Цей день в історії - 7 жовтня

Цей день в історії - 7 жовтня

280-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 85 днів. Іменинники - Владислав, Фекла. У Намібії відзначають День доброї волі.

Головні події 7 жовтня

• Конвеєр Генрі Форда, 1913

• Німецька Демократична Республіка, 1949

• Операція «Відплата», 2001

Всі події 7 жовтня

3761 до н. е. - День створення світу згідно з віруванням іудеїв - від цієї жати бере відлік іудейський календар.

562 до н. е. - По смерті Навуходоносора IIНововавилонським царством став правити його старший син Амель-Мардук.

Середні віки

1403 - Біля Модона (нині - Метоні, Греція) флот Венеційської республіки, очолюваний адміралом Карлом Дзено, отримав переконливу перемогу над флотом Генуї.

1571 - В п'ятигодинній битві при Лепанто (Греція), біля входу в затоку Пантраікос, флот Святої ліги (союзу Іспанії, Венеції і папи римського) в складі 250 кораблів під командуванням Дон Хуана Австрійського (сина Карла V) розбив значно більшу за чисельністю османську флотилію чив розвіяла міф про її непереможність.

Нова історія

1840 - Перший голландський король Вільгельм I зрікся престолу на користь свого сина Вільгельма II.

1879 - У відповідь на невдоволення Росії рішеннями Берлінського конгресу Німеччина і Австрія підписали таємний союзний договір - "Союз двох", по якому брали на себе зобов'язання у випадку нападу Росії надати одне одному воєнну допомогу.

1913 - На заводі Генрі Форда в Детройті вперше у світі весь виробничий процес збирання автомобілів почав виконуватись за новою технологічною схемою - на конвеєрі. Це дало змогу скоротити тривалість процесу збирання автомобіля марки "Model T" з 12.5 годин до шести. Протягом року конвеєрний процес був удосконалений і цей час скоротився до 93 хвилин.

1919 - В Амстердамі засновано голландську авіакомпанію KLM(Королівські нідерладські авіалінії) - сьогодні найстаріша із нині діючих.

1935 - Італія, котра на початку жовтня вторглась в Ефіопію, оголошена Лігою Націй агресором і виключена з числа її членів.

Новітня історія

1940 - В рамках стратегічного плану Гітлера по створенню нерозривного Східного фронту проти СРСР, Німеччина окупувала Румунію.

1944 - В Думбартон-Оксі (США) завершилась міжнародна конференція, що тривала з 21 серпня, на котрій представники США, Великобританії, СРСР і Китай прийняли рішення створити замість Ліги націй нову міжнародну Організацію Об'єднаних Націй (ООН). Одним із головних її органів стала Рада безпеки, постійними членами котрої є країни-засновниці. Після довгих дискусій її п'ятим членом стала Франція. Остаточне рішення про створення ООН було прийняте на конференції в Сан-Франциско в 1945 році.

1949 - Менш, ніж через п'ять місяців після створення ФРН, на території радянської окупаційної зони Народна рада, обрана Німецьким народним конгресом, проголосила створення Німецької Демократичної Республіки (НДР). Її прешим президентом став Вільгельм Пік, а прем'єр-міністром тимчасового уряду - Отто Гротеволь. До складу НДР увійшли землі Макленбург, Бранденбург, Лузатія, Саксонія і Тюрінгія. Берлін, колишня столиця Німеччини, залишився розділеним на західну і східну зони, незважаючи на те, що знаходився в центрі НДР. Східна Німеччина, як самостійна держава, проіснувала до 1990 року, коли відбулось її приєднання до ФРН.

1950 - Генеральна Асамблея ООН прйняла резолюцію, що дозволяла міжнародному контингенту 15 держав направити до Кореї свої війська і виступити на боці Південної Кореї, щоб стримати агресію комуністичної КНДР.

1959 - Радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-3" вперше в світі сфотографувала обернену сторону Місяця і передала її зображення на Землю.

