"Чергове розвінчання міфів" - Тамара Горіха Зерня

"Чергове розвінчання міфів" - Тамара Горіха Зерня

Кожен з учасників вчорашніх перемовин відпрацював, насамперед, на свою внутрішню аудиторію і свого національного виборця. Саме тому заключні виступи Зеленського і путіна виглядали так, ніби ці двоє вели переговори із хором голосів у своїй голові, а не один з одним.

Яким був основний позитив від нормандської зустрічі? Чергове розвінчання міфів, звичайно. Хто мав очі, той побачив. І безкінечно далеку від війни Європу, для якої українське питання – це питання виключно фінансів, і то не дуже великих.

Побачили старого убивцю, який ледве переставляє ноги, хоч іще тримає наботоксовану голівку. І ось ці панічні атаки нашої аудиторії – ах, путін посміхнувся, ах, путін нагнув – вони застаріли як мінімум на п’ять років. Тому що тоді, у чотирнадцятому, путні міг і тиснути, і продавлювати своє, але, на велике щастя України, йому трапився гідний супротивник.

А зараз що? Зараз вони змушені чіплятися за Мінські домовленості, які абсолютно точно є невигідними для росії, і на яких тримаються всі санкції проти країни-маніяка. І перспективи зняття яких учора помахали ручкою.
Але у путіна є власне населення, от хай вони і обсмоктують кожен жест свого нано-диктатора.
Нас цікавить Зеленський.

Чисто зі спортивного інтересу, що він далі робитиме? Після того, як побудував свою виборчу програму на гарантії магічного вирішення україно-російської проблеми. Після піврічного нагнітання та інтриги – мовляв, тільки допустіть мене до путіна, тільки дайте зустрітися! І я вам такий ух покажу, всі прозріють.

Ну зустрілися, ну показав. Вова, це і був твій «ух»? А як же секретна таємна зброя? А як же промені психо-гіпнозу? А як же отруйна голка, якою ти мав штрикнути карлика при рукостисканні? Промахнувся, чи що?
Ну давай, поясни тепер своїй секті, чому війна не закінчилася твоїм вольовим рішенням. Чи ти їм скажеш, що закінчилася? У принципі, може і вийде, якщо правильну картину показати, пробуй.

Для нас важливе інше.
Для нас важливо, щоб Європа і росія розуміли: Зеленський – це не (вся) Україна. Що за спиною актора завжди є режисер. За спиною режисера є директор театру. А ще у нас глядачі, які старанно ходять на вистави. Заряджені у всіх відношеннях, і гарним настроєм, і чимось більш суттєвим.
І якщо прима-балерина захоче танцювати по своєму, то дуже велика ймовірність, що її проженуть у напрямку Ростова із барабаном на голові.

Немає шансів впихнути нам федералізацію України на законодавчому рівні. Просто тому, що процес законотворення буде публічним і розтягненим у часі. І навіть тих тридцяти секунд, доки пікатиме табло для голосування, достатньо, щоб у Раду зайшли занепокоєні громадяни і припинили сей цирк.
Вова, ти ж краще за нас знаєш, кого ти завів у парламент. Ну подумай сам, воно їм треба, так підставлятися?
Здоровий глузд переможе, Вова. Здоровий глузд завжди перемагає, коли твою помилку тобі пояснюють сто тисяч чоловік під вікнами.

Тамара Горіха Зерня