Цей день в історії - 7 серпня

Цей день в історії - 7 серпня

219-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 146 днів. Іменинники - Анна (Ганна), Макар, Олімпіада. В Кот д’Івуарі святкують День республіки, в Кірібаті — День молоді, а в Західному Самоа — День праці.

Головні події 7 серпня

• Закон «про п'ять колосків», 1932

• Битва за Гуадалканал, 1942

• Початок В'єтнамської війни, 1964

• Теракти Аль-Каїди в Африці, 1998

• Російсько-грузинська війна, 2008

Всі події 7 серпня

322 до н. е. - Відбулась одна з вирішальних битв Ламійської війни — македонський полководець Антипатр, до якого прийшов на допомогу діадох Кратер, перемогли повсталих греків при Кранноні.

середні віки

626 - Невдачею закінчилась десятиденна облога Константинополя аварами і союзними їм племенами слов'ян і булгар — не маючи достатньо продовольства і так і незумівши здолати захисні стіни, вони були змушені відступити на Балкани.

936 - Оттон з роду Людольфінгів, син Генріха I Птахолова, коронувався на престол Східно-Франкського королівства.

нова історія

1714 - Біля мису Гангут (півострівв Ханко, Фінляндія) у Балтійському морі відбулась битва між російським і шведськими флотами, в якій росіяни здобули першу в свої історії перемогу на морі. Шведи втратили 10 суден, озброєних 116 гарматами, 711 вояків убитими й пораненими, а решта 237 чоловік були взяті в полон; російські втрати склали 127 вояків убитими й 342 пораненими. Цар Петро Iпісля цього став віце-адміралом.

1782 - Головнокомандуючий військами Континтельної армії генерал Джордж Вашингтон заснував почесну відзнаку "За військові заслуги", нагороду у вигляді пурпурового серця з шовку, обшитого срібною ниткою. Вона призначалась для солдат, котрі проявили особисту відвагу і дозволяла власнику нагороди проходити через будь-які застави і патрулі без затримки. "Пурпуровим серцем" було нагороджено всього три солдата Американської революційної армії — Елія Черчіль, Вільям Браун і Деніел Біссел.

1803 - Із Кронштадту в першу російську кругосвітню подорож відпливли кораблі «Надежда» і «Невой» під командуванням Івана Крузенштерна та Юрія Лисянського.

1813 - Війська під командуванням Сімона Болівара увійшли в столицю Венесуели Каракас, звільнивши її від іпанців. Боліварудостоївся титулу Визволителя й отримав диктаторські повноваження, але Друга венесуельська республіка протрималась недового — через рік Іспанія відновила тут своє панування.

1819 - Війська Сімона Болівара здобули перемогу над іспанцями у битві біля Бояка (Колумбія), в результаті чого Іспанія втратила контроль над провінцією Нова Гранада.

1918 - Україна і Область Війська Донського підписали договір про розмежування кордону і взаємне визнання незалежності й суверенності. Цей документ доповнювався "Додатковою секретною угодою" уповноважених донського та гетьманського урядів, згідно з якою Київ зобов'язувався якнайшвидше постачити донському війську озброєння та військове спорядження з розрахунку на три корпуси з майна, що залишилося "понад кількість, необхідну для укомплектування кількості українських військ, встановленої за угодою з Центральними державами".

1920 - У Варшаві підписано україно-кубанський договір, за яким "Українська Народна Республіка визнає державну суверенність Республіки Кубанського краю". Республіка Кубанського краю визнала суверенність УНР і обидві республіки зобов'язалися підтримувати одна одну у боротьбі за своє національно-державне визволення.

1932 - Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народних Комісарів СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та про зміцнення громадської (соціалістичної) власності», відповідно до якого розкрадання колгоспного майна каралося позбавленням волі на строк понад 10 років або розстрілом. Власноруч написаний Йосифом Сталіним на хвилі боротьби з крадіжками «кооперативного і колгоспного майна», що нібито спричинили «хлібозаготівельну кризу», цей законодавчий акт в народі зажив сумної слави закону «про п'ять колосків».

новітня історія

1942 - В ході Другої Світової війни британцями на Близькому Сході сформовано Палестинський полк з окремими єврейськими і арабськими батальйонами.

1942 - Заставши японців зненацька, війська союзників висадилися на Соломонових островах Гуадалканал, Тулагі та Флорида, щоб запобігти їх використанню японцями як військових баз, що загрожували б лініям постачання між США, Австралією і Новою Зеландією. Піврічна битва, що велась на суші, в повітрі, на воді і під водою, коштувала Японії величезних втрат і позбавила її стратегічної ініціативи у Тихому океані.