1971 - В Нью-Йорку пройшла прем'єра фільму Вільяма Фрідкіна «Французький зв'язковий» з Джином Хекманом у головній ролі. Наступного року ця стрічка завоювала чотири «Оскара», включаючи нагороди для режисера і виконавця головної чоловічої ролі.

1971 - Компанія Motown Records випустила перший сингл 13-літнього Майкла Джексона з піснею «Got to Be Were», котра до кінця року увійшла в десятку кращих в США, а січні наступного - і у Великій Британії.

1977 - В Радянському Союзі прийнято нову ("брежневську") конституцію, в котрій було зафіксовано остаточну перемогу розвинутого соціалізму в СРСР.

1981 - На наступний день після вбивства Анвара Садата єгипетський парламент затвердив президентом країни віце-президента Хосні Мубарака.

1982 - У Нью-Йорку пройшла прем'єра мюзиклу "Коти" англійців Ендрю Уеббера і Тіма Райса, котрий до свого закриття у вересні 2000 року був зіграний на Бродвеї 7486 разів.

1985 - В Середземному морі чотири палестинці захопили італійське судно "Achille Lauro", котре слідувало по маршруту Александрія - Порт-Саїд. Основною вимогою терористів на чолі з Мохаммедом Аббасом було звільнення 50 палестинців з ізраїльських тюрем - у випадку відмови виконати їх вимоги вони погрожували підірвати судно з 413-а пасажирами. Для підтвердження серйозності своїх намірів був убитий інвалід американець Леон Клігхоффер, а його тіло було викинуте в море. Після дводенних переговорів при посередництві Ясера Арафата і єгипетського уряду було досягнуто домовленості про здачу терористів італійським властям при умові надання їм можливості вилетіти в Туніс. Єгипетський літак, на котрому палестинці летіли в Туніс, бу перехоплений американськими винищувачами і посаджений в Сицилії, але італійські власті не дозволили американцям заарештувати терористів і надали їм можливість виїхати з країни через Югославію.

1989 - Дебютний альбом Forever Your Girl» Поли Абдул очолив американський хіт-парад">Поли Абдул «Forever Your Girl» на десять тижнів очолив американський хіт-парад, а чотири пісні з нього протягом року займали перші місця в національному хіт-параді.

Наш час

1991 - Верховна Рада затвердила Статут Національного банку України.

1997 - Американська компанія Sun порушила проти Microsoft судову справу за спробу модифікувати мову програмування Java і поширювати її у вигляді, несумісному з оригінальною версією Sun. За рік суд прийняв рішення, що Microsoft може вносити свої зміни в Java, але не має права на своїх програмних продуктах, зокрема браузері, використовувати слоган "Java-сумісний".

2001 - У відповідь на проведені 11 вересня теракти у Нью-Йорку і Вашингтоні і після відмови руху Талібан видати США Усаму бен Ладена, звинуваченого в їх організації і здійсненні, о 19-27 за київським часом американські збройні сили розпочали операцію «Відплата» по знищенню військової інфраструктури Афганістану і нанесли ракетно-бомбовий удар по стратегічних позиціях талібів. Протягом найближчих двох годин з підтримкою дій США виступили керівники Великої Британії, Німеччини і Росії.

2004 - Король Камбоджи Нородом Сіанук зрікся престолу за станом здоров'я.

2006 - На каналі 1+1 в Україні стартував проект «Танці з зірками», започаткований у Великобританії у 2004 році на телеканалі ВВС під назвою «Strictly Come Dancing». Його ведучими стали Тіна Кароль та Юрій Горбунов, а в журі теле-шоу були Григорій Чапкіс, Олена Коляденко, Олексій Литвинов. Переможцем проекту стала пара Володимир Зеленський і Олена Шоптенко.

