"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Лідери країн ЄС та Перської затоки зустрілися у Брюсселі в середу для переговорів щодо сприяння подоланню «надзвичайно небезпечної ескалації» на Близькому Сході
*
Фіналістами премії Європарламенту імені Сахарова стали азербайджанський борець з корупцією Губад Ібадоглу, лідер демократичних сил Венесуели Марія Коріна Мачадо й обраний президент Едмундо Гонсалес Уррутія, та два жіночі рухи - ізраїльський і палестинський, які виступають за мир на Близькому Сході
*
Ціни на нафту зросли з двотижневих мінімумів, оскільки інвестори слідкують за розвитком подій на Близькому Сході та детальною інформацією про стимулювання економіки Китаю, а також очікують на офіційні дані про запаси нафти США
*
Прибутки тайванської компанії Taiwan Semiconductor Manufacturing Company зросли на 54% завдяки буму виробництва чіпів ШІ
*
У ЦАХАЛ повідомили, що перевіряють інформацію про вбивство нового лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара під час спецоперації у секторі Гази
*
У Державному департаменті США впевнені, що країни у Європі та поза нею продовжать підтримку України
*
Байден відвідає Берлін у п'ятницю і отримає нагороду від Штайнмаєра — Білий дім
Він з європейськими лідерами обговорять “геополітичні пріоритети, включаючи захист України від російської агресії”
*
Віцепрезидент і кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс наполягає, що її президентство не буде продовженням президентства Джо Байдена
*
У США, за оновленими результатами опитування, у середньому 50% виборців підтримують віцепрезидентку та кандидатку від демократів Камалу Гарріс, а колишнього президента і кандидата від республіканців Дональда Трампа – 49%
*
S&P 500 відкрився на рекордному піку після сильних даних про роздрібні продажі в США
*
Роздрібні продажі в США у вересні зросли сильніше за прогноз
*
Число звернень за допомогою з безробіття в США за тиждень несподівано знизилося
*
Індекс ділового клімату ФРБ Філадельфії у жовтні зріс до 10,3 пункту, сильніший за прогноз
*
Кандидат у президенти США Дональд Трамп у середу повторив своє неправдиве твердження про те, що мігранти з Гаїті в Спрінгфілді їдять домашніх тварин своїх сусідів
*
Перед російським вторгненням США намагалися залякати путіна санкціями і попередили про наслідки — Вудворд
Глава ЦРУ Бернс провів розмову з путіним у росії, описуючи, які дії підготували США й союзники в разі нападу на Україну
*
Військові сили США, включно з бомбардувальниками B-2, вдарили по складах зброї, які пов'язані з бойовиками-хуситами в Ємені
*
Компанія Uber вивчає можливість купівлі американського сервісу з бронювання подорожей Expedia вартістю близько 20 млрд дол, щоб розширити свій супердодаток
*
Meta звільнила близько двох десятків співробітників у Лос-Анджелесі за використання кредитів на харчування в розмірі $25 для купівлі побутових товарів
*
Meta скорочує працівників у WhatsApp, Instagram і Reality Labs
*
У середу Amazon анонсував новий електронний рідер Kindle, який вперше в історії має кольоровий екран
*
Amazon оголосила про великі інвестиції в ядерну енергетику. Фонд Climate Pledge Fund Amazon очолив раунд інвестицій на $500 млн у X-energy, яка займається розробкою малих модульних реакторів
*
Україна отримала від Канади майже 300 млн дол фінансування на пільгових умовах
*
Велика Британія у четвер запровадила найбільший на сьогодні пакет санкцій проти "тіньового флоту" нафтових танкерів Росії.
Про це повідомила пресслужба британського уряду.
Нові санкції стосуються 18 російських нафтових танкерів і чотирьох танкерів зі скрапленим природним газом. Це найбільша на сьогодні санкційна акція проти "тіньового флоту" Владіміра Путіна.
"Ще 18 суден "тіньового флоту" будуть позбавлені доступу до портів Великої Британії і не зможуть користуватися провідними британськими морськими послугами, в результаті чого загальна кількість нафтових танкерів, проти яких запроваджено санкції, зросте до 43", – йдеться у повідомленні.
