Цей день в історії - 9 січня

Цей день в історії - 9 січня

9-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 356 днів.

Іменинники - Антоніна, Лука, Йосип, Давид, Олена, Степан (Стефан), Тихін, Федір, Ферапонт, Яків.

В Панамі відзначають День жертв.

Головні події 9 січня

• Ясський мир, 1792 • Винайдення фотографії, 1839 • Завершення Дарданельської операції, 1916 • Перший iPhone, 2007

Всі події 9 січня

1349 - За звинувачення в отруєнні колодязів, що на думку місцевих жителів стало причною поширення чуми, 600 євреїв Базеля були закуті в кайдани і спалені живцем в сараї на острові Рейну. За рішенням міської влади їм було заборонено селитись у місті протягом наступних 200 років.
1449 - На престол зійшов Костянтин XI Драгаш з динстії Палеологів, останній візантійський імператор, який загинув через чотири роки під час захоплення Константинополя османами.
1522 - Після смерті Лева X новим папою під іменем Адріан VI обраний кардинал Адріан Флоренс, з 1520 року намісник імператора Священної Римської імперії Карла V в Іспанії. Занадто короткий термін перебування на папському престолі (Адріан VI помер 14 вересня 1523 року) не дав йому можливість провести церковну реформу, яка мала б ефективно протидіяти вченню Лютера.

Нова історія

1719 - Після розкриття інспірованої Іспанією змови при дворі короля 5-літнього Людовика XV, Франція оголосила Іспанії війну, відому як Війна за французьку спадщину, в якій союз Франції, Великобританії, Сполучених провінцій і Священної Римської імперії отримав перемогу і змусив Філіппа V Бурбона відмовитись від територіальних претензій на більшу частину Італії.
1792 - В Яссах між Росією і Туреччиною підписано мирний договір, що завершив Сьому Російсько-турецьку війну 1787-91 років. Росія закріпила за собою все Північне Причорномор'я, включаючи Крим, Північну Кубань, чим посилила свій влив на Кавказі та Балканах. Ясський мир став важливим досягненням експансіоністської політики російської імператриці Катерини II, котра прагнула не тільки економічно ослабити Османську імперію, але й реалізувати свій "грецький проект" - відродити під патронатом Росії Візантійську імперію.
1793 - Француз Жан-П'єр Бланшар здійснив перший у Новому Світі політ на повітряній кулі - він стартував у Філадельфії і, пролетівши 20 кілометрів та досягнувши висоти 2 кілометри, приземлився в містечку Вудбері (штат Нью-Джерсі).
1799 - В Англії вперше у світі введено податок на прибуток.
1806 - В Лондоні у соборі Святого Павла поховано адмірала Гораціо Нельсона, героя Британії, що врятував країну від наполеонівських військ. У центрі міста, на площі перейменованій у Трафальгарську, було також зведено меморіальну колону на честь перемоги Нельсона у Трафальгарській битві, в якій 21 жовтня 1821 року було розбито франко-іспанський флот.
1826 - Початок арештів членів Південного товариства декабистів став причиною повстання Чернігівського полку під керівництвом С.Муравйова-Апостола і М.Бестужева-Рюміна. У Василькові повсталі захопили зброю, продовольство і полкову касу, через два дні перед ними була зачитана прокламація "Православний катехізис", що закликала до виступу проти самодержавства, кріпацтва та рекруччини, і близько тисячі солдатів та 17 офіцерів почали рухатись в бік Житомира. Але 15 січня урядовим військам вдалось ізолювати полк, щоб запобіти приєданню до нього інших частин, де служили офіцери-декабристи, і розстрілятий його картечним вогнем. Згодом Муравйов-Апостол і Бестужев-Рюмін були страчені за вироком суду, четверо офіцерів вислані на довічну каторгу, а полк розформований.
1839 - На засіданні французької Академії наук фізик Домінік Франсуа Араго представив доповідь про винайдення художником Луї-Жаком Дагером способу отримання "незникаючих зображень", названого дагеротипією. Цей день вважається днем винайдення фотографії.
1916 - Поразкою країн Антанти завершилась битва при Галліполі за контроль над протоками Дарданели та Босфор - втративши понад чверть мільйона вбитими, пораненими та зниклими без вісті, вони так і не змогли встановити контроль над протоками Дарданели та Босфор і захопити Константинополь. Натомість Османська імперія попри не менші втрати здобула одну з найбільших своїх перемог у Першій Світовій війні, яка стала основою її подальшої війни за незалежність і проголошення через вісім років Турецької Республіки під керівництвом Мустафи Кемаля, який в Галліполі вперше проявився як ефективний командир.
1921 - Між грецькими військами і Армією національної оборони Туреччини відбулась битва при Іненю, перша битва в ході Другої греко-турецької війни, яка завершилась перемогою турків.