1944 - У Гарвардському університеті продемостровано роботу першого американського програмованого комп'ютера, створеного математиком Говардом Ейкеном та ще чотирма інженерами компанії IBM на основі ідей англійця Чарльза Беббіджа. Комп'ютер оперував 72 числами, що складаються з 23 десяткових розрядів, роблячи по 3 операції додавання або віднімання в секунду. Множення виконувалося протягом 6 секунд, ділення — 15,3 секунди, на операції обчислення логарифмів і виконання тригонометричних функцій було потрібно більше хвилини.

1947 - Бальзовий пліт «Кон-Тікі» з норвезьким дослідником Туром Хейєрдалом і його п'ятьма супутниками подолав 4300 миль по Тихому океану і розбився об рифи біля островів Туамоту, довівши тим самим можливість заселення Полінезії з американського континенту.

1954 - Британський легкоатлет Роджер Банністер першим у світі пробіг одну милю швидше 4 хвилин — за 3:59,4. Цього ж року він був визнаний кращим спортсменом світу.

1959 - З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) стартував непілотований людиною космічний апарат «Explorer 6», котрий передав перші знімки поверхні Землі з космосу.

1960 - Кот д'Івуар проголосив незалежність від Франції.

1964 - Конгрес США ухвалили Тонкінську резолюцію, що надавала президенту Ліндону Джонсону широкі повноваження у застосуванні військової сили для припинення постійних нападів північно-в'єтнамських загонів на американські війська в Індокитаї. Резолюція, котра фактично означала оголошення війни Північному В'єтнаму, була підтримана Палатою представників голосами 414-0 і Сенатом — 88-2. Її дію було припинено 13 січня 1971 року.

1970 - В залі суду графства Марін (штат Каліфорнія) група активістів негритянського лівацького руху вчинила спробу збройного звільнення їх соратників-підсудних. В результаті зіткнення з поліцією четверо людей, включаючи і суддю, взятого заручником, загинули і п'ятеро були поранені. Головним підозрюваним в організації цієї операції стала активістка американської компартії професор філософії Каліфорнійського університету Анжела Девіс. Після року, проведеного в тюрмі, судом присяжних всі звинувачення проти неї було знято і вона повернулась до викладацької роботи.

1974 - Французький каскадер Філіп Петіт пройшов по канату, натягнутому між двома баштами-близнюками нью-йоркського Центру всесвітньої торгівлі.

1976 - Через 11 місяців після старту американський космічний апарат «Вікінг-2» досягнув орбіти планети Марс і пропрацював її штучним супутником до 25 липня 1978 року, здійснивши навколо Марсу 706 обертів і відправивши на Землю понад 16 тисяч фотографій.

1987 - Тридцятилітня американська плавчиня Лінн Кокс за 2 години 6 хвилин подолала 4160 метрів протоки Берінга і стала першою у світі, хто переплив із США в СРСР (між островами Малий і Великий Діомед).

1990 - Африканський Національний Конгрес заявив про припинення збройної боротьби, що тривала майже 30 років, проти апартеїду у Південно-Африканській республіці.

наш час

1992 - На Олімпійських іграх в Барселоні американська тенісистка Дженніфер Капріатті виграла у фіналі у німкені Штеффі Граф.

1992 - У Женеві міжнародна конференція по роззброєнню, що проходила за участю 39-и країн протягом 24 років, розробила фінальний варіант договору про заборону хімічного озброєння.

1993 - Вперше публіку допущено до відвідування Букінгемського палацу, резиденції британських монархів. Доходи від проведених екскурсій повинні стати основою фонду для реставрації фамільного замку Уінздорів, котрий сильно постраждав від пожежі. ї

1998 - У містах Дар-ел-Салем (Танзанія) і Найробі (Кенія) підірвано американські посольства, що привело до загибелі 224 і пораненню більше 4800 осіб. Вибухи, що сталися з різницею в кілька хвилин в столицях двох різних держав, були сплановані і проведені членами ісламської терористичної організацієї Аль-Каїда на чолі з арабським шейхом Усамою Бен Ладеном.

2008 - З метою відновити контроль над самопроголошеною Республікою Південна Осетія, Грузія провела кількагодинний артилерійський обстріл її столиці міста Цхінвалі і здійснила спробу його штурму. Це дало формальний привід Росіївідкрито втрутитись у конфлікт на боці південно-осетинських сепаратистів і ввести на територію Грузії додаткові війська, піддавши бомбардуванню її міста, порти та військові об'єкти.