Нафтові танкери, які стали мішенню нових санкцій, лише за останній рік перевезли сировини на приблизно 4,9 млрд доларів.
Щоб уникнути британських санкцій, "Совкомфлот", найбільша судноплавна компанія Росії, була змушена намагатися перейменувати свої судна. Сьогоднішні санкції націлені на ще більшу кількість її суден.
Британія також запроваджує санкції проти ще 4 СПГ-танкерів та російської газової компанії АТ "Русгаздобыча".
Список усіх танкерів оприлюднений на офіційному сайті британського уряду.
Нагадаємо, 24 червня Рада ЄС оголосила нові санкції, спрямовані проти танкерів, що входять до складу нафтового "тіньового флоту" РФ.
24 червня Рада ЄС оголосила нові санкції, спрямовані проти танкерів, що входять до складу нафтового "тіньового флоту" РФ.
У липні більше ніж 40 європейських країн погодили план боротьби з нафтовим "тіньовим флотом" Росії на саміті Європейської політичної спільноти.
Тим часом спільне розслідування Politico та некомерційної журналістської групи SourceMaterial виявило щонайменше дев'ять випадків, коли судна "тіньового флоту" РФ залишали розливи нафти у світових водах.
*
Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд українському удару по морському нафтовому терміналу у Феодосії.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії від 17 жовтня.
Британська розвідка зазначила, що 7 жовтня 2024 року Україна завдала удару по Феодосійському морському нафтовому терміналу в окупованому Росією Криму.
Як відомо, цей термінал раніше потрапив під удар українських дронів у березні 2024 року.
"Українські атаки продовжують поступово підривати російський військовий потенціал на Кримському півострові", – зазначила британська розвідка.
В огляді акцентували, що цілі, які були вражені у 2024 році, також включали системи протиповітряної оборони, аеродроми, командні центри, військово-морські об'єкти, об'єкти логістики і переправу через Керченську протоку.
У вересні британська розвідка писала, що Росія прикриває Кримський міст за допомогою фізичного бар'єра, ППО та низки інших засобів, сподіваючись захистити його від нових українських ударів.
Раніше розвідка відзначила зростання ролі морських дронів у російсько-українській війні, а також розповідала, що поцілений у порту Новоросійська великий десантний корабель "Олєнєгорський горняк" став найбільшим серйозно пошкодженим військовим судном РФ після потопленого крейсера "Москва".
*
На північному сході Англії у місті Ньюкасл вибухнув будинок, внаслідок чого загинула дитина, ще шестеро людей постраждали
*
Контртерористичний підрозділ британської поліції розслідує, чи була причетна Росія до загорання підозрілої посилки на складі DHL у Мінворті у липні цього року
*
Високий рівень інфляції та наслідки війни в Україні змусили компанії по всій Європі заморозити найняття або скоротити робочі місця.
Про це повідомляє Reuters.
Ось деякі зі звільнень, оголошених з початку липня:
Банки
DNB: Норвезький кредитор заявив у вересні, що скоротить еквівалент 500 робочих місць з повною зайнятістю протягом наступних шести місяців, оскільки він готується до зниження процентних ставок і посилення конкуренції в майбутньому.
UniCredit: Італійський банк підписав угоду з профспілками, яка передбачає 1 000 добровільних звільнень і 500 нових робочих місць.
Промисловість
NORTHVOLT: Шведський виробник акумуляторів заявив у вересні, що планує звільнити 1 600 працівників у Швеції, в тому числі 1 000 позицій на своєму заводі Northvolt Ett в Скеллефтеа.
Побутові товари
DYSON: Виробник пилососів заявив у липні, що скоротить близько 1 000 робочих місць у Британії в рамках глобальної реструктуризації.
UNILEVER: Гігант з виробництва споживчих товарів планує скоротити третину всіх офісних посад в Європі до кінця 2025 року.
Телекомунікації
TELIA: Шведський телекомунікаційний оператор планує скоротити близько 3 000 робочих місць у 2024 році.
Фарма
INDIVIOR: Виробник ліків заявив, що скоротить близько 130 робочих місць після припинення продажів свого препарату від шизофренії Perseris.