Новітня історія

1943 - Античанкайшистський уряд на чолі Ван Цзин-веєм, утворений японцями у 1940 році, оголосив війну США і Великій Британії.
1951 - У Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй.
1957 - Через провал британської політики в період Суецької кризи, коли у 1956 році Велика Британія разом з Францією виступили на боці Ізраїлю під час окупації Синайського півострова, але під тиском ООН були змушені припинити агресію, Ентоні Іден пішов з поста прем'єр-міністра Великобританії. Наступного дня його змінив Гарольд Макміллан.
1963 - Переговори про вступ Великобританії до ЄЕС були перервані із-за вкрай негативної позиції з цього питання президента Франції Шарля де Голля.
1964 - Масові антиамериканські виступи в зоні Панамського каналу привели до загибелі 21 мирного жителя та трьох американських солдатів.
1972 - У гавані Гонконга загорівся і затонув океанський лайнер "Королева Єлизавета", що багато років було флагманом і гордістю британського пасажирського флоту. Збудований в 1946 році, лайнер до 1968 року використовувася для морських вояжів як найрозкішніше у світі пасажирське судно, а в 1970 році був проданий з аукціону тайванському магнату С.В.Туну, який перейменував його в "Морський університет" і планував після переобладнання перетворити в справжній плавучий навчальний заклад. Однак, за декілька місяців до завершення робіт на борту лайнера сталася пожежа і він затонув.
1976 - Розпочалися зйомки першого фільму із серії «Роккі» з Сильвестром Сталлоне у головній ролі. Знятий за його сценарієм і знятий режисером Джоном Евілдсеном, фільм завоював три премії «Оскар», «Золотой Глобус» і зробив Сталлоне світовою знаменитістю. При бюджеті 1 мільйон доларів «Роккі» став найкасовішим фільмом 1976 року і зібрав $225 млн.
1980 - В Саудівській Аравії страчено 63 ісламських фундаменталіста, котрі у листопаді 1979 року захопили Велику мечеть у Мецці, неформальній столиці мусульманського світу.

Наш час

1996 - Група з 400 чеченських бойовиків на чолі з Салманом Радуєвим проникла в дагестанське місто Кізляр, захопила місцеву лікарню і взяла в заручники 160 чоловік з числа пацієнтів і жителів оточуючих будинків. За їх звільнення терористи зажадали виведення всіх російських федеральних військ з Північного Кавказу. Повертаючись у Чечню із заручниками, бойовики Радуєва зайняли дагестанське село Первомайське і захопили ще більше ста заручників, 37 з яких були міліціонерами. Операція по звільненню заручників силами ФСБ і МВС Росії розпочалась 15 січня і закінчилась вкрай невдало через три дні - 82 чловіка було звільнено, 40 заручників загинуло. Радуєву з більшістю бійців своїх загонів вдалось вийти з оточення з рештою заручників. Для їх звільнення 9 лютого Держдума Росії прийняла закон про державну амністію бойовиків Радуєва за їх збройний напад на Кізляр і Первомайське.
1998 - Рамзі Юзіф отримав у нью-йоркському суді довічне ув'язнення за підрив у 1994 році філіппінського літака і 240 років тюрми за участь у вибухах, що сталися в Світовому центрі торгівлі в Нью-Йорку в 1993 році.
2000 - Президент США Клінтон дав обід на честь прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Барака та міністра закордонних справ Сиріїї Фарука аль-Шараа. Це був перший за останні 50 років випадок, коли ізраїльскі та сірійські лідери їли за одним столом, але ніяких домовленостей про мирне врегулювання на Близькому Сході досягнуто так і не було.
2005 - На президентських виборах у Палестинській автономії переміг колишній прем'єр-міністр Палестини Махмуд Аббас, який замінив покійного Ясіра Арафата.
2007 - У виступі на щорічній конференції Macworld Стів Джобс представив перший iPhone компанії Apple.
2012 - Аргентинець Ліонель Мессі втретє поспіль одержав «Золотий м'яч ФІФА», встановивши таким чином рекорд за кількістю разів отримання цієї нагороди, яка присуджується кращому футболісту попереднього сезону за рішенням тренерів і капітанів національних збірних і журналістів ведучих спортивних видань світу. Враховуючи «Золотий м'яч», отриманий Мессі в 2009 році, - це абсолютний рекорд, не перевершений й досі.

