Цей день в історії - 8 квітня

Цей день в історії - 8 квітня

99-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 267 днів. Іменинники - Алла, Анна (Ганна), Василь, Гаврило, Лариса. День народження Будди, Міжнародний день циган.


Головні події 8 квітня

• Народження засновника буддизму, 563 до н.е.

• Прусське герцогство, 1525

• Прем'єра фільму «Земля» Олександра Довженка, 1930

• Померла «Залізна леді», 2013


Всі події 8 квітня

563 до н. е. • Цього дня буддисти відзначають народження Сіддхартхи Гаутами, засновника буддизму, котрий, як вважається, жив між 563 і 483 роками до нашої ери.

217 • Під час військового походу проти парфян поблизу міста Карри (сучасна Сірія) за наказом префекта преторія Марка Опеллія Макріна убито 29-літнього римського імператора Каракаллу. Прізвисько Каракалла ("плащ с капюшоном") Септимій Бассіан (власне ім'я імператора) отримав за те, що ввів у римському війську традицію носити кельтський плащ. Він надав римське громадянство всім вільним жителям країни, здобув ряд важливих перемог — розбив алеманнів, укріпив дунайський кордон від набігів карпів і виступив війною проти Парфії.


СЕРЕДНІ ВІКИ

632 • У Бле вбито короля Аквітанії Харіберта II і його малолітнього сина, що дозволило його зведеному брату королю Австразії, Нейстрії і Бургундії Дагоберту I захопити Аквітанію та Гасконь і стати найсильнішим монархом з династії Меровінгів.

1093 • Монахи Англії під керівництвом єпископа Волкеліна переїхали в новий храм — Вінчестерський собор, графство Гемпшир — на той час один з основних храмів Британії.

1139 • На Другому Лютеранському соборі папа Інокентій II відлучив засновника та першого короля Сицилійського королівства Роджера II від церкви. У липні цього ж року, після того як папська армія булп розбита, а сам папа попав у полон, він визнав Роджера II королем Сицилії.

1364 • На престол Франції зійшов король Карл V, син Жана II з династії Валуа.

1378 • Остерігаючись того, що 16 кардиналів, 11 з яких були французами, виберуть папу-француза, римляни вчинили тиск на конклав і понтифіком був обраний Бартоломео Пріньяно (Урбан IV). Однак через три місяці французи оголосили вибори в Римі недійсними і у місті Фонді обрали папою Роберта Женевського, що взяв ім'я Клемент VII. Резиденцією нового папи став Авіньон. Обидва папи наполягали на законності саме свого обрання, піддавали анафемі прихильників іншого і наділяли своїх підлеглих одними й тими ж постами у церковній ієрархії. Почалась Велика схизма, що розколола західнохристиянський світ на два (а в 1409 — на три) табори. Вона тривала аж до 1417 року.

1498 • Звинуваченого у єресі, заарештовано флорентійського монаха Джироламо Савонаролу — громадяни міста не пробачили йому відмову пройти суд божий шляхом випробування вогнем. Для того, щоб довести, що пророцтва Савонароли брехня і обман, папа римський запровадив слідчу комісію з числа місцевої громади.

1525 • У Кракові укладено угоду, що завершила чергову пруссько-польську війну: володіння Тевтонського ордена ставали вотчиною Королівства Польща і спадковим герцогством під управлінням колишнього великого магістра Альбрехта фон Бранденбурга з династії Гогенцоллернів. Через два дні він виголосив васальну присягу королю Польші Сигізмунду I Старому і відбув до столиці своїх володінь міста Кьоніґсберг.

1548 • За наказом іспанського короля віце-король Перу Педро де ла Гаска розпочав боротьбу з авантюристом Гонсало Пісарро, котрий в 1546 році проголосив себе правителем всієї західної частини Південної Америки, і в битві біля Саксаумана розбив його. В результаті Перуанське віце-королівство було приєднане до іспанських володінь, а його столиця — місто Ліма — з часом стала одним з найважливіших торгових центрів Південної Америки.


НОВА ІСТОРІЯ

1847 • За приналежність до Кирило-Мефодієвського братства у Києві заарештовано поета Тараса Шевченка та історика Миколу Костомарова.

1854 • Великобританія і Франція, які ще 13 березня уклали оборонний і наступальний союз із Османською імперією, виступили на її боці проти Росії в Кримській війні.

1904 • Великобританія і Франція підписали договір — "Сердечну згоду" — про мирне розділення сфер їх колоніальних інтересів. "Сердечна згода" (Антанта) з формальної точки зору не була союзницькою угодою, а лише вирішувала конкретні питання щодо колоніальних володіь в Африці: Франція визнала британські володіння в Єгипті, а Британія — французьке домінування в Марокко. Для Німеччини, яка також претендувала на Марокко, Антанта означала провал її експансіоністських планів. Підписавши цей договір, Велика Британія відмовилась від попереднього зовнішньополітичного принципу ізоляції і почала приймати активну участь у вирішенні кофліктних ситуацій в Європі.

1911 • Вивчаючи властивості ртуті, охолодженої до температури рідкого гелію, голландський фізик Гейке Камерлінг-Оннес виявив явище надпровідності.

1918 • В російській Червоній Армії введено інститут військових комісарів для контролю за діями професійних військових "старої школи".

1930 • У Харкові відбулась прем'єра фільму Олександра Довженка «Земля». У 1958 році на Всесвітній виставці в Брюсселі (Бельгія) в результаті опитування, проведеного Бельгійською синематикою серед 117 критиків і кінознавців з 26 країн світу, фільм було названо у числі 12 найкращих картин усіх часів і народів.

1935 • В Радянському Союзі видано декрет, згідно з яким кримінальна відповідальність стала поширюватись на дітей від 12 років, котрих тепер можна було засуджувати до смертної кари.


НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1944 • Війська 1-го Українського фронту Радянської армії вийшли на кордон СРСР з Румунією і Чехословаччиною на фронті довжиною 200 кілометрів і захопили районі центри Станіславської (тепер — Івано-Франківської) та Чернівецької області — Печеніжин, Яблунів, Вашківці, Вижниця, Путила, Глибока.

1957 • У Москві п'єсою Віктора Розова «Вічно живі» відкрився театр «Современник».

1960 • У Гаазі Нідерланди та ФРН підписали угоду про повернення Німеччині територій, приєднаних до Голландії в 1949 році як компенсація за збитки у Другій світовій війні, в обмін на 280 мільйонів німецьких марок. Територія площею 69 км2 була повернута до Німеччини 1 серпня 1963 року, за винятком одного невеликого пагорба (близько 3 км2), який залишився у Нідерландів.

1971 • У Лондоні пройшов перший Всесвітній конгрес циган, на якому було затверджено циганський прапор і гімн.

1975 • На 47-й церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії шість "Оскарів" отримав фільм "Хрещений батько: Частина 2" (серед них — Френсіс Форд Коппола як продюсер, режисер і сценарист, Роберт Деніро як кращий актор в епізодичній ролі). Нагорода за краще виконання чоловічої ролі дісталася Арту Карні (фільм "Гаррі і Тонто"), жіночої — Елен Берстин ("Аліса тут більше не живе"); за кращу епізодичну жіночу роль відзначено Інгрід Бергман ("Убивство в Східному експресі").

1990 • На парламентських виборах у Словенії перемогу здобула опозиція — блок некомуністичних партій "Демос" отримав 55% голосів виборців.

1990 • На американському телеканалі ABC почалась прем'єрна демонстрація серіалу "Твін Пікс" режисера Дейвіда Лінча. Історія про агента ФБР Дейла Купера, що прибув до провінційного містечка розслідувати таємничу смерть Лори Палмер, стала культовою стрічкою 1990-х років. Показ серіалу тривав до 18 квітня 1991 року.


НАШ ЧАС

1993 • Колишня югославська республіка Македонія стала 181-м членом ООН.

1994 • Жан Камбанда став прем'єр-міністром тимчасового уряду Руанди. У першому своєму виступі по радіо він закликав до припинення в країні збройного протистояння між народностями тутсі і хуту, а в 1998 році був визнаний винним у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і смерті більше 800 тисяч руандійців.

1998 • Куба відновила дипломатичні стосунки з Домініканською Республікою.

2005 • Прощання з папою римським Іоанном Павлом II і його похорон стали наймасовішою церемоніальною подією в історії людства. 300 тисяч людей були присутні на траурній літургії, 4 мільйонів паломників проводили понтифіка з життя земного в життя вічне (з них більше мільйона склали поляки), більше мільярда віруючих, що належать до різних християнських конфесій і сповідують різні релігії, молилися за упокій його душі, 2 млрд глядачів стежили за церемонією в прямому ефірі. На похорон понтифіка з'їхалися більше 100 глав держав і урядів — 11 монархів, 70 президентів і прем'єр-міністрів, декілька керівників міжнародних організацій, в тому числі Генеральний секретар ООН Кофі Аннан; ще близько двох тисяч членів різних делегацій — всього з 176 країн.

2013 • Від інсульту у віці 87 років померла Маргарет Тетчер, 71-й прем'єр-міністр Великобританії, перша жінка, що стала прем'єр-міністром європейської держави. За критику Радянського Союзу і його політики вона була названа журналістами «Залізною леді», прізвисько, яке стало асоціюватись з Тетчер в усьому світі за її безкомпромісну політику і стиль керівництва.

2013 • Абу Бакр аль-Багдаді оголосив про створення на підконтрольній іракській Аль-Каїді території Іраку та Сирії Ісламської Держави Іраку та Леванту (ІДІЛ).


Народились 8 квітня

563 до н.е. - 15 лютого 483 до н.е. • Сіддхартха Гуатама, індійський принц; після смерті і перевтілення отримав ім'я Будда (Просвітленний) і став засновником нової релігії. У 1996 році в містечку Лумбіні (Непал) археологи знайшли місце, де на їх думку, народився Будда — з 1997 року воно занесене до реєстру ЮНЕСКО.

1268 - 29 листопада 1314 • Філіп IV (Філіп Красивий), французький король (1285–1314 рр.); син Філіппа III Сміливого, з династії Капетингів; батько королів Людовика X Сварливого, Філіппа V Довгого і Карла IV Красивого.

1605 - 17 вересня 1665 • Філіп IV (Філіп Габсбург), король Іспанії та Португалії (1621-65 рр.); син Філіппа III Іспанського. 415 років з дня народження.

1874 - 2 січня 1938 • Михайло Андрійович Коссак, український композитор, диригент і музикознавець, педагог.

1892 - 29 травня 1979 • Мері Пікфорд (Гледіс Луїс Сміт), американська актриса, зірка німого кіно, лауреат премії «Оскар» ("Кокетка" [1928-29]; "Бідна маленька багата дівчинка").

1912 - 12 жовтня 1969 • Соня Хені, норвезька спортсменка, фігуристка, триразова чемпіонка Олімпійських ігор (1928, 1932, 1936 рр.), десятиразова чемпіонка світу (1927-36 рр.), актриса ("Серенада сонячної долини").

1938 - 18 серпня 2018 • Кофі Аннан, 7-й Генеральний секретар ООН (1997—2006 рр.); родом з Гани — його батько був верховним вождем племені фанте і губернатором одної з провінцій країни.

1947 • Стів Хау, англійський рок-музикант, гітарист груп Asia ("Heat of the Moment", "Only Time Will Tell"), Yes ("Roundabouts"). Сьогодні 73-а річниця.

1963 • Джуліан Леннон, англійський співак ("Valotte", "Too Late for Goodbyes"); син Джона Леннона від першого шлюбу. Сьогодні 57-а річниця.

1968 • Патрісія Аркетт, американська актриса ("Флірт з відчаю", "Справжня любов", "Кошмар на вулиці В'язів 3"); сестра актриси Розанни Аркетт, дружина Ніколаса Кейджа. Сьогодні 52-а річниця.


Померли 8 квітня

217 • Каракалла (Септимій Бассіан), 22-й римський імператор (з 211 року), син імператора Септимія Севера; надав римське громадянство всім вільним жителям країни. 1803 роки тому, в 29 років (нар. 4 квітня 188 р.).

1364 • Жан II Добрий, король Франції (1350-64 рр.) з династії Валуа; син Філіпа VI, батько короля Карла V Мудрого. 656 років тому, в 45 років (нар. 26 квітня 1319 р.).

1811 • Опанас Филимонович Шафонський, український лікар, історик, громадський діяч, один з засновників епідеміології в Російської Імперії. 209 років тому, в 71 рік (нар. 13 грудня 1740 р.).

1835 • Вільгельм фон Гумбольд, німецький філософ, філолог, засновник Берлінського університету. 185 років років тому, в 68 років (нар. 22 червня 1767 р.).

1925 • Френк Стівен Болдуїн, американський винахідник (арифмометр — 1874 р.). 95 років років тому, в 87 років (нар. 10 квітня 1838 р.).

1973 • Пабло Пікассо (Пабло Руїз Бласко), іспанський художник, найвизначніша творча постать 20-го століття, працював у жанрах живопису (Родина арлекіна, Панни з Авіньйону, Ґерніка), скульптури, графіки і кераміки. 47 років тому, в 92 роки (нар. 25 жовтня 1881 р.).

1984 • Петро Леонідович Капиця, російський фізик, один з основоположників фізики низьких температур і фізики сильних магнітних полів, лауреат Нобелівської премії (1978). 36 років тому, в 90 років (нар. 9 липня 1894 р.).

1994 • Курт Кобейн, американський рок-музикант, співак (Nirvana: «Nevermind», «Smells Like Teen Spirit», «Lithium»). 26 років тому, в 27 років (нар. 20 лютого 1967 р.).

2013 • Маргарет Тетчер (Маргарет Гілда Робертс), британський політик, перша жінка, що стала прем'єр-міністром Великої Британії (1979-90 рр.). 7 років тому, в 88 років (нар. 13 жовтня 1925 р.).