"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Число постраждалих від російського удару по дитячому кафе у Запоріжжі зросло до 9
Станом на ранок 21 серпня, внаслідок російської агресії проти України загинули щонайменше 570 дітей
*
Байден закликав Нетаньяху укласти угоду з ХАМАС
Переговори про перемир'я в секторі Газа зайшли в глухий кут, напруженість у регіоні наростає
*
Блінкен закликав Ізраїль та ХАМАС до «максимальної гнучкості»
Глава Держдепартаменту завершив поїздку Близьким Сходом
*
З'їзд Демпартії: Тім Волз офіційно висуває свою кандидатуру на посаду віце-президента
21 серпня на підтримку Гарріс і Волза виступають Білл Клінтон, Ненсі Пелосі та Піт Буттіджич
У Чикаго продовжує свою роботу з'їзд Демократичної партії, під час якого віце-президент Камала Гарріс була офіційно номінована як кандидат у президенти. На третій день з'їзду офіційно висуває свою кандидатуру на посаду віце-президента губернатор Міннесоти Тім Волз.
До виборів залишилося всього 11 тижнів, але здебільшого американці досі не так багато знають про Волза, і його мова на з'їзді стане для нього можливістю розповісти про себе.
60-річний Тім Волз, ветеран Національної гвардії, колишній шкільний вчитель і футбольний тренер, розповість про своє дитинство на фермі в Небрасці та про свою родину, а також про свободи, яким, на думку демократів, загрожує Дональд Трамп, який знову веде боротьбу за Білий будинок.
У середу, третій день з'їзду, на підтримку Гарріс та Волза виступають колишній президент Білл Клінтон, міністр транспорту Піт Буттіджич та колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі.
У вівторок на підтримку Гарріс та Волза виступив екс-президент Барак Обама.
Представники передвиборчого штабу Гарріс роблять ставку на те, що, як виходець із Середнього Заходу, Волз приверне частину білих мешканців сільських районів, які голосували за Трампа на останніх двох виборах. Це допоможе демократам здобути перемогу в таких штатах, як Мічиган, Пенсільванія та Вісконсін.
"У нас не тільки величезна енергія на нашому з'їзді, у нас набагато більше енергії там, де вони (республіканці) проводили свій з'їзд, - прямо тут", - сказав Волз на спільному мітингу з Гарріс у вівторок, на тій же арені в Мілуокі, де у липні проводили свій з'їзд республіканці.
У середу Трамп разом із кандидатом у віце-президенти від республіканців сенатором Джей Ді Венсом проводить передвиборчий захід у Північній Кароліні, де темою його виступу стане національна безпека.
Республіканці піддали різкій критиці економічні плани демократів, назвавши небезпечно ліберальною прогресивну політику Волза, який зробив шкільне харчування безкоштовним, конкретизував цілі зі скорочення викидів парникових газів, розширив оплачувану відпустку та захистив колективні переговори профспілкових працівників та понаднормові.
Критика, однак, виявилася малоефективною, і кампанія Гарріс-Волза побила рекорди зі збору коштів та підвищує рейтинги серед виборців.
Гарріс і Волз з'являлися разом на численних заходах у штатах, де триває найбільш напружена передвиборча боротьба, намагаючись залучити виборців: Гарріс - як політичний діяч з афроамериканським і південноазіатським корінням, який у минулому обіймав посаду генпрокурора Каліфорнії, Волз - як білий екс-кон сині комірці» Середнього Заходу.
*
Другий день з'їзду демократів: Барак Обама виступив на підтримку Камали Гарріс
Камала Гарріс і Тім Волз вирушили до Вісконсіну для участі у передвиборчому мітингу
На другий день з'їзду Демократичної партії його делегати почули слова підтримки від Барака Обами на адресу віце-президента Камали Гарріс, а також різкі звинувачення до республіканца Дональда Трампа.
