"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Перебої у судноплавстві в Червоному морі можуть тривати місяцями. Голова Maersk попередив про наслідки
*
Військово-морські сили Ірану 11 січня заявили про захоплення танкера St Nikolas, пов'язаного з грецькою транспортною компанією Empire Navigation, у помсту за його конфіскацію США через порушення санкцій проти Тегерана
*
Поліція Ізраїлю і служба внутрішньої безпеки "Шин-Бет" запобігли терактам, запланованим двома підозрюваними зі Східного Єрусалиму, які підтримували "Ісламську державу" (ІДІЛ)
*
Європейський Союз має намір відправити щонайменше три військові кораблі для захисту суден у Червоному морі від нападів єменських повстанців-хуситів
*
Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за подіями, що відбуваються останніми днями в Республіці Еквадор, і висловлює солідарність з еквадорським народом та підтримку уряду президента Даніеля Нобоа
*
Прем’єр-міністр Папуа Нової Гвінеї Джеймс Марапе у четвер оголосив надзвичайний стан на 14 днів у столиці країни Порт-Морсбі у зв’язку із масовими заворушеннями
*
Торік глобальні потужності «зеленої» енергетики зросли на 50% - глава МЕА
У 2023 році у світі стало на 510 гігават потужностей відновлюваної електроенергії більше порівняно з роком раніше
*
Білий дім підтримує конфіскацію $300 млрд російських активів на користь України – Bloomberg
Адміністрація Байдена хоче узгодити цей крок із G7, особливо в ЄС, де зберігається близько $200 млрд активів
*
Президент США Джо Байден говорив зі спікером Палати представників Майком Джонсоном у той час, як Конгрес намагається досягти угоди про фінансування, щоб запобігти частковому припиненню фінансування уряду
*
Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер 11 січня проведе переговори з керівництвом Польщі з питань підтримки України та її економічного відновлення
«У Варшаві спецпредставниця Пріцкер зустрінеться з високопосадовцями польського уряду, зокрема з президентом Дудою й міністром закордонних справ Сікорським», - зазначили в Держдепі.
*
Адміністрація президента США Байдена відправить неофіційну делегацію, що складатиметься з колишніх високопосадовців, до Тайваню незабаром після проведення там президентських і парламентських виборів 13 січня
*
Сполучені Штати дали сигнал Китаю та виступили проти будь-якого зовнішнього втручання або впливу на президентські та парламентські вибори на Тайвані, що відбудуться 13 січня 2024 року
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен наприкінці візиту до Єгипту у четвер заявив, що зближення між Ізраїлем та арабськими країнами, більшість з яких не визнають Ізраїль, є шляхом до ізоляції Ірану та його поплічників
*
Претендент на номінацію на виборах президента США, ексочільник Білого дому Дональд Трамп відповів на запитання про те, якою є його позиція щодо НАТО.
Про це він розповів в ефірі телеканалу Fox News, його слова наводить Reuters.
Питання про ставлення Трампа до НАТО виникло після того, як єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон розповів, що Трамп за часів свого президентства обіцяв вивести США з Північноатлантичного альянсу і говорив, що Європа не має розраховувати на допомогу у разі війни.
На запитання ведучих про відданість НАТО експрезидент США відповів: "Залежить від того, чи будуть вони (інші держави НАТО) ставитися до нас належним чином".
"Подивіться, НАТО скористався нашою країною. Європейські країни скористалися", – продовжив Трамп.
Після заяви Бретона у передвиборчій кампанії президента США Джо Байдена розкритикували Дональда Трампа, який під час перебування в Білому домі обіцяв залишити Європу сам на сам, якщо на неї нападуть.
Водночас Конгрес США вже схвалив закон, який не дозволить жодному президенту вивести Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або Палати представників.