Інші
AIRBUS: Аерокосмічна група заявила, що до середини 2026 року скоротить до 2 500 робочих місць у своєму оборонно-космічному підрозділі.
DEUTSCHE BAHN: німецький залізничний оператор заявив у липні, що планує скоротити 30 000 робочих місць, або близько 9% персоналу.
INFINEON: Німецький виробник мікросхем скоротить 1400 робочих місць по всьому світу і перенесе ще 1400 позицій в країни з нижчою вартістю робочої сили.
MANCHESTER UNITED: Клуб англійської Прем'єр-ліги пропонує скоротити близько 250 робочих місць в рамках загальноклубної програми скорочення штату.
PKP CARGO: Найбільша польська транспортна компанія планує звільнити 30% персоналу.
SHELL: Енергетичний гігант планує скоротити персонал, який займається розвідкою та розробкою нафти і газу, на 20%, повідомили джерела Reuters у серпні. За їхніми словами, в Європі скорочення відбудуться в Нідерландах і Великобританії. Представник Shell не став коментувати цифри скорочення.
TAMEDIA: Швейцарська медіа-компанія заявила, що закриє дві друкарні і звільнить майже 300 співробітників.
UPM: Фінська лісова група може скоротити до 110 робочих місць у своєму бізнесі Fibres Finland, вона оголосила про закриття млинів у Німеччині, що вплине на 338 робочих місць, і про закриття свого бізнесу з виробництва біокомпозитів, що вплине на 59 робочих місць у Фінляндії та Німеччині.
YARA: Норвезький виробник добрив повідомив, що заплановані виробничі зміни на заводі Tertre в Бельгії, включаючи закриття аміачного підрозділу, можуть призвести до звільнення близько 115 працівників.
*
ЄЦБ знизив ставки втретє поспіль на тлі зниження інфляції в Єврозоні
Ставки за депозитами, основними операціями рефінансування та граничного кредитування становитимуть 3,25%, 3,40% і 3,65% відповідно
*
Лагард вказала на стійкість дезінфляції після рішення ЄЦБ зменшити ставки на 25 б.п.
*
Споживчі ціни в єврозоні в вересні зросли на 1,7% р/р, менше прогнозу
*
Профіцит торгового балансу єврозони у серпні скоротився до 4,6 млрд євро
*
Швейцарія заборонила банкам користуватись «альтернативами SWIFT»
*
Італія, Данія та Нідерланди організували зустріч для обговорення питань міграції, що відбулась перед початком саміту ЄС в Брюсселі
*
У Варшаві перед офісом прем'єр-міністра Польщі відбулася профспілкова акція протесту працівників поліції
*
Провідний чеський дипломат, радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр заявив, що негайне припинення вогню на Близькому Сході нічого не вирішує, а лише прокладе шлях до ще більшого кровопролиття
*
Уряд Нідерландів вивчає можливість відправки шукачів притулку з Африки до Уганди, якщо їхні прохання про надання притулку були відхилені
*
Генсек НАТО Марк Рютте розповів, що буде на порядку денному його зустрічі з президентом України в Брюсселі.
Про це Рютте заявив перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі у четвер, повідомляє "Європейська правда".
Це буде третя зустріч президента та Рютте, відколи 1 жовтня експрем’єр Нідерландів обійняв посаду генсека НАТО. На ній, за словами генерального секретаря, обоє лідерів обміняються найновішою інформацією.
"Я хочу почути від нього його думку на цей момент, як він бачить розвиток ситуації на східному фронті з Росією, ситуації в Курській області, звичайно. Це завжди у нашому порядку денному.
Я проінформую його про рішення, ухвалені у НАТО. На якому етапі ми перебуваємо щодо наших обіцянок (допомоги Україні)", – сказав Рютте.
Він зазначив, що країни НАТО у першій половині цього року виділили Україні допомогу обсягом 20,9 млрд доларів, і є хороші перспективи виділення підтримки на обіцяні 40 млрд доларів до кінця року.
"Я можу підкреслити у моїй розмові з ним, що він може бути абсолютно певним: 32 союзники єдині у своїй гарантії, що ми спільно зробимо усе, що необхідно, аби гарантувати, що Україна може взяти гору, що Путін не доб'ється свого… Ми хочемо, аби президент і Україна могли розпочати переговори з Росією з позиції сили", – додав він.
*
Генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Україна приєднається до Альянсу як його 33-й або 34-й член у майбутньому
*
Польський президент Анджей Дуда провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте, під час якої йшлося, зокрема, й про допомогу Україні та політику Альянсу щодо Росії
*
Фінляндія і Норвегія планують покращити залізничне і автомобільне сполучення між країнами для використання у військових цілях
*
Уряд Румунії схвалив у середу створення державної залізничної компанії для задоволення оборонних потреб країни, що відповідає новій ініціативі ЄС щодо військової мобільності
*
Велика Британія призначила спеціальну бригаду для оборони Естонії, яка з липня 2025 року готова швидко передислокуватися до Естонії відповідно до оборонних планів НАТО і потреби, що виникає
*
Україна підписала угоду з Грецією про співпрацю у сфері безпеки
Греція надаватиме додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16
*
Швейцарія вирішила поставити Україні три машини для розмінування
*
Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що Україна безсумнівно стане членом НАТО, але у стані війни це важко втілити в життя
*
Німецький канцлер Олаф Шольц, коментуючи представлений президентом План перемоги, зазначив, що є рішення, які він ухвалив, і вони "не зміняться"
*
У середу, 16 жовтня, Німеччина підіймала у небо свої винищувачі через російський літак Іл-20
*
Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня вважає, що лідери країн-членів ЄС можуть ухвалити рішення, про які просить Україна
*
У Плані перемоги, який президент України вчора представив Верховній Раді, а сьогодні – лідерам ЄС, є "дуже, дуже багато хороших ідей" - прем'єрка Данії
*
Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що не побачив нічого нового у Плані перемоги президента, адже більшість пунктів – це аспекти, щодо яких ЄС досі вагається
*
США переорієнтовують підготовку українських пілотів F-16 на молодих курсантів, а не на досвідчених військовослужбовців Військово-повітряних сил, і це рішення може продовжити на багато місяців терміни, коли Київ отримає повну ескадрилью літаків західного виробництва, готових до бойових дій
*
Міністри оборони України та Норвегії Рустем Умєров та Бйорн Арільд Грам обговорили поточну ситуацію на фронті, потреби України в далекобійній зброї та зміцнення протиповітряної оборони. Найближчим часом Норвегія передасть Україні шість винищувачів F16
*
Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс знову наголосив, що Україна може використовувати передані Нідерландами винищувачі F-16 по території Росії в оборонних цілях відповідно до міжнародного права
*
У "Дію" додали можливість долучитися до підрозділів БпЛА без відвідування ТЦК
*
З 2022 року в Україні обстежили та очистили від мін і вибухонебезпечних предметів 35 тис. кв.км території
*
Від початку доби 17 жовтня на фронті відбулося 120 бойових зіткнень. Найгарячіше на Покровському та Курахівському напрямках
*
Плетенчук - Низька ефективність кораблів-ракетоносіїв у морях змусила ворога використовувати їх більше для відволікання української ППО під час масованих ракетних атак
*
Українська компанія презентувала дрон-розвідник ZOOM на заміну китайському Mavic3
*
Як і на початку цього року, Світовий банк (СБ) очікує, що за підсумками 2024-го українська економіка зросте на 3,2%
*
Норвегія в межах довгострокового плану підтримки України збільшила до 3 млрд норвезьких крон (приблизно 274,2 млн доларів) підтримку енергетичного сектора до зими
*
Від початку дії програми "Власна справа" її переможцями стали понад 20 тис. українців, які отримали гранти на старт або розвиток бізнесу
*
За січень-вересень 2024 року, у розрізі галузей економіки, переробна промисловість та сфера торгівлі продовжують лідирувати за часткою сплати податків до зведеного бюджету України
*
На Тернопільщині у цьому сезоні заводи виготовили понад 109 тисяч тонн цукру
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав Швейцарію приєднатися до механізму, який запровадять країни G7 щодо використання заморожених російських активів
*
Рух "Маніфест 42", що об’єднує бізнес проти неправомірного тиску з боку силовиків, заявив, що компанія "Автомагістраль-Південь" перекручувала факти щодо блокування її діяльності правоохоронними органами