Гарріс і її напарник, кандидат у віце-президенти і губернатор Міннесоти Тім Волз, залишили Чикаго, щоб провести мітинг у Вісконсіні - одному з штатів, що вагаються. Як пише Associated Press, це можна розцінити як визнання того факту, що незважаючи на радісний настрій на з'їзді, демократи припускають, що розрив у голосах між кандидатами буде не дуже великим.
Ось основні моменти другого дня з'їзду.
Клуб екс-президентів
Якщо на республіканському з'їзді все оберталося навколо особистості Трампа, то демократи у вівторок спробували помістити Гарріс у своєрідний пантеон разом із колишніми президентами.
Найяскравішими фігурами вечора стали колишній президент Барак Обама та його дружина Мішель. Остання пов'язала Гарріс із президентським терміном свого чоловіка, заявивши захопленій аудиторії: «Америка, надія повертається!»
Барак Обама, зі свого боку, звернувся до своєї промови на з'їзді 2004 року, щоб зв'язати Гарріс зі своєю спадщиною. У своїй промові він заявив, що «відчуває надію» щодо участі Гарріс у президентських перегонах.
Але не лише Барак та Мішель Обама виступили на підтримку віце-президента. Онуки Джиммі Картера та Джона Кеннеді також представили її як природну спадкоємку демократичних лідерів минулого.
Гарріс - перша жінка-представниця расових меншин, висунута в президенти однієї з основних партій США. І хоча це важлива віха, виступи колишнього президента та нащадків президентів були покликані пов'язати Гарріс із ширшою історичною спадщиною та викликати в пам'яті захоплення, викликане кампанією Обами у 2008 році.
Відхід від «високої» моралі
Барак і Мішель Обама піддали гострій критиці Дональда Трампа. Зважаючи на все, відома приказка Мішель Обами «коли вони опускаються до низин, ми триматимемося високо», більше не в ходу.
Барак Обама назвав Трампа «78-річним мільярдером, який не перестає скиглити свої проблеми з того часу, як спустився зі свого золотого ескалатора дев'ять років тому».
Мішель Обама різко висловилася про характер Трамп.
«Протягом багатьох років Дональд Трамп робив усе, що в його силах, щоби змусити людей боятися нас. Його обмежений і вузький погляд на світ змушував його відчувати загрозу від існування двох працьовитих, високоосвічених, успішних людей, які, до того ж, виявилися темношкірими».
Обігруючи свою відому фразу про те, що республіканці йдуть на ницості, Мішель Обама заявила, що Трамп стає "дрібним", і "це нездорово, це, правду кажучи, не по-президентськи".
Танцювальна вечірка на з'їзді
Формально партійні з'їзди проводяться для того, щоб делегати могли висунути кандидатів у президенти та віце-президенти.
Цього року демократи подбали про це заздалегідь, але це не завадило їм повторити цю процедуру вже в урочистій обстановці, перетворивши її на танцювальну вечірку.
Діджей Кессіді (DJ Cassidy) ставив мелодії для делегації від кожного штату, коли вони оголошували про висування Гарріс та Волза кандидатами у президенти та віце-президенти. Так, Міннесота була представлена ​​треком "1999" свого уродженця Прінса. Для Канзасу діджей включив композицію Carry on Wayward Son від однойменної групи Kansas. А фоном для оголошення Нью-Джерсі стала мелодія «Born in the U.S.A» Брюса Спрінгстіна.
Зазвичай, результати голосування оголошували губернатори або голови відділень партії в штатах, але в деяких випадках мікрофон брали інші делегати. Наприклад, результати Техасу оголосила американка Кейт Кокс, яка безуспішно позивалася до свого штату, домагаючись дозволу на аборт нежиттєздатного плоду. А рішення Невади, у свою чергу, оголосив свідок масового вбивства у Лас-Вегасі у 2017 році.
Перекличку штатів перервало появу репера з Атланти Джонатана Сміта (він Lil Jon) з піснею «Turn Down for What», написаною ним спільно з DJ Snake. Джон не тільки виконав реп, а й прочитав свою підтримку Гарріс і Волза.