2006 - В під'їзді свого будинку в Москві вбито оглядача «Новой газеты» журналістку Ганну Степанівну Політковську. Ганна Політковська працювала над репортажем про чеченську війну, у якому, зокрема, розповідалося про катування й про методи політичної боротьби Кадирова-молодшого.

2010 - Оголошено, що Нобелівська премія з літератури за 2010 рік вручається перуанському письменнику Маріо Варґасу Льосі «за зображення структури влади і яскраві картини людського спротиву, повстання і поразки».

2015 - Нобелівськими лауреатами з хімії стали швед Томас Ліндаль, американець Пол Модрич і турок Азіз Санкар за дослідження механізму відновлення ДНК.

Народились 7 жовтня

1841 - 2 березня 1921, Нікола I (Нікола Петрович-Негош), перший король Чорногорії (1910-18 рр.) з династії Петровичів-Негошів.

1885 - 18 листопада 1962, Нільс (Генрік Давид) Бор, датський фізик, один з основоположників сучасної фізики, лауреат Нобелівської премії(1922).

1900 - 23 травня 1945, Генріх Гіммлер, рейхсфюрер СС (з 1929 р.), шеф баварської поліції (з 1933 р.), шеф поліції і таємної поліції (гестапо, з 1936 р.) Німеччини, міністр інутрішніх справ Німеччини (з 1943 р.).

1931 - Десмонд Туту, перший чорношкірий англіканський архієпископ у Південно-Африканській Республіці, генеральний секретар Ради південноафриканських церков (1979-84 рр.), лауреат Нобелівської премії миру (1984).

1952 - Людмила Іванівна Турищева, українська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка (1972), дворазова чемпіонка світу та Європи, президент Федерації гімнастики України.

1957 - Джейн Торнвілл, англійська фігуристка, чотириразова чемпіонка світу, олімпійська чемпіонка (1988).

1964 - Сем Браун, британська співачка (Stop!).

1967 - Тоні Брекстон, американська поп-співачка, лауреат "Гремі" (Another Sad Love Song [1993], Breathe Again [1994], Un-Break My Heart, You're Makin’ Me High [1996]).

1968 - Том Йорк, вокаліст британської групи Radiohead. 50 років з дня народження.

Померли 7 жовтня

336 - Марк, тридцятий четвертий Папа Римський (336-336 рр.). 1682 роки тому

1620 - Станіслав Жолкевський, польський державний і військовий діяч, короний гетьман Речі Посполитої. 398 років тому, в 73 роки (нар. 1547 р.).

1747 - Василь Григорович Григорович-Барський, український письменник, мандрівник. 271 рік тому, в 46 років (нар. 1 січня1701 р.).

1849 - Едгар Аллан По (Рос), американський письменник, поет ("Убивство на вулиці Морг", "Золотий жук"). 169 років тому, в 40 років (нар. 19 січня 1809 р.).

1910 - Левко Макарович Мацієвич, український корабельний інженер, будівник морських аеропланів; перший український авіатор. 108 років тому, в 33 роки (нар. 13 січня 1877 р.).

1959 - Маріо Ланца (Альфредо Арнольд Кокоцца), американський оперний співак, актор. 59 років тому, в 38 років (нар. 31 січня 1921 р.).

1984 - Валерій Веніамінович Марченко, український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач. 34 роки тому, в 37 років (нар. 16 вересня 1947 р.).

1994 - Майя Григорівна Булгакова, російська актриса українського походження ("Хоровод", "Американський дідусь", "Похорони Сталіна", "Право кохати", "Лісова пісня - Мавка", "З тобою і без тебе", "Крила"). 24 роки тому, в 62 роки (нар. 19 травня 1932 р.).

2006 - Ганна Степанівна Політковська, російська журналістка. 12 років тому, в 48 років (нар. 30 серпня 1958 р.).

2011 - Раміз Алія, глава комуністичної Албанії (1985-92 рр.). 7 років тому, в 85 років (нар. 18 жовтня 1926 р.).