*
Фонд державного майна України приймає заяви на участь в аукціоні з продажу єдиного майнового комплексу Одеського експериментального протезно-ортопедичного підприємства
*
Господарський суд Львівської області 2 жовтня припинив ліквідацію ЗАТ "Завод комунального транспорту" (колишній Львівський автобусний завод)
*
У вересні 2024 року український автопарк поповнили 2100 нових автомобілів із бензиновими двигунами, що на 20% менше, ніж минулого року
*
Фонд державного майна визначив дату наступного онлайн-аукціону приватизації компанії "Аерок" - 19 грудня 2024 року
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Донецькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській та Харківській областях
*
Через похолодання в Україні третій день поспіль зростає споживання електроенергії
*
Україна працює з європейськими партнерами над тим, щоб можна було збільшити імпорт електроенергії в зимовий період
*
«Групові витрати». monobank запустив послугу, що дозволяє ділити чек між кількома людьми
*
НБУ планує у 2025 р. розширити "лінк" із Clearstream на папери для відновлення України
*
Нацбанк напрацьовує практику впливу на безліцензійну діяльність на фінринку - Пишний
*
Ліміт на перекази у 150 тисяч грн не позначився на діяльності волонтерів — банкір
*
У вересні позичальники банків у ліквідації повернули боргів на 41,2 млн грн
*
Попри виклики війни, середня вартість угод на українському ринку M&A продовжує зростати – KPMG
Згідно з дослідженням KPMG, активність на ринку залишається стабільною вже другий рік поспіль
*
Український стартап GetOrder залучив $250 000 інвестицій
Стартап автоматизує процес передачі замовлення від платформ доставки їжі прямо в POS-систему
*
Сервісна ІТ-компанія ELEKS розроблятиме систему еАкциз
*
Українські підприємства скоротили споживання металопрокату на 6,92% за дев’ять місяців 2024 року
Попит на внутрішньому ринку зменшився до 2,425 млн тонн, водночас зросла частка імпорту
*
Турецька Dalgakiran придбала контрольний пакет акцій української ТОВ «Сенсі»
Компанія інвестуватиме у виробничі потужності «Сенсі» для збільшення обсягів та активного виходу на міжнародний ринок
*
УЗ і PKP Intercity можуть запустити пасажирське сполучення Рава-Руська - Варшава з 15 грудня
*
На пункті пропуску «Медика-Шегині» наразі не відбувається блокування руху вантажних транспортних засобів польськими фермерами, як вони анонсували раніше
*
"Біосфера" відновила поставки в Узбекистан
*
В селі Микуличин відкриється новий готельний комплекс Agat resort & Spa
*
Президент України підписав закон, який передбачає реформу митниці
*
Президент України підписав закон "Про рейтингування у фінансовому секторі"
*
Президент України підписав закон «Про Державний аграрний реєстр»
*
Президент України підписав закон "Про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків"
*
До Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції приєдналося понад 7,5 тисячі організацій та надійшло понад 4 тис. повідомлень
*
Більшість компаній-членів ЄБА позитивно оцінюють вплив євроінтеграційного руху України на бізнес
*
Брак співробітників уперше очолив рейтинг проблем бізнесу у вересні - ІЕД
*
«Найбільший ризик – це не війна, а український уряд». Чому Україні складно залучати іноземні інвестиції в енергетику? Пояснюють власники американської VR Capital, польської Unimot та екстоп «Укренерго»
*
Укрпошта випускає лімітований поштовий набір «KRAKEN»
*
Теорія «перемоги» лідера РФ Володимира Путіна полягає в тому, що російські війська будуть проводити в Україні послідовні наступальні операції протягом невизначеного часу, проте така стратегія призведе до суттєвого зменшення російської живої сили та техніки.
Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).
«Теорія «перемоги» Путіна полягає в тому, що російські сили будуть проводити послідовні наступальні операції протягом невизначеного часу, але ці напади, ймовірно, суттєво зменшать наявну російську живу силу та техніку. Через це російським військам доведеться зменшити темпи наступу принаймні на окремих ділянках фронту, створюючи для українських сил можливості, і, можливо, навіть дозволить перехопити ініціативу на полі бою на цих ділянках», - заявили аналітики.