«Сліпе побачення» Америки з Дагом Емхоффом
За словами Associated Press, Даг Емхофф хоче, щоб Америка полюбила його дружину так само сильно, як і він сам.
Його виступ на з'їзді був присвячений історії їхнього кохання і був покликаний привернути увагу виборців. Він розповів про їхню першу телефонну розмову, після якої він залишив плутане голосове повідомлення, яке вона змушує його прослуховувати щороку, коли вони відзначають чергову річницю.
"Мені подобається цей сміх", - сказав він із захопленням, відкидаючи критику Трампа з приводу сміху Гарріс.
За словами помічника Гарріс, її літак провів у повітрі додаткові десять хвилин, повертаючись до Чикаго з Мілуокі, щоб вона могла подивитись виступ свого чоловіка.
За словами Емхоффа, він просто відразу закохався в Гарріс. Він сказав, що їй «подобається домагатися справедливості» та «протистояти хуліганам». Більшість чоловіків не так описують своїх партнерок, але Емхофф спробував переконати виборців, що жінка, з якою він одружений десять років, знає, як протистояти Трампу.
Сигнал республіканцям: відступити від Трампа – це нормально
Демократи намагаються залучити на свій бік розчарованих виборців Трампа і для цього скористалися однією із колишніх співробітниць Білого дому.
Стефані Гришам працювала при Трампі на різних ролях, включаючи директора з комунікацій та прес-секретаря. Це дозволяє демократам стверджувати, що ті, хто знає Трампа найкраще, бачили його найгірші прояви.
«У нього немає ні співчуття, ні моралі, ні вірності правді, – сказала Гришам. – Я не могла бути частиною цього безумства».
Кайл Світцер з Алабами, який голосував за Трампа, заявив на з'їзді, що введені ним мита ускладнили життя таким працюючим у сфері будівництва американцям — ким він і є.
Мер міста Меса (Арізона) Джон Джайлз також розповів про те, чому він підтримує Гарріс, хоча є республіканцем. За словами Джайлза, політика Трампа шкодить таким містам як Меса.
*
Експрезидент США Білл Клінтон у виступі на з’їзді Демократичної партії на підтримку Камали Гарріс нагадав, що він молодший за Дональда Трампа, натякнувши на вік кандидата від республіканців
*
Філіппіни розмістять у себе візовий центр для громадян Афганістану, які бажають переїхати до США
Йдеться переважно про афганців, які працювали на уряд США до приходу до влади Талібану в 2021 році
*
США ввели санкції проти екс-президента Гаїті Мішеля Мартеллі
Вашингтон звинуватив його в причетності до торгівлі наркотиками та діяльності банд
*
США збираються натиснути на владу Гонконга і попередити про наслідки за допомогу росії в обході санкцій
З початку вторгнення було створено мережу із понад 6000 підставних компаній, а значна частина чипів надходила до росії саме через Гонконг
*
Компанія OpenAI уклала багаторічну угоду з видавництвом Condé Nast, яка дозволить стартапу використовувати контент таких медіабрендів, як The New Yorker, Vogue, GQ, Vanity Fair і Bon Appétit
*
Поліція Канади проводить розслідування у зв'язку з повідомленням про мінування, яке сьогодні отримали більш як сотня різних єврейських установ по всій країні
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі, під час якої йшлося про Україну та ситуацію у секторі Гази.
Про це йдеться у повідомленні заступника речника Держдепу США Веданта Патела.
Державний секретар обговорив з британським колегою важливість завершення угоди про припинення вогню та звільнення заручників у Газі, повернення заручників додому та збільшення обсягів гуманітарної допомоги. Урядовці також обговорили необхідність деескалації напруженості в регіоні.
"Вони підтвердили незмінну підтримку України", – йдеться у повідомленні.
4 липня у Великій Британії відбулися позачергові парламентські вибори, на яких виграла Лейбористська партія.
