"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
США в ООН: Ізраїль має робити більше для захисту мирного населення
Ізраїль в ООН: Ізраїль воює не з палестинським народом, а з ХАМАС
*
Ізраїльські військові заявили в середу, що вони взяли під контроль стратегічний Філадельфійський коридор
*
У Ємені, як стверджують хусити, збитий третій за місяць американський безпілотник
Хусіти опублікували кадри, на яких, як вони заявляють, зображений безпілотний американський літальний апарат, атакований ракетою класу «земля-повітря»
*
Судно в Червоному морі зазнало ракетного удару
Заяв про взяття відповідальності не надходило, але підозри впали на хуситів
*
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Аргентина доєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей
*
У Техасі запущено новий завод з виробництва артснарядів
Це допоможе наростити постачання боєприпасів Україні
*
Блінкен вирушає до Східної Європи на тлі занепокоєння з приводу України, Молдови та Грузії.
Держсекретар США відвідає Молдову та Чехію
*
Блінкен: США високо оцінюють стійкість Молдови
Під час спільної прес-конференції з Майєю Санду глава Держдепартаменту повідомив, що адміністрація Байдена працює з Конгресом над виділенням Кишиневу додаткових $50 млн
*
США оголосили про заходи щодо підтримки малого бізнесу на Кубі
Незалежні підприємці отримають можливість відкривати банківські рахунки в США та користуватися ними віддалено
*
США та Південна Корея підтримали спільні військові навчання, незважаючи на критику Росії
Глава російського МЗС Лавров заявив, що навчання погіршують обстановку в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні «аж до переходу до її гарячої фази»
*
Пентагон припинив доставку гуманітарної допомоги до Гази після поломки пірсу
На ремонт платформи піде щонайменше тиждень
*
Суд над Трампом: чекаючи на вердикт присяжних
На думку експертів, у разі винесення обвинувального вироку результат процесу може вплинути на перебіг президентських перегонів 2024 року
*
Представники оборонних індустрій Канади та України обговорили шляхи співпраці під час круглого столу в Оттаві
*
Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов провів зустріч з представниками Світового конгресу українців і проєкту Saint Javelin
*
За словами радника глави Міноборони Юрія Сака, українські військові успішно використовують далекобійні ракети, отримані від Великої Британії, для ударів по стратегічних об'єктах на території Росії
ЗСУ завдають ударів по РФ ракетами Storm Shadow. Їх передала Британія
Що відомо про використання ЗСУ британських далекобійних ракет для ударів по території РФ
У нас уже є прецедент. Сполучене Королівство вже раніше дозволило Україні використовувати надані нею ракети великої дальності, і ми успішно їх використовуємо, — зазначив Сак.
Радник Умєрова підкреслив, що Україні необхідно зберігати гнучкість і динамічність, а також продовжувати розробляти власну далекобійну зброю.
Сак зазначив, що Україні вдалося скоротити російські нафтопереробні потужності на 15% озброєнням, яке виробляється в Україні на базі її оборонної промисловості.
Що кажуть у ЄС
На переконання президента Франції Еммануеля Макрона, Україна має право завдавати ударів західною зброєю по території Росії.
Ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові бази, з яких запускаються ракети, — зазначив Макрон.
Макрон також мав при собі карту України та прикордонних територій, щоб показати, зокрема, наскільки близько розташовані українські міста, атаковані російськими військами, до кордону РФ.
Окупанти, очевидно, обурюються пропозицією Макрона. Схоже, такого рішучого кроку не очікували не лише українці, але й навіть російські пропагандисти, в яких вже почалася істерика.
Німеччина та Франція змінили свою позицію щодо використання Україною західної зброї по об'єктах на території Росії. Таке рішення може мати значні наслідки.
Шольц, який був одним із найбільш стриманих західних лідерів у цьому питанні, також сказав, що Україна має повне право "згідно з міжнародним правом" вражати цілі в Росії, щоб захистити себе.
*
У Брюсселі та Страсбурзі розслідують російське втручання у роботу Європарламенту
Один із фігурантів розслідування – Гійом Прадура, колишній помічник Максиміліана Кра із ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD)
*
Франція: грузинський закон про «іноземний вплив» несумісний із цінностями ЄС
Офіційний представник французького МЗС нагадав про роль НУО та незалежних ЗМІ у демократичних суспільствах
*
Венесуела відкликала запрошення ЄС направити спостерігачів на вибори президента
У Каракасі пояснили скасування запрошення збереженням санкцій Євросоюзу
*
Президента України чекають на заходи з нагоди 80-х роковин висадки військ союзників у Нормандії
Очікується, що серед світових лідерів, які приїдуть до Франції, також президент США Джо Байден
*
Зловмисні зусилля російських спецслужб у Європі, спрямовані на підрив потоку допомоги Україні, виявилися провальними, адже підтримка з боку Заходу лише посилюється.
Про це заявила в середу під час онлайн-брифінгу постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт.
«Я думаю, що вони (росіяни) намагаються зробити все можливе, щоб уповільнити або зірвати надходження допомоги в Україну, аби поставити під сумнів підтримку Заходу, політичну підтримку, допомогу у сфері безпеки народу України. Я можу запевнити вас, що ця тактика не приносить успіху», - наголосила Сміт.