Народились 9 січня

1580 - 21 червня 1631, Джон Сміт, перший американський письменник Джон Сміт, англійський моряк, письменник («Правдива оповідь про визначні події у Вірджинії»); один із засновників Джеймстауна, першого британського поселення в Новому Світі.
1590 - 30 червня 1649, Сімон Вуе, французький живописець-монументаліст, портретист і декоратор.
1823 - 23 лютого 1908, Фрідріх фон Есмарх, німецький військовий хірург, котрий першим став застосовувати бандажні пов'язки на полі бою як обов'язковий елемент першої медичної допомоги. 195 років з дня народження.
1890 - 25 грудня 1938, Карел Чапек, чеський письменник ("Війна з саламандрами", "Засіб Макропулоса"); "хрещений батько" терміну "робот".
1896 - 12 січня 1937, Степан Васильович Шагайда, український актор ("Уніформа"); страчений за сфабрикованим політичним звинуваченням.
1908 - 14 квітня 1986, Сімона де Бовуар, французька письменниця Сімона де Бовуар, французька письменниця, філософ, ідеолог феміністського руху. 110 років з дня народження.
1913 - 22 квітня 1994, Річард Ніксон, президент США Річард Мілхаус Ніксон, американський політик, 37-й президент США (1968-74 рр.). 105 років з дня народження.
1924 - 21 липня 1990, Сергій Параджанов, український кінорежисер Сергій Йосипович Параджанов, український кінорежисер вірменського походження ("Тіні забутих предків", "Українська рапсодія", "Цвіт граната", "Легеда про Сурамську фортецю").
1944 - Джиммі Пейдж, британський рок-музикант Джиммі Пейдж, британський рок-музикант (Led Zeppelin). Сьогодні 74-а річниця.
1958 - Мехмет Алі Агджа, турецький екстреміст і терорист, який вчинив замах на Папу Римського Іоанна Павла II (1981). Сьогодні 60-а річниця.
1970 - Лара Фабіан, бельгійська співачка Лара Фабіан (Крокарт), бельгійська співачка. Сьогодні 48-а річниця.
1978 - Александр Джеймс Маклін, американський поп-співак (Backstreet Boys). Сьогодні 40-а річниця.
1982 - Кейт Міддлтон, герцогиня Кембриджська Кейт (Кетрін Елізабет) Міддлтон, герцогиня Кембриджська; дружина герцога Кембриджського принца Вільяма, сина Чарльза, принца Уельського і принцеси Діани. Сьогодні 36-а річниця.

Померли 9 січня

1534 - Йоганн Авентін (Йоганн Георг Турмайр), німецький історик, філолог. 484 роки тому, в 57 років (нар. 4 липня 1477 р.).
1873 - Наполеон III, імператор Франції Наполеон III (Луї Наполеон Бонапарт), імператор Франції (1852-70 рр.); племінник Наполеона I. 145 років років тому, в 65 років (нар. 20 квітня 1808 р.).
1878 - Віктор Еммануїл II, король Італії Віктор Еммануїл II (Віктор Еммануїл ді Савойя), король Сардинії, перший король об'єднаної Італії (1861-78 рр.) з Савойської династії. 140 років років тому, в 58 років (нар. 14 березня 1820 р.).
1944 - Антанас Сметона, перший президент Литви (1919—1920 і 1926—1940 рр.). 74 роки тому, в 70 років (нар. 10 серпня 1874 р.).