"Чесніших Більше" - Тамара Горіха Зерня

"Чесніших Більше" - Тамара Горіха Зерня

Добре пам’ятаю, як українцям радили у 2014-му: вивчіть і запам’ятайте абревіатуру «АТО», це важливо. Ми тоді погуглили без ентузіазму - подумаєш, якісь російські заморочки, у нас такого нема.

Зараз я готова виступити у ролі Касандри, звертаючись до прихильників ЮВТ і одного полковника: вивчіть і запам’ятайте абревіатуру «ТСК», це важливо.
«Тимчасова слідча комісія Верховної Ради для проведення розслідування відомостей за фактами розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави в період з 2004 по 2017 роки».

Так називається ця штука, яка має таке ж відношення до слідства, як морська свинка до моря. Вони не ведуть розслідування у правоохоронному значенні цього слова, а всього лише вивчають документи, запрошують зацікавлених осіб для пояснення і формулюють свої висновки. Ні тобі слідчого ізолятора у підвалі парламенту, ні детективів з лупою і пістолетом, несолідно все.

І тим не менше, саме ця ТСК поховає електоральні перспективи двох «найчесніших» кандидатів.


Так, у період з 2005 по 2007 роки, коли Міністром оборони був Анатолій Степанович Гриценко і коли проводився активний розпродаж «надлишкового військового майна», середня ціна продажу за контрактом комплексу «Бук М1» (!!!) складала 1214 тис. грн., тоді як середня вартість на міжнародному ринку – 10.1 млн. грн..; танк Т-72 продавався 199 тис. грн. (міжнародний ринок – 2.84 млн. грн.), бойовий літак-винищувач – 1.42 млн. грн. (проти 133.1 млн.), бойовий вертоліт – 743 тис. грн. (проти 82.2 млн. грн.).

Але Юлія Володимирівна пішла далі, дозволивши віддавати військову техніку в обмін на послуги.
Члени комісії витягли на світ божий Постанову КМУ № 1135 від 14 жовтня 2009 року, підписану Ю.В.Тимошенко. Цією постановою дозволялося розраховуватися за ремонт військової техніки «натурою». Наприклад, підрядник ремонтує літак-винищувач, а в рахунок оплати відбирає собі на військових складах якісь інші цінності.
«В результаті, за ремонт одного МіГ-29 було віддано 4 літаки та 6 двигунів, але потім вони були перепродані як готова продукція за мільйоні доларів», відзначають у звіті комісії.

Будь-яка людина, хоч боком, хоч скоком, хоч дотично знайома із тіньовими схемами тих часів, не зможе не посміхнутися на згадку про безмежні можливості, які відкривалися для «своїх» компаній у сфері оборонки.
Вчора, тобто 14 березня, відбулося чергове засідання Комісії, на яку запросили Єхануров, Іващенка, а також екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка.
Приходьте, - казали їм. – Ми ж вас не з’їмо. Нам просто цікаво, «чим керувались особи, розпродаючи українську техніку за безцінь і взагалі роззброюючи українську армію», – наголосив голова ТСК Іван Вінник.
Не бійтесь, - казали їм. – Термін давності по економічних злочинах складає 10 років, і він уже минув. А державну зраду вам не інкримінують. І навіть не збираються. Поки що точно ні. Зуб даємо.
Звичайно, як чесні і відповідальні політики, як кандидати на президентську посаду, і Юлія Володимирівна, і Анатолій Степанович погодилися прийти і публічно дати вичерпні відповіді на абсурдні звинувачення.

Немає сумніву, що вони б прийшли, якби не форс-мажор.

У Гриценка заболів живіт, і він фізично не зміг вийти з дому.

А у Тимошенко собачка забігла у кабінет і погризла всю документацію. Геть-чисто все з’їла, бісова худоба. І контракти, і розписки, і протоколи. От зараз ветеринар звільниться – він тимчасово зайнятий у Гриценка – зробить собаці клізму, і ми її принесемо на наступне засідання.

Ви тоді зможете Жучку допитати, вона не збреше.   Тамара Горіха Зерня