Цей день в історії - 7 листопада

Цей день в історії - 7 листопада

311-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 54 дні.

Іменинники - Анастасій, Валерій, Маркіян, Матрона, Опанас.

У Росії відзначають День злагоди і примирення, в Тунісі - День пам'яті, а в Бангладеш - День революції.

Головні події 7 листопада

• Піренейський мир, 1659 • Жовтнева революція, 1917 • Замах на Михайла Горбачова, 1990

Всі події 7 листопада

921 - Згідно з договором, підписаним у Бонні, Генріх I як король східних франків і Карл Простий як король західних франків визнали незалежність одне від одного Західнофранкського і Східнофранкського королівств.
680 - Почався Третій Константинопольський (Шостий Вселенський) собор, який засудив і відкинув вчення монофелітів як єресь, і ухвалив визнавати в Ісусові Христі два єства: Божественне й людське - і за цими двома єствами - дві волі.
1492 - Поблизу містечка Енсісайм в Ельзасі (нині - Франція) відбулось падіння метеорита, який вперше в історії був задокументований, - він мав вагу 127 кг і при зіткненні з поверхнею утворив вирву глибиною в 1 метр.

Нова історія

1659 - На острові Фазанів посеред ріки Бідасоа Іспанія і Франція підписали Піренейський мирний договір, який завершив Франко-іспанську війну, яка тривала понад 20 років. Поразка Іспанії, втрата нею територій в Нідерландах, Люксембурзі, Ельзасі та Каталонії і нездатність виконати умови мирного договору, знаменували завершення «золотого століття» іспанської історії.
1874 - В газеті "Harper’s Weekly" опубліковано карикатуру Томаса Наста, що зображала слона, падаючого у велику яму. Під слоном малась на увазі Республіканська партія і її претендент на третій термін президентства Уліс Грант. Ця алегорія закріпилась за Республіканською партією США і використовується тепер як карикатуристами, так і нею самою.
1891 - Американець Віткомб Лео Джадсон отримав патент №504038 на застібку-блискавку, яку він розробив для взуття. Із-за складності виробництва і ненадійності зіпер не знаходив належного застосування до 1918 року і лише з 1923 року стала дійсно популярною, а 1937 року, після того, як вийшов термін патенту, французький модел'єр Жан Клод помістив блискавку на штанях.
1895 - На шість років раніше запланованого терміну в Канаді завершено будівництво Тихоокеанської залізниці довжиною 4600 кілометрів, що сполучила схід і захід країни - міста Мореаль (провінція Квебек) і Крейгелачі (Британська Колумбія).
1914 - Після тривалої облоги японські війська оволоділи німецькою воєнно-морською базою Циндао у Східномиу Китаї, на південному узбережжі Шаньдунського півострова, отриманої Німеччиною в оренду на 99 років.
1917 - В результаті збройного повстання, підготованого і організованого більшовиками, державна влада в Росії опинилась фактично в руках керівництва більшовицької партії на чолі з Володимиром Леніним - в Росії почалась більшовицька революція. Безпосереднє керівництво повстанням здійснював Військово-революційний комітет Петроградської Ради на чолі з Левом Троцьким, в який входили також ліві есери.
1921 - Італійський союз боротьби, заснований в 1919 році Беніто Муссоліні, перетворений в Національну фашистську партію.
1931 - В провінції Гуансі китайські комуністи проголосили Китайську Народну Республіку.