*
Зростання цін на танкери робить неможливими постачання американської нафти в Азію – Reuters
Ціна оренди супертанкера Very Large Crude Carrier цього тижня зросла приблизно до $10 млн проти приблизно $8 млн минулого тижня
*
Google звільняє сотні співробітників на тлі перегонів зі ШІ
*
Комісія з цінних паперів і бірж США схвалила перші фонди на біржі, що торгується в біткоїнах
Комісія заявила, що схвалила 11 заявок, у тому числі від BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco та VanEck
*
На фоні рішення про прийняття перших ETF фондів BTC менше ніж за добу зріс на 6%
Станом на 17:20 за Києвом BTC торгується на рівні $47 702
*
Канада надала громадянство росіянці Марії Карташовій, засудженій у Росії за статтею про так звані «фейки про російську армію»
*
Канадський уряд впровадив ряд нових ініціатив з метою полегшення процесу отримання іноземними працівниками дозволу на працевлаштування в країні.
Канада активно шукає міжнародних працівників у різних сферах, зокрема інженерів (включаючи будівельників, механіків та електриків), медичних працівників (лікарі загальної практики, стоматологи, фармацевти) та вчителів, які займаються різними ролями в освіті, включаючи початкову, середню та спеціальну освіту.
*
Українська діаспора привітала рішення Аргентини відмовитися від членства у БРІКС
*
Мер Лондона, лейборист Садік Хан заявив, що вихід Великої Британії з Євросоюзу вже призвів до скорочення розміру її економіки на 6%, що становить 140 мільярдів фунтів (понад 162 мільярди євро).
Про це повідомляє Financial Times.
Очільник столиці Сполученого Королівства представив дослідження, згідно з яким економіка Великої Британії стала на 162 мільярди євро меншою, ніж була б, якби країна залишилася в ЄС.
Незалежний аналіз, проведений Cambridge Econometrics на замовлення мерії, свідчить про те, що обсяг національної економіки на шість відсотків менший, ніж був би, якби Лондон залишився в митному союзі та єдиному ринку ЄС.
Оцінка консалтингової компанії ґрунтується на економічному моделюванні, якби країна не проголосувала за вихід.
Також було підраховано, що Сполучене Королівство має на 1,8 мільйона робочих місць менше (падіння на 4,8%), ніж воно мало б в іншому випадку.
"Зараз очевидно, що Brexit не працює. Жорсткий варіант Brexit, який ми отримали, тягне нашу економіку вниз і підвищує вартість життя", – сказав Хан у своїй заяві, опублікованій перед промовою, яку він має виголосити пізніше в четвер.
У своєму виступі мер Лондона підтримає більш відкриті дебати про недоліки виходу з ЄС та потенційні переваги повернення до єдиного ринку.
Його позиція є незручною для лідера лейбористів Кіра Стармера, який раніше виступав проти Brexit, але тепер пообіцяв зробити так, щоб вихід з ЄС працював.
Стармер виключив приєднання до єдиного ринку або митного союзу в межах ЄС, але наполягає на тому, що Британія може укласти "набагато кращу" для себе угоду, наслідуючи стандарти ЄС у сферах охорони довкілля, праці та харчових продуктів.
У дослідженні стверджують, що економічні збитки продовжуватимуться, якщо Британія залишиться поза межами єдиного ринку, а реальна валова додана вартість (ВДВ) до 2035 року буде приблизно на 311 мільярдів фунтів (10,1 відсотка) нижчою, ніж вона була б в іншому випадку.
Раніше опитування показало, що більшість британців підтримали б повернення Сполученого Королівства до єдиного ринку ЄС.
Інші опитування за останні місяці також засвідчили, що більшість британців зараз вважають Brexit помилкою. Дані за 2022 рік засвідчили рекордні показники імміграції у Британію, удвічі більше, ніж у рік перед Brexit.
Перед цим президентка Єврокомісії на питання, чи вважає вона, що Британія зможе коли-небудь знову приєднатися до ЄС, зазначила, що це справа для наступного покоління: "Я постійно кажу своїм дітям: ви повинні це виправити. Ми все зіпсували, ви повинні це виправити".
*
Розвідка Великої Британії проаналізувала погодні умови в Україні та їхній вплив на ситуацію на полі бою.