Король Великої Британії Чарльз III призначив лідера британської Лейбористської партії Кіра Стармера прем’єр-міністром Сполученого Королівства і доручив йому сформувати новий уряд.
Зокрема, новим міністром закордонних справ Великої Британії в уряді Стармера став Девід Леммі, який замінить на цій посаді Девіда Кемерона.
*
Борель: український контрнаступ у Курській області – удар по путінському наративу
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС закликав зняти обмеження щодо використання Україною західної зброї на території Росії
*
Нарендра Моді: візит до Польщі та України
За словами прем'єр-міністра Індії, поїздка покликана допомогти врегулюванню конфлікту між Києвом та Москвою
*
Заступник держсекретаря США Річард Верма назвав візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до України дуже важливим, особливо в час, коли Росія намагається дестабілізувати глобальний порядок
*
У Празі у 56-ту річницю окупації Чехословаччини радянськими військами відбулась акція NeverMore 68. Окрім того, чеські волонтери зібрали понад 1 млн крон на дрони для ЗСУ
*
Канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив Молдову у підтримці на шляху до членства в Євросоюзі та в протидії спробам РФ дестабілізувати ситуацію в країні
*
Шольц: Україна не консультувалася з Німеччиною з приводу операції в Курську
Канцлер вчергове запевнив, що Німеччина продовжить підтримувати Україну найбільше в Європі
*
Влада Угорщини відтепер допомагатиме тільки тим українцям, які виїхали із зони бойових дій
Внаслідок цього тисячі українських біженців в Угорщині можуть залишитися без даху над головою
*
Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф закликав запобігти подальшій ескалації напруженості на Близькому Сході та розірвати коло насильства та відплати
*
Міністерство оборони кодифікувало та допустило до експлуатації близько 20 зразків спеціалізованої автомобільної техніки і транспортних засобів, призначених для перевезення великотоннажних та великогабаритних вантажів
*
Протягом середи, 21 серпня, на фронті сталося 110 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками. Найгарячішим залишається Покровський напрямок - 44 бойових зіткнення
*
Бійці бригади «Помста» Державної прикордонної служби України реактивними системами залпового вогню знищили позиції та склад озброєння росіян і зупинили наступ піхоти у Серебрянському лісі Луганської області
*
З початку тижня армія РФ більш як 50 разів обстріляв населені пункти Донецької області, 11 людей загинули
*
У Донецькій області з 90 населених пунктів евакуювали всіх дітей, ще 4912 дітей залишається у 30 прифронтових населених пунктах Краматорського і Бахмутського районів
*
Із бюджету Хмельницької громади виділили 1 млн грн на створення ДНК-лабораторії для ідентифікації загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців
*
За оновленим прогнозом Міністерства фінансів, Україна наступного року потребуватиме на 12-15 млрд дол. більше зовнішнього фінансування, ніж це передбачено розрахунками Міжнародного валютного фонду
*
Посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех заявив, що чеські компанії братимуть активну участь у післявоєнній відбудові Дніпропетровської області
*
Міністерство закордонних справ долучає національного поштового оператора "Укрпошта" до доставки документів, передусім закордонних паспортів, до закордонних дипломатичних установ України
*
У Запоріжжі 24 і 25 серпня тимчасово перекриватимуть рух транспорту греблею Дніпровської ГЕС у зв’язку з ремонтними роботами
*
Кабінет міністрів на позачерговому засіданні виділив понад 470 млн грн на забезпечення резервного теплопостачання Бурштина Івано-Франківської області та Добротвора на Львівщині
*
На позачерговому засіданні уряд виділив Херсонській ОВА 107,27 млн грн з резервного фонду для проведення необхідних робіт над забезпеченням водопостачання в регіонах, що постраждали від російської агресії
*
На Вінниччині повідомили про підозру священнику УПЦ (МП) з Хмільницького району, який виправдовував збройну агресію Росії
*
Господарський суд Чернігівської області повернув у власність громади міста Носівка Свято-Троїцький храм, що є пам’яткою архітектури місцевого значення
*
ДБР завершило досудове розслідування щодо посадовця Приморського районного ТЦК та СП Одеси, який отримав щонайменше $1 мільйон на схемі уникнення мобілізації
*
За матеріалами Служби безпеки України 16 років тюрми отримала агентка ФСБ, яка наводила російські ракети С-300 та Х-22 на Харків
*
Користувачі в Росії повідомили про збої в роботі Telegram, WhatsApp, Discord
*
Білорусь: стали відомі імена нових помилуваних, але загальна кількість політв'язнів зростає
Стали відомі імена деяких з білоруських політв'язнів, помилуваних Лукашенком: серед них профспілковий лідер Василь Бересньов та колишня тележурналістка Ксенія Луцькіна
*
Суд у Москві заочно засудив опозиційного політика Дмитра Гудкова на вісім років колонії за статтею про поширення "фейків" щодо російської армії
*
Росія попри санкції та ембарго продовжує закуповувати для ВПК американські напівпровідникові прилади, ПЛІС (програмовані логічні інтегральні схеми) виробництва AMD і Intel через треті країни та фірми-посередники
*
Прокуратура Росії зажадала покарання у вигляді від 16 до 24 років колонії для 23 громадян України, які служили в полку «Азов», а також працювали в його тиловому забезпеченні
*
Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук назвав знищення Силами оборони України російської ЗРК С-300 біля Новошахтинська Ростовської області "не першим і не останнім"
*
ТРО Дніпра виманили в російського фонду “Два майора” 1 млн рублів
На виручені кошти військові закупили спорядження для ЗСУ
*
У Нижегородській області знайшли нову в'язницю для російських військових
*
Майже всі великі банки Киргизстану зупинили перекази до Росії
*
"Такого не було з 2007 року". Росію заполонили підроблені автозапчастини
*
Трафік YouTube в Росії звалився майже на 40%
*
Російська влада добиває імпорт дешевих автомобілів з «дружніх» країн
*
Росстат зафіксував у Росії сильне за 11 років зростання боргів із зарплат
*
У росіян виявили майже тотальну недовіру один до одного
*
Microsoft відключає російський бізнес від хмарних сервісів
*
Україна вперше атакувала дронами Мурманську область. Це рекорд по дальності за весь час війни
*
Високопоставлений представник міністерства торгівлі США відвідає наступного тижня Гонконг і Пекін, щоб обговорити торгові питання та санкції, пов'язані з постачанням заборонених товарів до Росії, розповіли South China Morning Post (SCMP) двоє знайомих із ситуацією людини. Гонконг та Китай стали провідними центрами з реекспорту в Росію продукції, яка може бути використана для озброєнь.
За словами одного з джерел газети, Скотт Шоу, заступник помічника міністра торгівлі по Китаю та Монголії, прибуде «наприкінці серпня» і постарається «залагодити деякі проблеми» між Гонконгом та США. Оскільки це буде, швидше за все, останній візит представника адміністрації Джо Байдена перед виборами президента у листопаді, Шоу присвятить частину часу тому, щоб попередити владу міста щодо можливого розширення санкцій за допомогу в обході антиросійських санкцій і переконати їх боротися з такою практикою, кажуть джерела SCMP.
У травні США наклали санкції на 20 компаній материкового Китаю та Гонконгу, викритих у постачанні Росії західної електроніки та інших компонентів військового та подвійного призначення, у червні до них додалося ще понад 20 юридичних та фізичних осіб у Гонконгу.
Китай та Гонконг регулярно фігурують у розслідуваннях про такі постачання. Так, у липні The New York Times повідомила, що з початку російсько-українського конфлікту було створено величезну мережу із понад 6000 підставних компаній, а значна частина чіпів надходила до Росії саме через Гонконг. Хоча американські та європейські виробники мікросхем, дотримуючись санкцій, не працюють з Росією, посередники підключаються після того, як чіпи потрапляють до міжнародних дистриб'юторів в інших країнах.
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім