Цей день в історії - 7 листопада

Цей день в історії - 7 листопада

312-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 54 дні. Іменинники - Анастасій, Валерій, Маркіян, Матрона, Опанас. У Росії відзначають День злагоди і примирення, в Тунісі — День пам'яті, а в Бангладеш — День революції.


Головні події 7 листопада

• Піренейський мир, 1659

• Більшовицький переворот у Петрограді, 1917

• Четверте президентство Франкліна Рузвельта, 1944

• Замах на Михайла Горбачова, 1990


Всі події 7 листопада

921 • Згідно з договором, підписаним у Бонні, Генріх I як король східних франків і Карл Простий як король західних франків визнали незалежність одне від одного Західнофранкського і Східнофранкського королівств.

680 • Почався Третій Константинопольський (Шостий Вселенський) собор, який засудив і відкинув вчення монофелітів як єресь, і ухвалив визнавати в Ісусові Христі два єства: Божественне й людське — і за цими двома єствами — дві волі.

1492 • Поблизу містечка Енсісайм в Ельзасі (нині — Франція) відбулось падіння метеорита, який вперше в історії був задокументований, — він мав вагу 127 кг і при зіткненні з поверхнею утворив вирву глибиною в 1 метр.


НОВА ІСТОРІЯ

1659 • На острові Фазанів посеред ріки Бідасоа Іспанія і Франція підписали Піренейський мирний договір, який завершив Франко-іспанську війну, яка тривала понад 20 років. Поразка Іспанії, втрата нею територій в Нідерландах, Люксембурзі, Ельзасі та Каталонії і нездатність виконати умови мирного договору, знаменували завершення «золотого століття» іспанської історії.

1874 • В газеті "Harper’s Weekly" опубліковано карикатуру Томаса Наста, що зображала слона, падаючого у велику яму. Під слоном малась на увазі Республіканська партія і її претендент на третій термін президентства Уліс Грант. Ця алегорія закріпилась за Республіканською партією США і використовується тепер як карикатуристами, так і нею самою.

1891 • Американець Віткомб Лео Джадсон отримав патент №504038 на застібку-блискавку, яку він розробив для взуття. Із-за складності виробництва і ненадійності зіпер не знаходив належного застосування до 1918 року і лише з 1923 року стала дійсно популярною, а 1937 року, після того, як вийшов термін патенту, французький модел'єр Жан Клод помістив блискавку на штанях.

1895 • На шість років раніше запланованого терміну в Канаді завершено будівництво Тихоокеанської залізниці довжиною 4600 кілометрів, що сполучила схід і захід країни — міста Мореаль (провінція Квебек) і Крейгелачі (Британська Колумбія).

1914 • Після тривалої облоги японські війська оволоділи німецькою воєнно-морською базою Циндао у Східномиу Китаї, на південному узбережжі Шаньдунського півострова, отриманої Німеччиною в оренду на 99 років.

1917 • В результаті збройного повстання, підготованого і організованого більшовиками, державна влада в Росії опинилась фактично в руках керівництва більшовицької партії на чолі з Володимиром Леніним — в Росії почалась більшовицька революція. Безпосереднє керівництво повстанням здійснював Військово-революційний комітет Петроградської Ради на чолі з Левом Троцьким, в який входили також ліві есери.

1918 • Під тиском революційних робітничих та солдатських рад король Людвіг III залишив свій палац у Мюнхені і разом з родиною перебрався до сусідньої Австрії. Наступного дня соціаліст Курт Айснер оголосив про повалення династії Віттельсбахів і проголосив створення Народної держави Баварія.

1921 • Італійський союз боротьби, заснований в 1919 році Беніто Муссоліні, перетворений в Національну фашистську партію.

1929 • За підтримки родини Рокфеллерів у шести залах офісної будівлі на Манхеттені в Нью-Йорку засновано Музей сучасного мистецтва (МоМА).

1931 • В провінції Гуансі китайські комуністи проголосили Китайську радянську Республіку зі столицею в місті Жуйцзинь.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1940 • Ірландія оголосила про свій нейтралітет у 2-й Світовій війні і відмовила Великій Британії у праві використання ірландських портів для ведення бойових дій проти Німеччини.

1944 • У Токіо повішено 49-річного радянського розвідника Ріхарда Зорге, котрий протягом майже 10 років працював у Японії під виглядом німецького журналіста, передаючи Радянському Союзу розвіддані щодо планів Німеччини та Японії у 2-й Світовій війні. Свого часу Зорге за два місяці до початку радянсько-німецької війни попередив про її початок, але Й.Сталін проігнорував повідомлення. Однак, найціннішою інформацією, отриманою Зорге, були дані про те, що Японія не планує нападати на Радянський Союз, а переміщує центр своїх військових інтересів до Індонезії та Індокитаю, що дозволило радянському керівництву в 1942 році перекинути значні військові сили з Далекого Сходу в Європу. Чеез двадцять років після смерті Ріхард Зорге отримав звання Героя Радянського Союзу.

1944 • На 39-х президентських виборах діючий 32-й президент США Франклін Рузвельт отримав переконливу перемогу над республіканцем Томасом Дьюі. Заступивши на безпрецендентний для американської традиції четвертий термін правління, він пробув на цьому посту лише 83 дні, до своєї смерті у квітні наступного року.

1956 • Елвіс Преслі зайняв першу сходинку хітпарадів США з піснею «Love Me». Це був перший випадок, коли мільйонним тиражем був проданий не сингл, а платівка на 45 обертів (EP) з чотирма композиціями — крім "Love Me" на ній були записані "Rip It Up", "Paralyzed" і "When My Blue Moon Turns to Gold Again".

1957 • На колишньому автомобільному заводі "Ауді-Хорх" в Цвікау, котрий дістався Східній Німеччині після Другої Світової війни, почався випуск нової марки машини "Trabant Sputnik" (на честь запущеного цього ж року Радянським Союзом космічного супутника) — модернізованої моделі "Audi P50" з півлітровим двигуном, котра попри свій убогий вигляд стала популярним засобом пересування в НДР.

1965 • Американець Арт Арфонс на автомобілі Green Monster з авіаційним реактивним двигуном J79 встановив рекорд швидкості — в Соляній пустелі в штаті Юта він розвинув швидкість 576.553 миль/год (близько 934 км/год), перевищивши досягнення Крейга Брідлова попереднього року.

1972 • Річард Ніксон переобраний на пост президента США.

1987 • Абідін Бен Алі став президентом Тунісу після оголошення медиками висновку, що попередній президент Хабіб Бургіба, котрий 30 років правив Тунісом і був повалений в результаті мирного путчу, не в стані керувати державою.

1990 • У Москві під час святкування річниці Жовтневої революції здійснено замах на Президента СРСР Михайла Горбачова — 48-річний слюсар Іжорського заводу Олександр Шмонов, наблизившись в колоні демонстрантів до Мавзолею, де знаходилось керівництво СРСР, здійснив два невдалих постріли з обрізу і був затриманий співробітниками міліції і КДБ.

1990 • Мері Робінсон стала першою жінкою, яку обрали президентом Республіки Ірландія.


НАШ ЧАС

1992 • В Празі в автомобільній катастрофі загинув 71-річний Александр Дубчек, архітектор "Празької весни" перший секретар ЦК КПЧ в 1968-69 роках, голова федеральних зборів ЧССР з 1989 року.

1994 • Журнал Electrical Engineering Times опублікував статтю про те, що комп'ютерний чіп Pentium містить конструктивну помилку, що проявляється при виконанні дій з "праваючою комою" і приводить до помилок при певному типі математичних операцій. Це викликало бурю невдоволення серед власників комп'ютерів, і компанія Intel була змушена оголосити, що в курсі існуючої проблеми, але не афішувала її, оскільки імовірність такої помилки досить мала, і поміняє процесор тільки тим, хто підтвердить, що його робота на комп'ютері може залежати від знайденого недоліку чіпа. За таку позицію Intel була піддана критиці як збоку споживачів, так і преси, і погодилась замінити браковані процесори всім бажаючим. За іронією долі, після цієї обіцянки невдоволення вщухло і за перші півроку були обміняні лише 3% проданих чіпів.

2000 • На виборах у США перемогу здобув республіканець Джордж Буш, син колишнього президента Джорджа Буша-старшого, котрий переміг Ал Гора, віце-президента в адміністрації Білла Клінтона; цього ж дня Хіларі Клінтон, дружина попереднього президента, була обрана до Сенату від штату Нью-Йорк.

2007 • На шахті імені Засядька в Донецьку стався вибух метану. Вибухи повторилися 1 та 2 грудня під час рятувальних робіт. Загинули 101 шахтар та 5 рятувальників, десятки людей травмовано.

2010 • Відбулись перші за останні 20 років загальні парламентські вибори у М'янмі. Підсумки голосування не змінили розстановку сил у країні і забезпечили правлячій з 1962 року військовій хунті, що зайняла майже 77% всіх місць у парламенті, збереження влади.

2015 • У Вашингтоні за присутності близько двох тисяч чоловік неподалік будинку Конгресу відкрито Меморіал жертвам українського Голодомору 1932–1933 років, споруджений громадою української діаспори у США на кошти, виділені урядом України і приватні пожертви. Автор меморіалу — американка українського походження Лариса Курилас.


Народились 7 листопада

630 - 15 вересня 668 • Констант II (Костянтин Бородатий), імператор Візантії (641-668 рр.) з династії Іраклія. 1390 років з дня народження.

1728 - 14 лютого 1779 • Джеймс Кук, англійський мореплавець, керівник трьох кругосвітніх подорожей, першовідкривач Нової Зеландії, Гавайських (Сандвічевих) островів, східного узбережжя Австралії.

1867 - 4 липня 1934 • Марія Склодовська-Кюрі, французький фізик і хімік польського походження, перша жінка-лауреат Нобелівської премії (з фізики, 1903), перша людина, що двічі стала лауреатом Нобелівської премії (з хімії, 1911); дружина П'єра Кюрі.

1879 - 21 серпня 1940 • Лев Давидович Троцький (Лейба Бронштейн), російський марксист, керівник Жовтневої революції (1917), нарком (міністр) іноземних справ (1917-18 рр.) більшовицької Росії, головком Червоної армії (1918-25 рр.), керівник антисталінської опозиції в РКП(б).

1888 - 25 липня 1934 • Нестор Іванович Махно, український революціонер-анархіст, один з керівників селянського руху в 1918-21 роках на півдні України в роки Громадянської війни.

1891 - 15 березня 1938 • Генріх Григорович (Генох Гіршович) Ягода, радянський державний і політичний діяч, перший нарком внутрішніх справ СРСР (1934-36 рр.).

1898 - 24 жовтня 1977 • Дмитро Леонтійович Капка, український актор (ЧП, Тихий Дон, Вій).

1902 - 1 квітня 1991 • Рина Зелена (Марина Василівна Зелена), російська театральна і кіноактриса (Весна, Пригоди Буратіно, Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона).

1903 - 27 лютого 1989 • Конрад Лоренц, австрійський зоолог, один із основоположників етології.

1913 - 4 січня 1960 • Альбер Камю, французький письменник (Чума, Вигнання і царство, Падіння, Бунтуюча людина), філософ-екзистенціаліст, лауреат Нобелівської премії з літератури (1957).

1936 - 27 травня 2004 • Микола Степанович Вінграновський, український письменник-шістдесятник, режисер, актор («Повість полум'яних літ»), сценарист і поет («Атомні прелюди»).


Померли 7 листопада

1862 • Бахадур Шах II (Бахадур Шах Зафар), останній імператор Імперії Великих Моголів (1837-57 рр.). 158 років тому, у 87 років (нар. 24 жовтня 1775 р.).

1913 • Альфред Рассел Воллес, британський натураліст і біогеограф; незалежно від Дарвіна розробив теорію походження видів шляхом природного відбору (свої спостереження 1854-62 років, проведені на Малайському архіпелазі, він відіслав Дарвіну). 107 років тому, у 90 років (нар. 8 січня 1823 р.).

1913 • Вілкі Коллінз, англійський письменник ("Місячний камінь", "Жінка в білому"). 107 років тому, у 89 років (нар. 8 січня 1824 р.).

1944 • Ріхард Зорге, радянський розвідник. 76 років тому, у 49 років (нар. 4 жовтня 1895 р.).

1980 • Стів Маккуін (Теренс Стівен), американський кіноактор ("Чудова сімка", "Втеча", "Куля", "Том Горн"). 40 років років тому, у 50 років (нар. 24 березня 1930 р.).

1992 • Александр Дубчек, словацький політик, керівник Компартії Чехословаччини в період "Празької весни", голова федеральних зборів ЧССР (з 1989 р.). 28 років тому, у 71 рік (нар. 27 листопада 1921 р.).

1993 • Ігор Євдокимович Турчин, український гандбольний тренер; кращий тренер світу (1976), за видатні досягнення в спорті занесений в Книгу рекордів Гіннеса. 27 років тому, у 57 років (нар. 16 листопада 1936 р.).

2011 • Джо Фрейзер, американський боксер, олімпійський чемпіон (1964), абсолютний чемпіон світу (1970-73 рр.) серед професіоналів у важкій категорії. 9 років тому, у 67 років (нар. 12 січня 1944 р.).

2011 • Михайлина Хомівна Коцюбинська, український філолог та літературознавець, активна учасниця руху шістдесятників. 9 років тому, у 80 років (нар. 18 грудня 1931 р.).

2011 • Стівен (Банту) Біко, південно-африканський борець за свободу корінного населення ПАР, керівник "Руху за чорну самосвідомість". 9 років тому, у 65 років (нар. 18 грудня 1946 р.).

2016 • Леонард Коен, канадський поет і співак («Suzanne», «Hallelujah», «I'm Your Man»), член Залу слави рок-н-ролу (2008). 4 роки тому, у 82 роки (нар. 21 вересня 1934 р.).