Новітня історія

1940 - Ірландія оголосила про свій нейтралітет у 2-й Світовій війні і відмовила Великій Британії у праві використання ірландських портів для ведення бойових дій проти Німеччини.
1944 - За наказом японського федерального уряду повішено 49-річного радянського розвідника Ріхарда Зорге, котрий протягом майже 10 років працював у Японії під виглядом німецького журналіста, передаючи Радянському Союзу розвіддані щодо планів Німеччини та Японії у 2-й Світовій війні. Свого часу Зорге за два місяці до початку радянсько-німецької війни попередив про її початок, але Й.Сталін проігнорував повідомлення. Однак, найціннішою інформацією, отриманою Зорге, були дані про те, що Японія не планує нападати на Радянський Союз, а переміщує центр своїх військових інтересів до Індонезії та Індокитаю, що дозволило радянському керівництву в 1942 році перекинути значні військові сили з Далекого Сходу в Європу. Чеез двадцять років після смерті Ріхард Зорге отримав звання Героя Радянського Союзу.
1944 - Президент США Франклін Рузвельт, перемігши на виборах республіканця Томаса Дьюі, вперше в історії США виграв четвертий термін президентства, але із-за тяжкої хвороби помер в квітні 1945 року, пробувши на цьому посту всього 53 дні.
1956 - Елвіс Преслі зайняв першу сходинку хітпарадів США з піснею «Love Me». Це був перший випадок, коли мільйонним тиражем був проданий не сингл, а платівка на 45 обертів (EP) з чотирма композиціями - крім "Love Me" на ній були записані "Rip It Up", "Paralyzed" і "When My Blue Moon Turns to Gold Again".
1957 - На колишньому автомобільному заводі "Ауді-Хорх" в Цвікау, котрий дістався Східній Німеччині після Другої Світової війни, почався випуск нової марки машини "Trabant Sputnik" (на честь запущеного цього ж року Радянським Союзом космічного супутника) - модернізованої моделі "Audi P50" з півлітровим двигуном, котра попри свій убогий вигляд стала популярним засобом пересування в НДР.
1965 - Американець Арт Арфонс на автомобілі Green Monster з авіаційним реактивним двигуном J79 встановив рекорд швидкості - в Соляній пустелі в штаті Юта він розвинув швидкість 576.553 миль/год (близько 934 км/год), перевищивши досягнення Крейга Брідлова попереднього року.
1987 - Абідін Бен Алі став президентом Тунісу після оголошення медиками висновку, що попередній президент Хабіб Бургіба, котрий 30 років правив Тунісом і був повалений в результаті мирного путчу, не в стані керувати державою.
1990 - У Москві під час святкування річниці Жовтневої революції здійснено замах на Президента СРСР Михайла Горбачова - 48-річний слюсар Іжорського заводу Олександр Шмонов, наблизившись в колоні демонстрантів до Мавзолею, де знаходилось керівництво СРСР, здійснив два невдалих постріли з обрізу і був затриманий співробітниками міліції і КГБ.

Наш час

1992 - В Празі в автомобільній катастрофі загинув 71-річний Александр Дубчек, архітектор "Празької весни" перший секретар ЦК КПЧ в 1968-69 роках, голова федеральних зборів ЧССР з 1989 року.
1994 - Журнал Electrical Engineering Times опублікував статтю про те, що комп'ютерний чіп Pentium містить конструктивну помилку, що проявляється при виконанні дій з "праваючою комою" і приводить до помилок при певному типі математичних операцій. Це викликало бурю невдоволення серед власників комп'ютерів, і компанія Intel була змушена оголосити, що в курсі існуючої проблеми, але не афішувала її, оскільки імовірність такої помилки досить мала, і поміняє процесор тільки тим, хто підтвердить, що його робота на комп'ютері може залежати від знайденого недоліку чіпа. За таку позицію Intel була піддана критиці як збоку споживачів, так і преси, і погодилась замінити браковані процесори всім бажаючим. За іронією долі, після цієї обіцянки невдоволення вщухло і за перші півроку були обміняні лише 3% проданих чіпів.
2000 - На виборах у США перемогу здобув республіканець Джордж Буш, син колишнього президента Джорджа Буша-старшого, котрий переміг Ал Гора, віце-президента в адміністрації Білла Клінтона; цього ж дня Хіларі Клінтон, дружина попереднього президента, була обрана до Сенату від штату Нью-Йорк.
2007 - На шахті імені Засядька в Донецьку стався вибух метану. Вибухи повторилися 1 та 2 грудня під час рятувальних робіт. Загинули 101 шахтар та 5 рятувальників, десятки людей травмовано.
2010 - Відбулись перші за останні 20 років загальні парламентські вибори у М'янмі. Підсумки голосування не змінили розстановку сил у країні і забезпечили правлячій з 1962 року військовій хунті, що зайняла майже 77% всіх місць у парламенті, збереження влади.
2015 - У Вашингтоні за присутності близько двох тисяч чоловік неподалік будинку Конгресу відкрито Меморіал жертвам українського Голодомору 1932–1933 років, споруджений громадою української діаспори у США на кошти, виділені урядом України і приватні пожертви. Автор меморіалу - американка українського походження Лариса Курилас.