Зазначається, що Путін і російське військове командування зобов’язали російську армію протягом року проводити наступальні дії вздовж лінії фронту на сході та північному сході України для виснаження українських сил і запобігання накопиченню Україною необхідної живої сили та матеріальних засобів для проведення контрнаступальних операцій.
На думку аналітиків, Путін і його військове командування розглядають збереження ініціативи на полі бою як стратегічний пріоритет. Вони вже показали, що терпимо ставляться до тривалих наступальних операцій, які призводять до поступового просування, проте далекого від визначених ними оперативних цілей.
Наголошується, що середньо- та довгострокові обмеження в можливостях Збройних сил РФ і російського військово-промислового виробництва підірвуть здатність Росії підтримувати послідовні наступальні операції, які мають на меті затягнути війну та виснажити Україну.

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
МЕА назвало нежиттєздатним проєкт нового газопроводу з Росії до Китаю
*
Асоціація європейських державних поштових операторів PostEurop остаточно виключила зі свого складу поштових операторів Росії та Білорусі
*
"Тіньовий" флот РФ розливає нафту у водах по всьому світу – Politico
За 100 км від узбережжя Шотландії помітили темну пляму, яка, згідно з аналізом, належала російському тіньовому танкеру Innova, який перевозив 1 мільйон барелів нафти
*
Велика Британія у четвер запровадила найбільший на сьогодні пакет санкцій проти "тіньового флоту" нафтових танкерів Росії.
Про це повідомила пресслужба британського уряду
*
Хакери з Північної Кореї з 2017 року викрали криптовалюти на мільярди доларів, цими грошима фінансується понад половина ядерних і ракетних програм КНДР
*
Парламент КНДР, за вказівкою лідера країни Кім Чен Ина, вніс зміни в конституцію країни і кодифікував Південну Корею як ворожу державу, а не партнера для примирення та об’єднання
*
У Росії рекордний дефіцит кадрів за всю історію – Центробанк
Забезпеченість кадрами в Росії у третьому кварталі 2024 року ще раз оновила мінімум за всю історію спостережень
*
Китайські акції закрилися в мінусі через відсутність нових заходів підтримки сектору нерухомості
*
Продажі Pernod Ricard за липні-вересні впали на тлі слабкого попиту в Китаї
*
Китай планує майже подвоїти кредитну підтримку для обраної групи житлових проєктів до 4 трлн юанів (562 млрд дол) в рамках офіційних зусиль, спрямованих на пожвавлення сектора нерухомості та відновлення економіки
*
Російським провайдерам можуть заборонити використання сервісу SpeedTest американської компанії Ookla для вимірювання швидкості інтернету
*
За неповний 2024 рік російські військові затримали на межі з окупованими територіями Грузії 58 грузинських громадян
*
Грузинські організації громадянського суспільства, представники ЗМІ та приватні особи подадуть позов проти закону про "іноагентів" до Європейського суду з прав людини
*
Служба інформації і безпеки Молдови заперечила свою причетність до нібито документа СІБ про наміри блокувати критичні до влади ЗМІ
*
Десятки молодих людей із Молдови пройшли інструктаж у Москві, щоб влаштовувати масові заворушення на акціях протесту напередодні виборів президента
*
Муніципальний суд Праги відхилив адміністративний позов проти уряду Чехії, який подало російське федеральне підприємство "Госзагрансобственность" через включення в чеський санкційний список
*
Понад 60 польських військових отримали поранення і травми з початку 2024 року, зупиняючи нелегальні спроби перетину кордону з території Білорусі
*
У другій половині наступного року на польсько-білоруському кордоні з'являться нові підрозділи Прикордонної служби, спеціально підготовлені для фізичного і безпосереднього захисту кордону
*
У гміні Сокулка Підляського воєводства Польщі, біля кордону з Білоруссю, знайдено повітряну кулю
*
В одному з багатоквартирних будинків польського міста Радом евакуювали 15 осіб через артилерійські снаряди, виявлені в одній із квартир
*
Окружний суд у Любліні засудив 26-річного громадянина України Олександра Д. до двох років і восьми місяців позбавлення волі за провокацію та підбурювання громадянина Польщі до участі в діяльності іноземної розвідки проти РП
*
Ризька міська рада в четвер схвалила демонтаж і перенесення з публічного простору статуї полководця Російської імперії Михаїла Барклая де Толлі
*
Фінська митниця розслідує справу, в якій компанію з регіону Східної Фінляндії підозрюють у контрабанді підсанкційної електроніки до Росії
*
У четвер в афінському метро було порушено роботу, а людей евакуювали з будівлі суду після ранкового повідомлення про замінування, яке надійшло на електронну пошту
*
Литовські прикордонники нещодавно помітили значне зменшення використання метеорологічних зондів для контрабанди після кількох гучних інцидентів, що сталися на початку цього місяця
*
Китай допоможе Туреччині з видобутком корисних копалин на її території. Відповідну угоду було підписано міністерствами природних ресурсів двох країн
*
ЦБ Туреччини знову зберіг ключову ставку на рівні 50%
*
У Казахстані головного тренера збірної цієї країни з футболу, росіянина Станіслава Черчесова оштрафували на 738 400 тенге (близько 62,5 тисяч гривень) за невдалий жарт про казахську мову
*
Росія заборонила ввезення овочів із Казахстану після заяви Токаєва про відмову приєднатися до БРІКС
*
Москва використовує саміт БРІКС для боротьби з пануванням долара
*
РФ дозволила транзит зерна з Казахстану, тимчасово обмежила імпорт
*
Росія попросила Казахстан організувати внутрішньоросійські авіарейси через нестачу літаків
*
У Росії Державна дума у першому читанні схвалила законопроєкт про заборону «пропаганди чайлдфрі», тобто «відмови від дітонародження»
*
У ніч проти четверга із Росії на білоруський аеродром «Мачулищі» вперше за півтора року прибув важкий транспортний літак Ан-124 ПКС РФ
*
Австрійський Raiffeisen та італійський UniCredit мають проблеми з продажем своїх «дочок» у Росії, щоб виконати вимогу Європейського центробанку про повний вихід із російського ринку. Влада РФ дала зрозуміти, що заблокує продаж місцевих підрозділів будь-якій особі, яка може потрапити під західні санкції, пише Bloomberg із посиланням на знайомі із ситуацією джерела.
Деталі
Така ситуація унеможливлює шанс продажу банків російському покупцеві, тоді як потенційних іноземних інвесторів блокують західні регулятори, зазначило агентство.
Кремль вбачає у західних банках життєво важливий канал для транскордонних платежів, зазначив один зі співрозмовників Bloomberg.
Якщо Raiffeisen і UniCredit залишать ринок РФ, єдиним великим банком, що проводить операції у валюті, залишиться Газпромбанк. Він не потрапив під європейські санкції, зберігає доступ до SWIFT і продовжує отримувати платежі з Європи за російський газ.
Діючі правила передбачають, що іноземні компанії, які бажають згорнути роботу в РФ, мають отримати схвалення урядової комісії, а якщо сума перевищує 50 млрд рублів – то особисто Путіна.
Нові правила залишають продавців ні з чим: знижка до ціни активу має становити 60% (раніше 50%), а ще 35% (раніше 15%) потрібно заплатити до бюджету у вигляді «податку на вихід».
Головна мета таких заходів – залишити іноземні активи в РФ і не допустити відтоку капіталу, наголошують джерела Bloomberg.
Контекст
На початок 2024 року сукупні активи іноземних кредитних організацій у РФ становили $66 млрд. Це удвічі нижче, ніж довоєнного 2021 року ($119 млрд), і майже учетверо менше за рекорд, встановлений у 2012-му ($239 млрд).
Зокрема, RBI став найважливішим фінансовим рятувальним колом для мільйонів російських клієнтів, які бажають відправити євро або долари за кордон, хоча нещодавно він скоротив такі послуги.
ЄЦБ з весни цього року вимагає від Raiffeisen та UniCredit значно скоротити свій бізнес у Росії.
RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль на початку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.
Російська влада чітко дала зрозуміти RBI, у якого близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн власників місцевих рахунків, мільярди депозитів і понад 10 000 співробітників, що вона хоче, щоб він залишився через його роль у міжнародних платежах, писало раніше Reuters.
*
Сучасну російську зброю знайшли в сховищах “Хезболли”
Зокрема йдеться про протитанкові ракети, ЗРК “Ігла”, гранатомети, гвинтівки та ін.
*
Користувачі поскаржилися на масовий збій у роботі сервісів Apple
*
У росії запустять оплату покупок через iPhone без Apple Pay. Презентували рішення «Волна»
*
У Росії пообіцяли випустити "вбивцю" відеокарт Nvidia
*
Швейцарія не буде застосовувати санкції ЄС проти росії щодо дочірніх компаній
*
Швейцарія заборонила банкам користуватись «альтернативами SWIFT»
*
Дума РФ ухвалила в 1 читанні проєкт про внески з держкорпорацій половини ціни націоналізованих активів
*
У Думу внесли закон про арешт майна росіян, що поїхали
*
Депутати, яким Кадиров пригрозив кровною помстою, перестали приходити до Держдуми
*
Засуджений на довічний термін екс-сенатор Арашуков попросив допомоги у Кадирова
*
У Тверській області вагітних відмовлятимуть від аборту листом митрополита
*
Жителі Москви повідомили про масове розсилання електронних повісток
*
Сьомий із жовтня регіон підвищив виплату за відрядження на війну
*
ЦБР погрожує штрафами банкам, які не зможуть запустити операції із цифровими рублями
*
ЦБР з 2026 р почне широке використання цифрового рубля у бюджетних розрахунках
*
Міжнародні платежі в рамках експерименту з криптовалютою пройдуть в РФ до кінця 2024 р. - ЦБР
*
ЦБР повернеться до обговорення приватизації НСПК через 2-3 роки
*
ЦБР хоче запровадити період охолодження до двох діб при видачі споживчого кредиту
*
Інфляція зашкалює, зростання економіки немає. Росію звинуватили у масштабній фальсифікації ключової економічної статистики
*
Динаміка інфляційних очікувань, темпи зростання цін підтверджують необхідність жорсткої ДКП - Набіулліна
*
ЦБР бачить охолодження іпотечного кредитування та прискорення корпоративного - Набіулліна
*
Мінфін РФ підтвердив посилення умов угод "на вихід" для іноземних компаній - ІФ
*
ЦБР знову запропонував збирати біометрію громадян у банківських додатках
*
Ціни на Urals в портах РФ опустилися нижче за $60/бар з ослабленням Brent - розрахунок Рейтер
*
Китай та С. Аравія були головними напрямками експорту мазуту та ВГО з РФ у вересні – LSEG, трейдери
*
Обмеження з льодового плавання повертають СПГ-танкери з РФ на шлях до Азії через Африку - LSEG
*
У «Єдиній Росії» задумали написати підручник із власної історії за прикладом КПРС
*
Жителів Іркутської області зобов'язали закуповувати пічки, щоб не замерзнути
*
В Уфі дітям заборонили йти до школи через приїзд Путіна
*
Сербія висилає росіянина, який організував мітинг на підтримку Навального
*
Курська обл запровадила режим НС через загибель озимих культур
*
Калмикія ввела режим НС через ґрунтову посуху
*
Держдума відмовилася пом'якшити правила збирання хмизу
*
В «Аерофлоті» виявили масові переробки екіпажів та недотримання правил медогляду
*
Колишнього топменеджера будуправління Міноборони заарештували у справі про хабар
*
У Європі запідозрили Росію у другій спробі підпалити літак за допомогою надісланої через DHL посилки
*
МОЗ запропонувало скоротити лікування росіян вдома та в лікарнях
*
У російських аптеках різко подорожчали ліки від хвороб шлунка
*
ММК скоротила продажі в 3 кв на 18,7% кв/кв через ремонт та зниження ділової активності в РФ
*
В Росії закриється ще одна в'язниця після відрядження ув'язнених на війну
*
Росія скотилася на рівень Африки у світовому рейтингу свободи економіки
*
Володін закликав не пускати мігрантів на роботу до лікарень та шкіл
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім