"Час Принципів і Цінностей" - Віталій Гайдукевич

"Час Принципів і Цінностей" - Віталій Гайдукевич

Ми звикли нарікати, що українська політика "не тойво". Багато хто дистанційною критикою і обмежується. Спершу це був зручний диван для "противсіхів", потім - для "білопальтошників". От тільки якість політики і політиків залежить перш за все від нас самих - виборців. Адже обиратися, це все ж право, а от робити свій вибір, це більше громадянський обов'язок. І якби кожен із нас ставився до свого обов'язку вдумливо, то не довелося би 30 (майже) років нарікати, що "все як завжди".

Два дні тому українські інтелектуали, науковці, митці, громадські та політичні діячі опублікували відозву про потребу єднатися довкола ліберальних і патріотичних цінностей. Потрібний заклик. От тільки у відозві було вдосталь про індивідуальні свободи, але жодного слова про відповідальність і що єднання має бути заради збереження державності, перш за все. Є над чим замислитися.

Чи нас влаштує пакет особистих свобод але втрачена державність? А чим відрізняються згадані в декларації ліберал-патріоти від націонал-демократів? А чи можна знайти консенсус щодо формули балансу патріотизму і лібералізму? Чим заради того балансу поступляться один і другий? У когось відповіді вже є, іншим їх лише доведеться знайти, якщо дискусія буде успішною.

Хтось побачить в заклику українських лібералів пошук платформи для єднання. Мене зацікавило інше - невже суспільство дозріває до розуміння, що "здорова і якісна політика неможлива без ідеологічних партій"? Якщо так - прогресуємо.
Див не буває - те, що не робилося 30 (майже) років, за рік-два не створиш. Але краще пізніше, ніж ніколи.


Підручника для чайників "як побудувати ідеологічну партію" не існує. Але якщо ми - виборці - будемо вимагати ідейності, політики будуть змушені визначитися, хто соціал-демократ, хто ліберал, а хто консерватор.
І місцеві вибори тут допоможуть - віддайте свою прихильність тим силам, які мають ідеологічну візію, котра співпадає із Вашою. Це краща громадянська інвестиція в появу якісної політики.

Ми будуємо республіканську партію. Наш ідеологічний фарватер - поміркований консерватизм (неоконсерватизм). Ми вчимося робити ідеологічну політику і нам дуже потрібна Ваша підтримка. Свідомим вибором. Ресурсами. Ідеями. Зрештою - нам потрібні ВИ - Відповідальні Громадяни.

...і не лише на вибори - поділяєте наші ідеологічні Принципи і Цінності? Рівне і область? Будемо раді бачити в команді...