Народились 7 листопада

630 - 15 вересня 668, Констант II (Костянтин Бородатий), імператор Візантії (641-668 рр.) з династії Іраклія.
1867 - 4 липня 1934, Марія Склодовська-Кюрі, французький фізикМарія Склодовська-Кюрі, французький фізик і хімік польського походження, перша жінка-лауреат Нобелівської премії (з фізики, 1903), перша людина, що двічі стала лауреатом Нобелівської премії (з хімії, 1911); дружина П'єра Кюрі. 150 років з дня народження.
1879 - 21 серпня 1940, Лев Троцький, російський революціонерЛев Давидович Троцький (Лейба Бронштейн), російський марксист, керівник Жовтневої революції (1917), нарком (міністр) іноземних справ (1917-18 рр.) більшовицької Росії, головком Червоної армії (1918-25 рр.), керівник антисталінської опозиції в РКП(б).
1888 - 6 липня 1934, Нестор Махно, український анархістНестор Іванович Махно, український анархіст, один з керівників селянського руху в 1918-21 роках на півдні України в роки Громадянської війни - воював проти німців, білогвардійців, Директорії УНР та більшовиків.
1898 - 24 жовтня 1977, Дмитро Леонтійович Капка, український актор (ЧП, Тихий Дон, Вій).
1902 - 1 квітня 1991, Рина Зелена (Марина Василівна Зелена), російська театральна і кіноактриса (Весна, Пригоди Буратіно, Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона). 115 років з дня народження.
1903 - 27 лютого 1989, Конрад Лоренц, австрійський зоолог, один із основоположників етології.
1913 - 4 січня 1960, Альбер Камю, французький письменникАльбер Камю, французький письменник (Чума, Вигнання і царство, Падіння, Бунтуюча людина), філософ-екзистенціаліст, лауреат Нобелівської премії з літератури (1957).
1936 - 27 травня 2004, Микола Степанович Вінграновський, український письменник-шістдесятник, режисер, актор («Повість полум'яних літ»), сценарист і поет («Атомні прелюди»).
1967 - Давид Гетта, французький діджейДавид Гетта, французький діджей. Сьогодні 50-а річниця.
1968 - Олег Ярославович Тягнибок, український політик, голова політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода». Сьогодні 49-а річниця.
1986 - Дмитро Чигринський, український футболістДмитро Анатолійович Чигринський, український футболіст. Сьогодні 31-а річниця.
1989 - Надія Андріївна Толоконникова (Надя Толокно), російська музикантка і громадська активістка. Сьогодні 28-а річниця.

Померли 7 листопада

1862 - Бахадур Шах, імператор Великих МоголівБахадур Шах II (Бахадур Шах Зафар), останній імператор Імперії Великих Моголів (1837-57 рр.). 155 років років тому, в 87 років (нар. 24 жовтня 1775 р.).
1913 - Альфред Рассел Воллес, британський натураліст і біогеограф; незалежно від Дарвіна розробив теорію походження видів шляхом природного відбору (свої спостереження 1854-62 років, проведені на Малайському архіпелазі, він відіслав Дарвіну). 104 роки тому, в 90 років (нар. 8 січня 1823 р.).
1913 - Вілкі Коллінз, англійський письменникВілкі Коллінз, англійський письменник ("Місячний камінь", "Жінка в білому"). 104 роки тому, в 89 років (нар. 8 січня 1824 р.).
1944 - Ріхард Зорге, радянський розвідник. 73 роки тому, в 49 років (нар. 4 жовтня 1895 р.).
1980 - Стів Маккуін (Теренс Стівен), американський кіноактор ("Чудова сімка", "Втеча", "Куля", "Том Горн"). 37 років тому, в 50 років (нар. 24 березня 1930 р.).
1992 - Александр Дубчек, словацький політикАлександр Дубчек, словацький політик, керівник Компартії Чехословаччини в період "Празької весни", голова федеральних зборів ЧССР (з 1989 р.). 25 років років тому, в 71 рік (нар. 27 листопада 1921 р.).
1993 - Ігор Турчин, український тренерІгор Євдокимович Турчин, український гандбольний тренер; кращий тренер світу (1976), за видатні досягнення в спорті занесений в Книгу рекордів Гіннеса. 24 роки тому, в 57 років (нар. 16 листопада 1936 р.).
2011 - Джо Фрейзер, американський боксер, чемпіон світу (1970-73 рр.) серед професіоналів у суперважкій категорії. 6 років тому, в 67 років (нар. 12 січня 1944 р.).
2011 - Михайлина Хомівна Коцюбинська, український філолог та літературознавець, активна учасниця руху шістдесятників. 6 років тому, в 80 років (нар. 18 грудня 1931 р.).
2011 - Стівен (Банту) Біко, південно-африканський борець за свободу корінного населення ПАР, керівник "Руху за чорну самосвідомість". 6 років тому, в 65 років (нар. 18 грудня 1946 р.).
2016 - Леонард Коен, канадський поет і співак («Suzanne», «Hallelujah», «I’m Your Man»), член Залу слави рок-н-ролу (2008). 1 рік тому, в 82 роки (нар. 21 вересня 1934 р.).