Народились 7 серпня

317 - 3 листопада 361, Констанцій II (Флавій Юлій Констанцій), 61-й римський імператор (337-353 рр.) східної частини, усієї Римської імперії (337-361 рр.); син Костянтина Великого.

1560 - 21 серпня 1614, Елізабет Баторі, угорська «Кривава Графиня»; племінниця короля Речі Посполитої Стефана Баторія.

1779 - 28 вересня 1859, Карл Ріттер, німецький географ. 240 років з дня народження.

1819 - 14 лютого 1897, Пантелеймон Олександрович Куліш, український письменник, історик, мовознавець; автор першої фонетичної абетки для української мови, що лежить в основі сучасного українського правопису. 200 років з дня народження.

1870 - 16 січня 1950, Густав Крупп фон Болен унд Гальбах, пруський дипломат, бізнесмен, глава концерну "Крупп" у першій половині 20-го ст. (прізвище Крупп отримав після одруження з Бертою Крупп, дочкою Фрідріха Круппа).

1876 - 15 жовтня 1917, Мата Харі (Маргарета Геєртруда Целле), голландська танцівниця; під час Першої Світової війни звинувачена французькими властями у шпигунстві на користь Німеччини (агент H-21); розстріляна за вироком суду на околиці Парижу.

1877 - 19 квітня 1949, Ульріх Сальхов, шведський фігурист, десятиразовий чемпіон світу, перший Олімпійський чемпіон з фігурного катання (1908).

1901 - 29 жовтня 1989, Юлія Іполитівна Солнцева, актриса і режисер (Повість полум'яних літ, Зачарована Десна); дружина Олександра Довженка.

1903 - 1 жовтня 1972, Луїс Лікі, англійський антрополог і археолог; знайшов у Танзанії рештки найдавнішої людини (презинджантропа і зінджантропа), а також спільного предка людинии і мавпи, що жив 25 мільйонів років тому.

1943 - Ален Корно, французький кінорежиссер (Форт Саган, Вибір зброї).

1944 - Джон Гловер, американський актор (Джулія, В пащі божевілля, Гремліни 2, Ранні заморозки). 75 років з дня народження.

1947 - Софія Михайлівна Ротару, українська співачка, Народна артистка України.

1954 - Віктор Медведчук, український політик, один з керівників СДПУ(о), колишній заступник голови Верховної ради. 65 років з дня народження.

1958 - Брюс Дікенсон, англійський рок-музикант, колишній вокаліст Iron Maiden (Run to the Hills, Running Free).

1960 - Девід Духовний, американський актор (Секретні матеріали, Червоні туфлі, Каліфорнія).

1966 - Джиммі Дональд Вейлс, американський підприємець, засновник Вікіпедії.

1970 - Влада Володимирівна Прокаєва (Литовченко), українська модель, «Міс Україна 1995».

1975 - Шарліз Терон, американська актриса (Адвокат диявола, Солодкий листопад).

1982 - Яна Олександрівна Клочкова, українська плавчиня, чотириразова Олімпійська чемпіонка (2000, 2004), десятиразова чемпіонка світу, 19-разова чемпіонка Європи.

Померли 7 серпня

1106 - Генріх IV (Генріх Сальє), німецький король (з 1056 р.) і імператор (1084-1106 рр.) Священної Римської імперії Салічної (Франконської) династії. 913 років тому, в 56 років(нар. 11 листопада 1050 р.).

1834 - Жозеф Марі Жаккар, французький інженер, винахідник ткацького станка на первокартах для візерунчатих тканин (машина Жаккарда). 185 років років тому, в 82 роки (нар. 7 липня 1752 р.).

1848 - Йєнс Якоб Берцеліус, шведський геолог і хімік; відкрив церій, селен, торій, вперше отримав у вільному стані кремній, титан, тантал, цирконій; визначив атомну вагу 46 відомих на той час хімічних елементів і ввів для них буквенні позначення. 171 рік тому, в 69 років (нар. 20 серпня1779 р.).

1921 - Олександр Олександрович Блок, російський поет-символіст (Вірші про Прекрасну Даму, Дванадцять, Відплата, Балаганчик). 98 років тому, в 41 рік (нар. 28 листопада 1880 р.).

1938 - Костянтин Сергійович Станіславський (Алексєєв), російський театральний діяч, засновник відомої театральної системи. 81 рік тому, в 75 років (нар. 17 січня 1863 р.).

1941 - Рабіндранат Тагор, індійський поет ("Вечірні пісні", "Гітанджалі"), письменник ("Гора", "Дім і мир"), лауреат Нобелівської премії (1913), громадський діяч. 78 років тому, в 80 років (нар. 7 травня 1861 р.).