"ЧАС БУТИ РЕСПУБЛІКАНЦЕМ" - Віталій Гайдукевич

"ЧАС БУТИ РЕСПУБЛІКАНЦЕМ" - Віталій Гайдукевич

Минуло 6 місяців, актуальність написаного не втрачена

100 років тому українська державність зазнала поразки. Причина - українці не були готові стати на єдиний вірний шлях державництва та піддались на такі солодкі і такі ж порожні обіцянки соціалістів, демократів і комуністів. Ціна наївності - мільйони вбитих та репресованих, окупація, русифікація, руйнація зародків політичної культури.

Сьогодні українці наступають на ті ж граблі. Суспільство лишається інфантильним та пасивним, чим і користуються внутрішні та зовнішні вороги держави.

Ситуацію може виправити лише ідеологічна партія, як єдино правильнйи механізм якісного росту політики. Наголошу - будь-яка не лівацька ідеологічна партія - центр і правіше. Але в ідеалі - республіканська/неоконсервативна.

ЧОМУ?
Ідеологічна партія має усталену систему цінностей, в неї є довгостроковий план, конкретні програмні цілі та стабільна електоральна група, на яку вона орієнтується і чиї інтереси захищає.
ІДЕОЛОГІЧНА ПАРТІЯ, ЦЕ "ГРА В ДОВГУ".
ПОЛІТИЧНІ ПРОЕКТИ - ОМАНА ПЕРЕД ВИБОРАМИ.

Сучасна українська політика смертельно хвора на неідеологічний популізм. Пересічний українець досі не готовий приймати зважені рішення та працювати на перспективу: він прагне безкоштовної гречки, «долару по 8» та низьких тарифів.

Якщо українським олігархам було не вигідно та нецікаво інвестувати в політичну освіту, то численні іноземні фонди та грантові програми ліво-ліберального спрямування повною мірою скористались вікном можливостей.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ БУВ ЗМІНЕНИЙ НА ДОГОДУ ІНТЕРЕСІВ ДОНОРІВ, А НЕ ДЕРЖАВНОСТІ.

Єдиний спосіб уникнути катастрофи – відновити політичну культуру і нарешті врахувати інтереси провідної верстви українського населення: підприємців та висококваліфікованих професіоналів, майбутній середній клас.

1.
Орієнтир на довгострокову перспективу. Неоконсервативна/республіканська партія це не «реформатори за викликом» і не швидкі результати «вже сьогодні». Ця філософія завжди передбачає системність та послідовність. Консервативна партія стане тією силою, яку підтримуватимуть цілі покоління: від батька до сина. Консерватори не витрачатимуть бюджетні кошти на закриття соціальних дір в бюджеті заради короткочасного задоволення електорату чи новомодних європейських тенденцій, а інвестуватимуть їх у пріоритетні, перспективні галузі, здійснять безкомпромісну модернізацію державних інститутів.
2.
Гнучкість та адаптованість. Як партія раціонального вибору та розумних компромісів заради МЕТИ, консервативна партія збереже здатність реагувати на нові виклики, не втрачаючи послідовності.
3
Підтримка бізнесу та економіки. Саме консервативна партія виступить єдиним адвокатом тих, хто вміє заробляти гроші і сплачує податки. Забезпечення функціонування прозорого та відкритого ринку стане пріоритетним завданням майбутньої консервативної партії. Саме консервативна партія має покласти край безвідповідальному проїданню українського бюджету – жодних соціалістичних компромісів за рахунок платників податків.
4
Орієнтація на вічні цінності. Цінуючи свободу, консерватор не плутає її з вседозволеністю та розбратом. Завдання консервативної партії – стати моральним орієнтиром суспільства, скориставшись скарбами історії та традицій і передати тисячолітній вогонь нащадкам.

Віталій Гайдукевич