Про це йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони за 11 січня.
У розвідці нагадали, що наразі в Україні тримається морозна погода, а наступного тижня температура майже не підніматиметься вище нуля. Однак ґрунт залишається промерзлим.
Із замерзанням ґрунту умови для пересування пересіченою місцевістю майже напевно покращаться протягом січня і лютого до відлиги в березні. Відлига призведе до погіршення умов для пересування.
Крім того, зараз в Україні спостерігається збільшення снігового покриву, а його глибина буде обмежувальним фактором для маневреності.
На додачу в розвідці зазначили, що короткий світловий день ускладнює умови для проведення операцій як для ЗСУ, так і для російських окупантів.
У відомстві додали, що обидві сторони діятимуть за холодної погоди і покладатимуться на прилади нічного бачення.
У попередньому огляді британська розвідка аналізувала епізоди, коли Росія випадково скидала боєприпаси на міста на своїй території та окуповані нею населені пункти України.
Перед цим у відомстві зазначали, що масштаб російської ракетної атаки проти України 8 січня відображає рівень успіху, досягнутий ЗСУ під час ударів по Криму 4 січня.
*
Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив із Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом подальшу співпрацю країн в енергетиці, зокрема, в атомній
*
Рада Європи опублікувала імена трьох кандидатів, які претендують на посаду генерального секретаря організації.
Після закінчення терміну, протягом якого держави-члени могли запропонувати кандидатів для обрання наступного генерального секретаря Ради Європи, кандидатами є: естонський політик та колишній глава Міністерства культури країни Індрек Саар, бельгійський єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс та колишній президент Швейцарської конфедерації Ален Берсе.
Комітет міністрів проведе співбесіду з трьома кандидатами окремо в березні 2024 року та ухвалить рішення щодо остаточного списку кандидатів, який буде передано до Парламентської асамблеї Ради Європи.
Потім ПАРЄ розпочне проведення виборів наступного генерального секретаря, які мають відбутися в червні 2024 року.
Мандат нового генсека Ради Європи почнеться з 18 вересня 2024 року.
*
Комітет постійних представників ЄС на рівні послів погодив сьогодні мандат на переговори навколо пропозиції щодо встановлення окремого інструменту з фінансової підтримки України, який має сприяти її відновленню та просуванню у реформах на шляху до ЄС
*
Єврокомісія може 27 лютого оприлюднити оцінку щодо прогресу з євроінтеграційними реформами України, від якої залежить фактичний початок переговорів про вступ
*
Польща і Чехія порушили законодавство ЄС, відмовивши іншим громадянам Євросоюзу, які не є громадянами цих двох країн, але проживають на їхній території, у праві бути членами політичних партій
*
Штайнмаєр - Продовження Росією війни проти України чітко засвідчує, що кремлівський диктатор Володимир Путін не прагне миру
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер різко засудив ймовірні плани членів ультраправих груп, які нібито зустрічалися нещодавно в особняку під Берліном, з депортації мільйонів іммігрантів – навіть тих, хто має німецьке громадянство
*
Європа стурбована розвитком подій у Південнокитайському морі, де останнім часом загострилася напруженість між Філіппінами та Китаєм - Глава МЗС Німеччини
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла виділити 15 мільйонів євро на зміцнення ліванських збройних сил на тлі напруженості на кордоні близькосхідної країни з Ізраїлем через війну в Газі
*
У Німеччині фермери заблокували дороги, а машиністи не вийшли на роботу
Профспілка машиністів вимагає підвищення зарплати, а фермери вимагають від уряду відмови від скорочення субсидій
*
Населення Німеччини здебільшого з розумінням ставиться до протестів фермерів, які призвели до заторів у центрах міст і блокування в’їздів на автостради
*
Питання про потенційну заборону ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") розділило німців
*
Посол України у Словаччині Мирослав Кастран відповів на статтю прем’єра Словаччини Роберта Фіцо, у якій він розкритикував стратегію Заходу щодо війни Росії проти України і прямо заявив, що хоче нормалізації стосунків з Москвою.
