х'ю Херндон завершили перший у світі безпосадковий переліт через Тихий океан. Їх політ почався 3 жовтня і тривав 41 годину 31 хвилину, за які мандрівники перелетіли монопланом Bellanca CH-200 з Японії до США, подолавши більше 8 тисяч кілометрів.

Новітня історія

1962 - У Великобританії вийшов перший сингл Love Me Do»">The Beatles «Love Me Do».

1962 - У лондонському концертному залі «Павільйон» відбулась прем'єра фільму «Доктор Ноу» за однойменною новеллою Яна Флемінга. Незважаючи на суперечливі відгуки критиків, більшість з яких через багато ляпів і немотивованих сюжетних поворотів вважали стрічку комедійною пародією на шпигунські бойовики, вона виявилася комерційно успішною і стала першою у цілій серії про пригоди британського суперагента Джеймса Бонда.

1969 - Подолавши рубежі протиповітряної оборони США, кубинський пілот-перебіжчик увійшов у американський повітряний простір і посадив свій літак, МИГ-17, на військовій базі поблизу Маямі (штат Флорида). Все це сталось в момент, коли в цей же час на базі перебував президентський літак, що очікував Річарда Ніксона. Цей інцидент змусив американців кардинально змінити систему ППО країни.

1974 - Американець Девід Кунст завершив першу в світі пішу кругосвітню подорож. Зносивши 21 пару взуття, відвідавши чотири континенти та тринадцять країн, він подолав шлях довжиною 23 тисячі кілометрів і повернувся на батьківщину до місця старту в містечко Васека, штат Міннесота.

1983 - Засновник і керівник польського профспілкового об'єднання Солідарність Лех Валенса став лауреатом Нобелівської премії миру «за діяльність в підтримку прав робітників».

1989 - 14-й Далай Лама (Тензін Г'ятсо), релігійний і політичний лідер Тібету, котрий з 1959 року вимушено живе у вигнанні, став лауреатом Нобелівської премії миру в знак визнання його багаторічної ненасильницької боротьби за незалежність батьківщини від китайскої окупації.

Наш час

1991 - Хіт Маркі Марка (Good Vibrations» став лідером Billboard Hot 100">Марк Волберг) і Funky Bunch «Good Vibrations» став лідером Billboard Hot 100.

1991 - Набув чинності закон України «Про правонаступництво України», згідно з яким Україна проголошувала себе наступницею Української РСР.

1998 - Розчарувавшись у панарабській ідеї, котра так і не стала реальністю із-за сепаратизму лідерів арабських країн, лівійський керівник Муаммар Кадафі виступ із новою глобальною ідеєю, ідеєю панафриканізму: "Я хотів би, щоб Лівія стала чорною країною. Тому я рекомендую лівійським чоловікам одружуватись лише з чорними жінками, а лівійським жінкам виходити заміж виключно за чорних чоловіків".

2000 - Кількасот тисяч мітингувальників, що з'їхались до Бєлграду в знак протесту проти фальсифікації виборів президента Югославії, взяли штурмом міський телецентр і будівлю парламенту. Це змусило наступного дня Слободана Мілошевича подати у відставку з поста президента Югославії. «Бульдозерна революція» стала першою з «кольорових» революцій, що охопили Європу, Близький Схід і Африку в 2000-х роках.

2013 - У Москві у спорткомплексі "Олімпійський" український боксер Володимир Кличко переміг Олександра Повєткіна за очками після 12 раундів та відстояв титули чемпіона світу за версіями WBA, WBO, IBF та IBO.

2015 - Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали ірландець Вільям Кемпбелл, японець Омура Сатоші за роботи щодо паразитарних захворювань та китаянка Ту Юю за відкриття, що стосуються лікування малярії.

Народились 5 жовтня

1713 - 31 липня 1784, Дені Дідро, французький філософ, видавець, письменник (Лист про сліпих в повчання зрячим). 305 років з дня народження.

1853 - 12 серпня 1938, Людвіг Борхардт, німецький єгиптолог; відомий як людина, що знайшла бюст Нефертіті. 165 років з дня народження.

1883 - 28 червня 1919, Петро Федорович Болбочан, український військовий діяч, полковник Армії УНР. 135 років з дня народження.

1864 - 6 червня 1948, Луї Жан Люм'єр, французький вчений, винахідник кінематографа, апарату для знімання і проеціювання "рухомих фотографій".

1882 - 10 серпня 1945, Роберт Годдард, американський вчений-ракетобудівник; першим запустив ракету на рідкому паливі (1926); автор 214 патентів на винаходи в галузі ракетної техніки.

1930 - 29 вересня 2009, Павло Романович Попович, радянський космонавт, перший українець у космосі.

1936 - 18 грудня 2011, Вацлав Гавел, чеський драматург, дисидент за часів комуністичного режиму в Чехословаччині, політик; перший демократично обраний президент Чехії за 55 повоєнних років (з 1993 р.).

1941 - Вадим Леонтійович Скуратівський, український мистецтвознавець, журналіст, письменник ("Мистецькі проблеми в німецькому романі ХХ ст.", "Історія та культура", "Проблема авторства "Протоколів сіонських мудреців", "Українське барокко"), телеведучий ("Монологи. Надії і втрати", телеканал 1+1). Сьогодні 77-а річниця.

1943 - Інна Михайлівна Чурикова, російська кіноактриса (Я крокую по Москві, Той самий Мюнхгаузен, Васса, Прошу слова, Тема, Жанна д'Арк). Сьогодні 75-а річниця.

1943 - Стів Міллер, американський рок-музикант, композитор (The Steve Miller Band: The Joker, Rock’n Me, Fly Like an Eagle, Jet Airliner, Abracadabra, Take the Money and Run). Сьогодні 75-а річниця.

1947 - Брайян Джонсон, англійський рок-співак, вокаліст австралійської рок-групи AC/DC. Сьогодні 71-а річниця.

1948 - 9 лютого 1997, Брайян Коннолі, британський рок-співак (The Sweet: Little Willy, Funny Funny, Co-Co, Wig Wam Bam, Blockbuster, Jell Raiser, Ballroom Blitz, Teenage Rampage, Fox on the Run). 70 років з дня народження.

1954 - Боб Гелдоф, ірландський рок-музикант (Looking After No. 1, She’s So Modern, Rat Trap, I Don’t Like Mondays, This is the World Calling, Love like a Rocket); у 1985 році був організатором благодійного 16-годинного рок-концерту Live Aid, організованого для збору коштів для допомоги голодаючим у Африці. Сьогодні 64-а річниця.

1965 - Маріо Лем'є, канадський хокеїст (Pittsburgh Penguins), шостий за результативністю гравець НХЛ, дворазовий володар Кубка Стенлі [1991, 1992], Олімпійський чемпіон (2002). Сьогодні 53-а річниця.

1966 - Інесса Кравець, українська легкоатлетка, чемпіонка світу і Олімпійських ігор у потрійному стрибку. Сьогодні 52-а річниця.

1970 - Джоссі Біссетт, американська актриса (Район Мелроуз, Сім'я Хоганів, Книга кохання, Всеамериканське вбивство). Сьогодні 48-а річниця.

1975 - Кейт Вінслет, англійська кіноактриса («Розум і почуття», «Титанік»). Сьогодні 43-а річниця.

1983 - Джессі Айзенберг, американський актор («Соціальна мережа»). Сьогодні 35-а річниця.

Померли 5 жовтня

610 - Фока, візантійський імператор-узурпатор (602-610 рр.). 1408 років тому, в 63 роки (нар. 547 р.).

1763 - Август III (Август Фрідріх Веттін), курфюрст Саксонії та король Польщі, Великий князь Литовський і Руський. 255 років років тому, в 67 років (нар. 17 жовтня 1696 р.).

1880 - Вільям Ласселл, англійський астроном; відкрив супутники Урана і Нептуна. 138 років тому, в 81 рік (нар. 18 червня 1799 р.).

1880 - Жак Оффенбах (Жакоб Еберст), французький композитор, основоположник класичної оперети. 138 років тому, в 61 рік (нар. 20 червня 1819 р.).

1918 - Ролан Гаррос, французький льотчик-ас, герой Першої світової війни; першим перелетів Середземне море (1913) 100 років років тому, в 30 років (нар. 6 жовтня 1888 р.).

2011 - Стівен Джобс, американський інженер, бізнесмен, співзасновник компанії Apple Computer. 7 років тому, в 56 років (нар. 24 лютого 1955 р.).

2014 - Юрій Петрович Любимов, театральний режисер (Театр на Таганці). 4 роки тому, в 97 років (нар. 30 вересня 1917 р.).