Ба більше, за її словами, впродовж останніх тижнів серед союзників подвоїлися зусилля щодо забезпечення додаткової підтримки України.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок заявив, що російська розвідка посилила активність та гібридні дії у країнах НАТО з метою підриву здатності країн-членів Альянсу надавати підтримку Україні.
У цьому ж зв’язку Польща вводить обмеження для пересування російських дипломатів по території країни, які стосуватимуться усіх, крім посла.
*
Посол США - НАТО дуже серйозно ставиться до зміцнення безпеки своїх союзників на східному фланзі Альянсу, зокрема їх протиповітряного захисту, та до допомоги Україні у посиленні ППО
Але на цей час розглядає ці зусилля як два різні питання. Про це заявила постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт під час пресконференції, що відбулася сьогодні в режимі онлайн під егідою Брюссельського медіахабу США, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про ставлення до ініціативи Польщі і Греції щодо створення спільного простору протиповітряної оборони у Європі та щодо можливості включення у цей простір українських регіонів вздовж західного кордону України, для одночасного захисту України та її сусідів-союзників по НАТО.
«Ми сприймаємо безпеку та занепокоєння наших друзів у Центральній та Східній Європі дуже серйозно. Це залишається пріоритетом. Ми всі оцінюємо, що ще ми можемо зробити для наших друзів у Східній Європи, і також продовжуємо підтримувати наших друзів в Україні. Це розглядається як два окремих питання», - зауважила представниця США.
Вона наголосила, що наразі союзники розглядають цілу низку пропозицій для зміцнення протиповітряної оборони над територією НАТО. Ця тема розглядатиметься більш глибоко під час Вашингтонського саміту Альянсу, але, як зауважила американська дипломатка, поки що зарано забігати вперед та говорити про те, що там буде зроблено.
«Повітряна оборона також є предметом нашого обговорення, що ми можемо зробити більше для наших друзів в Україні. Зараз ми просуваємося у тому, щоб ідентифікувати додаткові форми протиповітряної оборони, які можемо спрямувати в Україну, доставити їх у такі міста, як Харків та Одеса, або у будь-які інші. Тож протиповітряна оборона, коли ми говоримо про фортифікацію східного флангу Альянсу, або коли ми говоримо про нарощування підтримки України, завжди присутня серед тем наших дискусій», - зауважила Сміт.
Вона нагадала, що з того моменту, як Росія вдерлася до України, союзники по НАТО здійснили серйозні кроки, щоб зміцнити та фортифікувати свій східний фланг. Такі зусилля мають багато різних форм. Зокрема, відразу після початку війни союзники збільшили кількість міжнародних бойових груп на сході Альянсу з 4-х до 8-ми та підвищили чисельність цих формувань до бригадного рівня, що сприяло зміцненню системи стримування й оборони НАТО.
Крім того, за словами Сміт, зловмисні зусилля російських спецслужб у Європі, спрямовані на підрив потоку допомоги Україні, виявилися провальними, адже підтримка з боку Заходу лише посилюється.
30 травня, у Празі розпочнеться дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць по Альянсу, які зосередять увагу на підготовці до Вашингтонського саміту НАТО та на продовженні заходів з підтримки України.
*
Декларація саміту НАТО міститиме нові формулювання щодо членства України - посол США
Члени Північноатлантичного альянсу обговорюють кілька важливих ідей та цікавих пропозицій, які можуть вилитися в нові формулювання щодо перспектив членства України в НАТО під час саміту в Вашингтоні
Про це повідомила в середу постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт.
«Декларація саміту НАТО (в Вашингтоні – ред.) міститиме нові формулювання щодо прагнення України до членства. Це не виглядатиме зовсім так, як минулого року»,- зауважила Сміт.
Вона уточнила, що зараз в Альянсі обговорюються кілька «дуже важливих і корисних ідей та деяких цікавих пропозицій». Сміт послалася на попередні заяви представників американської адміністрації, що на саміті в Вашингтоні не слід очікувати офіційного запрошення України до НАТО. Однак, за її словами, Україні буде надана підтримка, «яка допоможе побудувати (для українців – ред.) міст до членства» в Альянсі.
Водночас, за її словами, зараз країни НАТО працюють над тим, щоб узгодити зусилля на підтримку України та забезпечити адекватний розподіл тягаря колективної допомоги. При цьому, США й інші країни НАТО шукають способи виявлення та залучення додаткових ресурсів для України. Це має також на меті надіслати чіткий меседж Москві, що союзники по НАТО готові взяти на себе довгострокові зобов’язання перед українцями.
9-11 липня в Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт НАТО, приурочений до 75-ї річниці створення Альянсу.