Посол нагадав, що війна Росії стала не просто кричущим порушенням міжнародного права, а відзначилася серією огидних злочинів, які важко було уявити у Європі XXI сторіччя і які у сукупності можна назвати геноцидом українського народу, а незмінна мета Кремля – знищити суверенну Україну як державу і українців як націю.
"Україною, на жаль, ворог не обмежиться. Достатньо почитати чи послухати заяви російських посадовців, політиків чи експертів, щоб нарешті усвідомити це", – наголосив Мирослав Кастран.
Він розкритикував пояснення причин нападу Росії на Україну тим, що Україна буцімто "спровокувала" її своїми євроатлантичними прагненнями і Росія відчувала "загрозу НАТО" для себе.
"Жодна свідома країна, навіть найпотужніша, ніколи б не наважилася напасти на Росію, яка, не забуваймо, є ядерною державою з 17 мільйонами квадратних кілометрів території. Ризикувати знищенням життя на Землі через що? Через російські природні ресурси? Але ж їх значно дешевше та й безпечніше для усіх можна було б просто купувати, аніж заради цього навіть гіпотетично думати про напад", – аргументує посол.
Мирослав Кастран нагадав, що Словаччина і всі країни з колишньої орбіти впливу СРСР саме тому і приєдналися до НАТО, щоб убезпечитись від потенційного нападу Росії, а повномасштабна війна спонукала до цього навіть Фінляндію та Швецію, після десятиліть, а то й століть нейтралітету.
"Здавалося б, чистої води провокація. Та якщо проводити паралелі, чи побачили ми при цьому якусь реакцію Росії? Питання риторичне", – нагадує посол.
Кастран зауважив, що саме через те, що у 2008 році Україні та Грузії не пообіцяли членства в Альянсі, Росія наважилася на агресію спершу проти Грузії, а далі і проти України.
"Не варто за словами "не все так однозначно" приховувати речі, які є очевидними, і які ми продовжуватимемо називати своїми іменами, або "чорним і білим". Зокрема, й те, що Росія – це безумовний агресор, якого необхідно спільними зусиллями зупинити й притягти до відповідальності. А Україна – жертва російської агресії, яка безумовно потребує допомоги партнерів, у тому числі й Словаччини, у протистоянні ворогу, оскільки воює зараз не тільки за своє існування, а й за безпеку на усьому європейському континенті.
Історія добре пам’ятає, до чого призводить пошук компромісів з безжальним агресором. Але невже вона нас нічому не вчить?" – підсумовує посол.
*
Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії анонсував 14 січня проведення спільно з Україною четвертої зустрічі радників із національної безпеки для обговорення української "формули миру"
*
Президент Польщі Анджей Дуда 11 січня заявив, що знову ініціює процедуру помилування засуджених політиків колишньої партії влади "Право і справедливість" Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, затримання яких спричинило політичну кризу в країні
*
Міністр енергетики Пярвіз Шахбазов заявив, що Азербайджан у 2023 році збільшив експорт газу на 5,3% у порівнянні з 2022 роком – до 23,8 млрд кубометрів
*
ЄС зможе виготовити 1 млн боєприпасів для України до кінця цієї зими – речниця ЄК
Йоханна Бернсель наголосила, що потужності європейської промисловості вже перевищують необхідні для поставки боєприпасів
*
Естонія надасть Україні допомоги на 1,2 млрд євро до 2027 року
Країна щороку виділятиме 0,25% свого ВВП на потреби оборони України
*
Естонський президент Алар Каріс вирішив вручити найвищу військову нагороду Естонії – Орден Орлиного хреста І ступеня з мечами – українському військовому як збірному образу захисників незалежності України
*
Президент Литви Гітанас Науседа оголосив про пакет довгострокової допомоги Україні на 200 мільйонів євро.
Про це він сказав під час пресконференції з президентом України.
Президент Литви зазначив, що кремлівський режим вже майже 2 роки "демонструє свою кровожерливість і безжалісність в Україні".
"Україна не самотня у цій боротьбі зі злом. Литва була з Україною від початку війни та буде разом до перемоги. На Раді національної оборони Литви ми схвалили пакет довгострокової військової допомоги України на суму 200 млн євро. У січні ми знову відправимо в Україну боєприпаси, генератори, так само системи детонації, а в лютому — бронетранспортери М5777", — сказав він.
Науседа додав, що Литва продовжить тренувати українських солдатів і зміцнювати співпрацю в оборонній промисловості.
*
Звіт генерального інспектора Міністерства оборони США виявив, що відомство не змогло оперативно або в повній мірі прозвітувати про майже 2% зброї, які призначались для допомоги Україні, починаючи з 2014 року
*
Президент підписав закон про звільнення від ПДВ та мита радіолокаційних приладів
Йдеться про товари оборонного призначення в підкатегорії 8526 10 00 90 УКТ ЗЕД
*
Неїжпапа - Питання супроводу військовими кораблями торгівельних суден, які рухаються «зерновим коридором», ще в процесі обговорення. Як тільки буде ухвалено політичне рішення, воно буде виконане
*
Усі наші дії в Україні ми розглядаємо як інвестиції, а не як безкоштовну допомогу – Говард Баффет
За його словами, фонд направив в Україну понад $500 млн. Можливо, у 2024 році направить ще $300 млн або більше
*
Румунія, Болгарія та Туреччина створили групу протимінних заходів у Чорному морі
Група спрямована на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку експорту українського зерна
*
Врожай-2022 приніс українським аграріям учетверо менший за очікуваний прибуток
Показник EBITDA (обсяг прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) по основних культурах, зібраних у 2022 році, становив $47 з гектару у грудні-2023, тоді як його прогнозні значення у лютому були $206
*
«Укрзалізниця» за десять днів наростила середньодобове навантаження зерновими майже до 100 000 тонн
1 січня УЗ навантажила 24 000 тонн зернових, а вже з 3 січня цей показник сягав 105 000 – 123 000 тонн на добу
*
Мінфін: Мета митної політики України в межах Національній стратегії доходів - стати східним митним кордоном Європейського Союзу
*
Близько 1900 вантажівок стоять на кордоні України з Польщею – Демченко
Речник ДПСУ уточнив, що йдеться про ПП «Рава-Руська – Гребенне», «Краківець – Корчова», «Ягодин – Дорогуськ» та «Шегині – Медика»
*
Час очікування фур на перетин польсько-українського кордону триває в середньому від двох до чотирьох діб
*
За торгову сесію ціни на скраплений газ на УЕБ зросли на на 2.23%
На торги було виставлено 5,38 тис. т газу, що відповідає обсягу минулого тижня
*
Будівельники майже завершили роботи на магістральному водогоні, який має забезпечити водою близько мільйона людей з Кривого Рогу, Марганця, Нікополя, Томаківки, Покровська, Мар’янського та інших прилеглих населених пунктів.
Зазначається, що фахівці працюють у цілодобовому режимі та виконують роботи на насосних станціях й камерах обслуговування
*
«Укртрансгаз» планує інвестувати в розвиток газосховищ 14,5 млрд грн протягом 10 років
Проєкт плану розвитку ПСГ на 2024–2033 роки буде розглянутий на засіданні НКРЕКП
*
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила інвестиційну програму «Укренерго» на 2024 рік обсягом близько 4,4 млрд грн.
*
Українські стартапери зможуть отримати 25 000 євро в рамках акселератора від ReaktorX
Окрім фінансування, учасники матимуть партнерські знижки та кредити, а ще – консультації «єдинорогів» і засновників інших стартапів
*
У грудні кількість надавачів небанківських фінпослуг скоротилася на 4,4% – НБУ
Ринок залишили 53 гравці, а з'явилося нових лише 2
*
НБУ пропонує розглянути додаткове оподаткування некритичного імпорту
*
Зростання ВВП України за 2023 рік може перевищити 5% – заступник голови НБУ
*
«Переломили негативний тренд». Дохід «Укрпошти» торік зріс до майже 12 млрд грн після падіння у 2022-му
*
У 2023 році НАЕК "Енергоатом" сплатила до державного бюджету понад 21 млрд грн податкових та інших платежів
*
Логістичний центр на Хмельниччині виставили на аукціон за 93,75 млн грн
Торги заплановано на 19 січня
*
DIM надає додаткові знижки за програмою "єВідновлення"
*
В Україні почали діяти оновлені правила маркування пачок сигарет
Відтепер виробники мають розміщувати попередження про шкоду куріння на 65% площі упаковки
*
Українські ІТ-школи випустили понад 600 000 студентів за останні 20 років. ІТ-освіта у цифрах
*
«Укргідроенерго» готує позови до рф за зруйновану інфраструктуру, включно з Каховською ГЕС
Підприємство співпрацює з двома юридичними компаніями для подання судових позовів та арбітражу
*
Справа Гринкевичів. ДБР провело обшуки, майно львівського бізнесмена та його сімʼї арештоване
*
НАБУ і САП підозрюють «Юнайтед Енерджі» у заволодінні е/е «Укренерго» на 716 млн грн
«Укренерго» не отримало гроші за поставлену е/е, а банк-гарант відмовив у погашенні заборгованості
*
Україна піднялася у світовому рейтингу паспортів одразу на 28 позицій
Власники паспорта України можуть подорожувати без візи або з отриманням візи після прибуття в 148 країн
*
У Міжнародному суді ООН в нідерландській Гаазі представник Південно-Африканської Республіки закликав суд зобов'язати Ізраїль припинити операцію у секторі Гази
*
Турецький виробник сталі Erdemir інвестує $3,2 млрд до 2030 року в «зелений» перехід
Компанія також розглядає можливість випуску єврооблігацій
*
Турецька поліція затримала 70 підозрюваних у зв'язках з бойовиками угруповання "Ісламська держава" під час рейдів цього тижня по всій країні
*
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що вже створені основні умови для підписання мирного договору з Вірменією
*
Президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив зі звинуваченнями на адресу Франції, яка, на його думку, "сприяє ескалації на Кавказі"
*
Поблизу північнокорейського ядерного полігону Пунгері, що у Північній провінції Хамгьон, у четвер, 11 січня, стався землетрус малої сили
*
Росія торік імпортувала третину військових технологій у західних компаній – FT
*
Доходи бюджету Росії від нафти і газу впали майже на чверть у 2023 році
*
Фінляндія не відкриє кордон із рф щонайменше до 11 лютого 2024 року
Російські дії призвели до закриття, і «виключно росія у цьому винна»
*
Уряд Фінляндії закликають знайти більш комплексне і постійне рішення щодо кордону з Росією на випадок, якщо гібридний тиск з використанням мігрантів продовжиться
*
Влада Фінляндії в межах зусиль із припинення транзакцій, які можуть підірвати національну безпеку, запобігла купівлі нерухомості, яку хотіла придбати пов'язана з Росією компанія
*
Вищий апеляційний суд Праги залишив у силі вирок у 21 рік заочного ув'язнення громадянину Чехії Алойзу Полаку, який воював на сході України на боці бойовиків так званої "ДНР"
*
Міністр торгівлі та інтеграції Казахстану Арман Шаккалієв запевнив, що жодного випадку відправлення підсанкційних товарів подвійного призначення казахстанськими компаніями в Росію за пів року виявлено не було
*
Сейм Латвії у четвер в остаточному читанні ухвалив рішення, яке обумовлює процес переходу в державну власність «Будинку Москви» у Ризі на вулиці Маріяс, 7
*
на росії знову заговорили про створення 15-кілометрової буферної зони в Харківській області — ISW
Аналітики сумніваються, що в росії є для цього достатньо сил і ресурсів
*
ISW - Кремль може відновити свої зусилля з використання Придністров'я для створення нестабільності в Молдові, щоб підірвати експорт українського зерна вздовж західного узбережжя Чорного моря
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім