"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
G7 обговорить обмеження ціни на російську нафту
Як повідомляє Білий дім, міністри фінансів країн «Великої сімки» обговорять у п'ятницю 2 вересня запропоноване адміністрацією Байдена обмеження ціни на російську нафту.
«Ми вважаємо, що це найефективніший спосіб сильно вдарити по доходах Путіна, що призведе не лише до їхнього падіння, а й до зниження світових цін на енергоносії, - заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр на брифінгу для журналістів 31 серпня. – Ця тема обговорюватиметься додатково цього тижня, на зустрічі міністрів фінансів G7 у п'ятницю».
Лідери G7 обговорять, як встановити стелю ціни, а також розглядають і інші альтернативи: у тому числі блокування транспортування російської нафти.
Незважаючи на те, що експорт російської нафти опустився до найнижчого рівня з серпня минулого року, експортний виторг Москви в червні збільшився на 700 мільйонів доларів у місячному вирахуванні через більш високі ціни, що на 40% вище за середній показник за 2021 рік, повідомило Міжнародне енергетичне агентство у липні.
Західні лідери запропонували вирішити цю проблему за допомогою обмеження ціни на нафту, яку мають право платити нафтопереробні заводи та трейдери за російську нафту, проте деякі трейдери та аналітики нафтового ринку висловили сумніви, що обмеження, оскільки Росія знайшла способи постачати свою нафту до Азії без страхування судів у країнах.
До групи G7 входять Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Сполучені Штати. Багато країн запровадили санкції проти Росії після її вторгнення в Україну, яке Москва досі називає «спеціальною військовою операцією», але ключові споживачі російської нафти – Китай та Індія – збільшили імпорт із Росії до рекордних рівнів, добившись знижки.
*
Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет опублікувала довгоочікувану доповідь про поводження Китаю з уйгурами та іншими мусульманськими меншинами в автономному регіоні Сіньцзян
*
Протягом 2020-2022 років правоохоронці України, Німеччини і Литви провели спецоперацію, у результаті якої поклали край діяльності транснаціональної шахрайської групи
*
Православна церква України вперше взяла участь у зібранні Всесвітньої ради церков, яке відбулось у німецькому місті Карлсруе
*
ФБР допоможе Чорногорії розслідувати кібератаки
*
Сенатори Портман та Клобушар відвідали Польщу та Україну
*
Адміністрація президента США Байдена найближчим часом оголосить про додаткову допомогу Україні у сфері безпеки
*
Відомі діячі української діаспори отримали державні нагороди з нагоди 31-ї річниці Незалежності України
«З цієї нагоди вітаємо Олександру Хичій, президента Конґресу українців Канади із заслуженою відзнакою – державною нагородою, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Наші щирі вітання голові Комісії з прав людини Борису Вжесневському, нагородженому орденом князя Ярослава Мудрого ІV ступеня та Соні Соутус, виконавчому директору СКУ з нагородою орденом княгині Ольги ІІ ступеня», – йдеться в дописі.
У СКУ наголосили, що ці нагороди стали належним визнанням великої праці представників діаспори, спрямованої на підтримку України.
*
Канада перша в світі санкціонувала директорів російських виробників “іскандерів” та “калібрів”
*
У Канаді відзначили 130-ту річницю поселення українців до провінції Альберта
*
У разі призначення прем’єр-міністром Великої Британії чинна очільниця МЗС Ліз Трасс перший телефонний дзвінок зробить Президентові України
*
ЄС припиняє угоду щодо спрощення візового режиму для громадян Росії
*
Естонія закриє в'їзд для більшості громадян Росії
*
Національна рада Латвії з електронних засобів масової інформації виключила зі списку ретрансляції в країні два десятки російських телеканалів
*
Глава МЗС Польщі Збіґнєв Рау закликає Євросоюз підтримувати Україну «якомога більше і якомога швидше»
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла дотримати даної Україні обіцянки щодо надання підтримки стільки, скільки буде потрібно
*
кремль прорахувався щодо здатності України захищатися - глава МЗС Нідерландів Вопке Гукстра
“... якщо ви подивитеся, що ЄС та інші друзі України зробили, зокрема, постачання зброї, гуманітарної допомоги, надання притулку біженцям, навіть країни, які можуть скептично ставитися до надання притулку біженцям загалом. А якщо ви подивитеся на кількість санкцій, які ЄС та інші задіяли, якщо ви подивитеся на запроваджені заходи, я думаю, що це не має жодного прецеденту, і це, звичайно, те, чого багато хто <...> в усьому світі не очікував від ЄС, включно з володимиром путіним”, - сказав він.
На його думку, "в кремлі дуже прорахувалися щодо бойового духу України, здатності та волі захищатися. Але також і щодо реакції Заходу, яка була набагато точнішою, набагато послідовнішою, набагато згуртованішою, ніж багато хто, включно з кремлем, очікував".
Нідерландський міністр наголосив, що Україна має виграти війну з росією, а також нагадав про необхідність допомагати їй стільки, скільки це буде потрібно.
*
Українські війська досягли успіху в трьох районах окупованої Росією Херсонської області. Про це повідомив у середу представник регіональної влади.
Ця заява прозвучала за два дні після того, як Київ оголосив про початок контрнаступу на півдні країни з метою відвоювати захоплені окупантами території.
Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський повідомив національній телекомпанії України, що українські війська досягли успіхів у Херсонському, Бериславському та Каховському районах.
Подробиці він вдаватися не став.
"Настав час підтримати наші збройні сили... Зараз не час говорити про конкретні успіхи наших хлопців", - сказав Соболевський.
Він закликав українців підтримати збройні сили країни «усім, чим тільки можуть», зазначивши, що під час настання витрачено велику кількість ресурсів.
Соболевський також пояснив, що під час наступу використовуються безпілотники.
*
За минулу добу українські військові знищили на Південному напрямку 201 російського загарбника, 12 танків Т-72 і 18 одиниць автобронетехніки, а також шість складів боєприпасів
*
На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із танків та артилерії поблизу Авдіївки, Опитного, Уманського, Первомайського та Старомихайлівки. Здійснив невдалу спробу наступу в напрямках населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Красногорівка та Мар’їнка, зазнав втрат і відійшов
*
Відбудовувати Україну потрібно вже зараз - президент Європейського інвестбанку
Про це заявив президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр під час виступу на конференції “Форум 2000” у Празі.
"Нам треба бути активними, і це треба робити зараз. Є люди у правлінні банку, зокрема міністри фінансів, які, звичайно, дуже відповідально підходять до коштів банку, і кажуть: коли є ризик, що щось відбудоване нами буде знову зруйновано росіянами, то нам краще цього не робити. На моє переконання, це цілком неправильно", - заявив Хоєр.
За його словами, ті території України, які є вільними чи були визволені, "нестимуть основний тягар у відбудові" і вони "підтримують зараз функціонування економіки України". "А тому ці частини ми маємо підтримати просто зараз… З 2007 року ми профінансували багато шпиталів в Україні, які під час війни були зруйновано. Робота цих шпиталів потрібна вже зараз. Ми не можемо чекати, допоки встановиться "великий мир", - наголосив президент ЄІБ.
За його словами, зараз спостерігаються труднощі з бюджетними грошами для фінансування відбудови України, їх недостатньо, а тому потрібна мобілізація приватного сектора з цією метою.
"В останні кілька років у нас був інструмент всередині ЄС - Європейський фонд гарантій. І щось схоже могло б бути відтворено і тут", - додав президент Європейського інвестиційного банку.
*
Вже понад 1,5 мільйона тонн продовольства експортовано з трьох українських портів, які запрацювали завдяки зерновій ініціативі
*
НАК "Нафтогаз України" успішно провів переговори з держателями єврооблігацій, термін погашення яких настає у липні 2024 року; 77% інвесторів погодилися відтермінувати виплати на два роки
*
Майже у всіх областях найближчим часом відкриються представництва офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
*
Тегеран вимагає твердих гарантій з боку Вашингтона для відновлення ядерної угоди 2015 року та наполягає, що МАГАТЕ має припинити свої «політично мотивовані розслідування» щодо збагачення урану
*
Росія заборонила в'їзд 55 військовим і політичним діячам з Канади

Файного дня всім