*
Країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають можливість призначення на посаду генсека НАТО лише двох кандидатів – Марка Рютте й Клауса Йоганніса – та планують ухвалити рішення до Вашингтонського саміту в липні
*
Україна повідомила про загибель 9 людей від російських ударів у низці регіонів країни
Авіаудари припали на Дніпропетровську, Сумську, Донецьку та Херсонську області
*
AFP і Bild: Київ уже використовував західну зброю для ударів по РФ
*
Борель: удари ЗСУ по цілях у Росії законні, якщо вони пропорційні
*
Європейський Союз передав Україні три системи розмінування DOK-ING MV-10 для оснащення новостворених піротехнічних підрозділів ДСНС
*
Допомога США сприяла стабілізації фронту в Україні та зриву планів Путіна взяти Харків - Блінкен
*
У Туреччині почали серійне виробництво власного національного танка Altay з покращеними характеристиками відповідно до вимог сучасного бою
*
Нігер дозволив Німеччині тимчасово продовжити використання військово-повітряної бази на своїй території
*
Україна в ОБСЄ: Росія за тиждень втратила 19 батальйонів
*
Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що міністерство спільно з Генеральним штабом працює над рішенням Кабінету міністрів про виділення додаткових майже 370 млрд гривень на закупівлю озброєння
*
Командувач ВМС ЗСУ: Ми повинні тримати ворога у постійному страху втратити свій флот у Чорному морі
Перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк і командувач Військово-морських сил Збройних сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрілися зі співголовами Коаліції морських спроможностей
*
Загалом 1,3 млн військовозобов'язаних українців оновили свої персональні дані, через додаток "Резерв+" це зробили 1,2 млн
*
Спецпризначенці Центру спецоперацій "А" Служби безпеки України завдали масованого удару FPV-дронами по штурмовій роті російських військ під Куп’янськом
*
На фронті від початку доби відбулися 102 бойові зіткнення, наразі бої тривають на чотирьох напрямках
*
Російські війська атакують вздовж майже всієї лінії фронту, концентруючи зусилля на Харківському і Покровському напрямках. Із початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 82
*
Ворог на Липецькому та Вовчанському напрямкові підтягує резерви, аби зберегти темпи просування
*
Інфляція сповільнилася, резерви зросли: Нацбанк оприлюднив звіт за 2023 рік
*
Заступник голови Мінфіну США обговорив з українським керівництвом боротьбу з обходом санкцій проти РФ
Уоллі Адейемо розповів офіційним особам України про продовження вивчення шляхів використання заморожених на Заході російських активів
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що впродовж наступних тижнів та місяців будуть досягнуті реальні кроки щодо можливості конфіскації суверенних активів РФ, а також забезпечення України іншими видами допомоги
*
Експортно-кредитне агентство України (ЕКА) починає приймати заявки на страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків
*
Директор енергетичних програм Центру Разумкова: Модульні ТЕЦ - дорого, але необхідно
Модульні теплоелектростанції нададуть додаткову стійкість енергосистемі України і можуть виконувати резервну функцію теплозабезпечення
*
Україна та Туреччина окреслили напрямки співпраці країн для подолання наслідків російських атак по українській енергосистемі, зокрема в Харківській та Одеській областях
*
Укрзалізниця на найближчі вихідні, 1-2 червня, призначає "гірський шатл" зі Львова до Яремче, Татарова-Буковеля, Ворохти та Рахова
*
Верховний суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було схвалено у 2019 році
*
Мінреінтеграції вносить зміни до переліку територій бойових дій лише за пропозиціями ОВА і за погодженням Міноборони
*
Поліція ідентифікувала всі 19 тіл загиблих унаслідок російського удару по гіпермаркету «Епіцентр» у Харкові, пошукові роботи завершені
*
Президент Луїс Інасіу Лула да Сілва остаточно відкликав посла Бразилії з Ізраїлю і перевів його на іншу посаду після місяців дипломатичної напруженості між двома країнами
*
Делегація РФ в ОБСЄ протягом двох тижнів поспіль блокувала проведення чергових засідань одного з постійно діючих директивних органів ОБСЄ - Форуму безпекового співробітництва, засідання якого проходить щосереди у Відні
*
Уряд Фінляндії запропонував не пропускати прохачів притулку через кордон із Росією
Гельсінкі вважає, що Москва організувала кризу з мігрантами на помсту за вступ Фінляндії до НАТО
*
Північна Корея випустила в четвер близько десятка балістичних ракет малої дальності у напрямкук Східного моря
*
Литовська компанія "Garsų pasaulis", яка друкує паспорти у Литві, пов'язана з Віктором Шевцовим, близьким до мінського режиму олігархом
*
Уряд Литви схвалив пропозицію Мін'юсту країни про денонсацію міжнародного договору з РФ про правову допомогу та правовідносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах
*
Російська влада вирішила засекретити оперативну статистику випуску пального після нальотів дронів на нафтопереробні заводи, що спричинило двозначний обвал виробництва у нафтових компаній
*
Кількість хакерських атак, чимало з яких підтримуються Росією, в Європейському Союзі подвоїлася за останні місяці 2024 року, і вони, зокрема, націлені на сервіси, пов'язані з виборами
*
Російські загарбники змушують українських чоловіків 60-65 років на тимчасово окупованих територіях підписувати контракти з міністерством оборони РФ
*
У Криму лунають вибухи, Керченський міст перекритий
*
Файного дня та скорішої Перемоги нам всім